»

Meta Threads prispel v EU

vir: Meta
Slo-Tech - Pol leta je trajalo, da je Mark Zuckerberg pripeljal svojo novo storitev Threads tudi v Evropo. Konkurenca nekdanjemu Twitterju, sedanjemu X-u, je bila julija ob splavitvi za kratek čas celo najhitreje rastoča aplikacija, četudi sploh ni podpirala Evrope. To je sicer dosegla s trikom, saj je Threads podaljšek Instagrama in ga lahko uporabljamo le, če imamo račun na Instagramu - a v tem primeru je registracija trivialna in zelo hitra. Ljudje so se zaradi radovednosti vpisali še v Threads, kar je pridno vrtelo števec registriranih uporabnikov.

V Evropski uniji pa je zaradi nove zakonodaje (DMA) Threads zamujal. Šele včeraj je Zuckerberg razglasil njegovo dostopnost na Stari celini, torej tudi v Sloveniji. Za uporabo ni treba nič plačati, se moramo pa registrirati s profilom. Brez tega je možno le pasivno spremljanje objav, medtem ko je za lastne objave ali tudi interakcijo z drugimi objavami potrebna prijava. Obvezna prijava prek Instagrama je bila tudi razlog, da Threads ni takoj...

16 komentarjev

Zuckerberg potrdil odpuščanja v Meti

TechCrunch - Meta je potrdila neuradne navedbe prejšnjega tedna, da bodo odpuščali, ob tem pa je izvršni direktor Mark Zuckerberg napovedal umik 5000 razpisanih in še nezasedenih delovnih mest ter ukinitev več projektov. Dejal je, da so podcenili posredne stroške pri teh projektih nižje prioritete. Že pred štirimi meseci je Meta odpustila 11.000 ljudi, sedaj pa jih bodo odslovili še 10.000. Skupno bo torej letos v podjetju kar četrtina manj zaposlenih kot lani.

Prve spremembe se obetajo že aprila, in sicer v tehnološkem delu, maja pa še v poslovnem delu podjetja. S tem želi Meta izboljšati svoje finančne kazalnike, ki niso najboljši. Tudi zato bo do konca prestrukturiranja zaposlovanje zamrznjeno. Podjetje v primerjavi z ostalimi tehnološkimi velikani poslabšuje dobičkonosnost na število novo zaposlenih. V letu 2023 podjetje pričakuje 86-92 milijard dolarjev odhodkov, kar je manj od predhodno načrtovanih 95 milijard. Znižanje je posledica varčevalnih ukrepov, ki jih uvaja Zuckerberg.

O...

33 komentarjev

Tudi Meta bo zaračunavala za preverjene račune

vir: Meta
Meta - Mark Zuckerberg je naznanil novo storitev za Facebook ter Instagram: naročnino Meta Verified, ki bo poleg statusa preverjenega računa vsebovala še nekaj dodatnih bonbončkov.

Govorice so se izkazale za resnične: Meta uvaja naročniško storitev Meta Verified, ki bo odslej poglaviten način za prejemanje modre kljukice, ki označuje uporabniške račune s preverjeno identiteto. O tem se je šušljalo od začetka meseca, ko so strokovnjaki našli njene sledove v programski kodi. Storitev bo stala 12 evrov mesečno v spletni različici in 15 evrov na telefonih ter veljala za Facebook ter Instagram hkrati. Preizkus se ta teden prične v Avstraliji in na Novi Zelandiji, zatem pa naj bi se hitro razširil še drugod po svetu. Potrjevanje istovetnosti bo potekalo s pomočjo predloženega osebnega dokumenta, poleg pa je podjetje priložilo še kupček dodatnih dobrot; med drugim hitro linijo do pomoči uporabnikom, prednostno obravnavo v primeru kraje identitete ali posnemanja, pa tudi "višjo vidnost objav",...

39 komentarjev

Meta odpušča 11.000 ljudi

vir: Meta
Meta - Mark Zuckerberg je objavil, da neugodne razmere na tržišču Meto silijo v rezanje 13 odstotkov delovne sile, oziroma nekaj čez 11.000 zaposlenih. Gre za največje odpuščanje v zgodovini družbe.

Položaj IT velikana Mete (oziroma nekdanjega Facebooka) se je v zadnjem letu vztrajno zaostroval. Pred dvema tednoma je družba že drugič zapored objavila znižanje prometa glede na lansko obdobje in pesimizem vlagateljev je dosegel proporce, v katerih je podjetje izgubilo prek 700 milijard dolarjev tržne vrednosti, oziroma kar 70 odstotkov! Ena prvih žrtev bo nekaj čez 11.000 zaposlenih, kar je bilo že nekaj časa mogoče pričakovati, saj je politika hitrega zaposlovanja firmo odebelila na 87.000 ljudi. Mark Zuckerberg je v objavi deloma prevzel odgovornost za nastalo situacijo - to je, v segmentu prehitrega zaposlovanja, ki ga je sprožilo medpandemično zanašanje ljudi na internetne storitve. Pravi, da se je v predvidevanju, da tudi po koncu pandemije število uporabnikov ne bo bistveno upadlo,...

