»

Prihaja 3D Mark 2011

bit-tech.net - Nova izdaja popularnega sintetičnega testa zmogljivosti celotnega računalnika, predvsem pa grafičnega podsistema, 3D Mark 2011, bo prekinila najdaljše obdobje med dvema izdajama 3D Marka, po 3D Mark 99, 2000, 2001, 03, 05, 06 in Vantage (ter njihovih podizdajah). Kot se je pogosto zgodilo datum izida ne bo sledil letnici različice, saj naj bi bila zbirka testov za prenos (in nakup) na voljo že v letošnjem septembru. Detajli so zaenkrat še skopi, a bo več znanega že čez 4 dni, 26. maja, ko bo prišlo do uradne najave. Vseeno je znano, da se bo 3D Mark 11 osredotočil zgolj na DirectX 11, podobno kot se je Vantage osredotočil na DirectX 10. Glavni pokrovitelj slednjega je bil Sapphire, medtem ko bo podobno vlogo v najnovejši izdaji po...

3 komentarji

Nov popravek in razširitev za Unreal Tournament 3

Slo-Tech -

Pri Epic Games so izdali težko pričakovan popravek za igro Unreal Tournament 3. Poleg izboljšanega uporabniškega vmesnika so posodobili brskalnik po strežnikih, izboljšali umetno pamet, dodali možnost snemanja demo posnetkov iger in podprli Steam Achievements. Seznam popravkov je orjaški, če koga zanima, naj si ogleda changeloge: 1, 2, 3, 4.

Poleg masivnega popravka, ki je velik kar 309 MB, pa je na voljo tudi brezplačna razširitev UT3 Titan Pack. Poleg novih načinov igranja kot so Titan, Betrayal in Greed, boste v paketu našli tudi 19 novih map. Paket pa je velik kar 916 MB!

Žal Linux klienta še vedno ni, čeprav naj bi bil v izdelavi. Vsekakor pa si je Epic z zavlačevanjem izdaje Linux klienta nakopal precej jeze uporabnikov Linuxa.

Epic je znova presenetil z razširitvijo, ki jo kot lastnik igre toplo pozdravljam. Do vrnitve stare slave pa igri definitivno manjka Linux klient.

37 komentarjev

Nov članek: DirectX 9.0 - Osvetljevanje

Slo-Tech - Slotechova baza člankov se redno dnevno (pardon, dvakrat tedensko) debeli. V sklopu strokovnih člankov s področja grafičnih tehnologij je Senitel s svojo serijo DirectX 9 oral svojevrstno ledino.

Tudi njegov tokratni izdelek je spisan v stilu ostalih: akoravno nekaterim laikom pravzaprav nerazumljiv, je nadobudnim programerjem in tistim, ki bi se na področju tovrstne grafike želeli preizkusiti, lahko izvrsten vir informacij o Microsoftovi knjižnjici.

Tokrat na sporedu: DirectX 9.0 - Osvetljevanje

11 komentarjev

DirectX 8 ali 9?

Viper's Lair - Senitel je pred kratkim spisal lep članek, kjer se je DirectX-a lotil s teoretične strani in bi moral potešiti vso vašo lakoto po znanju, za vse, ki pa vas zanima le in zgolj surova razlika med osmico in devetico, so članek spisali na ViperLair. V svojem članku so testirali kartici GeForce4 Ti4600 ter Radeona 9700 Pro -- oba z DirectX 8 in DirectX9 knjižicami -- v 3D Marku 2001SE ter igri Unreal Tournament 3. Se splača? Hja ...

5 komentarjev

Trek ThumbDrive Smart

Slo-Tech -

No, ko se na naši polobli leto 2002 bliža koncu, bodo očitno drugje stopili že v leto 2004. Če ne veste o čem govorim, poglejte datum članka na ViperLair. [:D]

Kakorkoli že, na ViperLair so si ogledali priročno napravico imenovano Trek ThumbDrive Smart. Čemu služi boste vprašali? ThumbDrive se pretvarja, da je navaden obesek za ključe, medtem ko je v resnici majhen USB pomnilnik, na katerega je moč spraviti do 128 MB podatkov (obstajajo tudi šibkejše različice) ter le-te prenašati med računalniki. V kolikor potujete z veliko podatki ter nimate na voljo CD-zapisovalnika, velja o napravici razmisliti.

5 komentarjev

Nov članek: DirectXa 9 - 1. del

Slo-Tech - 9. izdaja DirectX-a je izdana: pogodbe o nerazkritju podatkov so izgubile del svoje veljave, nam dobro poznani Senitel pa je tako svoje poznavanje grafičnih tehnologij zopet dobro izkoristil in se po obrazložitvi tehnologij za Radeonom 9700 (kjer je med vrsticami tudi napovedal današnji članek) namenil v drobovje programerskega vmesnika.

