»

FTC vložil tožbo proti Intelu

AnandTech - Čeprav sta se Intel in AMD pobotala (s pomočjo 1,25 milijarde dolarjev), to še ne pomeni, da ima Intel zdaj proste roke. Zaradi tožbe in kazni Evropske Unije, težav z AMDjem ter tožbe, ki so jo vložili v zvezni državi New York, so na vlak skočili tudi pri FTC (Federal Trade Commission) ter tudi sami vložili tožbo proti Intelu. Tožba je pravzaprav ponavadi vložena na polovici celotnega postopka FTCja, po preiskavi in notranjih pogajanjih, če le-ta propadejo. V tem primeru očitno so, FTC pa, kot v drugih primerih, Intelu očita onemogočanje konkurence.

Za spremembo FTC Intela ne toži le področju centralnih procesorjev, saj so jo razširili tudi na grafične čipe, kar pomeni, da v preiskavi in obtožnici niso vključena le dejanja iz preteklosti v zvezi z AMDjem, temveč tudi dejanja iz lanskega in letošnjega leta, ko so šikanirali nVidio. Na področju centralnih procesorjev poleg onemogočanja prodaje AMDjevih procesorjev s ponudbami, ki jih ni mogoče zavrniti, FTC Intel obtožuje tudi...

4 komentarji

Nvidia vrača udarec Intelu

Reuters - Prejšnji mesec smo poročali o tožbi, ki jo je Intel vložil zoper Nvidio. V njej ji je očital, da z izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce za Intelove procesorje z vgrajenimi pomnilniški krmilniki krši licenčna določila štiri leta stare pogodbe. Nvidia se je te dni odzvala enako ognjevito - s svojo tožbo proti Intelu.

S tožbo želijo razveljaviti Intelove licence za Nvidiine patente v zvezi z grafičnimi procesorji in 3D-grafiko. V tožbi navajajo, da je Intel z zavajajočimi izjavami poskušal oslabiti licenčne pravice Nvidie. Dejali so, da je Intel umetno ustvaril licenčne razprtije v premišljeni strategiji, s katero so se želeli znebiti nevarnega tekmeca, torej Nvidie. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je za Reuters povedal, da so z Nvidio že dlje časa poskušali zgladiti spore, kar pa jim ni uspelo. Nvidiin šef Jen-Hsun Huan pa trdi, da Nvidia ni začela pravnih vojn, vendar so jih prisiljeni biti, da se ubranijo napadov.

3 komentarji

Bo IBM res odpustil tretjino zaposlenih?

TG Daily - V zadnjih nekaj dneh se na mnogih straneh z IT tematiko pojavljajo poročanja o govoricah, da naj bi se IBM pripravljal na masovna odpuščanja. Izvor cele zadeve je naslednje poročanje, v katerem avtor trdi, da bo Big Blue do konca tega leta izpeljal reorganizacijski projekt LEAN, ki med drugim vsebuje omenjena odpuščanja 100.000 - 150.000 ljudi. IBM, ki bo v najslabšem primeru ohranil dvesto tisoč zaposlenih, kar je še vedno več od HP-ja, govoric zaenkrat ne komentira.

Izvorna novica.

46 komentarjev

AMD obtožuje Intel

The Register - AMD je vložil protimonopolno tožbo, v kateri obtožuje Intel nedovoljenih ukrepov, s katerimi naj bi Intel preprečeval podjetjem sodelovanje z AMD-jem. Sodišču v Delawaru so predstavili seznam 38 podjetij, na katerih naj bi Intel izvajal pravno sporne postopke za zaščito svojega tržnega deleža. Tako naprimer navajajo obtožbo, po kateri je Intel plačal NEC-u nekaj milijonov dolarjev, da ta ne bi sklepal pogodb z AMD-jem. Intel naj bi z istim namenom plačeval milijonske zneske tudi Dellu in Toshibi.

Tale tožba najbrž ni preveč prijetna za Intel, kateremu so dokazali kršitve protimonopolnih zakonov že na Japonskem. Celotna novica je na voljo tule, na domači strani podjetja AMD pa je na voljo uradna objava, ki vsebuje povezavo na celotno besedilo pritožbe v pdf formatu.

