»

EU nezadovoljna z Intelovim prevzemom McAfeeja

The Wall Street Journal - Intel je avgusta najavil prevzem McAfeeja, za katerega nameravajo odšteti 7,7 milijarde dolarjev, a utegne kupčijo zaplesti Evropska komisija. Kot poroča The Wall Street Journal, je Evropska komisija, za zdaj še neuradno, izrazila pomisleke nad prevzemom, tako da bodo najverjetneje začeli dolgotrajno preiskavo, ki bo prevzem vsaj preložila. Glavni problem je Intelova nakana integrirati protivirusne sposobnosti neposredno v mikroprocesorje, kjer bi imel McAfee kot odvisna družba lahko neupravičeno prednost pri poznavanju nedokumentiranih funkcij pred tekmeci.

Intel je Komisijo o nameravanem prevzemu obvestil konec novembra. Komisija je nato ostalim podjetjem, ki izdelujejo protivirusne programe in drugo programsko opremo za zaščito računalnika, poslala vprašalnike o nameravanem prevzemu. V njih so jih povpraševali, ali je možno, da bi imel McAfee zaradi nove mame ekskluziven dostop do nekaterih funkcij.

Uradno stališče bo Komisija predstavila do 12. januarja, ko bodo bodisi...

3 komentarji

EU preiskuje Googlov algoritem za razvrščanje

Ars Technica - Evropska komisija nadaljuje preiskavo, ki jo je začela februarja, ko je nekaj Googlovih manj znanih tekmecev (Foundem, ejustice in Ciao) vložilo pritožbo, češ da Google umetno drži njihovo uvrstitev (ranking) nizek. To naj bi počeli na ravni algoritma in na ta način namenoma stali uspehu omejenih strani na poti. Problem je, da vsebujejo omenjene strani ogromno povezav na tretje strani, saj so namenjene zbiranju vsebine tretjih strani, kar pa Googlov algoritem označi kot spam. Drugi problem, ki zadeva zlasti Ciao, so pogoji uporabe za Googlov AdSense - težave so začele kopičiti po Microsoftovem prevzemu Ciaa.

Evropski komisar za gospodarske in monetarne zadeve Joaquín Almunia je včeraj povedal, da Evropska komisija še vedno "zelo previdno" preiskuje primer. Preiskava je še v začetni fazi, ko se iščejo in zbirajo dejstva. Google med tem odgovarja, da omenjeni strani niso deležne posebnega tretmaja. Njihov algoritem poskuša uporabnikom ponuditi najuporabnejše rezultate, strani pa se...

6 komentarjev

EU preiskuje dumpinške cene kitajskih modemov

ComputerWorld - Evropska komisija je sprožila preiskavo kitajskih podjetij, ki izdelujejo WWAN-modeme, ker da s svojimi dumpinškimi cenami uničujejo evropskega proizvajalca. V Evropi podobne izdelke proizvaja le belgijsko podjetje Option, ki se je tudi uradno pritožilo Evropski komisiji, da so kitajske cene nerazumno nizke. Kot pravijo v Optionu, svoje modeme prodajajo po celem svetu, a le v Evropi imajo izgubo zaradi kitajskega dumpinga. Če bo Evropska komisija ugotovila kršitve, lahko uvede dodatne kazenske uvozne dajatve na izdelke z dumpinškimi cenami.

Kitajci po drugi strani protestirajo. Njihovo ministrstvo za za trgovino se je odzvalo z ostrimi besedami, da so globoko zaskrbljeni nad situacijo in si pridružujejo pravico do nadaljnjih dejanj. Pravijo, da je evropsko ravnanje navaden protekcionizem. Kupci so s tem v precepu. Če bo Komisija dejansko uvedla carino, se bodo kitajski modemi podražili, a kaj ko lahko preiskava traja do 15 mesecev.

34 komentarjev

Se Applu nemara obeta protimonopolni postopek?

Tržni delež iPhona

New York Post - Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna trgovinska komisija se po poročanju New York Posta dogovarjata, katera institucija bo začela poizvedbo zoper Apple. Zbodla jih je predvsem zadnja Applova odločitev, da bodo razvijanje aplikacij za iPhone in iPad omejili le na uporabo njihovih lastnih orodij za programiranje. Z začetno poizvedbo bodo ugotavljali, ali nova politika na nedovoljen način ovira konkurenco.

Preiskava še ne pomeni, da bodo zoper Apple sprožili tudi postopek. Z začetno poizvedbo namreč organi le preverijo, ali je začetek polne in temeljite preiskave utemeljen. V tem primeru bi pristojna agencija Applu vročila nalog za predajo potrebne dokumentacije, preiskava pa bi lahko...

105 komentarjev

Hynix predstavil najhitrejši pomnilnik

Hynix - Južnokorejski proizvajalec čipov Hynix je danes uradno predstavil nove GDDR5-pomnilniške čipe, ki zmorejo delovati s frekvenco 7 GHz, kar je 40 odstotkov hitreje od trenutno dostopnih, in lahko teoretično dosežejo propustnost 224 GB/s na 256-bitnem vodilu oz. 448 GB/s na 512-bitnem. Čip bo zgrajen v 0,054-mikronski tehnologiji, deloval bo pri napetosti 1,35 V, z čimer zmanjšujejo energetsko potratnost. Hynix še ni razkril, ali sta ATI in nVidia nove čipe že preizkusila, a se bodo prej ali slej pojavili na novih Radeonih in GeForceih. Masovno proizvodnjo in prodajo pričakujemo prihodnje leto.

