»

Ilya Sutskever ustanavlja novo podjetje

Slo-Tech - Nekdanji šef raziskav v OpenAI, Ilya Sutskever, ustanavlja družbo Safe Superintelligence Inc., katere deklarirani namen je razvoj napredne strojne inteligence brez komercialnih pritiskov.

Ko smo lansko jesen spremljali kaotičen izgon - in nato vrnitev - Sama Altmana iz OpenAIja, je bil eden od glavnih akterjev dogajanja Ilya Sutskever, vodja raziskav v podjetju. Po tem ko je bil sprva eden glavnih pobudnikov Altmanovega odhoda, se je kmalu pokesal in pomagal organizirati njegovo vrnitev. Toda čeprav sta takrat na površini za silo zgladila spore, je bilo presneto očitno, da je zaupanje med ključnima človekoma v OpenAI nepopravljivo porušeno. Sutskever je bil pripadnik stare garde, ki je zagovarjala počasnejši razvoj zavoljo višje varnosti - in na račun tržne uspešnosti; v ta namen je nenazadnje OpenAI tudi pomagal ustanoviti. Altman narekuje trenutno paradigmo podjetja, po kateri morajo dobavljati tržno uspešne izdelke, saj naj bi bili zgolj na takšen način zmožni pokrivati stroške...

17 komentarjev

Ilya Sutskever odhaja iz OpenAI

Slo-Tech - Direktor in soustanovitelj OpenAI Sam Altman je sporočil, da se dosedanji glavni znanstvenik Ilya Sutskever poslavlja iz podjetja. Kam se odpravlja in kaj bo počel, še ni jasno. Dejal je le, da se bo posvetil projektu, ki ima zanj veliko osebno vrednost. Medtem je Altman dejal, da je Sutskever eden največjih umov te generacije, ki je ključno prispeval k razvoju podjetja. Razlogov za odhod nihče od njiju javno ni pojasnjeval.

Sutskever je bil eden izmed glavnih antagonistov drame, ki se je pred šestimi meseci dogajala v podjetju. Tedaj so skoraj čez noč odpustili Sama Altmana, čemur je sledil močan upor zaposlenih in resni opomini tudi iz Microsofta, ki je glavni vlagatelj v podjetje. Po nekaj napetih dneh, med katerimi je Altman dobil tudi zelo resno ponudbo za delo v Microsoftu, se je z vodilnimi sodelavci vrnil v OpenAI. Sutskever, ki je malodane organiziral puč, se je kasneje posul s pepelom in dejal, da je šlo za velikansko napako.

Sutskeverjevo mesto bo v podjetju zasedel...

12 komentarjev

Microsoft je vložil v OpenAI, ker se je bal Googla, niti pa še vedno vleče Gates

Slo-Tech - Tudi Microsoft ima svojega strica iz ozadja, ki je Bill Gates, piše Business Insider. Čeprav je kot direktor podjetja odstopil že davnega leta 2000, dve desetletji pozneje pa je zapustil tudi upravni odbor, je Gates še vedno eden izmed ključnih strategov podjetja, h kateremu se po nasvete obračajo vodstvo in zaposleni. Gates je bil tudi glavni zagovornik velikih investicij v umetno inteligenco, zlasti OpenAI.

Leta 2019 so bili v Microsoftu močno zaskrbljeni, da jih bo Google na tem področju prehitel. Tehnični direktor Kevin Scott je v enem izmed elektronskih sporočil opozoril izvršnega direktorja Satyo Nadello in Billa Gatesa, da je funkcija samodokončaj v Gmailu že "strašljivo dobra". Dodal je, da je Microsoft na področju strojnega učenja več let v zaostanku. To je bil eden izmed razlogov, da je Microsoft hitro investiral v OpenAI, kamor je namenil milijarde. Leta 2019 je v OpenAI vložil prvo milijardo, kar se je izkazalo kot vizionarska poteza.

Danes je namreč situacija...

