»

Nič več skrivnosti o Pine Trailu

Procesor in vezno čipovje se skoraj izgubita zaradi svoje majhnosti

vir: AnandTech
AnandTech - Intel je tudi uradno predstavil vse specifikacije o drugi generaciji platforme Atom, Pine Trail, in s tem dvignil NDA (Non-disclosure agreement, le-ta preprečuje objavo slik, testov, itd., sicer avtorjem testov grozi tožba) nad njo. Rezultat je seveda poplava predstavitev in testov namiznih in prenosnih računalnikov ter, najpomembneje, obsežnega članka o spremembah in njihovih prednosti/slabostih v primerjavi s staro arhitekturo na AnandTechu. Slednji so si podrobneje ogledali tudi Intelovo miniITX ploščo z dvojedrnim D510 procesorjem ter jo po zmogljivostih in porabi primerjali s starejšimi ploščami ter IONom, na Engadgetu pa so si ogledali novega člana Asusove družine Eee PC - 1005PE. Svoje predstavnike so pokazali tudi pri MSIju,...

0 komentarjev

Google dodal prevajanje v Gmail

Rezultat

TechCrunch - Google sicer že dlje časa ponuja prevode med 41 jeziki, med njimi tudi iz slovenščine in v njo, na svojih straneh, sedaj pa so funkcijo integrirali še v svoj klient za elektronsko pošto. V razdelku Google Labs, kjer najdemo kopico novih zmožnosti, ki so še v eksperimentalnem stadiju, tako da vsake toliko časa kakšna izgine ali se pojavi, si lahko vklopite možnost Message translation. Ko jo odkljukate, se vam ob prebiranju vsakega sporočila prikaže možnost prevoda. To je bilo sicer že prej dosegljivo z ročnim odpiranjem Googlove strani Translate in kopiranjem sporočila nanjo, sedaj pa je postopek poenostavljen. Prevodi so sicer daleč od popolnosti, a boljši od ničesar.

Sedaj se lahko nadejamo...

9 komentarjev

Bo Windows 7 omogočal odstranitev Internet Explorerja?

Slashdot - Vse od integracije brskalnika Internet Explorer v operacijski sistem Windows je ta poteza burila duhove. Microsoft si je s tem, tako pravijo konkurentje in Evropska komisija, pridobil nezakonito prednost in dosegel absolutno večino na trgu brskalnikov. Kot kaže, pa si je Microsoft očitke le vzel k srcu, saj je v zadnji gradnji bete Windows 7 nova možnost odstranitve Internet Explorerja.

Gradnja 7048, ki sicer javnosti še ni prosto dostopna, ima namreč funkcijo Windows Features, kjer je možnost izklopa Internet Explorerja (turn off). Na prvi pogled se zdi, da ne gre le za kozmetično skrivanje bližnjic, saj se sistem po izbiri možnost kar...

18 komentarjev

Apple bo umaknil del NDA pogodbe

Apple - Ena izmed glavni kritik Apple-ovega razvijalskega programa je bila že od samega začetka zelo restriktivna NDA (Non-disclosure agreement) pogodba, ki je pred kratkim postala še strožja, saj so začeli prepovedovati poleg razprav o samem razvoju tudi razloge, zakaj je bila določena aplikacija zavrnjena.

We have decided to drop the non-disclosure agreement (NDA) for released iPhone software.

We put the NDA in place because the iPhone OS includes many Apple inventions and innovations that we would like to protect, so that others don’t steal our work. It has happened before. While we have filed for hundreds of patents on iPhone technology, the NDA added yet another level of protection. We put it in place as one more way to help protect the iPhone from being ripped off by others.

However, the NDA has created too much of a burden on developers, authors and others interested in helping further the iPhone’s success, so we are dropping it for released software. Developers will receive a...

4 komentarji

AMD začel s proizvodnjo pomnilnika?

Xtreme Systems - Tako kaže. Sprva tega sicer ni videti, toda slika pove več kot 1000 besed:V rdečem pravokotniku se lepo vidi, da je proizavajelc RAM modulov AMD. Coolaler je sicer skrivnosten (verjetno zaradi NDA), a verjetno bomo kmalu vedeli več. Že zdaj pa se ve, česa so moduli zmožni - 618 MHz (1236 DDR) pri CAS 4-4-3-4 zakasnitvah. Dobro, kajne?

Po nakupu ATI-ja bo AMD zdaj proizvajal še RAM pomnilnike? Še malo, pa bodo lahko opremili celoten sistem, vključno z ohišjem!