Tujih novic in člankov na to temo je bilo že nemalo. Pričujoči pa se od mnogih razlikuje po marsičem: odkrijte sami.

Naj bo čas z vami.

21 komentarjev

DirectX 9 bo v četrtek

The inquirer - Če je v svetu informacijske tehnologije kaj nemogoče, je to napovedljivost. Ne samo glede obstoja in propada podjetij, ampak tudi in predvsem glede izidov proizvodov. Microsoft pri tem ni nobena izjema.

Tako že verjetno nekaj časa manjši ali večji del vas čaka na DirectX 9, ki nam ga fantje iz Redmonda obljubljajo že kar precej časa. Tako je bil zadnji uradni datum četrtek, 12.12, ki pa je padel v vodo.

Sedaj pa je, kot poročajo na Inquirerju, postavljen končni "končni" datum, in sicer ta četrtek. Kot še pravijo, lastniki Radeonov 9x00, veselite se.

19 komentarjev

Kako CPU vpliva na performance grafike

X-Bit Labs - Na naši priljubljeni strani x-bit labs so sestavili precej obširen test, ki ponazarja vpliv procesorja kot centralna enota na performanse grafike in grafičnih programov (igre). Vzeli so Ficovega Radeona 9700 in nVidia GeForce4 Ti4600 ter en kupček procesorjev: Intel P4 (1600 MHz, 2000 MHz, 2400 MHz in 2800 MHz) ter AMD AthlonXP (1600+,1800+, 2000+ in 2200+). Še povezava do raziskave!

1 komentar

ATI Catalyst 02.4

Warp2Search - Ja, vsi lastniki ATIjevih grafičnih kartic se od včeraj veselijo -- ni vrag, da ne bodo veselja danes kronali še z tradicionalno žurko z imenom "ATi je izdal nove gonilnike, pejmo se ga napit". Pa kakor koli že -- ATi, podjetje, ki s proizvodnjo svojih grafičnih čipov še najbolj zavzeto konkurira nVidii, je včeraj izdalo novo izvedenko gonilnikov Catalyst, ki nosijo zaporedno številko 02.4.

Gonilniki so skupni vsem Radeonom z oznako 7000 in več, uporabniki pa poročajo o pohitritvi v CodeCreatures Benchmark PRO na Radeonu 9700, hitrejšem Nascarju 2002 za vse Radeone, občutno hitrejšem NHLju ter hitrejšem izvajanju na DirectX 6 in 7 za R9700. Končno je v gonilnikih odpravljen hrošč operacijskega sistema Windows, ki grafikulji ni dovolil igranja igric na osveževalni frekvenci nad 60 Hz -- trenutno le za DirectX aplikacije, OpenGL del še sledi. Izjemno pohvalna naj bi bila tudi nova funkcija, ki optimalizira prikaz slike na TV zaslonih.

Ostaja pa, po mojem skromnem mnenju, največja...

4 komentarji

DirectX 8.1 zunaj!

M3DZone - Z WinXP bo Microsoft očitno izdal tudi posodobljeno različico grafične knjižnjice DirectX. Tokrat bo šlo za verzijo DirectX 8.1.
Ker pa je življenje takšno, da včasih (čisto vedno) kej spolzi skozi roke (ali cenzurno zaščito) je DirectX 8.1 že na Internetu! Opozarjam vas, da gre za beta verzijo, ki lahko povzroči težave! Ampak po moje jih ne bo. Dobite jo lahko tu. O tem, kako se nova verzija obnese ni znano še nič. Če pa se kdo javi (izmed vas slo-techerji) pa bi bil kakšna primerjava z DirectX 8.0 zelo dobrodošla.

18 komentarjev

DirectX konferenca

The inquirer - 16. julija (jutri), se bo pričela konferenca, na kateri bodo prisotni številni razvijalci iger in proizvajalci strojne opreme, govorilo pa se bo o DirectX-u in nekaterih novih tehnologijah, ki naj bi jih prihodnje igre vsebovale. Po manjšem sporu med Nvidio in Microsoftom (škoda, ker ni nihče poročal o tem) izgleda, da bo glavno besedo na konferenci imel ATI, ki bo predstavili svoje N-patches (Trueform tehnologija), ki bodo po njegovih besedah končno naredili konec oglatim kolesom, obrazom in podobnim stvarem. Čeprav se je Nvidia sprla z Microsoftom, to ne pomeni, da je na konferenci ne bo. Imela bo kar lep govor, ki bo obsegal preddavanje o GeForcu 3, NForcu in njegovih zvočnih zmožnostih, nekaj pa bo tudi govora o 3DFX-ovih tehnologijah Motion Blur in depth on field. Na konferenci bo prisoten tudi Intel (o AMD-ju zaenkrat ne duha ne sluha ), ki bo razvijalce iger poizkušal navdušiti s svojimi naprednimi ukazi SSE in SSE2. Govorilo naj bi se celo o DirectX 9, katerega uradna...

