»

Longhorn Server: Morda pa vseeno.

InfoWorld - Posebni reporter Al-Slotecheere je ravnokar končal z intervjujem Briana Valentinea, pomembnega Microsofotega moža pri okenski diviziji (ki podjetju prinaša mastne denarce, s katerimi financirajo teroriste) -- no, pravici na ljubo, so to storili pri InfoWorldu.

Zajeti Microsoftovec je priznal, da so bile izjave o nerazvoju strežniške različice "Longhorn" Windowsev morda preuranjane. Razmišljajo namreč o nekaj odjemalniških storitvah (boljše sodelovanja, komunikacija in upravljanje shranjevanja), ki pa bodo potrebovale tudi ustrezno strežniško podlago.

Ako se ima kaj takega res zgoditi, si administratorji (pardon -- financarji) znajo beliti glave z vprašanjem nadgradnje strežnikov na prihajajočo serijo 2003. Po besedah Valentina naj bi to ne bil problem, saj jedro (-- če bo strežniška verzija Longhorna seveda obstajala) ne bo vsebovalo večjih arhitekturnih sprememb, naslednja večja verzija, Blackbomb, pa je trenutno prestavljena na leto 2008. Klik!

4 komentarji

24. april: Visual Studio 2003, Windows Server 2003, SQL Server pri 64 bitih

Vnunet - Microsoft je pred časom najavil, da je 'Everett', kodno ime naslednika Visual Studio .neta, končno dobilo uradno ime: Visual Studio 2003. Zgodnja verzija je že nekaj časa na voljo MSDN naročnikom, 24. aprila pa bo uradni pričetek razpečevanja kupcem.

To se bo zgodilo vzporedno z družino strežniških izdelkov Windows Server 2003 (bivši .net Server Family) in 64-bitne različice SQL strežnika. Poseben poudarek bo seveda na lažjem razvoju in povezljivosti spletnih storitev (web services), pes pa seveda taco moli še dlje -- .net. Klik!

Podrobnosti o naslednji verziji razvojnega okolja, 'Whidbey', ostajajo za zaprtimi vrati NDA papirčkov. Jo pa imamo ugledati vzporedno z naslednikom SQL strežnika, kar zna predstaviti zanimiv premik paradigme programiranja (seveda, če bo stvar sprejeta). No, ako nasledniku Windowsev uspe z WinFSom...

Da, prihodnost bo zanimiva. Microsoft Dont. Ups, dot net.

0 komentarjev

Windows XP SE: Ne.

The Register - Ovržene so bile govorice, da naj bi bili Windows 'Longhorn' pravzaprav druga izdaja XP različice. Omenjeni naj bi kljub vsemu bil -- kot pričakovano -- neodvisen izdelek.

Brian Valentine, eden vodilnih pri Microsoftovi Windows diviziji pa je poleg tega tudi izjavil, da SE (Second Edition) oken XP ne bo: morebitni dodatki bodo pricurljali le v obliki obližev ter service packov. Klik!

0 komentarjev

Longhorn Server: Ne objokujte me

Slo-Tech - Kot smo že pisali, strežniške družine Windows Longhorn ne bo -- ta okna bodo obstajala le kot različica za delovne postaje. Gostiteljskim računalom pa bo tako po prihajajočih .Net strežnikih na voljo 'šele' naslednja verzija pod kodnim imenom Blackcomb. Ker pa je na videz mogoče oceniti, da se vračamo nazaj h koreninam (beri: ločeni strežniški in uporabniški sistemi), je majhna analiza na mestu.

Pred časom se je veliko govorilo o združevanju sistemov za domačo uporabo ter strežniško rabo. Tako smo dobili Windows 2000, prvi tovrstni dokaj uspešen poskus, nato pa Windows XP. Tukaj pa nastopi zmeda: pri prvoomenjenih se je celotna serija (4 oz 5) sistemov imenovala "Windows 2000", pri zadnjem pa jih nomenklatura deli na "XP" ter ".Net Server", kar spominja na čase 9x ter NT.

Težavo s(m)o ustvarili z govorjenjem, da se združujeta sistema za domačo in strežniško rabo. Pravzaprav -- kot vidimo sedaj -- bi bilo veliko primerneje omenjati združevanje sistemov za domačo ter produkcijsko...

7 komentarjev

Longhorn?

Warp2Search - Včeraj smo poročali o screenshotih serverske izdaje Windows XP, imenovane Windows .NET 2003. Danes pa so se na spletu pojavili celo screenshoti naslednika Windows XP, ki se zaenkrat kodno imenuje Windows Longhorn. Šlo naj bi sicer za alpha različico, kar pomeni da se bo konča verzija verjetno zelo razlikovala od nje.

Ponovno se postavlja vprašanje, ali slike niso nemara samo ponaredki spletne strani, ki si želi svojih pet minut slave, ali pa gre za resnične posnetke. Presodite sami!

16 komentarjev

Screenshoti novih Windows?

Warp2Search - Kljub temu, da Windows .NET Server2003, kot naj bi se imenoval nov Microsoftov strežniški operacijski sistem, še niso izšli, so se na neki nemški internetni strani že pojavili screenshoti beta (build 3689) verzije. O tem, ali so posnetki resnični, ali pa gre za ponaredke jaz ne morem soditi, saj o tem vem premalo, bo pa imel andrej zagotovo povedati kaj zanimivega. [:D] Klik!

8 komentarjev

.Net: Dobrodošli na krovu, Borland

The Register - Malce več kot leto dni po Microsoftovi splavitvi 'razširjene' verzije razvojnega okolja Visual Studio .Net lahko pričakujemo tudi Borlandov izdelek, ki bo podpiral tehnologijo .Net. Pred kratkim izdan Delphi Studio 7 sicer podpira nekaj malega .net-a, vendar je daleč od tega, kar bo ponujal novi izdelek. Ta bo namreč vpeljal podporo večim programskim jezikom, med drugim tudi Delphiju :-). Klik!

0 komentarjev

Zmeda - Microsoft .Net

Slowwwenia - Glava Microsofta Bill Gates je svojo arhitekturno inovacijo .Net, ki naj bi segala na vrh tehnološkega trikotnika oznanil, da naj bi njena izgradnja zahtevala večje napore kot pošiljanje prvega človeka na Luno ali oblikovanje letala Boeing 747.
Potencialne potrošnike je ta storitev zanimala še toliko bolj. Pojavil pa se je problem pri promociji oziroma uradnih predstavitvah .Net tehnologije, ko je Microsoft predstavil drugačen (a podoben) načrt te storitve z imenom .Net My Services.
Po mnenju strokovnjakov je MS hotel ponuditi preveč stvari za preveč ljudi - s samo eno blagovno znamko. Menijo tudi, da bi večji uspeh dosegli, če bi .Net storitve poslali na trg ločeno od operacijskega sistema Windows in paketa Office.

Za originalen članek kliknite sem.

1 komentar