»

Nov članek: Dedek Mraz kupuje za vas

Slo-Tech - Prazniki so že tu, z njimi pa tudi občutek, da moramo kupiti nekaj zase in za bližnje, ki nam ga na vsakem koraku vcepljajo zlobni kapitalisti (na oni strani Luže že od konca oktobra). Tako smo na Slo-Techu pripravili prijazen članek, v katerem vam bomo poskušali svetovati ob vaših tehnološko usmerjenih nakupih.

Vabljeni k branju in srečno v letu 2007!

P.S. Veseli bomo tudi poročil o vaših (prejetih oziroma danih) darilih.

6 komentarjev

Nov članek: Menjava kondenzatorjev na osnovni plošči

Slo-Tech - Po dolgem času vam ponujamo spet en članek s področja strojne opreme. Če se vaša osnovna plošča iz tega ali onega razloga obnaša čudno ali pa se sploh ne obnaša, je bil na našem forumu že ničkolikokrat ponovljen nasvet: poglejte kondenzatorje in zamenjajte morebitne napihnjene. Kakšne kondenzatorje najdemo na naših ploščah in kako jih zamenjati, si je za vas ogledal Azrael v svojem novem članku.

38 komentarjev

Nov članek: Perl RegEx

Slo-Tech - Najbrž je glavnina bralcev že opazila, da se v desnem meniju nahaja nov članek. No, nič ne de, novica je še vedno na mestu [:D]. Andraž Tori, v forumu tudi bolje znan kot minmax, je pod drobnogled vzel regularne izraze, bolje znane kot "regular expression" ali krajše RegEx. Z njimi lahko nad stringi počnemo kratko malo vse, kar se nam zljubi -- jih premetavamo, po njih iščemo, zamenjujemo vrstne rede, in pišemo poezijo. Prvi, ki ugotovi, kaj pomeni RegEx v slikici za desni meni, dobi osebno izrečeno pohvalo uredništva. Veselo branje!

11 komentarjev

19-palčniki za množice

Tom's Hardware - Tehnologija LCD zaslonov je postala dostopna ljudstvu že pred kar nekaj časa, cene pa so postale znosne šele v zadnjih nekaj letih. 17 palcev naj bi povsem zadoščalo povprečnega smrtnika, medtem ko pri delu z videom, slikami ali preprosto igranju iger velikokrat pride prav večji zaslon.

19-palčniki, ki jih je tesiral Striček Tom, niso vrhunec tehnologije, vendar predstavljajo cenejše alternative, saj naj cena ne bi presegala tisoč evrov. Če vas zanima, kateri izmed šestih ekranov bi bil najprimernejši za vas, si članek le preberite.

4 komentarji

Strežniški nabori

vir: Hexus
Hexus - Na HEXUS.net so spisali kratko predstavitev naborov za delovne postaje in manjše strežnike. Ako zehajoč odkimavate, češ še en obračun med i860 in 760MPX, vas moram razveseliti a ob enem okarati, kajti čas vas je temeljito povozil. Dandanes imamo na voljo pleado dobrot kot je DDR, dvokanalen pomnilnik in Hyper-Threading, čemu jih ne bi izkoristili? Beseda tako teče o najnovejših stvaritvah Intela in ServerWorksa za Xeone, nekaj prostora pa si je izboril tudi AMD s svojim Opteronom. Če vas vsaj malo zanima, kako se godi tistim, pred katerih ohišji še zamrzovalne skrinje bežijo v iskanju čim temnejše špranje, si članek le...

0 komentarjev

Test Abit NF7 1.2 in Epox 8rda+

Mad Shrimps - Kot vemo, je bila ena prvih nForce2 plošč ASUS A7n8x, in čeprav se s to ploščo ni dosegalo visokih FSBjev, je plošča lahko konkurirala tistim z Rambus pomnilnikom. Kmalu za tem je EPoX izdal 8rda+, ki se je izkazala za eno najboljših navijalskih platform. A imela je eno pomankljivost - napetosti veznega čipovja se v BIOSu ni dalo spreminjati in s tem je bilo onemogočeno ekstremno navijanje FSBja preko 200MHz. Z modifikacijo napetosti na čipovju se je čez 200MHz sicer dalo priti, a grenak priokus je ostal. Kasneje je EPoX izdal novo revizijo 8rda+, ki pa še vedni ni imela možnost spreminjanja voltaže čipseta.