40 komentarjev

Windows XP SP3

Slo-Tech - Medtem ko že vsi čakajo najnovejše Windows Vista, se pri Microsoftu trudijo še z enim paketom popravkov za Windows XP. Tokratni tretji paket popravkov še ni blizu niti svojemu beta izidu, a se njegov neuradni seznam popravkov iz dneva v dan širi. Kdaj naj bi izšel? Po govoricah sodeč pred Windows Visto.

Če vas zanima, kaj in kako bo v najnovejšem paketu odklikajte na to stran. Zaradi same neuradnosti gre tudi postaviti pod vprašaj zanesljivost zgoraj omenjenega vira, tako da svetujemo uporabo centra v možganih za presojo kritičnosti vsebine na strani.

106 komentarjev

Tudi podpori za Windows 2000 se počasi bliža konec

Slo-Tech - Po tem, ko je Microsoft ukinil t.i. mainstream podporo za Windows NT, jo sedaj načrtuje za operacijske sisteme Windows 2000. Predvidoma bi se naj iztekla v roku dveh mesecev, natančneje konec junija letos.

Od takrat naprej bo na voljo samo še plačljiva razširjena (extended) podpora, ki se bo iztekla 5 let kasneje, torej leta 2010.

V tem obdobju, torej do leta 2010, Microsoft načrtuje, da bo še naprej ponujal varnostne popravke za operacijski sistem Windows 2000, ampak predvsem tiste povezane z varnostjo. Ostali bodo namreč v nekaterih primerih na voljo le uporabnikom razširjene podpore.

V tem duhu je Microsoft pred kratkim začel tudi s kampanijo s sloganom Start Something, v kateru oglašujejo operacijski sistem Windows XP.

Novica, Product Lifecycle Dates, Windows 2000 Update Rollup Announcement.

90 komentarjev

Windows 2000 SP3 hecnosti

The Register - Zopet dokaj delikatna tema, ki bi bila v forumu najverjetneje celo brisana [>:D].

Po svoje sem že kar navajen, da na angleškem cajtengu The Register na čase objavljajo novice z navodili oz. 'zapiski', kako zaobiti določene varnostne zapore v raznovrstnem programju. Tokrat jim je zobe zaskelela EULA v SP3 za Lukenj 2000 -- pardon -- Windows 2000 (se ne bo ponovilo, obljubim!), ki Microsoftu daje pravice do vohljanja po uporabnikovem računalu za namene kritičnih popravkov, varnostnih nadgradenj ipd. Tako pa se je na spletu znašel programček Enabler, ki najverjetneje onemogočenim gumbkom to lastnost spreminja. Klik!

Da se razumemo, uporaba tako nameščenega popravka je nelegalna, prav tako pa bi bilo nezakonito MSjevo vohljanje po vašem računalu. Le, da oni tega verjetno ne bi vedeli...

1 komentar

Windows 2000 SP3 beta

Overclockers.com.au - Microsoft je svojim beta testerjem začel razpošiljati beta različico tretjega paketa popravkov za operacijski sistem Windows 2000. Zaradi sklenjene NDA pogodbe s testerji (NDA = Non-Disclosure Agreement = Sporazum o tajnosti podatkov) je o paketu znanega bolj malo, predvideva pa se, da bo kar obsežen, saj bo zasedel nekaj čez 110 megabajtov. V SP3 bomo poleg nebroja popravkov ugledali še kopico novih zmožnosti, kot so avtomatsko nameščanje popravkov (vsem znano iz Windows XP) ter, bolj zanimivo, možnost skritja privzetih programov. Če se uporabnik odloči, da noče več gledati Internet Explorerja ter da mu je Mozilla bližje duši, lahko po novem skrije ikono Internet Explorerja - vsaj tako sem jaz to razumel. Nova možnost naj bi bila uvedena zaradi antitrustovskih tožb proti Microsoftu. Klik!

2 komentarja

Cenzor Microsoftove kode znan

The Register - Kot že pisivši, je bil tožečim strankam proti Microsoftu (da, v ONI zadevi) odobren vpogled v programsko kodo operacijskega sistema Windows XP. Sedaj pa je znan še revizor, ki je Lee Hollaar, sicer profesor na univerzi v Utahu.

Slednji pa niti najmanj ni novo ime. Pod okriljem Caldere je namreč že imel vpogled v kodo izpod Microsoftovih programerjev... Tukaj pa je hakeljc: kot se spodobi, je takrat moral podpisati NDA oz. 'non-disclosure agreement' (pogodba, ki določene stvari označi za poslovne skrivnosti, če posplošim). Kaj to pomeni? To, da profesor prejšnjih izkušenj tokrat ne bo smel uporabiti. Absurd?

0 komentarjev