»

ARM-jeve delnice ob kotaciji pridobile 25 odstotkov

Slo-Tech - ARM-jeve delnice so bile v javni ponudbi (IPO) na voljo po 51 dolarjev. Japonski lastnik Softbank si je prizadeval za ceno 52 dolarjev, a so na koncu v dogovoru s finančnimi institucijami izbrali nekoliko nižjo. Na voljo je bilo 95,5 milijona delnic, s čimer je Softbank še vedno ostal 90-odstotni lastnik podjetja. ARM-jeve delnice so včeraj začele kotirati na Nasdaqu, kjer jim je uspel sanjski start. Prvi dan je delnica pridobila 25 odstotkov in končala pri 64 dolarjih. Danes se je dotaknila tudi 68 dolarjev, nato pa je vztrajala pri včerajšnji vrednosti.

Softbank je ARM kupila leta 2016 in ostala njegov lastnik do sedaj. Vmes so četrtino podjetja prodali Vision Fundu, nato pa so letos avgusta lastništvo spet konsolidirali. Tečaj delnice podjetje trenutno vrednoti na 65 milijard dolarjev, kar je ogromno. Razmerje med ceno in dobičkom (P/E) presega 110, s čimer je podjetje tako drago kakor Nvidia. A Nvidii napovedujejo ogromno rast prodaje, ker je vodilni proizvajalec grafičnih...

2 komentarja

ARM uradno zaprosil za vstop na Nasdaq

Slo-Tech - ARM je včeraj uradno zaprosil za kotacijo na borzi Nasdaq (obrazec F-1), kar predstavlja enega zadnjih korakov pred javno ponudbo delnic. Čez 15 dni se lahko začnejo javne predstavitve prospekta (roadshow), nato pa bo stekel vpis delnic in na koncu začetek kotacije na Nasdaqu. Trenutni lastnik ARM-ja je japonski konglomerat Softbank, ki bo to tudi ostal, saj bo na voljo le manjši del delnic.

Javno ponudbo delnic ARM nestrpno pričakujejo vlagatelji po celem svetu, vse od institucionalnih do nepoučenih. ARM ne proizvaja čipov, temveč izdeluje dizajne za arhitekturo, ki poganja veliko večino pametnih telefonov in podobnih prenosnih naprav. Ta IPO bo največji borzni dogodek v segmentu tehnoloških podjetij v tem letu.

Softbank je minuli teden najavil odkup 25 odstotkov podjetja, ki jih je bil leta 2017 prodal skladu Vision Fund. Odkup se je zgodil po vrednotenju 64 milijard dolarjev, kar je tudi orientacijska vrednost za IPO. Softbank je ARM kupil leta 2016 za 32 milijard dolarjev,...

0 komentarjev

Softbank pred javno ponudbo delnic spet 100-odstotni lastnik ARM

Slo-Tech - Pred bližajočo se javno ponudbo delnic ARM letos septembra je Softbank odkupil 25-odstotni delež podjetja, ki ga je bil pred šestimi leti prodal Vision Fundu. Softbank je ARM kupil leta 2016 in zanj odštel 32 milijard dolarjev. Leto dni pozneje so četrtino prodali.

Sedaj so jo odkupili nazaj po dvakrat višjem vrednotenju, to je 64 milijard dolarjev. To potrjuje predvidevanja, da se bo jeseni ARM prodajal za 60-70 milijard dolarjev. Na voljo bo le manjša količina delnic, s čimer bo Softbank ostal 90-odstotni lastnik podjetja. Pred tremi leti so sicer poskušali ARM prodati Nvidii, a je prevzem zaradi pomislekov regulatorjev padel v vodo. Nvidia bi s tem preveč konsolidirala trg in pridobila prevladujoč vpliv.

Podrobnosti o odkupu bodo znane v ponedeljek, ko pričakujemo tudi uradno najavo. Prav še čakamo na informacijo, kdaj točno bo potekal IPO. Softbank bo uradno zahtevo za kotacijo na Nasdaqu oddal v prihodnjih tednih. Za delnice se pričakuje veliko zanimanje, saj so investicije...

1 komentar

ARM-jeva javna ponudba delnic letos vendarle bo

Reuters - Naposled se bodo vendarle udejanjila predvidevanja, da bo britanski ARM letos začel kotirati na borzi. Včeraj so v podjetju potrdili, da so na ameriškemu regulatorju SEC prijavili javno ponudbo delnic (IPO), ki se bo zgodila še letos. Točnega datuma niso navedli, saj je odvisen od razmer na trgu in poslovanja podjetja. Koliko bo podjetje ovrednoteno, še ni jasno - omenjajo se vrednosti med 30 in 70 milijardami dolarjev. ARM je pred časom govoril, da želijo zbrati med osem in deset milijardami dolarjev svežega kapitala (vrednotenje je vrednost celega podjetja, sveži kapital pa predstavlja vrednost na novo vplačanih delnic).

