»

Nove slike z Marsa

Sulfatni skladi v kanjonu Ius Chasma

vir: NASA
NASA - Vsi ljubitelji vesolja in vesoljskih misij boste navdušeni nad dejstvom, da je NASA objavila tisoče slik Marsa, ki jih je v visoki ločljivosti posnel Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Ta z Zemlje poletel avgusta 2005, pol leta pozneje pa se je vtiril v orbito okrog Marsa. Nove slike tako prikazujejo vrsto geografskih značilnosti, med drugim kraterje, struge in sipine. NASA pravi, da so z MRO dobili več informacij o Marsu kot z vseh prejšnjih misij skupaj. Vabljeni k ogledu!

9 komentarjev

Prihaja Britannica dve, Wikipedija pazi se

smh.com.au - Standardna Encyclopaedia Britannica, kjer prispevke za razliko od Wikipedije pišejo usposobljeni ljudje in jih pred izdajo pregleduje uredniški odbor, se je odločila uvesti wikipedijski model za svojo spletno verzijo. Tako bo odslej vsem bralcem omogočeno dopolnjevanje in popravljanje člankov na spletu, je v intervjuju dejal šef Jorge Cauz. Razlika v primerjavi s konkurentko pa ostaja stroga moderiranost, saj bo moral nove prispevke urednik potrditi, šele nato se bodo smeli pojaviti na strani, res dobri pa si bodo utrli pot v knjižno izdajo, ki izhaja vsako drugo leto. Poleg tega bo Britannica uvedla še posebno registracijo, kjer se bodo morali ljudje izkazati s pravim imenom in naslovom, da bodo nato lahko dodajali svojo vsebino, ki bo prikazana poleg avtoriziranih člankov.

Cauz je intervju izkoristil tudi zato, da je nekoliko ošvrknil Google. Po njegovem mnenju bi se moral Googlov izvršni direktor močno zamisliti nad dejstvom, da za množico terminov Google kot prvi zadetek vrne...

41 komentarjev

Senfu Tech Station

Mizica pogrni se! :)

vir: Explosive Labs
Explosive Labs - Testiranje strojne opreme je danes kar zahteven postopek, saj so potrebni čim boljši pogoje za dobre rezultate. Eden od pogojev za to je tudi ohišje in pretok zraka. Na Explosive Labs so na ogled postavili Senfu Tech Station. Na prvi pogled sploh ne moremo reči, da gre za ohišje, ampak izgleda kot kak mizica na kateri je matična plošča s procesorjem. A proizvod je nadvse zanimiv, saj lahko opazujemo celotno delovanje računalnika kar med delovanjem. Ugotovili so, da je to del zelo pomembne opreme za testiranje računalniške opreme in bi jo potrebovali vsi testerji in serviserji. Klik!

6 komentarjev

Vse o benchmarkih

Viper's Lair - Gotovo že vsi izmed vas poznate mistično besedo računalništva -- benchmark. Z besedo benchmark namreč označujemo programe, ki merijo zmogljivosti ter hitrost različnih računalniških komponent. Vse skupaj seveda ni enostaven proces, saj je za testiranje določene strojne opreme potrebno izbrati prave benchmarke, v nasprotnem primeru so dobljeni podatki neuporabni ali celo zavajajoči.

Prav zaradi tega so na Viper's Lair spisali članek, v katerem raložijo osnove testiranja ter uporabe benchmark programov. V članku so se dotaknili predvsem grafičnih kartic, procesorjev ter matičnih plošč, vendar je članek kljub temu zanimiv, saj vas lahko nauči osnove testiranja. Klik!

0 komentarjev

Konstruktivna kritika

Dan's DATA - Dan se je spravil nad metode testiranja internetnih HW strani. V članku, ki ste ga pravkar kliknili, je za testni primer vzel Thermaltakeov RAM Cooling Kit ter se zgražal nad dejstvom, kako mu lahko ocenjevalci dajo 80-odstotne ocene, če zadeva sploh ne deluje. Njegova (zelo utemeljena) vprašanja so bila: Ali je opisovalec vzdrževal stalno temperaturo sobe? Je vsakič postavil temperaturni senzor na isto mesto? Je slučajno dal senzor med kovino ter čip (slaba ideja)? No, na vrh vseh dvomov o pravilnosti testiranja je pod vprašanje vzel še to, ali se splača dati tistih nekaj jurjev za izdelek, ki vam v praksi ne bo pomagal. Mogoče izboljšal rezultate v sintetičnih benchmark programih za 3 odstotke, to že. Ampak, ali boste res začutili razliko? Edino, kar mu zamerim je to, da je okrcal najstnike kot take, češ da ne znajo testirati. Češ da je treba biti odrasel, da dobiš dovoljenje za testiranje strojne opreme. Vraga, JAZ sem najstnik! Mar to pomeni, da nimam pojma? Prinznam, včasih...

1 komentar

Izšel je Pentium 4 2400

Overclockers Australia - Kaj to pomeni? Da so vse velike svetovne spletne strani, ki se ukvarjajo s testiranjem strojne opreme, dobile od Intela dovoljenje, da objavijo test - tako to pač gre. Pa pojdimo, kot vsakič, po vrsti: Anandtech, The Tech Zone, Hexus.NET, HardCoreWare, Hot Hardware, Hardware Mania, TweakTown, HardOCP ter ComputerSource. Več kot petdeset tiskanih strani materiala kvalitetno in poučno branje :D. Na hitro obnovimo: Intelov novi paradni konj, Pentium 4 2400, ni arhitektonsko nobena inovacija, saj še vedno temelji na 0.13 mikronskem jedru Northwood na 478-nožičnem podnožju. Zunanja frekvenca je quad-pumped 400 MHz, kar mu omogoča, da dela s PC600 RDRAM, PC1600 DDR RAM in PC133 SDRAM pomnilniškimi moduli. Veselo na branje!

0 komentarjev

Razvijalci malo drugače

več strani - Te dni se je na internetu pojavil pravi kraval zaradi izjav Georga Broussarda. Da, to je tipo, ki že sto let razvija famozni Duke Nukem Forever. Dotični osebek se je na nekem forumu preveč sprostil in povedal svoje dejansko mnenje o on-line opisovalcih iger. Prav tako je razkril svojo (oziroma 3D Realmsovo) namero, da prepreči uporabo vseh screenshotov igre, razen tistih, ki so jih opisovalcem poslali sami. Seveda je to povsem nepravično do samih kupcev, saj bodo videli samo tiste screenshote, ki jih je za opis pripravilo podjetje samo, in vsi dobro vemo, da taki screenshoti le redko kažejo pravo sliko igre. No, zadevo so objavili in skritizirali tudi na The Registeru, celoten uvodnik pa so ji posvetili na Glide Undergroundu.

0 komentarjev