»

Se obetajo spremembe na slovenski tipkovnici?

Finance - Kot poročajo Finance, je Slovenski institut za standardizacijo v sodelovanju s slovensko izpostavo Microsofta in društva Lugos pričel s postopkom za pripravo novega standarda za razpored tipk na slovenski tipkovnici. Še iz jugoslovanskih časov izvirajočo tipkovnico naj bi v glavnem doletela manjša prerazporeditev tipk.

Neslovenski črki ć in đ naj bi tako, podobno kot poljski "prečrtani" ł ali nemški "ostri s" ß, po novem bili dosegljivi le s pomočjo tipke Alt Gr, lažje (t.j. brez prej omenjenega desnega Alt) pa naj bi bila dosegljiva znak za € (ki je že celih 10 mesecev tudi "naša" valuta) in v naslovih elektronske pošte nepogrešljivi @ (ki, mimogrede, pomeni "at" in ne "afna"). Lažje, t.j. brez pomoči Shifta, naj bi se dalo vtipkati tudi /. Ali bodo olajšali tudi dostop do programerjem nepogrešljivih oglatih in zavitih oklepajev, ne poročajo.

SiST naj bi o predlaganih spremembah odločal v začetku prihodnjega leta, sklep pa v skladu s slovensko zakonodajo vsekakor ne bo...

196 komentarjev

Barvanje tipkovnice

Mikhailtech - Zadnjič sem se naveličal sive barve svoje miške, ki ni ravno pristajala črni barvi prenosnika, in potem izgubljal živce, ker se barva ni hotela posušiti. Podobno se je zgodilo Jasonu na Mikhail Techu, ki se je lotil barvanja svoje tipkovnice. Iz vsega je nastal lep članek, zelo primeren za začetnike, tako da ga priporočam vsem, ki oklevate pri barvanju perifernih komponent. Sicer me je pa najbolj presetilo to, da je barva za tipkovnica stala več kot sama tipkovnica..

Tipična izjava staršev: Pa zakaj bi sploh barval tipkovnico!?

2 komentarja

Test tipkovnic

PC Stats - Tipkovnica je ponavadi najbolj pozabljeni del računalnika (poleg disketnika, najbrž). Ponavadi se nanjo spomnimo, ko nas boli zapestje ali pa prsti.

Da je prava tipkovnica za pravega računalničarja pomembna, se zavedajo tudi na Pc Stats, kjer so se lotili testa treh tipkovnic, namenjenih predvsem zahtevnejšim uporabikom, ki rabijo več kot 104 tipk. Tako so jim v roke prišli trije primerki, vsak s svojimi pomanjkljivostmi in prednostmi.
Če ne zaradi drugega, članek se splača pogledati zaradi samega designa dveh testiranih modelov.

4 komentarji

Neuničljiva tipkovnica

Bjorn3D - Večerni paket novic, za tiste ki gredo spat po eni uri zjutraj ter tiste, ki to berete iz udobnega stola v zgodnji jutranji službi s kavo v roki [:D]. No, kakorkoli, na tej strani si lahko preberete test tipkovnice, za katero proizvajalec zagotavlja, da je neuničljiva. Je občutno lažja od navadnih klofutač™, saj je narejena iz silikona, kar ji omogoča, da jo lahko zvijemo ali prilagodimo popolnoma vsakršni obliki. Je tudi odporna na tekočine ter udarce. Testirali so jo na nekem LAN partyu, tester je bil nad njo navdušen. Klik!

13 komentarjev

Caffeine machine

Pimprig - Za računalničarje je od nekdaj veljalo, da s(m)o največji kofeinski obsedenci, saj nekateri popijejo na hektolitre kokakole, drugi pa si raje privoščijo svoj liter najmočnejše turške ali ekspresso kave na dan, da potem lahko do zgodnjih jutranjih ur igrajo svoje priljubljene igre ali dolgo v noč klepljejo programsko kodo. Tip na tej strani samo še potrjuje zgoraj navedeno dejstvo, saj je v svoje ohišje vgradil čisto pravi avtomat za ekspresso kavo, ki pa tam...

6 komentarjev

Škatlice za CD-je

Dan's DATA - Saj veste, kakšne so škatlice za CD-je, ki jih dobite zraven, ko kupite kakšne CD, pa naj bo to CD-R ali najnovejši CD vaše priljubljene glasbene skupine. Če vam padejo iz rok, potem se zlomijo; če preveč pritisnete na tisti "gumb", ki drži CD v škatlici, se zlomi; če preveč na silo odprete škatlico, se zlomi; če jo v poletni pripeki po nesreči pustite v avtu na polici, se stopi. Problem tiči v sestavi teh škatlic, saj so narejene iz polistirena, ki je sicer precej trd in odporen na praske, vendar tudi precej lomljiv. Če ste se naveličali lomljivih škatlic, potem bo treba poseči po primerkih, ki so narejeni iz polipropilena. Take so škatlice DiscSaver, ki jih je pregledal Dan. So odporne, pa še lepe barve (za dogočasneže so na voljo tudi take, ki nimajo barve, ampak so prozorne). Problem pa je spet v tem, da jih boste morali naročiti iz tujine, saj jih boste pri nas najverjetneje zaman iskali. Stanejo pa tam od 5 $ za 10 komadov do 20 $ za 50 komadov. ...

0 komentarjev