0 komentarjev

DirectX 8, drugi del

Jaz - Senitel (in tudi jaz ) se je zbudil in vam prinaša drugi del njegovega članka o DirectX 8 grafičnih tehnologijah. V tokratnem delu govori o 3D teskturah, multi-samplingu in point spritih. Vse tehnologije je nazorno predstavil s primeri, razložil kako delujejo in podal možne probleme. Ni kaj, spet odlične članek, Senitel!

8 komentarjev

Kateri DirectX uporabiti?

Overclockers Cafe - No, ta članek na Overclocker Cafe strani pa bi res lahko poimenovali točno nasprotje člankov na Ace's Hardware. Gre za očitno povsem laičen članek, ki ga je spisal nedeljski hardveraš. Ok, dovolj kritiziranja, še nekaj o dejanski vsebini. Avtor je hotel primerjati različne DirectXe med seboj, predvsem kar se tiče vpliva na igranje igric. Tako je uporabil tri (wow!) različice DirectXa, 7, 8 in 8a. Seveda mu ni kapnilo, da bi za vsakega posebej namestil operacijski sistem, temveč je lepo odinštaliral enega (pri čemer se mu je par krat sesula kišta) in nainštaliral drugega, brez zamenjave gonilnikov za grafično kartico. Tako niti ni presenetljivo, da je v Quake3 Areni (ki je tudi edina igra, s katero je testirat) dobil skoraj identične rezultate. Whatever...

9 komentarjev

Prvi članek o DirectX 8

Jaz - Juhej, objavil sem prvi Senitelov članek v prihajajoči seriji o DirectX 8.0. Naš mojster obljublja, da vam bo v svojih prihodnjih člankih razložil bistvo novih tehnologij, ki se skrivajo v novem M$jevem APIju. Začel je kar z Vertex in Pixel shaderji, o katerih ste zagotovo kdaj kaj slišali, pa nikoli niste prav vedeli kaj za vraga so. Članek je res poučen in zanimiv, tako da besno priporočam ogled!

3 komentarji

DirectX 8.0

NvNews - No, če se vam ne da čakati, da luni poštima prvi del mojega članka o DirectX 8.0, imate tukaj eno alternativo (sam sebi konkurenca... skoraj ). No, preberite si tega, potem pa malo počakajte, da luni porihta mojega. Potem si preberite še mojega in povejte kateri je boljši...

3 komentarji

DirectX 8.0

Tech-Gods - Pred nekaj dnevi nas je kot strela z jasnega ( ok, strela, ki se je pripravljala kar nekaj časa [>:D]) udaril DirectX 8 in prve različice gonilnikov za novi Microsoftov API. Večina uporabnikov je takoj namestila nove gonilnike in bila kojci deležna zvrhane mere sesuvanja. Na Tech-Gods so objavili nekaj meritev z novimi Nvidiinimi 7.17 gonilniki ( ti naj bi podpirali DirectX 8 ) in prišli do zaključka, da pohitritve skoraj ni, v nekaterih testih so novi gonilniki bili celo počasnejši od starih. Torej vsaj za zdaj lahko rečemo: tace stran od DirectX 8 in čakajte na ustrezne gonilnike!

15 komentarjev

Ali se DirectX 8 sploh pozna?

Overclockedcafe - To vprašanje se igričarjem zastavlja že kar nekaj časa. Ali bo DirectX 8 sploh prinesel kakšno razliko? Ali bo vreden nadgradnje, itd. Do zdaj na to ni bilo možno odgovoriti, toda včeraj so izšli prvi Nvidiini gonilniki z DirectX 8 podporo, Detonator 7.17. Na Overclockedcafe ( WTF? [:D]) so opravili nekaj meritev, in sodeč po njih je razlika v Win2k že kar precej opazna. Še opozorilo: ogromno ljudi poroča o velikih težava po inštalaciji eth novih gonilnikov in DirectXa 8, tako da oba uporabite le na lastno odgovornost!

0 komentarjev