»

Bing Chat na voljo vsakomur

Microsoft - Pri Microsoftu so obelodanili naslednje korake v razvoju z GPTjem podprtega iskalnega bota Bing Chata; tako vstopa v odprto preizkušanje in dobiva nove sposobnosti, predvsem v smeri grafičnega prikaza in iskanja.

Ni videti, da bi javna opozorila strokovnjakov za strojno učenje kakorkoli ustavljala Microsoft pri njegovem silovitem naletu z vključevanjem algoritma GPT v stvarne izdelke. Čeprav je februarsko lansiranje prenovljenega iskalnika/bota Bing Chata v obliki zaprtega beta testiranja postreglo z več težavami, je storitev že tri mesece pozneje na voljo vsakomur ... z Microsoftovim uporabniškim računom, to je. Toda pomembnejše so najave zmogljivosti, ki naj bi prišle "v bližnji prihodnosti". Bing Chat bo tako znal odgovore vračati v obliki grafov in slik, napravljenih z Bing Image Creatorjem, ki sicer stoji na podlagi družine algoritmov DALL-E in je samostojno na voljo od aprila. Takšna funkcionalnost bo uvedena tudi v obratni smeri - z iskanjem s prepoznavo slik, pri čemer je...

8 komentarjev

Samsung razmišlja o zamenjavi Googla za Bing

Slo-Tech - Še pred letom dni bi bil takšen naslov možen le v znanstvenofantastični zgodbi, a umetna inteligenca in Bing Chat sta pošteno premešala karte. Microsoftov iskalnik Bing obstaja že dobro desetletje (od leta 2009), a ga do letos nihče ni štel za resnega konkurenta. Bing Chat s podporo za GPT-4 je vse to spremenil. Samsung sedaj resno razmišlja, da bi v prihodnosti na svojih napravah privzeto nudil Bing in ne Googlovega iskalnika. V Mountain Viewu so zaskrbljeni.

Ne gre le za prestiž, gre za občutne zneske in predvsem sporočilo trgu. Pogodba s Samsungom je po ocenah vredna tri milijarde dolarjev, z Applom (ki tudi poteče letos) pa celo dvajset milijard dolarjev. To so zneski, ki jih Google plačuje Samsungu in Applu, da usmerjata na njegov iskalnik, zato si lahko le predstavljamo, kolikšne so dejanske koristi za Google. In zato so pogajanja med Googlom in Samsungom, ki trenutno tečejo, zelo ostra.

Seveda ni nujno, da Samsung misli resni. Morda le blefira, a sedaj ima dejansko vzvod...

7 komentarjev

Umetno inteligenco za iskanje ponudil tudi DuckDuckGo

Slo-Tech - Po Bingu in Googlu je umetno inteligenco za tolmačenje rezultatov iskanja vpregel tudi nepričakovani tekmovalec DuckDuckGo. ‌‌DuckAssist je kot brskalnik DuckDuckGo brez sledenja, naročnine ali prijave ter deluje neposredno v iskalniku ali prek razširitve. Deluje s tehnologijo podjetij Anthropic in OpenAI ter je brezplačen. Razvili so ga, da bi rešili problem halucinacij, zato za zdaj jemlje besedilo le z Wikipedije.

Halucinacije so pričakovan in pogost problem jezikovnih modelov, ki si mestoma podatke in "dejstva" v odgovori kratko malo izmislijo. Če ChatGPT vprašate po virih, bodo ti zveneli verodostojno, a ne bodo obstajali. Na zelo specifična vprašanja bo včasih odgovoril povsem napačno, pa tega sploh ne bo opaziti. Bing Chat je nekoliko boljši, ker pri odgovorih navaja preverljive vire, a težava ni stoodstotno odpravljena. DuckAssist trenutno ustvari odgovor kot povzetek članka na Wikipediji, kadar je to možno, s čimer želijo preprečiti haluacinacije. S funkcijo Instant...

9 komentarjev

Spletni iskalnik DuckDuckGo čedalje popularnejši

Slo-Tech - Uporabniki interneta se čedalje bolj zavedajo, da so klasični iskalniki ogromni zbiralniki podatkov, kar sicer lahko pomaga pri iskalnih rezultatih, a ima posledice za zasebnost. Iskalnik DuckDuckGo, ki ne zbira nobenih podatkov, je zato priljubljena alternativa. Letos je njegova uporaba zrasla skorajda za polovico.

