»

Google bo zaradi monopolizma na Play Storu Američanom plačal 700 milijonov dolarjev

Reuters - Na dan so prišle podrobnosti poravnave, ki jo je Google letošnjega septembra sklenil z ameriškimi zveznimi državami v procesu zaradi monopolnega obnašanja v trgovini Play: plačal bo 700 milijonov dolarjev in uvedel nekaj manjših sprememb v trgovini.

Vzporedno s tožbo Epica proti Googlu, ki se je razpletla pred tednom dni, so ločen proces proti velikanu iz Mountain Viewa v zvezi s trgovino Play vodile tudi ameriške oblasti, in sicer vseh 50 zveznih držav, Washington DC, Portoriko in Deviški otoki. Tudi ta se je loteval visoke 30-odstotne marže in omejevanja možnosti drugih kanalov za plačevanje (in ga ne smemo mešati s povsem drugim procesom Pravosodnega ministrstva proti Googlu zaradi monopolnega obnašanja pri spletnem iskanju). Do sporazumne poravnave je prišlo že v začetku septembra, toda podrobnosti so ohranili tajne do zaključka Epicove tožbe. Čeprav gre tehnično za različna procesa, je jasno, da so se v Googlu z različnimi prijemi že vse leto pripravljali na potencialne...

21 komentarjev

Google izgubil proti Epic Games

Slo-Tech - V sporu med Googlom in Epic Games, ki je pred tremi leti prerasel v tožbo, je Google prepričljivo izgubil. Sodišče v Kaliforniji je v vseh točkah pritrdilo podjetju Epic Games, ki je Google obtoževalo monopolnega ravnanja in zlorabe prevladujočega položaja. Kazen in druge ukrepe bo sodišče izreklo januarja, potem ko je porota včeraj soglasno prikimiala Epic Gamesu.

Ugotovili so, da je povezovanje spletne tržnice Google Play Store in plačilnega sistema Google Play Billing nezakonita zloraba prevladujočega položaja. Jabolko spora je bila igra Fortnite in 30-odstotna provizija, ki si jo Google zaračuna od vseh nakupov prek lastnega plačilnega sistema. Epic Games je trdil, da je to nesorazmerno visoka provizija. Podobno sicer velja tudi za Applov App Store, a tam je situacija pomembno drugačna. Aplikacije na iOS brez App Stora ne morejo, medtem ko v Android lahko, le da je to manj praktično. Zato se je tudi Fortnite naposled vrnil v Play Store.

Sodišče pa sedaj ugotavlja, da Google...

23 komentarjev

Apple ne sme omejevati plačil izven App Stora

Reuters - Končala se je dolgotrajna sodna bitka med Applom in založnikom Epic Games, v kateri ni enoznačnega zmagovalca. Sodišče je razsodilo, da Apple ne sme preprečevati uporabe drugih načinov plačevanja poleg Applovega sistema (in-app purchasing), a je povedalo tudi, da Apple ni monopolist.

Apple od vseh nakupov v App Storu in prek uradnega kanala za nakupe v aplikacijah pobira 15- do 30-odstotno provizijo. Hkrati podjetjem, ki aplikacije tržijo prek App Stora, prepoveduje ponujanje alternativnih plačilnih kanalov v aplikacijah. To v praksi pomeni, da če v brezplačni aplikaciji naročnino sklenete neposredno iz aplikacije, bo Apple dobil 30-odstotni delež, če pa naročnino sklenete ločene na internetni strani, Apple tega deleža ne bo dobil. Cena pa bo v obeh primerih enaka, ker Apple to zahteva od založnika. Ko je Epic v Fortnite uvedel mikroplačila mimo App Stora, je Apple aplikacijo izbrisal, Epic Games pa vložil tožbo.

Sodnica Yvonne Gonzalez Rogers je odločila, da je Applovo...

51 komentarjev

Večina ameriških zveznih držav toži Google

Slo-Tech - Šestintrideset zveznih držav pod vodstvom New Yorka, Utaha, Severne Karoline in Tennesseeja je vložilo tožbo zoper Google, v kateri podjetju očitajo nezakonito zlorabo prevladujočega tržnega položaja na trgu mobilnih aplikacij. Trdijo, da Google ovira konkurenco s tem, ko pisci aplikacij nimajo nobene druge možnosti kakor Google Play, da dosežejo večje število uporabnikov. Google pa potem pobira provizijo v višini 30 odstotkov od vseh plačil za aplikacije.

