»

Apple kljub padcu prihodkov navdušil

Slo-Tech - Apple je v minulem četrtletju zabeležil nekoliko nižje prihodke kot leto pred tem, a je investitorje vseeno navdušil, delnica pa je danes poletela za dobrih sedem odstotkov. To je pripisati tudi napovedi rekordnega programa odkupovanja lastnih delnic, ki bo letos vreden 110 milijard dolarjev. V minulem četrltetju je sicer podjetje utvarilo 90,8 milijard dolarjev prihodkov, kar je približno pol odstotka več od pričakovanj analitikov. Četrtletna dividenda bo znašala 0,25 dolarja na delnico, kar je štiri odstotke več kot zadnjikrat.

Še vedno pa pada prodaja iPhonov, za kar je odgovorno zlasti pešanje na Kitajskem. Prodaja je upadla za 10 odstotkov na 46 milijard dolarjev. Prihodki iz divizije Macintosh so znašali 7,5 milijarde dolarjev, od iPadov 5,6 milijarde dolarjev in od drugih izdelkov pa 7,9 milijarde dolarjev (lani 8,8 milijarde dolarjev). Vision Pro ni uspel dovolj navdušiti kupcev, da bi obrnil trend. Najbolje se je odrezalo področje storitev, kjer so prihodki z 20,9...

9 komentarjev

Alphabet razveselil delničarje

Slo-Tech - Googlov lastnik Alphabet je včeraj prijetno presenetil z rezultati minulega četrtletja, ki jih je začinil z napovedjo prvih dividend in z izdatnim paketom odkupovanja lastnih delnic. Delnica podjetja je pridobila 12 odstotkov. Ker podjetje sedi na dobrih 108 milijardah dolarjev denarnih sredstev, bodo od tega 70 milijard dolarjev porabili za odkupe lastnih delnic. Tržna kapitalizacija podjetja je takoj po objavi presegla dva bilijona dolarjev.

Za dividende bodo sicer namenili skromnih 0,20 dolarja na delnico, kar bodo izplačali 17. junija, a to je še vedno več kot doslej, ko dividend ni bilo. V minulem četrtletju so ustvarili 80,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je znašal 25,4 milijarde dolarjev oziroma 32 odstotkov več kot leto poprej, čisti dobiček pa 23,6 milijarde dolarjev oziroma 1,89 dolarja na delnico.

Najbolj zaslužen za rekordne prihodke, ki so presegli tudi najbolj optimistična pričakovanja...

0 komentarjev

Pavan Davuluri novi vodja oddelka za Windows

Slo-Tech - Potem ko je Panos Panay lani nepričakovano zapustil Microsoft in odšel v Amazon, so v podjetju oddelek za Windows in Surface razdelili na dva samostojna, ki sta ju vodila Pavan Davuluri in Mikhail Parakhin. Slednji je odšel naproti novim izzivom, kar brez olepševanja pomeni, da odhaja na novo delovno mesto. Ali bo Parakhin dobil novo delovno mesto v Microsoftu ali pa bo podjetje zapustil, še ni znano. Microsoft bo zato vnovič združil ekipi za Windows in Surface, ki ju bo vodil Pavan Davuluri.

Davuluri bo odslej odgovoren za celoten razvoj Windows in strojne opreme Surface, njegov nadrejeni pa bo izvršni podpredsednik Rajesh Jha. Pojasnil je, da bo združitev ekip omogočila bolj celosten pristop k izdelavi strojne opreme, sistemov, naprav, ki segajo od Windows do tehnologije oblaka in umetne inteligence.

Pred dobrim tednom dni je vodenje oddelka za umetno inteligenco v Microsoftu prevzel Mustafa Suleyman, ki je soustanovil DeepMind in je pred tem vodil Inflection AI. Iz tega...

16 komentarjev

Nvidia presegla dva bilijona

Slo-Tech - Nvidiina delnica je danes med trgovanjem dosegla vrednost 820 dolarjev, s čimer je bilo podjetje vredno več kot dva bilijona dolarjev. Dosežek je posledica finančnega poročila, ki so ga objavili v sredo, zato je odtlej delnica poletela še za skoraj sedem odstotkov. V minulem četrtletju so se namreč povišali prihodki in dobiček.

V zadnjih treh mesecih je Nvidia ustvarila 22,1 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 22 odstotkov več kot četrtletje pred tem in kar 265 odstotkov več kot leto pred tem. Levji delež je odpadel na enoto za podatkovne centre, ki je zabeležila 409-odstotno letno rast in pristala pri 18,4 milijardah. V celotnem fiskalnem letu 2024, ki se je končalo 28. januarja 2024, so ustvarili 60,9 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 126 odstotkov več kot leta 2023. Čisti dobiček v minulih treh mesecih je znašal 12,2 milijarde dolarjev, v celotnem letu pa 29,8 milijarde dolarjev. To je 581 odstotkov več kot leta 2023! V prvem kvartalu fiskalnega leta 2025, ki teče trenutno,...

