»

Blackphoni gredo za med

Slo-Tech - Najbolj varnostno osveščen telefon Blackphone, ki sta ga na letošnjem MWC-ju v Barceloni predstavila Silent Circle in Geeksphone, gre za med. Zalogo so razprodali v tednu dni, v vmesnem času so pridobili 30 milijonov dolarjev denarja iz skladov tveganega kapitala in preselili sedež v Švico.

Telefon se poizkuša kar najbolj izogniti prisluškovanju, zaradi česar so odstranili vso programsko opremo, ki pošilja kakršnekoli nehotene podatke o uporabniku. Poleg tega dobi uporabnik še naročnino na storitve Silent Phone, Silent Text in Silent Contact, ki skrbijo za šifriranje telefonskih...

32 komentarjev

Roxio poleg Napsterja še nad Pressplay

Monitor - Kot smo že poročali, je podjetje Roxio prevzelo Napster -- enega od začetnikov izmenjave datotek. Tokrat je Roxio od družb Universal in Sony Music odkupil podjetje za distribucijo glasbe v digitalni obliki Pressplay v vrednosti slabih 40 milijonov dolarjev. Pri projektu bo sodeloval Napsterjev ustanovitelj Shawn Fanning, vendar nov Napster naj ne bi vseboval istega principa delovanja, kot njegov predhodnik, katerega priljubljenost je bila prav izmenjava datotek. Sony in Universal sta imela s podjetjem Pressplay kar 50 milijonov dolarjev izgube. Čas pa bo seveda pokazal, kako bo prenovljeno storitev Music.net sprejel trg, saj so pri dosedanji storitvi bile z izjemo računalnika postavljene omejitve uporabe prenesene glasbe v napravah.

1 komentar

Vrnitev Napsterja

roxio - Še pomnite; preden so se datoteke izmenjevale s programi, kot sta eMule in KaZaA, je na področju deljenja MP3-datotek vladal Napster, ki je bil postal priljubljen predvsem zaradi preprostosti in hitrosti. No, zaradi dvomov o legalnosti takšne izmenjave datotek so Napster ukinili in projekt je zaspal za kar nekaj let. Sedaj je podjetje Roxio izkoristilo že uveljavljeno blagovno znamko in izdalo nov program -- Napster 2. Od svojega predhodnika se bo razlikoval predvsem po eni lastnosti -- legalnosti -- program bo namreč popolnoma v skladu z zakonom, kakorkoli pač to interpretirate. Več o tem.

5 komentarjev

Slo-Tech v stečajnem postopku

Slo-Tech - Recesija na področju svetovnega gospodarstva še danes kolje svoje žrtve. IT sektor se sicer res širi, vendar je konkurenčni boj nemalo skupin že pripeljal v propad, da o množičnih odpuščanjih ne govorim.

Obdobju prosperitete med letoma 1999 in 2000, ko je Slo-Tech podvojil svoje kapacitete, je sledilo leto 2001, ko se je zaradi opaznih znakov zmanjšane gospodarske aktivnosti -- kar se je odražalo tudi na financah -- pričelo prvo večje odpuščanje. Težav na dolgi rok žal ni bilo moč premagati, predvideni zaključek vseh del je planiran za mesec november. V tem času bo trg verjetno zahteval še marsikatero žrtev. Več o tem.

Kam bodo odšli sodelavci Slo-Techa, še ni čisto jasno. V navadi je, da se po podobnih množičnih odpuščanjih ustanovijo manjše frakcije, ki so posledično fleksibilnejša in se laže prilagajajo tržnim situacijam. Žal je vedno bil -- in dolgo bo -- končni odločitelj o nadaljevanju poslovanja podjetja pač denar. Temu še ni videti konca.

17 komentarjev

Roxio: Iz spleta na CD!

Reuters - Roxio, ki je že nekaj časa lastnik znamke EasyCDCreator, se zanima za nakup Napsterja. V kolikor bo stečajni senat prevzem odobril, se bo transakcija (po želji kupca) končala vsaj do 27. novembra.

Kakopak podjetje s 400 zaposlenimi ne kani prevzeti tudi Napsterjevih dolgov (beri: zapuščina tožb glasbenega založništva), ampak le izmenjalni mehanizem, s katerim naj bi menda pripomogel k prodaji svojega programja.

Izvirno.

0 komentarjev

MTV in Napster tokrat z roko v roki

CNet - Na C|Netu poročajo, da sta ustanovitelj Napsterja (Shawn Fanning) in MTV, sklenila pogodbo glede pravic snemanja filma o Fanningovi (Napsterjevi) zgodbi o uspehu. Fanninga bo po vsej verjetnosti igral kar on sam, premiera filma pa je napovedana v sezoni 2003/2004. Ali bo konec srečen ali ne, bo odvisno zgolj od perspektive. Klik za nostalgike.

2 komentarja

Glasbeno založništvo se spametuje?

Vnunet - Koliko vode je preteklo, odkar ljudstvo opozarja, da največji problem glasbenega (in podobnega) gusarjenja po odprtih vodah niso le izmenjevalni sistemi, ampak predvsem sami pirati? Jok. No, Američani so le napovedali, da se bodo začeli bojevati proti večjim izmenjevalcem-osebkom. Klik!

Kakor se sam ne bojim ravno tega, da bi me 'dobili' (zakaj le? [:)]), pa me -- kot veliko ostalih -- skrbijo ekonomske posledice. Ne pozabimo, boj stane. Če bodo založbe svoje udinjanje financirale iz prodaje CDjev, pa bodo zopet zgolj pljuvale v svoje že tako zažgane žgance.

3 komentarji

"Prvi" padli izmenjevali sistem

ZDNet - Po nekaj več kot dveh letih, kolikor se je vlekla sodna epizoda Napster ter se je slednji prostituiral nemškemu Bertelsmann-u za vsoto osmih milijonov dolarjev, je Napster (po nekaj tednih napovedovanja) na sodišče le vložil zahtevek za stečajni postopek. No, to presenečenje je ne, saj je bila to ena izmed postavk "poslovnega načrta" pod nemškim založnikom, ki bo storitev najverjetneje ponovno obudil, le da bo v popolni njegovi lasti. Klik!

0 komentarjev

Napster kmalu kot plačljiva aplikacija

Jaz - Sodeč po tej novici na The Registerju se časi zastonjskega Napsterja počasi iztekajo. Sicer se že par mesecev (od združitve z Bertelsmannom) govori o tem, da bo za uporabo Napsterja potrebno plačevati mesečne odškodnine, toda do sedaj tega nihče ni jemal resno. No, sedaj je iz precej zanesljivih virov slišati, da bo Naspter prešel na plačniški način delovanja že to poletje, točneje nekje v juniju. Podjetje zatrjuje, da je po anketah sodeč velika večina uporabnikov pripravljena plačevati za uporabo Naspterja, toda osebno nekako dvomim v to. Alternative že dalj časa čakajo prav na tako priložnost... Bomo videli! Thnx, Mate!

4 komentarji