Razmere na trgih niso rožnate, saj se je število IPO-jev letos zmanjšalo. Doslej je bilo zmanjšanje 22-odstotno, k čemur sta prispevali negotovost in volatilnost na trgih. V ZDA so letos z IPO-ji zbrali 2,4 milijarde dolarjev. ARM o javni ponudbi delnic govori že dolgo. Trenutno lastnik ARM-ja je japonski Softbank, ki je za podjetje leta 2016 odštel 32 milijard...

0 komentarjev

Pred prodajo ARM-ja povišanja cen?

Financial Times - Kljub ne najbolj optimističnim obetom na trgu letos pričakujemo enega najpomembnejših IPO-jev (javna ponudba delnic) v tehnološkem sektorju. V drugi polovici leta bo japonski Softbank izvedel IPO britanskega podjetja ARM, katerega je za 24,3 milijarde funtov prevzel leta 2016. Ker bo Softbank obdržal večinski delež v podjetju, si želi zagotoviti čim boljše izhodišče za določitev cene delnice. Z drugimi besedami: ARM mora povišati prihodke, da bodo delnice dražje. Tudi Softbank ima namreč finančne težave.

Spomnimo, da je bilo praktično že vse dogovorjeno, da bo ARM od Softbanka odkupila Nvidia, a se to na koncu ni zgodilo. Razlogov je bilo več, saj številni regulatorji po svetu niso dali dovoljenja za prevzem, ker bi bilo novo podjetje premočno vertikalno integrirano. Nvidia namreč uporablja ARM-jeve dizajne, enako pa velja tudi za njene konkurente. Plan B je odprodaja dela ARM-ja z javno ponudbo delnic, s katero bo Softbank zbrala nekaj denarja.

Ključni problem ARM-ja pa je nizka...

12 komentarjev

Japonci prodajajo ARM

Bloomberg - Pred štirimi leti je japonski konglomerat Softbank kupil tehnološko podjetje ARM, ki je znano po arhitekturi istoimenskih procesorjev za varčne mobilne naprave. Za britanskega paradnega konja so odšteli 23,4 milijarde funtov in v svoj širok asortiment dejavnosti dodali še intelektualno lastnino s področja procesorjev. Sedaj se ARM ponovno prodaja, zanj pa naj bi se ogrevala Nvidia, Apple pa ne.

Softbank je gigant, ki ima v lasti tudi Boston Dynamics, Sprint, delež v Uberju in še v številnih drugih, manj tehnoloških podjetjih. ARM ne sodi med proizvajalce procesorjev, temveč ima v lasti intelektualno lastnino, saj razvija tehnološki dizajn čipov ARM Cortex, potem pa licence prodaja komurkoli, ki ga zanima proizvodnja teh čipov. Nekateri jih proizvajajo za lastne potrebe, drugi jih prodajajo naprej, kar seveda terja ustrezne, različne licence. ARM je v zadnjih štirih letih postal še uspešnejša znamka, a ga Softbank prodaja predvsem zato, ker potrebuje sredstva. Njihove investicije v...

46 komentarjev

Japonski SoftBank kupil britanski ARM

Financial Times - Japonski SoftBank bo kupil britansko tehnološko podjetje ARM, ki ga poznamo kot razvijalca istoimenske RISC-arhitekture varčnih procesorjev. Za podjetje bodo odšteli 32 milijard dolarjev, ki jih bodo v celoti izplačali v denarju, torej brez kakšnih zamenjav delnic in podobnega. Prevzem bodo financirali z lastnimi denarnimi rezervami in z dolgoročnim posojilom banke Mizuho.

SoftBank ni banka, kot bi napak sklepali iz imena, temveč primarno telekomunikacijski gigant, ki se ukvarja s telefonijo, internetnimi storitvami, digitalno televizijo, oglaševanjem, polprevodniško tehnologijo in tudi finančno industrijo. ARM-jev izvršni direktor Simon Segars je povedal, da so se za prevzem...

17 komentarjev

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Reuters - V ZDA je že skoraj vse pripravljeno za največjo javno ponudbo delnic v zgodovini, saj naj bi kitajski internetni gigant Alibaba poizkusil nabrati za 24 milijard dolarjev svežega kapitala. S tem bo kitajsko podjetje, ki se na Kitajskem ukvarja s prodajo prek interneta, vzdrževanjem poslovnih strani in nudenjem storitev v oblaku, prehitelo Viso, ki je imela doslej največjo javno ponudbo delnic.

Alibaba je svojo pot pričela leta 1999, ko je Jack Ma ustanovil istoimensko spletno stran za posredovanje naročil med kitajskimi proizvajalci in podjetji na Zahodu. Stran je hitro rasla in dobila številne druge funkcije, med drugim prodajo spletno tržnico s prodajo fizičnim osebam, primerjalnik...

9 komentarjev