»

Gizmodo namesto špansko govorečih sodelavcev z umetno inteligenco

Slo-Tech - G/O Media, ki ima v lasti Gizmodo in špansko različico strani Gizmodo en Español, si je izračunal, da se mu bolj splača uporabljati umetno inteligenco kot ljudi. Doslej je špansko uredništvo skrbelo za lokalizacijo, kar je vključevalo prevode, priredbe in tudi nove vsebine za špansko govoreči trg. A prevajati zna tudi umetna inteligenca.

Zato je G/O Media odpustil celotno špansko uredništvo, kar so jim sporočili na video konferenci. Vsebine na španski strani bodo odslej strojno prevedene, na kar ob opozarjal napis na dnu članka in povezava do izvirnika. Špansko verzijo strani so dobili leta 2012, ko je Gawker Media kupil Guanabee, ki je kasneje postal španski Gizmodo.

Gizmodo je poleti že eksperimentiral z umetno inteligenco v angleščini, ki pa so imeli precej napak. Na CNET-u so to že na začetku leta počeli celo brez obvestila javnosti, kar je dvignilo precej prahu.

11 komentarjev

Google z umetno inteligenco povsod: v iskanju, Gmailu, Docs ...

Slo-Tech - Po preobratu, ki ga je na trgu povzročil OpenAI s svojim pomočnikom ChatGPT, si Google še vedno ni opomogel. Njihov poizkus, ki je sledil marca letos, se je imenoval Bard in je – milo rečeno – pogorel. Sedaj prihaja umetna inteligenca v Googlove izdelke pompozno in na velika vrata.

Bard je bil pač preslab, za nameček pa si je Google ob splavitvi privoščil hudo površnost, ko je Bard napačno odgovoril na enostavno preverljivo faktografsko vprašanje. Javnosti niso več prepričali, uprli pa so se tudi zaposleni, ki so vodstvu očitali prehitevanje in predstavitev nedokončanega polizdelka. Sedaj poizkušajo znova.

V sredo je Google za novinarje v Mountain Viewu organiziral dogodek, na katerem je največ pozornosti požela napoved novega prihoda umetne inteligence. Google je odločen, da žezlo iztrga iz rok OpenAI-ja in Microsofta, pri čemer resne alternative nima. V nasprotnem primeru mu grozi, da bo po dveh desetletjih izgubil primat na področju iskanja, kar bi bilo zanj katastrofa.

Zato...

10 komentarjev

Mednarodna delavnica in okrogla miza: "Soobstoj z umetno inteligenco"

Max Pixel/CC0

Slo-Tech - Zavod 14 organizira 21. novembra v ljubljanskem Poligonu mednarodno delavnico in okroglo mizo "Soobstoj z umetno inteligenco: vizija Družbe 5.0". Z uglednimi strokovnjaki, govorci in zainteresiranim občinstvom bodo tokrat iskali konkretne rešitve o prihodnosti razvoja algoritmov, umetne inteligence, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, tudi iz socialno-etičnega vidika, nagovorili kakšna bi morala biti vloga EU na področju umetne inteligence z namenom, da bi dosegli cilj največ koristi za oblikovalce politike, gospodarstvo EU, državljane in družbo na splošno.



Program omizja
17.00 – 17.10 Pozdravni nagovor
dr. Aleksander Aristovnik | Direktor, Zavod 14
Goran Neralić | Član upravnega odbora ELF
Zdravko Počivalšek | Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
17.10 – 17.30 Predstavitev sklepov delavnice na temo sobivanja z umetno inteligenco
dr. Aljaž Košmerlj | IJS |strokovnjak na področju umetne inteligence
17:30 – 19:30 Panel: Sobivanje z umetno...

74 komentarjev

Gizmodo ne bo obtožen zaradi razkritja iPhona 4

vir: Gizmodo
Gizmodo - Ko je Gizmodo lani objavil slike prihajajočega iPhona 4, Applu ni bilo do smeha ali reklame (vsake publiciteta je dobra publiciteta), ampak so uporabili težke topove. Telefon, ki je bil najden 25. marca 2010 v baru v Redwood Cityju, so prijavili kot ukraden, tako da je uredniku strani Gizmodo na vrata potrkal REACT (Rapid Enforcement Allied Computer Team) z nalogom za hišno preiskavo. Odnesli so skoraj vse, kar deluje na elektriko, uredniku pa je grozil sodni pregon.

Zgodba se je za Gizmodo razpletla dobro. Državno tožilstvo je povedalo, da nihče izmed zaposlenih pri Gizmodu ne bo obtožen, saj niso našli dokazov o nezakonitem ravnanju. Bosta pa obtožena Brian Hogan, ki je prototip našel v Gourmet Haus Staudtu, in Sage Wallower, ki mu ga je kasneje pomagal...

15 komentarjev

Hišna preiskava pri uredniku strani Gizmodo zaradi novega iPhona

Nalog za hišno preiskavo

vir: Yahoo News
Yahoo News - Potem ko je Gizmodo pred nekaj dnevi objavil slike novega iPhona in objavil obširno analizo njegovega drobovja (samega operacijskega sistema niso mogli preizkusiti, ker ga je Apple zaklenil na daljavo), je večina mislila, da se je s tem sicer razkrila močno varovana skrivnost, a da je to načeloma to in se bo zgodba zaključila z odsotnostjo komentarja iz Neskončne zanke 1 (nenazadnje, med tem so napravo tudi dobili nazaj). Zgodilo pa se je ravno obratno - Apple ni...

85 komentarjev