»

NASA dala zeleno luč misiji MAVEN

Sonda MAVEN bo merila Marsovo atmosfero. Vir: NASA

vir: NASA
NASA - NASA je dala zeleno luč za razvoj sonde, ki bo krožila okoli Marsa in zbirala podatke o Marsovi atmosferi. Cilj misije MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) je ugotoviti kako je Mars izgubil večino le-te.

Dokazi na Marsu, kot so strukture podobne suhim rečnim strugam in minerali, ki se tvorijo le ob prisotnosti tekoče vode, namigujejo, da je imel nekoč atmosfero, ki je bila dovolj gosta, da je lahko podpirala tekočo vodo. Za tem naj bi, kot del podnebnih sprememb, večino le-te izgubil. Sonda MAVEN bo merila trenutni nivo zmanjševanja atmosfere. Preko teh meritev bodo poizkušali ugotoviti kaj se je dogajalo v preteklosti.

Misija, ki naj bi poletela v letu 2013, je del Nasinega programa za raziskovanje Marsa. Več.

52 komentarjev

Superračunalnik z več kot 10 000 procesorji

Linux World - NASA (The National Aeronautics and Space Administration) je dala zeleno luč za izgradnjo največjega superračunalnika, zasnovanega na računalnikih Altix podjetja Silicon Graphics (SGI), ki imajo po 512 procesorjev. Gruča dvajsetih računalnikov s skupno 10 240 procesorji bo služila oddelku Advanced Supercomputing Facility v Nasinem raziskovalnem centru v Moffett Fieldu v Californiji. Računalnik bo poganjal operacijski sistem Linux. Podrobnosti, mnenje Billa Thigpena, ki bo vodil projekt, in Linusa Torvaldsa, ki ga ni potrebno posebej predstavljati, najdete tukaj.

Na novico nas je opozoril stran na .

11 komentarjev

Telekom bo pohrustal Telemach?

Finance - Da bi Telekom kupil Telemach, se je po Telekomovih hodnikih šepetalo že kar nekaj časa, zdaj pa so se nekateri v Telekomu očitno odločili za bolj jasno igro. Po še nepotrjenih informacijah s strani časnika Finance bodo podatke o morebitnem povezovanju, ceni in posledicah združitve predstavili nadzornemu svetu, da bo obveščen o trenutnih pogovorih.

Pogovori o združitvi (kakor se lepše reče Telekomovemu načrtovanemu prevzemu Telemacha) potekajo že dobri dve leti. Razlog, da združitve še ni bilo, je bojda previsoka zahteva lastnikov Telemacha glede cene. Za vsakega naročnika (teh ima Telemach že močno prek 120 tisoč) so namreč zahtevali več, kot so pri nacionalnem operaterju telekomunikacij pripravljeni plačati. Klik!

20 komentarjev

Združitev japonskih izdelovalcev pomnilnika?

The inquirer - Japonski pomnilniški gigant Elpida je danes potrdil vest, da namera pod svoje okrilje vključiti še drugega japonskega proizvajalca pomnilnika, podjetje Mitsubishi Electric's. Elpida je nastala kot hčerinsko podjetje NECa in Hitachia, specializirano za proizvodnjo pomnilnika. Združitev je potrdil tudi tiskovni predstavnik Mitsubishija, Koichi Nagasawa, ki pravi, da je združitev dobra poslovna poteza ter strategija za prihodnost. Elpida prav tako namerava uporabiti tovarne tajvanskega podjetja Powerchip, trenutno tudi v lasti Mitsubishija, kjer naj bi začeli uporabljati tudi 0,11 mikronsko tehnologijo proizvodnje, kot prvi na svetu. V združitev naj bi bil vključen tudi Intel, vendar še ni znano na kakšen način. Klik!

0 komentarjev

Težave v HP-Compaq združevanju

Vnunet - Kljub začetnemu entuziazmu večine lastnikov HPjevih delnic, pa je odmevno združevanje doletel nov udarec: proti združitvi bo glasovala družina Hewlett, ki si lasti 5 % delnic računalniškega giganta. Po besedah HP-ja naj ta odločitev ne bi bistveno vplivala na končni rezultat, saj naj bi ostali najvišji v omenjenem podjetju še vedno glasovali za združitev. Klik!

Dodatek: proti združitvi bo glasoval tudi sin ustanovitelja Packarda, David Packard. Sedanje možnosti za uspeh naj bi bile 50 : 50.

5 komentarjev

HP/UX in Tru64 Unix

The inquirer - Po HP-jevem nakupu Compaqa se bo zgodilo marsikaj zanimivega. Gotovo že veste, da imata obe podjetji svojo različico UNIX operacijskega sistema - HP ima HP/UX, Compaq pa Tru64 Unix. Tukaj se zato pojavlja vprašanje, kaj bo HP naredil z dvema operacijskima sistemoma. The Inquirer poroča, da bomo najverjetneje videli združitev teh dveh UNIX-ov v en sam operacijski sistem, ki bo od obeh pobral najboljše lastnosti. Seveda pa je bilo tudi nekaj govora o prihodnjih taktikah obeh podjetij: HP bo svoj HP/UX prilagodil platformi Alpha, obe podjetji pa načrtujeta še večjo podporo IA-64 in IA-32. Več o tem tukaj.

0 komentarjev

HP kupil Compaq

Slashdot - Hewlett Packard bo kupil Compaq. Zanj bodo dali 25 miljard USD v delnicah. S tem bo nastalo po prihodkih drugo največje računalniško (hardware) podjetje, takoj za IBM.
Kaj bo to prisnelo kupcem še ni čisto jasno... Kam to sploh pelje?

Appendix by Morpheus: Zatem, ko je HP za 26$ miljard dolarjev kupil Compaq in je tako sedaj združena firma vodilna dobavljalka osebnih računalnikov z vsega skupaj nič manj kot 87.4$ miljarde dolarjev, so vodilni možje HP-ja objavili novico, da bodo odpustili 13.000-15.000 delavcev. Novica je že sama po sebi slaba, vendar pa fantje pri www.theinquirer.net pravijo, da je to šele začetek. Toda to še ni vse, saj bodo posledice odpuščevanja pri HP-ju in Compaq-u, še večje na podjetjih, ki dobavljajo HP-ju in Compaq-u. Sploh se bo to poznalo na večjih Tajvanskih podjetjih, ki Compaq-u dobavljajo orodja in naprave v vrednosti do 10$ miljard dolarjev in tako ni popolnoma jasno, kako bo HP-jev mogočni direktor balansiral težo verjetnosti. Več o tem si lahko...

9 komentarjev