»

FTC začenja preiskavo Redditovih pogodb o deljenju podatkov z razvijalci AI

Slo-Tech - Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preiskavo Redditovih pogodb o licenciranju svojih vsebin razvijalcem umetne inteligence. Povedno je, da so se za ta korak odločili tik pred začetkom postopka za uvrstitev Redditovih delnic na borzo, ki jo pričakujemo še pred koncem meseca. Reddit so o preiskavi obvestili v četrtek. Podjetje je v odzivu dejalo, da so pričakovali takšno potezo. Neuradno bo podobnih preiskav še več, torej ne gre le za Reddit.

Gre za nejavno preiskavo prodaje, licenciranja ali deljenja uporabniških vsebin s tretjimi strankami, ki razvijajo modele umetne inteligence. Med prvimi koraki bo sestanek FTC-ja z Redditom, kjer bo moralo podjetje izročiti tudi relevantne dokumente. Na podlagi teh informacij bo FTC odločil, ali bo začel tudi formalni postopek zaradi suma kršitev.

Reddit je pogodbe z Googlom in drugimi podjetji sklenil, da bi si zagotovil dodatne prihodke. V naslednjih letih naj bi na ta račun zaslužili približno 200 milijonov dolarjev....

0 komentarjev

Reddit uradno vložil zahtevek za kotacijo

Slo-Tech - V četrtek zvečer je Reddit na Komisijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) uradno vložil zahtevek za začetek kotacije borzi. Na NYSE bo delnica kotirala z oznako RDDT, predvidoma že v prvi polovici marca. To je po Pinterestu leta 2019 prvi IPO podjetij, katerih glavna dejavnost so družbena omrežja. Reddit skrbi za istoimensko spletno stran, kjer glavnino prihodkov predstavljajo oglaševalske pogodbe.

V minulem letu so Redditovi prihodki dosegli 804 milijone dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot leto pred tem. S tem je ustvarilo 91 milijonov dolarjev čiste izgube, kar je precej manj kot 159 milijonov dolarjev leta 2022. Čeprav je Reddit ena največkrat obiskanih spletnih strani, še vedno ni dobičkonosna. To želijo sedaj spremeniti, zato so lani ukinili brezplačni dostop za API, kar je nemudoma pokopalo kopico brezplačnih aplikacij za dostop do strani.

Na Redditu je 100.000 skupnosti s 73 milijoni aktivnih uporabnikov dnevno. Na uporabnika v ZDA povprečno zasluži 5,5 dolarja letno. V...

0 komentarjev

Najzvestejši redditovci bodo lahko kupili delnice pred kotacijo

Slo-Tech - Prihodnji mesec se obeta javna ponudba delnic (IPO) podjetja Reddit, na kateri bodo lahko sodelovali tudi najzvestejši uporabniki. Po neuradnih podatkih bo 75.000 najbolj aktivnih uporabnikov platforme dobilo možnost kupiti delnice, še preden bodo začele kotirati na borzi. Podrobnosti še niso znane, torej tudi ne cena ali količina delnic, ki bodo na voljo.

Da lahko mali vlagatelji sodelujejo neposredno v IPO ni običajno, če ni IPO že od začetka tako načrtovan. Cena delnice na borzi po začetku kotacije lahko bodisi zraste bodisi pade glede na vrednotenje v IPO. V preteklosti smo videli že oboje - Snapchat je na primer najprej tri leta izgubljal, nato je za kratek čas poletel, sedaj pa je spet precej pod vrednostjo iz IPO-ja pred sedmimi leti. Reddit naj ne bi imel težav pri iskanju vlagateljev, kar je pozitiven znak za nadaljnji razvoj cene delnice, a dejanski razplet ostaja neznanka. Tako ne vemo, ali je nakup delnic pred kotacijo dobra priložnost ali ne.

Da bo podjetje šlo na...

6 komentarjev

Dropbox gre na borzo

U.S. Securities and Exchange Commission - Že lani se je špekuliralo, da bo šel Dropbox kmalu na borzo in da je ameriški Agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) morda celo že oddal potrebno dokumentacijo, a potem iz vsega skupaj ni bilo nič. Sedaj pa gre zares, saj je Dropbox v petek SEC-u vendarle oddal papirje za izpeljavo prve javne ponudbe delnic (IPO). Podjetje, ki je trenutno vredno okrog 10 milijard dolarjev, želi zbrati 500 milijonov dolarjev svežega kapitala. Doslej je Dropbox poganjal kapital zasebnih...

