»

Francija oglobila Google z 250 milijoni evrov

Slo-Tech - Francoski varuh konkurence ADLC (Autorité de la concurrence) je oglobil Google z 250 milijoni evrov, ker podjetje ni spoštovalo zavezujoče odločitve iz junija 2022. Google je po oceni ADLC kršil zaveze o transparentni uporabi avtorskih vsebin založnikov, saj je uporabljal vsebine francoskih novic za trening umetne inteligence. Založnikov o tem ni pravočasno obvestil in se ni dogovoril za ustrezno nadomestilo, temveč je to storil šele z zamudo.

Prav tako je Google šele 28. septembra lani založnikom omogočil enostaven izpis s seznama (opt-out), s čimer preprečijo uporabo svojih vsebin za trening umetne inteligence. Slednjega pa so seveda izvajali že prej. Zaradi tega se založniki niso mogli pogajati za ustrezno višino cen in doseči pravičnega dogovora. Google je s tem kršil štiri izmed sedmih zavez iz leta 2022, kateri spoštovanje je ADLC terjal vsaj pet let.

Google kakopak z odločitvijo ni zadovoljen. Trdi, da je globa nesorazmerno visoka. Google se pritožuje, da kazen ne...

2 komentarja

FTC začenja preiskavo Redditovih pogodb o deljenju podatkov z razvijalci AI

Slo-Tech - Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preiskavo Redditovih pogodb o licenciranju svojih vsebin razvijalcem umetne inteligence. Povedno je, da so se za ta korak odločili tik pred začetkom postopka za uvrstitev Redditovih delnic na borzo, ki jo pričakujemo še pred koncem meseca. Reddit so o preiskavi obvestili v četrtek. Podjetje je v odzivu dejalo, da so pričakovali takšno potezo. Neuradno bo podobnih preiskav še več, torej ne gre le za Reddit.

Gre za nejavno preiskavo prodaje, licenciranja ali deljenja uporabniških vsebin s tretjimi strankami, ki razvijajo modele umetne inteligence. Med prvimi koraki bo sestanek FTC-ja z Redditom, kjer bo moralo podjetje izročiti tudi relevantne dokumente. Na podlagi teh informacij bo FTC odločil, ali bo začel tudi formalni postopek zaradi suma kršitev.

Reddit je pogodbe z Googlom in drugimi podjetji sklenil, da bi si zagotovil dodatne prihodke. V naslednjih letih naj bi na ta račun zaslužili približno 200 milijonov dolarjev....

0 komentarjev

Reddit uradno vložil zahtevek za kotacijo

Slo-Tech - V četrtek zvečer je Reddit na Komisijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) uradno vložil zahtevek za začetek kotacije borzi. Na NYSE bo delnica kotirala z oznako RDDT, predvidoma že v prvi polovici marca. To je po Pinterestu leta 2019 prvi IPO podjetij, katerih glavna dejavnost so družbena omrežja. Reddit skrbi za istoimensko spletno stran, kjer glavnino prihodkov predstavljajo oglaševalske pogodbe.

V minulem letu so Redditovi prihodki dosegli 804 milijone dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot leto pred tem. S tem je ustvarilo 91 milijonov dolarjev čiste izgube, kar je precej manj kot 159 milijonov dolarjev leta 2022. Čeprav je Reddit ena največkrat obiskanih spletnih strani, še vedno ni dobičkonosna. To želijo sedaj spremeniti, zato so lani ukinili brezplačni dostop za API, kar je nemudoma pokopalo kopico brezplačnih aplikacij za dostop do strani.

Na Redditu je 100.000 skupnosti s 73 milijoni aktivnih uporabnikov dnevno. Na uporabnika v ZDA povprečno zasluži 5,5 dolarja letno. V...

0 komentarjev

Reddit sklenil dogovor o odplačni rabi vsebin za trening umetne inteligence

Bloomberg - Po poročanju Bloomberga, ki se sklicuje na vire blizu podjetja, je Reddit sklenil dogovor z enim izmed podjetij, ki razvijajo umetno inteligenco. Po dogovoru bo Reddit v zameno za približno 60 milijonov dolarjev letno nudil vsebine na svojih straneh za trening umetne inteligence. Podobnih dogovorov v prihodnosti strokovnjaki pričakujejo še več.

Reddit se pospešeno pripravlja na javno ponudbo delnic (IPO), ki bo predvidoma prihodnji mesec. Za čim boljši rezultat sta nujna stabilen denarni tok in dobičkonosnost. Reddit je veliko prahu dvignil lani poleti, ko je ukinil brezplačni dostop do strani prek API, zaradi česar je ugasnil kup eksternih aplikacij za dostop. Kljub silovitemu odzivu skupnosti, je na koncu Reddit večidel dosegel svoje. Aplikacije, ki so še ostale, so morale presedlati na naročnine. Že pred tem, lansko pomlad, je Redditov direktor napovedal, da bodo morala podjetja za trening umetne inteligence na Redditovih vsebinah plačati. To se je sedaj začelo udejanjati.

S...

3 komentarji

The New York Times toži OpenAI in Microsoft

Slo-Tech - Na manhattenskem sodišču je The New York Times vložil tožbo zoper podjetje OpenAI, ki razvija popularni model umetne inteligence ChatGPT, in Microsoft, ki je pomemben lastnik, uporabnik in tudi razvijalec. V tožbi podjetjema očitajo neupravičeno rabo več milijonov člankov časnika za trening umetne inteligence. Višine zahtevane odškodnine niso opredelili, škoda pa naj bi šla v milijarde dolarjev, trdijo. Zahtevajo tudi uničenje zbirke podatkov za trening in nastalega modela.