12 komentarjev

Kazen Hynixu preklicana

X-Bit Labs - Pred natanko petimi leti je v veljavo stopila odločitev Evropske komisije, da z dodatnimi 33 odstotki ocarinijo Hynixove pomnilniške čipe naprodaj v EU, saj so jim dokazali nezakonito pridobivanje vladne pomoči iz južnokorejskih bank. Svetovna trgovinska organizacija je leta 2005 ovrgla odločitev Evropske komisije, tudi Hynix pa je še vedno dokazoval svoj prav pred evropskimi sodišči. Stvar je dobila epilog šele po petih letih, ko se je Evropski svet odločil, da se (retroaktivno) s 31. decembrom 2007 odpravijo vse omejitve in dajatve na promet s Hynixovimi čipi v EU. V korejskem gigantu odločitev pozdravljajo. Klik!

6 komentarjev

Rombyte kaznovan s 16.000 funti

The Register - Newburyjski izdelovalec pomnilnikov je bil kaznovan in obsojen na plačilo 16.000 funtov (5,4 milijone tolarjev). Na sojenju prejšnji petek so namreč njegove direktorje spoznali krive izdelovanja in prodajanja ponarejenih pomnilniških modulov. Hynix je že prejšnjega oktobra Rombyte prisilil v podpis pogodbe, da se odrekajo izdelavi modulov z lažno oznako Made by Hynix, saj bi jih v nasprotnem primeru Hynix tožil. Rombyte očitno s svojo dejavnostjo ni prenahal in je še naprej prodajal lažne Hynixove module, zaradi česar morajo sedaj plačati kazen. Klik!

0 komentarjev

Dodatni davki na Hynixove proizvode

The Register - Če se še spomnite, smo pred natanko mesecem dni poročali o nedovoljenem sodelovanju med južnokorejsko vlado in Hynixom, s katerim je Hynix pridobil ustrezna sredstva, da je lahko v Evropi prodajal pomnilnik pod proizvodno ceno. Takšno ravnanje je po pravilih Svetovne trgovinske organizacije prepovedano, zato je Evropska komisija takrat zavoljo teh pripetljajev naložila dodatnih 33 % davščin na Hynixove izdelke v Evropi. Odločitev je sedaj tudi uradno stopila v veljavo, poroča Dow Jones. Več o tem.

0 komentarjev

Hynix je kriv

X-Bit Labs -

Hynix je kriv, pravijo pri Evropski komisiji. Po osmih mesecih preiskovanja so prišli do teh zaključkov, so sporočili ta konec tedna. S temeljito preiskavo so namreč ugotovili, da je podjetje Hynix Semiconductor neupravičeno pridobivalo korejsko vladno pomoč prek nakazil v bankah, ki jih je nadzorovala država.

Da bi omejili morebitno nelojalno konkurenco na evropskih tleh s Hynixove strani, so tako pri Evropski komisiji določili dodatnih 30-35 % davka na Hynixove pošiljke DRAM-čipov v države Evropske unije. Kdaj natančno bodo omejitve stopile v veljavo, še ni znano, a predvidevamo lahko, da bo do tega prišlo 25. aprila, ko bo dozdaj preliminarna odločitev bodisi stopila v polno veljavo bodisi bo preklicana. Več o tem.

3 komentarji

Hynixu odpisani dolgovi

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant Hynix je že nekaj časa na robu preživetja, saj ga pestijo denarne težave; pridelali so namreč kar nekaj dolgá. No, danes pa so doživeli rahlo olajšanje, saj so se upniki na čelu s Korea Exchange Bank, ki je tudi največja upnica, odločili podjetju odpisati za 4,1 milijarde dolarjev terjatev. Konkurenčni podjetji Micron Technology ter Infineon AG se s to odločitvijo nikakor ne strinjata, saj menita da gre za nepravično pomoč podjetju (spomnimo se, Micron že nekaj časa želi kupiti Hynix), zato sta se celo pritožili na sodišču. Klik!

1 komentar

Hynix z novimi pomnilniki

X-Bit Labs - Podjetje Hynix ima zagotovo primat med proizvajalci kakovostnih pomnilnikov, saj njihovi moduli veljajo za najbolj stabilne ter najhitrejše. No, danes pa so postavili še en mejnik: kot prvi proizvajalec so predstavili čip s prepustnostjo 1Gb/s na pin. Njihov najnovejši DDR pomnilnik tako tiktaka pri 500 MHz, z njegovo masovno proizvodnjo pa so pričeli danes, tako da lahko pričakujemo tovrstne čipe v trgovinah v začetku prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Hynix v težavah

100si - DRAM trg še vedno ostaja eden izmed najbolj kritičnih področij, saj nič ne kaže, da bi cene DRAM čipov pričele rasti. Pred kratkim smo bili priča dogodku, ko je Hynix, upajoč na izboljšanje razmer, enostavno ugasnil proizvodnjo. Isto podjetje pa se je znašlo v težavah, saj se pritok denarja kar noče in noče povečati. Kljub izključitvi proizvodnje pa je le-ta poseg imel zelo malo učinka na celoten trg. Po nekaterih poročilih, bo moral Hynix prodati svoj LCD oddelek, da bo rešil finančne probleme. Proizvajalcev DRAM čipov se res ne obetajo dobri časi. Mimogrede: čeprav naj bi bilo po vseh pravilih povpraševanje po DRAM čipih zelo slabo, se po nekaterih podatkih Micron oz. njegova veja Cruical trenutno ubadata z blaznim pomanjkanjem DDR SDRAM čipov. Res čuden tale DRAM trg: nekje se ubadajo s slabo prodajo, medtem ko se nekje spopadajo s pomanjkanjem modulov. Mogoče pa nam le Digitimes s svojo godljo govoric na krožnik servira zavajajoče podatke. Kdo ve... ...

0 komentarjev