Googlu očitajo tudi, da je plačal Samsungu, da ta ni razvijal svoje spletne tržnice z aplikacijami, ki bi ogrozila Googlov primat. Podobno je Epic Games, ki ga poznamo po igri Fortnite, začel nuditi aplikacijo mimo Play Stora, kar je Google pri drugih velikih založnikih nevtraliziral s podkupninami (podrobnosti so v javno objavljeni obtožnici počrnjene). V Googlu so se na tožbo odzvali z razlago, da tožniki napak razumejo definicijo spletne tržnice in da v resnici Google tekmuje z Applom. Ob tem dodajajo, da postavljajo manj...

22 komentarjev

Začenja se sodni proces v sporu med Epic Games in Applom

Ars Technica - Po tem, ko so se pri Epic Games lansko poletje spustili v razvpit odprti spopad z Applom, glede višine trošarine na App Storu, se v ponedeljek naposled dejansko začenja sodni proces, ki naj bi predvidoma trajal tri tedne.

Večina najvidnejših nalinijskih trgovin, kot so App Store, Google Play in Steam, od vsake transakcije pobere 30 odstotkov. Ta relativno visok znesek že dolgo časa žuli podjetja, ki na teh tržnicah prodajajo svoje vsebine. Lanskega avgusta pa je nezadovoljstvo doseglo vrelišče, ko so se v Epic Games odločili spustiti v odprt in medijsko razvpit spor z Applom in Googlom na način, da so v igro Fortnite vdelali možnost, da uporabnik mikroplačil obe veliki tržnici obide. Velikana sta odgovorila z blokado Fortnita, ki tako na telefonih odtlej ni več posodabljan, Epic pa je v odgovor tožil. Čeprav gre za splošen odpor proti visokemu "davku", pa se je spopad izkristaliziral predvsem v dvoboj med Epicom in Applom - zvečine zato, ker so v Cupertinu na vse skupaj odgovorili...

30 komentarjev

Spor med Epic Games in Applom se zaostruje

Slo-Tech - Ravsanje med Epic Games in Applom zaradi spora okoli višine davka v App Storu se je prelevilo v žolčen pravni dvoboj. Apple je za talca vzel Unreal Engine in skuša blokirati njegov razvoj na svojih napravah, kar pa je nato sprožilo podporo Microsofta Epicu.

Pred dvema tednoma je prišlo do enega bolj monumentalnih trkov med tehnološkimi velikani, ko je igričarska firma Epic Games na populističen način sprožila spor z Applom in Googlom, vse zaradi njunega 30-odstotnega davka, ki ga od transakcij pobirata na svojih nalinijskih trgovinah App Store in Google Play. V Epicu so dogodke izzvali tako, da so za svojo priljubljeno igro Fortnite dostavili posodobitev, ki omogoča mikroplačevanje mimo trgovin in s tem pravil, kar je najprej sprožilo blokado igre na eni strani in nato še tožbo na strani Epica. Kako se bo Timu Sweeneyju in druščini tvegano igračkanje izšlo, je v veliki meri odvisno od tega, koliko drugih podjetij in pa politikov bodo uspeli pridobiti na svojo stran - gotovo pa si...

200 komentarjev

Epic Games v čelnem spopadu z Applom in Googlom

Ars Technica - V četrtek je Apple zaradi nespoštovanja pravil s svoje trgovine Apple Store umaknil igro Fortnite, nekaj ur zatem pa mu je z enakim ukrepom sledil še Google. Epic Games, snovalci Fortnita, so imeli odgovor že skrbno pripravljen, saj so proti velikanoma takoj sprožili tožbo, ki jo obenem spremlja še nenavadno bizarna medijska kampanja.

Kdor je letos poleti pričakoval kisle kumarice, se je uštel, kajti Epic Games so se z Applom in Googlom zapletli v spor, ki je navzven morda videti kot banalno podjetniško izsiljevanje, a lahko vendarle daljnosežno odloča o naravi delovanja online trgovin tehnoloških velikanov. Vse se je pričelo v četrtek popoldne, ko so v Epic Games lansirali novo posodobitev za svoj igričarski fenomen Fortnite. Specialnost "Mega Dropa" je v spremembi mikronakupovanja vsebine v igri, saj so uporabniki po novem dobili možnost nakupa neposredno od Epica, se pravi mimo trgovin Apple Store ali Google Play, ki si od vsake transakcije vzameta 30 odstotkov, nad čimer v...

255 komentarjev