Dnevno postreže odgovore že na več kot 100 milijonov ključnih besed, kar je 47 odstotkov več kot lani. Pred štirimi leti je bilo iskanj 30 milijonov dnevno. Skupno bo letos poizvedb okoli 35 milijard, lani pa jih je bilo 23,6 milijarde. To se sliši veliko, a trg je neizprosen. DuckDuckGo ima 2,5-odstotni delež, kar je le malo slabše od Yahooja pri 3,3 odstotkih. Bing uporablja 6,4 odstotka ljudi, levji delež pa še vedno pobere Google z 87-odstotnim tržnim deležem. Medtem ko si Yahoo, Bing in Google konkurirajo predvsem s točnostjo zadetkov, vsi pa podatke tako ali drugače zbirajo, je prednost DuckDuckGo prav nezanimanje za uporabnika. Prav zato je pričakovati, da bo...

37 komentarjev

Google, vneti sesalnik naših osebnih podatkov

The Hacker News - To, da Google ve praktično vse o nas, smo se praktično vsi zavedali že ves čas. Te dni se je iztekel trimesečni prehodni rok, v katerem morajo ponudniki aplikacij na Applovi tržnici App Store objaviti tabelo s podrobnostmi o tem, katere podatke zbirajo o svojih uporabnikih in kako so ti podatki v nadaljevanju uporabljeni. Apple se, kot vemo, zadnje čase želi pozicionirati kot podjetje, ki stavi na varnost in zasebnost svojih uporabnikov, za razliko od večkratnih "kompromitirancev" tipa Google in Facebook.

Google je s svojimi podatki za tabele na App Storu čakal vse do zadnjega dne, zaradi česar njihove aplikacije ves ta čas niso doživele nobene nadgradnje. Takoj po objavi, pa so jih na Twitterju izzvali predstavniki DuckDuckGo, spletnega brskalnika, ki se orientira na zasebnost, češ, da je zdaj jasno, zakaj Google te podatke skriva in na koncu še zbodli: "Vohunjenja za uporabniki pač nima nič skupnega z razvojem vrhunskega brskalnika ali iskalnika."

Chrome tako zbira celo množico...

181 komentarjev

Prvi rezultati Googlove dražbe iskalnikov

vir: Android Police

Slo-Tech - Potem, ko je Google poleti 2018 skupil rekordno, 4,34 milijarde evrov težko kazen s strani Evropske komisije zaradi preferiranja lastnega iskalnika na platformi Android, se je podjetje lani zavezalo, da bo konkurenco zagotovilo s pomočjo iskanja najboljšega ponudnika. Dražba poteka za vsako državo posebej, ponudniki pa Googlu sporočijo, koliko so za mesto alternativnega ponudnika pripravljeni plačati.

Zdaj so objavili prve rezultate in od prvega marca dalje bodo novi uporabniki Androida v Evropi, natančneje v državah Evropskega gospodarskega prostora (EGP) lahko izbirali ponudnika iskanja. Absolutna zmagovalca prve dražbe - te se bodo predvidoma ponavljale vsake štiri mesece - sta zasebnostno orientirani DuckDuckGo in relativno neznan kalifornijski ponudnik Info.com, ki se bosta kot možnost izbire pojavila v vsaki državi članici. Drugi uspešnejši ponudniki so še PrivacyWall, Ruski Yandex in češki Seznam. Če pogledamo Slovenijo bodo naša izbira lahko samo ponudniki DuckDuckGo,...

64 komentarjev

Google v Androidu dodal okno za izbiro brskalnika in iskalnika

Slo-Tech - Google je danes izpolnil eno izmed zahtev Evropske unije, ki jo je ta lani postavila poleg visoke globe zaradi oviranja konkurence. Uporabniki Androida na pametnih telefonih v Evropi bodo od danes videli okno, v katerem jim bo Google predstavil alternative za brskalnik Chrome ter alternative za Googlov iskalnik. Med prvimi bodo na primer Edge, Opera in Firefox, med slednjimi pa Bing, DuckDuckGo in drugi.

Še vedno bosta Google Search in Chrome integrirana v Android. Prav tako ju bo Google ponujal na vrhu seznamov kot privzeti možnosti. To seveda razburja združenje FairSearch, ki jo bilo med pobudniki preiskave, ki je na koncu pripeljala do kazni,...

76 komentarjev

Priljubljenost iskalnika DuckDuckGo raste

Slo-Tech - Iskalnik DuckDuckGo, ki kot glavno prednost izpostavlja anonimnost in zasebnost, saj ne zbira nobenih podatkov o uporabniki, pridobiva čedalje več uporabnikov. Dnevno postreže že več kot 30 milijonov iskanj, kar je 50 odstotkov več kot pred letom dni. Da je dosegel 10 milijonov dnevnih iskanj, je trajalo sedem let. Do 20 milijonov je trajalo še dve leti, zadnjih deset milijonov pa je dodal v manj kot letu dni. Rast je eksponentna.

Čeprav se 30 milijonov sliši veliko, je to zelo malo v primerjavi s tremi milijardami iskanj vsak dan na Googlu. Toda počasi se daleč pride, predvsem pa...

36 komentarjev