31 komentarjev

OpenAI bo postal drugi najdražji start-up

Slo-Tech - Eden izmed pionirjev umetne inteligence nove generacije, OpenAI, se dogovarja o novem financiranju. Po neuradnih podatkih bo podjetje zbiralo sveži kapital z vrednotenjem 100 milijard dolarjev, s čimer bo postalo drugi najdražji ameriški start-up, takoj za SpaceX-om. Za zdaj potekajo pogajanja s potencialnimi investitorji, na katerih bodo dorekli pogoje, časovnico in natančno vrednotenje. Poleg novega kroga financiranja bodo januarja v OpenAI zaposlenim omogočili prodajo lastnih delnic po vrednotenju 86 milijard. Povpraševanja po njih je več kot ponudbe.

OpenAI je avtor priljubljenega orodja ChatGPT, ki je povsem spremenilo odnos do umetne inteligence in jo približalo domačemu uporabniku. Pomemben lastnik podjetje je Microsoft, ki je vanj vložil že 13 milijard dolarjev, s čimer si je kupil tudi pravico do uporabe tehnologije. Zato ni presenetljivo, da se ChatGPT plazi tako v Windows kakor v Bing. Konkurenca, denimo Amazon in Alphabet (Google), medtem obilno vlaga v Anthropic.

V...

0 komentarjev

Združenje AI Alliance bo promoviralo odprt razvoj strojnega učenja

Slo-Tech - Zagovorniki odprtega razvoja strojno učenih algoritmov so ustanovili združenje AI Alliance, s katerim se želijo zoperstaviti nevarnosti prevlade najbolj razvpitih komercialnih aplikacij te vrste, ki so v veliki meri zaprte.

Nedavni prevrat v OpenAIju je vnovič razplamtel debate okoli načina, na katerega je najprimerneje raziskovati in razvijati moderne strojno učene algoritme, kot so veliki jezikovni in sorodni generativni modeli. V OpenAI sta se namreč po doslej znanih podatkih pretežno skregali dve poglavitni struji strokovnjakov, ki menita, da nepremišljen razvoj lahko pripelje do slabo nadzorovane splošne umetne inteligence (AGI), ki bi lahko pomenila nevarnost za človeško civilizacijo. Toda kjer je upravni odbor zagovarjal stališče, da mora biti razvoj počasnejši in nekomercialen, bolj po vzoru univerzitetnih raziskav, je krog okoli Altmana menil, da nujno potrebuje Microsoftov denar, če naj izvaja raziskave z dovolj visoko hitrostjo, da ne bo zaostal za konkurenco. Tokrat je...

0 komentarjev

Vrenje v OpenAI, usoda Sama Altmana nejasna

vir: Axios
Slo-Tech - Ni povsem jasno, kaj se dogaja v podjetju OpenAI, od koder so v petek nepričakovano odpustili soustanovitelja in izvršnega direktorja Sama Altmana. Ko je odjeknila vest o njegovem odhodu, so Microsoftove delnice - ker je Microsoft najpomembnejši vlagatelj v OpenAI - hipno izgubile 16 odstotkov vrednosti, a so nato po koncu uradnega trgovanja večino izgub nadoknadile. Po neuradnih informacijah je bil Microsoftov direktor Satya Nadella besen.

V sporu naj bi bila predvsem Altman in soustanovitelj, član upravnega odbora in glavni razvojnik Ilya Sutskever. Jabolko spora je prihodnost tehnologije in hitrost razvoja, kjer Altman zagovarja drznejši in bolj komercialno usmerjen pristop, Sutskever pa bolj previdnega in manj profitnega. OpenAI ima sicer neobičajno strukturo, saj je profitna pravna osebna v lasti neprofitne fundacije. Altman naj bi se zavzemal za več investicij, tako je na primer prepričeval Softbank v milijardni vložek, česar pa odbor ni odobraval.

Kmalu po vesti o...

27 komentarjev