8 komentarjev

Nvidia prehitela Google in Amazon

Reuters - Eksplozivna rast cene Nvidiinih delnic se na valovih razmaha umetne inteligence nadaljuje, s čimer je Nvidia postala že tretje največje podjetje v ZDA in četrto največje na svetu, če štejemo le tista, za katere so podatki javno dostopni. Ta teden je Nvidiina tržna kapitalizacija prehitela Googlovo (oziroma Alphabetovo), saj je dosegla 1,83 bilijona dolarjev. Google je vreden 1,82 bilijona dolarjev, Amazon pa 1,75 bilijona dolarjev. Amazon je prehitela dan pred tem.

Nvidia je vse od začetka zadnjega buma umetne inteligence najljubše podjetje vlagateljev, ker je povpraševanje po njenih čipih izjemno. Prihodki podjetja temu ustrezno rastejo in so se v minulem četrtletju v primerjavi z lanskim obdobjem povečali za več kot 200 odstotkov. Zato ni presenetljivo, da je tudi cena delnice v zadnjih 12 mesecih pridobila 221 odstotkov. Čeprav je Google porasel za 55 odstotkov, je to v primerjavi z Nvidio zanemarljivo.

Prihodnji teden v sredo bo Nvidia objavila poslovne izide za zadnje...

37 komentarjev

Altman išče sedem bilijonov dolarjev

Slo-Tech - Sam Altman se je po poročanju The Wall Street Journala sestal z več investitorji, tudi s Saudsko Arabijo, Softbankom in TSMC-jem, kjer išče pripravljenost za vstop v enega največjih projektov v zgodovini. Ker OpenAI za razvoj umetne inteligence potrebuje hitre čipe in predvsem veliko teh čipov, ki niso niti poceni niti enostavno pripravljeni, predlaga vzpostavitev nove iniciative za razvoj umetne inteligence. Vanjo bi se povezali proizvajalci čipov, proizvajalci električne energije, investitorji in ostali zainteresirani deležniki.

Cilj je postaviti nove kapacitete za proizvodnjo čipov, ki so uporabni v umetni inteligenci. Altman ocenjuje, da bi za to potrebovali od pet do sedem bilijonov dolarjev. To so zneski, ki si jih je že težko predstavljati. Šest bilijonov dolarjev približno proračun ameriške zvezne vlade. Svetovna prodaja čipov je lani dosegla približno 530 milijard dolarjev (0,53 bilijona dolarjev). Postavitev nove tovarne za proizvodnjo polprevodniških čipov po navadi...

68 komentarjev

Microsoft z rekordnim dobičkom ni izpolnil pričakovanj

Slo-Tech - Microsoft je včeraj razkril poslovne rezultate minulega četrtletja, ki je po njihovem štetju že drugo četrtletje fiskalnega leta 2024. V četrtletju, ki se je končalo decembra, so ustvarili 62 milijard dolarjev prihodkov, kar je 18 odstotkov več kot pred tem. Čisti dobiček se je povišal za tretjino in je znašal 21,9 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je znašal celo 27 milijard dolarjev. Ob tem so poudarili še, da so 13. oktobra dokončali prevzem Activision Blizzarda.

Kljub načeloma pozitivnim rezultatom, ki so celo presegli pričakovanja, je bil trg ravnodušen. To ni presenetljivo, saj so bila v vrednotenja delnic vračunana zelo visoka pričakovanja. Delnica je v minulem letu pridobila 70 odstotkov vrednosti, s čimer je Microsoft nedavno celo prehitel Apple po tržni kapitalizaciji in postal najbolj vredno (tehnološko) podjetje na svetu s tremi bilijoni dolarjev. V tednih pred objavo rezultatov so investitorji še dodatno podžgali ceno, ker so računali na kakšno zelo...

27 komentarjev

Nvidia na zgodovinskih rekordih

Slo-Tech - Medtem ko se prodaja osebnih računalnikov ustavlja in imajo proizvajalci težave, ima Nvidia sladke skrbi. Silovit razmah umetne inteligence skrbi, da povpraševanje po njenih izdelkih ni preveč padlo. V minulem četrtletju so se prihodki v primerjavi s prejšnjim četrtletje zrasli za 19 odstotkov na 7,19 milijarde dolarjev. To je sicer še vedno 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem, a bistveno bolje od konkurence. Delnica je po najavi poletela za 20 odstotkov.

