»

Najboljših 5 iger v zgodovini

Slo-Tech - Ocene iger so precej subjektivna stvar, predvsem zato, ker so deloma odvisne tudi od trenutno razpoložljive računalniške tehnologije in jih zato ni možno enostavno primerjati, če so različno stare. Fantje na Trusted Reviews se tega zavedajo in ne mislijo, da so vsevedni, a so kljub temu izdelali seznam iz naslova novice. Gre za obsežen članek, v katerega so vključene najrazličnejše igričarske platforme, izbor petih najboljših iger je naredilo pet različnih opisovalcev, svoje odločitve pa so tudi obsežno argumentirali. Posebej tisti, ki ste mlajši (tako kot jaz) in ste zamudili veliko legendarnih iger, obvezno preberite prispevek.

67 komentarjev

Verjetno ena izmed največjih digitalnih fotografij

Celotna slika po 196-ih komponentah

vir: TawbaWare
TawbaWare - Današnji domači fotoaparati se ponašajo s tam okoli štirimi megapiksli in že to je velikostni red ločljivosti 2272x1704 (nekaj monitorjev skupaj). Kaj pa boste rekli, če vam povem, da je nekdo s svojim fotoaparatom posnel fotografijo, ki ima več kot en gigapiksel. 40.784 x 26.800 pikslov namreč znaša kar 1,09 milijarde pikslov oziroma 1,09 gigapiksla. To je največji "domači" posnetek, za katerega je avtor potreboval 13 minut fotografiranja in nato več dni sestavljanja vseh 196-ih delov. Slika je na koncu obdelave zasedla 2.068.654.055 bajtov prostora na disku in je tako pripravljena na tiskanje kakšnega velikega plakata. Več o tej enormno veliki sliki si preberite tukaj.Dodatek: Na Dan's Data se je pojavil zelo dolg...

8 komentarjev

Družina MX

Tom's Hardware - Logitech je eden izmed vodilnih proizvajalcev tipkovnic in mišakov, saj njihovi izdelki slovijo kot zelo kakovostni. Tudi MX serija glodalcev ni izjema in prav to so tudi ugotovili tudi na Tom's Hardware. Spisali so precej obsežen članek o vseh treh miškah -- MX 300, MX 500 in seveda prestižu mišakov, MX 700. Kljub dokaj zasoljeni ceni, je brezžična le MX 700, tako da boste zanjo pri nas morali odšteti celo nekaj več kot 18 tisočakov. Če imate dovolj globok žep, o nakupu mišaka MX serije vsekakor premislite.

12 komentarjev

Pogovarjanje z Windows XP

Tom's Hardware - Sporazumevanje z vašim računalom ne poteke le prek tipkovnice in miši. Obstaja namreč še mnogo načinov, preko katerih se lahko izživljate na računalom -- eden izmed njih je sporazumevanje preko mikrofona. Prav o tem so govorili na Tom's Hardware. Uporabili so program SoundMax Cadenza, ki prepoznava vaš glas. O zgodovini zadeve ter uporabi programa so spisali kar obsežen članek, v katerem vam razložijo kar marsikatero zanimivo funkcijo, za katero sploh niste vedeli. Če pogrešate pogovor in potrebujete le poslušalca, bo računalnik prava rešitev. Klik!

1 komentar

Preskok

Scientific American - Se zavedate, da lahko s hojo po novi preprogi na suh zimski dan ustvarite napetost do 35.000 voltov? Si lahko prestavljate, kaj se lahko zgodi, če potem greste vgradit vašega novega Radeona 9700 in reakcijo, ko kartica ne dela?

Verjamem, da ni med vami nikogar, ki se pred šarjenjem po računalniku ne bi razelektril. Gleda na to, da je nastanek statične elektrike in njene spostitve ali ESD zelo pomemben dejavnik pri izdelavi električnih komponent, prav tako kot v vsakdanjem življenju, je tale članek zelo dobrodošel. V njem najdete tudi zanimivosti, kako se izdelovalci bojujejo proti nastanku statične elektrike in kaj nam lahko ob tem nudi nanotehnologija. Klik.

6 komentarjev

Kako nadgrajujejo računalnike mojstri

Dan's DATA - Za čase praznikov se je gotovo našla kakšna stran, ki je vsebovala članek o nakupu računalnika, saj ljudje v takem času dobesedno norijo po nakupih. Za praznike se je obširne prenove svojega računalnika lotil tudi Dan in spisal kar obsežen članek o vsem skupaj. V njem najdete opis vseh komponent, ki jih je uporabil. Da pa se članek ne bi sprevrgel v bahanje, kakšno strojno opremo si lahko privoščijo nekateri, ga je Dan oplemenitil s številnimi koristnimi nasveti.

2 komentarja

AC'97 Sound

Digit Life - Tokratna novica govori o integriranem AC'97 zvoku. Kot gotovo že veste, je integriran zvok prisoten skoraj v vseh novejših chipsetih (Intel, VIA, ...). Ljudje imajo take rešitve radi, saj odpade dodaten strošek za samostojno zvočno kartico. Vendar pa je integriran zvok dvorezen meč. Kljub nizki ceni, se prisotnost v chipset integrirane AC'97 kartice pozna na hitrosti sistema. Integrirana zvočna kartica namreč še vedno rabi nekaj pomoči osrednjega (CPU) procesorja. Slabost AC'97 zvočnih kartic se odraža tudi v tem, da niso primerne za zahtevnejša opravila. O takih in podobnih stvareh so se razpisali na Digit-Lifu. Napisali so obsežen članek, ki je namenjen samo AC'97 zvoku. Seveda pa Digit-Lifovci niso mogli iz svoje kože, zato je članek spet malce bolj strokoven.

2 komentarja