Potem pa se je pojavil Abit z NF7, ki pa je z izdajo plošče doživel pravi polom, saj plošča ni imela lukenj okoli...

2 komentarja

Tišina na SilentPCReview

Silent PC Review - Na Silent PC Review so spisali članek, kjer vam priporočajo komponente računalnika, ki bodo povzročale najmanj hrupa. Svojo zgodbo so nadaljevali od najtišjih ventilatorjev, hladilnikov, trdih diskov, napajalnikov in matičnih plošč, do najnovejšega članka o priporočljivih ohišjih. Če vas grozno bolijo ušesa si članek le preberite, a ne vem, če boste imeli srečo in kakega od ohišij dobili tudi v Sloveniji.

2 komentarja

Nov članek!

spajkanje

Slo-Tech -

Simon Belak, bolj znan kot Owca na naši spletni strani [:D], se je potrudil in spisal članek, v katerem je opisal voltmod VDD-ja na EpoX 8RDA+ matični plošči. Z modifikacijo, ki mu je odlično uspela, je pridobil nekaj dragocenih desetink volta, kar mu je omogočilo, da je iz pomnilnika iztisnil še tiste zadnje megaherce moči. Za povrhu še to; postopek sploh ni težak. Če je v vas vsaj malo navijalca, si članek le preberite.

15 komentarjev

Nov članek! Deda Zmrz svetuje

Slo-Tech - Tako, kot nek povzetek dogajanja čez celotno leto 2002, smo za vas spisali članek, ki se ukvarja s tem, kakšen računalnik kupiti, če ste se ga odločili sestavljati po komponentah. Če še niste dobili novoletnega darila ter želite Dedku Mrazu pisati, kaj naj vam kupi, ter si močno želite novega računalnika, kar hitro kliknite na članek ter si preberite, kaj si zaželeti. Branje je, kot ponavadi, obvezno ter nujno. Klik!

12 komentarjev

DDR-II: pomnilnik prihodnosti

X-Bit Labs - Veste kaj pomeni kratica DDR-II? Double Data Rate dve, pravite? Hmm, kaj pomeni DDR-II? No, da se ne boste spotikali ob pomnilniških kraticah, so na X-Bit Labs spisali članek, v katerm razložijo delovanje ter principe novega pomnilnika, ki nosi ime DDR-II ter so mu nadeli naziv pomnilnik prihodnosti. Če vas zanima, zakaj vas prodajalec tako zavzeto prepričuje, da je DDR-II res tisto pravo, si članek le preberite.

2 komentarja

Nov članek

Slo-Tech - Kot ste lahko opazili že okoli šestih popoldne, je slycer, naš ultrapridni pisun, napisal tudi članek, v katerem se je poglobil v delovanje procesorskih (in ostalih računalniško povezanih) zračnih hladilnikov. Kup kovine, en ventilator, enosmerna napetost, in vrum, že lahko hladimo 70 vatno zverino. A-a, tako lahko pa ne gre. Preberite si sami!

10 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Dokler ne naredimo mature, od nas žal ne bo kakšnega resnejšega testa. Nas pa zato rešujejo bralci. Tokrat je na vrsti ASPMaster s svojim člankom, v katerem je opisal, kakšne moči kladiva inu vrtalnega stroja je moralo preživeti njegovo računalo. Mahnjenec na Območje 51 poroča! [:D]

18 komentarjev

Modifikacija tipkovnice

PC Extreme - Vsem tistim, ki vam brez sprememb na vašem PC-ju živeti ni, je namenjen tudi članek na PC Extreme. Ekipa je spisala članek, ki se nanaša na modifikacijo tipkovnice - natančneje na zamenjavo diod LED. Modifikacija je preprosta, saj potrebujete samo nekaj ledic, izvijač, spajkalnik, cin in nekaj iznajdljivosti. V nekaj minutah imate tako v svoji tipkovnici diode LED, ki si jih želite.
No, če se vam vse skupaj zdi malce prelahko in si želite večjega izziva, potem poizkušajte svojo tipkovnico prepričati, da se bodo ledice v zaporedju prižigale in ugašale. Namig: če je v vas vsaj malo programerske žilice, to ne bi smel biti problem . ...