Nvidia se s tem bliža vstopu v klub podjetij, ki imajo bilijon dolarjev tržne kapitalizacije - to so Apple, Microsoft, Alphabet in Amazon. V enem dnevu je Nvidia pridobila 185 milijard dolarjev - ne pozabimo, to je borza in prav hitro se lahko to poradira - kar je na primer več kot celotna tržna kapitalizacija Intela. Nvidia je po borznih cenah vredna 963 milijard dolarjev, kar je zgodovinski rekord. A situacija se prav hitro lahko obrne, svarijo analitiki.

Trenutno Nvidia jadra na navdušenju nad umetno...

7 komentarjev

Nvidia sklenila rekordno četrtletje, na trgu še vedno pomanjkanje grafičnih kartic

Slo-Tech - Nvidia je v minulem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo 31. januarja, ustvarila 5,0 milijard dolarjev prihodkov, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. V primerjavi s predpreteklim četrtletjem pa je rast šestodstotna. Ob tem je čisti dobiček znašal 1,5 milijarde dolarjev, kar je 53 odstotkov več kot leto pred tem in 9 odstotkov več kot v četrtletju pred tem. V celotnem fiskalnem letu, ki se je takisto zaključilo januarja, so prihodki poleteli za 53 odstotkov na 16,6 milijard dolarjev, dobiček pa za 55 odstotkov na 4,3 milijarde dolarjev.

Tudi v trenutnem četrtletju, ki je tradicionalno najslabše za prodajo, Nvidia pričakuje pet milijard dolarje prihodkov. Razloga ni treba dolgo iskati. Na trgu vlada hudo pomanjkanje grafičnih kartic, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem četrtletju, ocenjujejo pri Nvidii. Kartice RTX 3080, 3090, 3070 so razprodane in Nvidii vse od izida ne uspeva zadostiti povpraševanju. Maloprodajne cene za več sto dolarjev presegajo...

20 komentarjev

Microsoft sklenil rekordno prvo četrtletje

Slo-Tech - V Microsoftovem poslovnem letu se je pravkar zaključilo prvo četrtletje in redmondski velikan je v njem zabeležil rekordne rezultate. Prihodki so znašali 29,1 milijarde dolarjev, kar je 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Ob tem so dobiček povečali za 34 odstotkov na 8,8 milijarde dolarjev, k čemur je levji delež prispeval oddelek za poslovno programsko opremo.

Microsoft rezultate zbira v treh kategorijah. Oddelek za storilnost in poslovne procese pokriva Office, Exchange, SharePoint, LinkedIn, Skype ipd. Ustvaril je 9,8 milijarde dolarjev prihodkov in 3,9 milijarde dolarjev dobička, kar predstavlja 19-odstotno rast. Prihodki od Officea so se povečali za 17 odstotkov, še posebej hitro raste priljubljenost naročniškega paketa Office 365, ki ima že...

21 komentarjev

Pri Applu nič novega: poslovni rezultat v presežkih, delnice kot kamen

Financial Times - Applu se ponavlja predlanska oziroma lanska zgodba. Po objavi odličnih poslovnih rezultatov za preteklo četrtletje, ki sicer niso rekordni, saj je tretje fiskalno četrtletje (april-junij) običajno najbolj zaspan del poslovnega leta, a so še vedno boljši kot lani in presegajo napovedi analitikov, so delnice podjetja izgubile skoraj osem odstotkov. (Potem, ko so letos pridobile skoraj tretjino vrednosti.)

V minulih treh mesecih so Applovi prihodki od prodaje dosegli 49,6 milijarde dolarjev (32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), čisti dobiček pa je znašal 10,7 milijarde dolarjev (45 odstotkov več kot lani, preračunano na delnice s pravico do dividence). Bruto marža se je povečala za 0,3 odstotne točke na...

85 komentarjev

Google nekoliko povečal dobiček

vir: Google
Google - Google je razkril svoje poslovanje v minulem četrtletju, v katerem so zabeležili višje prihodke od pričakovanj in nekoliko nižji dobiček. Delnica je zato ostala približno tam, kjer je bila.

V zadnjih treh mesecih je Google ustvaril 15,96 milijard dolarjev prihodkov, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja podjetja se je znašal 4,26 milijarde dolarjev, kar je 23 odstotkov več kot lani, a še vedno tri odstotke manj od napovedi in pričakovanj analitikov. Nekoliko ga je najedla prodaja Motorole Lenovu, saj je moral ob tej transakciji Google navzdol prevrednotiti njeno vrednost za 68 milijonov dolarjev, še za približno 800 milijonov dolarjev pa so razdelili lastnih delnic. Čisti dobiček je tako znašal 3,42 milijarde dolarjev.

Google razdeli svoje prihodke v...

9 komentarjev