61 komentarjev

Naočniki Quest kmalu ne bodo več potrebovali Facebook računa

vir: Oculus
Slo-Tech - V Meti so naposled razložili, s čim nameravajo zamenjati osovraženo povezavo svojega VR ekosistema z družbenim omrežjem Facebook, v katero so uporabnike prisilili pred dvema letoma. Avgusta prično uvajati račune Meta, ki bodo povezani z okoljem Horizon.

Poleti 2020 so v takrat še Facebooku potegnili eno od bolj kontroverznih potez in zaukazali združitev Oculusovega računa s Facebookovim; poseg je tisto jesen postal obvezen za imetnike naočnikov Quest (2), medtem ko bi morali lastniki starejših modelov to storiti do leta 2023. Zamisel je bila sicer za Zuckerbergovo politiko mešetarjenja z osebnimi podatki čisto logična: naočniki Quest 2 se prodajajo pod ceno, seveda v zameno za ... opazovanje naših Facebook računov. Toda vsesplošen odpor je podjetje lani vendarle prepričal, da mora najti drugo pot, saj je praksa povzročala kup problemov; tako so se denimo tisti, ki so bili zaradi tega ali onega razloga brcnjeni s Facebooka, znašli z neuporabno napravo na glavi.

Sedaj vemo, kakšna...

7 komentarjev

Meta bo ustvarjalcem v Horizon Worlds pobrala skoraj polovico prihodkov

vir: CNBC
CNBC - Iz Mete so se oglasili z nekaj pojasnili glede razvoja vsebine za njihovo virtualno okolje Horizon Worlds: zase želijo kar 47,5 odstotka denarja, ki ga bodo uporabniki plačali za dodatke za avatarja in sorodno digitalno vsebino.

Mark Zuckerberg ima velike načrte z virtualnimi okolji, ki jih tržniki zadnja leta nazivajo z razvpito krilatico metaverzum. Podjetje je lansko poletje predstavilo aplikacijo za VR sestankovanje Horizon Workrooms, decembra pa je na področju ZDA in Kanade lansiralo še dejansko VR družbeno omrežje Horizon Worlds. Gre za neposrednega tekmeca okoljem, kot so Roblox, Rec Room in Second Life; čeprav je trenutno še omejeno na imetnike VR naočnikov Quest, pa Meta še za letošnje leto napoveduje prihod na pametne telefone in konzole. Severnoameriškega preizkusa se je že udeležilo več sto tisoč oseb, živahna pa je tudi razvijalska skupnost, ki je napravila prek 10.000 "svetov", se pravi samostojnih VR prostorov znotraj Horizon Worlds, podobno kot lahko dizajnerji v...

25 komentarjev

Reportaža WSJ za Facebook še nima hujših kratkoročnih učinkov

The Wall Street Journal - Facebook skuša čim bolj zmanjšati pomen odmevne serije člankov, ki jih je o podjetju sredi meseca objavil Wall Street Journal in ki kažejo, da naj bi se vodilni skozi poročila lastnih strokovnjakov dobro zavedali slabega vpliva, ki ga imajo njihova omrežja na družbo, toda kljub temu niso ukrepali. Toda investitorji zaenkrat Facebooka še niso kaznovali in pravi pomen reportaž se bo verjetno pokazal šele ob novem krogu kongresnih zaslišanj in poskusov regulacije.

13. septembra so pri Wall Street Journalu objavili udaren članek (plačljiv vir, alternativa) o tem, da naj bi Facebook kar okoli 5,8 milijona uporabnikom omrežja podelil privilegiran status, ki jim je omogočal objavljanje vsebin, ki bi jih drugod načeloma cenzurirali. Funkcija z imenom XCheck ("cross-check") naj bi bila posledica dejstva, da se je v mrežo Facebookovih algoritmičnih pregledov ujelo tudi dosti objav tistih, ki bi lahko podjetje prizadeli z "negativnim piarom" - z drugimi besedami, vplivnih oseb, ki jih...

60 komentarjev

Zuckerberg pričal pred Kongresom

Slo-Tech - Facebookov šef Mark Zuckerberg je včeraj zvečer pričal pred Kongresom, kjer je skoraj pet ur odgovarjal na vprašanja, povezana z afero Cambridge Analytica, zlorabo osebnih podatkov in domnevnim ruskim vpletanjem v volilno kampanjo. Pred senatnima odboroma za pravosodje in trgovine se je Zuckerberg opravičil za fiasko in obljubil, da bo Facebook storil vse, da se to ne bo ponovilo, kar vključuje tudi številne spremembe. Danes ga čaka še zaslišanje pred odboroma za energijo in trgovino v predstavniškem domu.

Zuckerberg je potrdil, da so bili zlorabljeni podatki 87 milijonov uporabnikov in ne 50 milijonov, kot se je poročalo sprva. Zuckerberg je na zaslišanju večkrat poudaril, da Facebook bije bitko z ruskimi operativci, ki platformo skušajo zlorabiti za...

46 komentarjev