6 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Ker našim bralcem (hvala bogu) idej za nove modifikacije nikoli ne zmanjka, je tokrat Marjan napisal, kako je namestil na računalnik sprednjo stranico iz češnjevega lesa. Zelo zanimivo, z veliko fotografskega materiala. Branje obvezno! To me spomni - če ima kdorkoli kakršnokoli idejo za modifikacijo, ki je zanimiva in že bila izvedena ter dokumentirana, naj, ako mu je želja, napiše članek. Prispevke naših bralcev vedno radi objavljamo.

8 komentarjev

Popravljanje BIOS-a

Sysopt - BIOS čip je eden izmed najpomembnejših delov računalnika, saj je le-ta brez njega kot človek brez možganov. Ker pa je BIOS čip tudi precej občutljiv na razne posege, kot so flashanje, je najbolje, da se takih postopkov sploh ne lotimo, če ne vemo, kaj počnemo. Vendar pa se kljub raznim opozorilom vedno najdejo "pametne" glave, ki jim kot po Murphyju vedno gre kaj narobe - lahko dobijo defektno BIOS nadgradnjo, napačno flashajo BIOS ali pa jim med pravilnim flashanjem zmanjka električnega toka. Če ste pred kratkim imeli smolo in pokvarili BIOS, potem imate dve možnosti: ploščo lahko reciklirate kot plastični odpadek s primesjo silicija ali pa si preberete ta članek in pokvarjen BIOS poizkusite popraviti. Uživajte v popravljanju, pa čim manj neuspešnih flashov v prihodnosti .

3 komentarji

Kako dobiti večjo napetost procesorja na EPoX 8KTA3 plošči

OC Mod - Če želimo doseči višjo navitost procesorja, moramo imeti poleg dobrega hlajenja še dovolj visoko napetost procesorja. Še posebej zahtevni so AMD-ji. Predvsem Thunderbirdi. Doslej sem našel že precej vodičev, kako doseči višjo napetost na ABIT KT7/RAID ploščah. Predvsem je po kakovosti izstopala ta stran. Včeraj pa so poleg ABIT KT7/RAID vodičev dodali še vodič za EPoX 8KTA3 ploščo. Če vas torej zanima, poglejte sem. Seveda morate znati spajkati in imeti nekaj pojma o elektroniki. Drugače pa je modifikacija relativno enostavna. Vodič pa je zelo dober, ker je vse zelo natančno razloženo in poslikano. Fotografije pa so zelo razločne, kar je zelo pomembno. Če ne razločite nove grafične kartice na fotografiji, še ni tako hudo, če pa zaspajkate upor na napačno mesto, pa je.

7 komentarjev

Dual Thunderbird DDR

2CPU - Pred časom sem že pisal o pojavu večih osnovnih plošč s podporo dvoprocesorskemu delovanju, ki nosijo tudi podporo DDR pomnilniku. Danes je svojega aduta naznanil tudi EpoX. Z zelo originalnim imenom, EpoX D3VHA, bo probalo dotično podjetje pljuniti v skledo Asusu ter Gigabyteu. Bi se kdo slučajno branil dvakrat Tbirda 1.3 Ghz na osnovni plošči, sparjenega s 512 MB DDR2100 pomnilnika? Ultra slin? Jah, seveda, ampak preden bo Dežela Na Sončni Strani Alp ugledala dotične produkte, bo zadeva že močno razširjena. Vsaj menim tako.

0 komentarjev

Alpha EV8

Realworld Tech - Sicer se na Slo-Techu ukvarjamo predvsem s PCji in PC procesorji, toda to ne pomeni, da druge stvari niso zanimive (še posebej zato, ker lahko še kako vplivajo na PCje...). Tako si boste verjetno z zanimanjem ogledali Realword Techove članke o Alpha EV8 procesorjih. Gre za najambicioznejše zastavljene procesorje do sedaj, tako da si zares zaslužijo pozornost. V prvem članku si lahko preberete zgodovino Alpha procesorjev, osnove njihovega ustroja in pričakovanja za prihodnost, v drugem delu pa so se osredotočili na njihove SMT (Simulaneous Multi-Threading) sposobnosti v primerjavi z Intelovo EPIC tehnologijo. Po ogledu teh dveh člankov boste, če je v vas vsaj malo tehnofila, z veseljem pričakovali tretji del.

0 komentarjev