»

Internet je star 40 let!

Mosaic 1.0

vir: Neowin
Neowin - Internet je včeraj praznoval 40 let. Dva računalnika so namreč prav na ta dan na University of California uspešno povezali in poslali nekaj podatkov. Mesec pozneje se je projektu pridružil še Stanford Research Institute, do konca leta pa še UC Santa Barbara in University of Utah, s čimer je bil rojen ARPANET, predhodnik interneta. Temu navkljub obstaja še kopica drugih datumov, ki so prav tako posebnega pomena in bi zlahka obeleževali kakšne obletnice:
  • 29. oktobra 1969 so poslali prvi paket podatkov med dvema oddaljenima računalnikoma prek ARPANET-a - z UCLA na Stanford.
  • 1. januarja 1983 so morali vsi udeleženci...

30 komentarjev

Lucent toži Microsoft zaradi MPEG2 dekoderja

več strani - Kot poročajo na spletni strani Gamernode.com, se je Microsoft zopet znašel na zatožni klopi. Tokrat jih nezakonitih dejavnosti obtoža podjetje Lucent, in sicer zaradi nedovoljene uporabe MPEG2 dekoderja, ki ga mali mehki vstavlja v svoje konzole XBOX 360. Lucent, ki naj bi vlogo za patent vložil že leta 1993, danes od Microsofta zahteva umik vseh konzol, ki uporabljajo dotični dekoder, torej celotna serija XBOX 360. Seveda je realnih možnosti za umik Microsoftovih konzol iz trga, zelo malo.

17 komentarjev

Metamorph v Benetkah

Slo-Tech - Dejstvo, da je skokovit razvoj računalništva v zadnjih desetletjih omogočil napredek tudi na mnogih drugih področjih, je splošno znano. Eno izmed področij, kjer je računalnik postal ne samo pomožno, marveč zadnje čase tudi edino orodje za delo, je arhitektura. Oblike ki bi jih bilo nemogoče izrisati zgolj s pomočjo ravnila in šestila so postale vsakdanje, saj računalnik omogoča natančno upodabljanje in načrtovanje arhitektovih sanj.

Nikjer ni to bolj vidno kot na največji predstavitvi svetovne arhitekture v našem koščku planeta, beneškem Arhitekturnem bienalu. Vsake dve leti svoja dela tu predstavi vrh svetovne arhitekturne srenje, in letošnja tema "Metamorph" je privabila nekaj prav posebnih...

8 komentarjev

Mosaic je pihnil 10 svečk!

News Forge - Leto 1993 je bilo nadvse uspešno za razvoj računalništva. V tem času, ko je bil popularen grunge, je Linux 1.0 čakal na svoj prvi nastop v javnosti, izšel je Intelov perspektivni Pentium s 66 MHz -- danes vreden kilo kruha [:D], igra Doom je postala neverjetno popularna ... In ravno tedaj, ko se je svetovno gospodarstvo po krajši krizi spet postavljalo na noge, se je aprila 1993 rodil Mosaic, prvi grafični brskalnik spleta. Kasneje ga je iz vodilnega položaja izrinil Netscape Navigator, slednjega pa Internet Explorer. Mosaic pa je ostal samo v spominih pionirjev grafičnega deskanja po spletu ... Klik!

0 komentarjev

Pisava je unikatna

New Scientist - Pa poglejmo, s kakšnimi novicami lahko postrežem v predmaturitetni nedelji [:D].

Kot poročajo v tem članku e-revije New Scientist, so znanstveniki v državni newyorški univerzi dokazali, da je pisava vsakega individuuma unikatna. Bistvo te raziskave je uporaba v sodnih dvoranah, saj je bilo leta 1993 z vrhovno razsodbo odločeno, da se lahko znanstvene metode uporablja le, če so bile prej dokazane v znanstvenih občilih. S pomočjo programske opreme, ki so jo avtorji razvili, in pripadajoče študije, so si odvetniki pomagali že v enem primeru na sodišču - ter zmagali.

0 komentarjev

Hude krvavitve

Yahoo News - Yahoo prinaša slabe novice. Intel, še vedno največji proizvajalec procesorjev na svetu, je v še hujših škripcih, kot smo bili vajeni dosedaj. Njegovo 77-odstotno zmanjšanje profita naj bi bilo odraz recesije svetovnega gospodarstva in posledični zmanjšani prodaji računalnikov. Prodaja se je takisto zmanjšala, natančneje za 25 odstotkov - iz 8,73 mrd dolarjev na 6.55 mrd zelencev. Intelov izgovor? "To ni nobena katastrofa, saj smo se držali analitičnih napovedi", pravi Drew Peck in dodaja, "da recesije še ni konec, saj so Intelu tudi v četrtem obdobju napovedane nadaljnje izgube". Nadejajmo se, da bodo te novice v prihodnosti le še redkost, saj se nam lahko drugače slabo piše...

11 komentarjev

iMaca 2 še ne bo tako kmalu

The Register - Gotovo ste opazili, da včeraj ni bilo nič novic. Ja vem, gotovo bom deležen kritik, da lenarim, ampak včasih si moram tudi jaz vzeti nekaj časa za počitek, ker pisanje tolikega števila novic ni niti malo lahka naloga. Poleg tega pa je tudi poletje .
Gotovo skoraj ni človeka, ki nebi poznal podjetja Apple, saj je to podjetje imelo kar precejšen vpliv na razvoj računalništva. Če že ne po tem, pa ga gotovo poznate po njegovih popularnih iMac-ih, ki so obnoreli Ameriko, pri nas pa niso naleteli na kak večji odziv. iMac je resda simpatičen računalnik, vendar ima kar nekaj hib: najbolj opazna je ta, da nima disketnika, ki je še vedno eden izmed najbolj razširjenih naprav za pisanje podatkov na prenosne medije (diskete). Druga večja pomanjkljivost pa je rahla zastarelost, saj so iMac-i na tržišču že vsaj 3 leta (pred kratkim smo videli malce prenovljeno različico, ki pa se še vedno drži iste osnove). Ne smemo pa pozabiti tudi na zasoljeno ceno, ki si jo zaradi edinstvene zasnove lastijo...

2 komentarja