9 komentarjev

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

The Wall Street Journal - Kitajski spletni trgovec Alibaba je po pričakovanjih uprizoril največjo javno ponudbo delnic (IPO) v ameriški zgodovini, saj so zbrali 21 milijard dolarjev kapitala. Razočaral ni niti kupcev, saj je delnica prvi dan (petek) kotirala približno tretjino nad ceno iz IPO-ja.

Načeloma so to slabe novice za podjetje in obstoječe delničarje, ker pomeni, da so delnice prodali prepoceni oziroma da so to razliko v ceni pustili na mizi za sodelujoče v IPO-ju. Približno devet milijard dolarjev so prvi dan zaslužili sodelujoči v IPO-ju. V javni ponudbi so za delnico zahtevali 68 dolarjev, med trgovanjem prvi dan pa se je skoraj dotaknila sto dolarjev (99,70). Na koncu je dan zaključila pri 93,89 dolarja (+38...

5 komentarjev

Ta teden na borzo prihaja Twitter

V tem letu so tečaji delnic družabnih omrežij in iskalnikov prehitevali splošno rast trga (indeks S&P 500).

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo spremljali kakšnega IPO-ja (javne prodaje delnic) velikana družabnih omrežij, zato Twitterjev vstop na borzo ta teden dober lakmus za dogajanje na kapitalskih trgih. V sredo bo Twitterjev IPO, v četrtek pa bo prvi dan kotacije njegovih delnic. Veliko vprašanje je, ali je njegove delnice smotrno kupiti že v IPO-ju ali pa mogoče počakati na začetek trgovanja.

Cena za delnico bo v razponu med 17 in 20 dolarji, kar pomeni, da bo Twitter zbral okrog 1,4 milijarde dolarjev svežega kapitala (delnic bo 70 milijonov). Ta številka lahko še nekoliko zraste do 1,6 milijarde dolarjev, če bodo trenutni delničarji prodali več delnic (vseh še zdaleč ne smejo). To je bistveno manj od Facebooka lansko...

3 komentarji

Facebook prvi dan kotacije razočaral, pridobil manj kot odstotek

Facebook prvi dan trgovanja: malo gor in malo dol, pa vse skupaj nikamor.

Slo-Tech - Končal se je velik dan za Facebook, ki je včeraj popoldne po našem času dočakal kotacijo na borzi. Javna ponudba delnic (IPO) se je sklenila v četrtek, ko so po zaključku trgovanja na borzi odločili, da bo cena Facebookove delnice 38 dolarjev. S tem vrednotenjem je bil Facebook vreden 104 milijard dolarjev, ponujenih 421 milijonov delnic pa 16 milijard dolarjev. Pričakovan razpon ponujene cene je bil med 34-38 dolarjev, torej so izbrali zgornjo mejo. Facebookov IPO je bil največji IPO tehnološkega podjetja v ZDA, trenutno pa je 21. največje podjetje, ki je vključeno v ameriški indeks S&P 500. Oder je bil s tem za velik Facebookov dan nared, a je ta razočaral.

Še včeraj zjutraj, več ur pred odprtjem ameriškega trga so evropski...

100 komentarjev

Facebook bo povečal petkov IPO

ZDNet - Vročica pred zaključkom Facebookove prve javne ponudbe delnic (IPO) in petkovim začetkom kotacije se stopnje, kar Facebook s pridom izrablja. Danes so napovedali, da bodo ponudili večje število delnic od prvotno načrtovanega. Dodatno bo na voljo 83,8 milijona delnic razreda A, kar skupaj s prej najavljenimi pomeni 421 milijonov delnic.

Od tega bo 180 milijonov delnic iz sveže emisije, s čimer bodo zbrali svež kapital, preostanek pa bodo prodali obstoječi delničarji. Končna cena delnice še ni znana, se bo pa najverjetneje gibala med 34 in 38 dolarji. Določili jo bodo v četrtek po zaprtju ameriških borz. To pomeni, da bo Facebook dobil med 5 in 6 milijard dolarjev svežega kapitala, obstoječi delničarji pa bodo unovčili...

30 komentarjev