23 komentarjev

VIA marca slabše kot februarja

X-Bit Labs - Po uspešnem februarju, ko so se po daljšem času padanja kazalci rasti prihodkov vendarle obrnili navzgor, je VIA marca doživela hladno prho. Dohodki od prodaje so napram februarju padli za 12,38 odstotka na 43 milijonov dolarjev. V primerjavi z lanskim marcem je zmanjšanje kar četrtinsko; dohodki so namreč lanskega marca znašali 57 milijonov. VIA uradno teh rezultatov ni komentirala. Klik!

0 komentarjev

Xeoni MP pod tisoč dolarji

X-Bit Labs - Viri blizu Intela sporočajo, da namerava Intel sredi aprila na trg poslati nove Xeon MP procesorje za t.i. value večprocesorske strežnike. Zaradi tega naj bi se 18. aprila cena klasičnega Xeona MP 2.0GHz spustila s 1177 na 856 dolarjev, da se napravi prostor za novega, s čimer bo cena Xeonov MP prvikrat nižja od tisoč dolarjev. Vzrok za to znižanje je poleg splavitve novih procesorjev gotovo tudi AMD-jeva konkurenca, ki nudi Opterone 800, ki so trenutno znatno cenejši od Xeonov. Intel uradno navedb ni komentiral. Več o tem.

6 komentarjev

Tožba proti Intelu za 43 milijonov

The inquirer - Malezijski proizvajalec matičnih plošč je vložil tožbo proti Intelu, v kateri zahteva prek 43 milijonov dolarjev, sklicujoč se na Intelovo prekršenje in neupoštevanje pogodbe, ki so jo bili sklenili poprej. Unico skupaj s podružnicami trdi, da ni utrpel zgolj škode v vrednosti tožbe, temveč so bili prisiljeni zaradi Intelovega ravnanja, ko so bojda neupravičeno preselili glavno proizvodnje na Kitajsko, celo zapreti nekaj tovarn, zato zahtevajo povračilo. Intel obtožb še ni komentiral. Klik!

5 komentarjev

BAPCo razkrinkan

Van's hardwere - Menda se je že dolga leta sumilo v nepristranskost BAPCo-ja in njegovih benchmark produktov (Sysmark, WebMark, ...). V zadnjem Sysmark2002 so šli pa čez rob. Na VansHardware so objavili povzetek AMDjeve predstavitve primerjave med Sysmark2000 in Sysmark2002. Večina drugih sajtov še čaka in gleda kako se bo stvar razvijala. Vse skupaj zna postaviti tožbo proti Intelu v povsem drugo luč.

5 komentarjev

Je Intel megaherčni goljuf?

PC World - AMD navdušenci že dolgo poudarjajo, da Intelovi procesorji pri isti frekvenci delovanja ne zmorejo takega bremena kot AMDjevi. Kot vemo, je AMD svojim procesorjem iz Palomino serije začel celo dodajati znameniti plus k njihovem nazivu. No, nekateri so šli še korak dlje in vložili tožbo proti Intelu, Gatewayu in Hewlett Packardu. Le-ti naj bi jih zavedli v nakup Intelovega P4 procesorja z neresničnimi izjavami o superiornosti P4 procesorja nad P3 in AMD Athlon procesorji. Klik za več informacij.

21 komentarjev

Proizvajalci matičnih plošč pozdravili tožbo VIA proti Intelu

DigiTimes - Sodeč po tej novici na DigiTimes je velika večina proizvajalcev matičnih plošč z veseljem pozdravilo nedavno tožbo VIAe proti gigantu Intelu. Le-ta je namreč omogočila vsem tem podjetjem, da brez strahu izdajo svoje P4X266 plošče, ki jih večinoma že imajo pripravljene. Seveda obstaja možnost, da bo Intel tožbo dobil in da bodo proizvajalci morali svoje plošče vpoklicati nazaj po sodni odločbi, toda vsi vemo, kako dolge in pogosto brezplodne so tožbe v računalniški industriji. VIA je tako v eni elegantni potezi omogočila izdajo plošč s svojim čipovjem in proizvajalci bodo z veseljem zagrabili to priložnost. Zanimivo pa je opazovati tiste, ki produktov nimajo pripravljenih in se sedaj za vse kriplje trudijo zatrjevati, da razlog za to nikakor ni bila napovedana Intelova tožba proti VIA.

1 komentar