Podobne tožbe v ZDA že potekajo, a The New York Times je z naskokom največja medijska hiša, ki se je odločila zanjo, OpenAI in Microsoft pa največja igralca na drugi strani sodne klopi. Tožba lahko zato predstavlja precedenčni primer, ki bo postavil smernice o dopustni in nedopustni rabi avtorsko zaščitenih vsebin - besedil, slik, videoposnetkov in drugih - za trening umetne inteligence. Medtem ko avtorji modelov umetne inteligence trdijo, da se tudi ljudje učijo iz obstoječih izdelkov in da v modelih nikjer ni...

63 komentarjev

Velikani obljubili vodne žige v izdelkih umetne inteligence

Slo-Tech - Ameriški velikani, ki razvijajo umetno inteligenco - OpenAI, Microsoft, Google, Meta, Amazon, Anthropic in Inflection - so se prostovoljno zavezali, da bodo razvili tehnologijo za označevanje izdelkov generativne umetne inteligence z vodnimi žigi. Na ta način naj bi poskrbeli, da bo pri deljenju besedil, fotografij, videoposnetkov in ostalih vsebin možno prepoznati, da niso avtentične. Tehnične podrobnosti o sistemu še niso znane.

Spomnimo, da je letos veliko prahu dvignila podoba papeža Frančiščka v beli puhovki, ki je bila ustvarjena z Midjourneyjem. Podobna je bila usoda fotografije prejšnjega ameriškega predsednika, na kateri je bila upodobljena njegova aretacija. To so bili sorazmerno neškodljivi poizkusi, a generativna umetna inteligenca se lahko uporablja tudi pri ponarejanju glasu ali videoposnetkov, s čimer je možno izvajati prevare ali izsiljevati.

OpenAI so zapisali, da bodo na voljo orodja ali API-ji, s katerimi bo možno enostavno ugotoviti, ali neka vsebina izvira iz...

25 komentarjev

Reddit, kdo bo tebe plačeval?

Slo-Tech - V ponedeljek bo za 48 ur veliko izb na Redditu mrknilo v protestu zoper novo politiko, ki bo de facto onesposobila delovanje zunanjih odjemalcev. Reddit je namreč sporočil, da bodo začeli zaračunavati dostop API, za kar so izbrali bizarno visoko ceno. Pisci aplikacij so že povedali, da si tega ne bodo mogli privoščiti.

Nekaj podobnega je letos storil Twitter, kar je takisto dvignilo ogromno prahu. Reddit je podobno napovedal, da je brezplačna uporaba dostopa nevzdržna, ker ima stran pač stroške s ponujanjem storitve. To drži. Zato predlagajo plačljiv dostop, a po visokih tarifah. Za 50 milijonov poizvedb želijo zaračunati 12.000 dolarjev. V perspektivi povejmo, da na Imguru toliko poizvedb stane 166 dolarjev. Upravljavec aplikacije Apollo za dostop do Reddita je izračunal, da bi ga obratovanje po novem stalo 20 milijonov dolarjev letno. To je neizvedljivo.

Podobno tarnajo tudi drugi pisci aplikacij. Hkrati želi Reddit uvesti še nekaj drugih omejitev, denimo prepoved oglasov v...

28 komentarjev

Shutterstock bo prodajal grafiko umetne inteligence DALL-E

Slo-Tech - Shutterstock je sklenil dogovor z OpenAI, ki je razvil algoritem DALL-E 2 za računalniško ustvarjanje posnetkov iz besedilnega opisa in ki je že mesec dni dostopen vsem, da bodo stvaritve umetne inteligence na voljo v plačljivih galerijah. Poleg vsebin, ki jih izdelajo ljudje, bo DALL-E 2 edini vir vsebin umetne inteligence. Nalaganje drugih vsebin, ki jih ustvari umetna inteligenca, je sicer prepovedano, ker avtorske pravice (še) niso jasno določene. To je legitimen razlog, ki pa seveda koristi tudi partnerstvu z OpenAI. Iz istega razloga Getty Images ne dovoli posnetkov umetne inteligence.

Izvršni direktor Shutterstocka Paul Hennessy je ob tem dejal, da se načini izražanja in ustvarjalnosti nenehno spreminjajo, čemur morajo slediti. Tak primer je tudi generativna tehnologija, ki stoji za DALL-E 2. Izvršni direktor OpenAI Sam Altman je dodal, da so navdušeni nad novim partnerstvom. Uporabniki Shutterstocka bodo namreč lahko nove fotografije generirali neposredno ob iskanju, saj...

9 komentarjev

Strojna pamet slavi v Doti 2 in Quaku 3

Slo-Tech - Zadnji meseci so prinesli sveže novice o napredku umetne inteligence laboratorijev OpenAI in DeepMind v igranju iger s človeškimi nasprotniki. Strojna pamet OpenAI Five je prvič premagala eno vodilnih človeških ekip v Doti 2 na svetu, OG. DeepMindovi agenti pa so se znesli nad ljudmi v Quakovem načinu CTF.

Lansko poletje smo pisali, da v Doti 2 računalnik še ne nadvlada človeka, ko je algoritem OpenAI Five v ekshibicijskih bojih na prireditvi The International klonil proti človeškim profesionalcem. Manj kot leto dni dodatnega treninga je bilo potrebno, da je strojna pamet položaj obrnila sebi v prid, kajti sredi aprila so v dvoboju na dogodku OpenAI Five Finals padli aktualni svetovni prvaki z Internationala 2018, moštvo OG. Rezultat v igrah je bil 2:0 za...

10 komentarjev