»

Pipistrel zmagal na Nasinem natečaju

vir: NASA
NASA - NASA je danes zvečer razglasila rezultate tekmovanja Green Flight Challenge, ki je potekalo v Santa Rosi v Kaliforniji. Na tekmovanju, na katerem so iskali najboljše energetsko varčno letalo, je bilo prijavljenih trinajst ekip, a so pogoje za sodelovanje izpolnjevale le tri. Zmago je že tretjič (po letih 2007 in 2008) osvojilo slovensko podjetje Pipistrel, ki je na tekmovanju zaradi pravil sodelovalo z ameriškim partnerjem Penn State University v ekipi Pipistrel-USA.com. Finančna nagrada znaša 1,35 milijona dolarjev. Drugo mesto je osvojila ekipa eGenius iz Ramone v Kaliforniji, kateri je bil Pipistrel partner, tako da gre na nek način za dvojno slovensko zmago.

Za zmago je moralo letalo Taurus G4 preleteti 200 milj s hitrostjo vsaj 100 milj na uro in pri tem...

67 komentarjev

Se v islandskih šolah pričenja prehod na Ubuntu?

Ubuntu prihrani milijone!

Slo-Tech - Islandska nacionalna TV je prejšnji teden predvajala oddajo z naslovom Nýtt kerfi sparar milljónir (Novi sistem prihrani milijone).

V oddaji so prikazali primer tehniške šole v severni Islandiji, ki je s prehodom na Ubuntu Linux prihranila 5 milijonov islandskih Kron (27.706 EUR). Predstavniki šole so pri tem izpostavili tudi dejstvo, da pri prehodu ni bila potrebna menjava nobene strojne opreme, niti niso nastali drugi dodatni stroški. Na koncu oddaje so k podobnim prehodom pozvali še ostale javne ustanove.

Ena lastovka še ne prinese pomladi, a kljub temu ne gre za...

165 komentarjev

Vesolje je staro 13,73 ± 0,12 milijard let!

Slika mikrovalovnega ozadja

vir: Bad Astronomy Blog
Bad Astronomy Blog - Vse najboljše zaté, vse najboljše zateee ... Ne, ne, nismo še tako daleč, da bi praznovali ali z državnim praznikom obeležili rojstni dan celotnega Vesolja. Lahko pa, po pisanju Phila Plaita na blogu badastronomy.com, od zdaj naprej z veliko natančnostjo razpravljamo o njegovi starosti.
Nasina naprava WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) je bila izdelana z namenom, da z veliko natančnostjo izriše zemljevid Vesolja. Zaznava namreč mikrovalove, ki se širijo že od praktično najbolj oddaljenega vira, ki si ga lahko zamislite: Velikega poka.



Pred nekaj dnevi so objavili prve rezultate, do katerih so prišli s pomočjo podatkov, ki so jih 5 let o vesolju zbirali z WMAP.
  • Starost Vesolja je 13.73 milijard let ± 120 milijonov.
  • Na zgornji sliki si lahko ogledate razlike v temperaturi na...

72 komentarjev

Podeljena Nobelova nagrada za fiziko 2006

vir: NASA
Slo-Tech - 3. oktobra tega leta se je Švedska Kraljeva akademija za znanost odločila, da letošnjo Nobelovo nagrado za področje fizike podeli raziskovalcema Johnu C. Mather iz Nase in Georgu F. Smoot iz Univerze v Kaliforniji za odkritje anizotropije v mikrovalovnem sevanju vesolja.

Mikrovalovno sevanje ozadja je ostanek prvotne slike vesolja, ko je materija postala prosojna za elektromagnetno sevanje. Do danes se je vesolje že tako ohladilo, da temperatura tega sevanja znaša le še 2,7 K. Mikrovalovno sevanje ozadja prihaja bolj ali manj homogeno iz vseh strani neba, njegovo detajlno sliko pa je posnel satelit COBE, izstreljen leta 1989. Iz te slike pa vseeno vidimo, da sevanje ni popolnoma homogeno. Območja z malo krajšo valovno dolžino so "vroče" točke v prvotnem vesolju, ki predstavljajo zametke...

9 komentarjev

Gravitacija s svetlobno hitrostjo

New Scientist -

V debati v našem forumu, pa tudi na splošno se že dalj časa sprašujemo, kakšna je pravzaprav hitrost gravitacije. Je le-ta končna, bodisi svetlobna ali nadsvetlobna, ali pa je nemara neskončna? No, v lanskem septembru se je strokovnjakom prvič ponudila tudi možnost meritve dejanske hitrosti gravitacije ob okultaciji nekega kvazarja z Jupitrom.

Na rezultate smo sicer čakali dolgo, a kot kaže, se je čakanje izplačalo. Na New Scientist so objavili prve rezultate. Hitrost gravitacije naj bi bila enaka hitrosti svetlobe v vakuumu (oz. natančno so izmerili (0.95 +-0.25)c). Vse podrobnosti na tem naslovu.

10 komentarjev