»

Mercedes-Benz: električna vozila bodo zamudila pet let

Slo-Tech - Mercedes-Benz, ki je bil napovedal popoln prehod na električna vozila po letu 2030, kjer bo to trg dopuščal, je sedaj omilil ton. Ob razgrnitvi poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje minulega leta so dodali, da bo leta 2030 bržkone le polovica njihovih novih avtomobilov električnih. Vozila z bencinskimi motorji in hibridi bodo še vrsto let ostala del ponudbe. Izvršni direktor Ola Källenius je dejal, da niti v Evropi, ki je najbolj elektrificiran trg na svetu, leta 2030 ne bodo mogli v celoti preiti na elektriko. Dodaja, da bodo tempo prehoda naposled narekovali potrošniki, da pa bo Mercedes-Benz pripravljen. Šele leta 2030 bo polovica vozil električnih in ne že prihodnje leto, kot so napovedovali.

Prodaja električnih vozil v Evropi se sicer močno povečuje. V prvi polovici minulega leta se je povečala za 55 odstotkov, da so dosegli že 13-odstotni delež. V Severni Ameriki in na Kitajskem je zanimanje nekoliko manjše, prehod pa počasnejši. V ZDA je tržni delež električnih vozil...

91 komentarjev

Lani že desetina prodanih avtomobilov električnih

Business Insider - Analize minulega leta na avtomobilskem trgu kažejo, da se električni avtomobili množijo hitreje, kot so pričakovali analitiki. Čeprav so predlani napovedovali, da bodo leta 2030 dosegali od 7- do 12-odstotni tržni delež, so že lani predstavljali desetino prodanih avtomobilov.

Lani je bilo na svetu prodanih 7,8 milijona električnih vozil, kar predstavlja 68-odstotno rast v primerjali z letom pred tem. S tem so doseli 10-odstotni tržni delež leta pred napovedmi. To je še vedno skromen delež, ni pa zanemarljiv. Najbolj so razširjeni na Kitajskem, kjer je električnih vozil 19 odstotkov, in v Evropi, kjer je njihov delež 11-odstotni - če primerjamo velike regije. Med državami imajo največ električnih vozil na Norveškem, in sicer 80 odstotkov, sledi pa ji Islandija. V vseh primerih gre za tržne deleže, torej za nova vozila, ki so se lani prodala.

Na Kitajskem še posebej cveti prodaja priključnih hibridov, ki naj bi letos predstavljali že tretjino vseh prodanih avtomobilov. Med letoma...

129 komentarjev

Na Norveškem lani 80 odstotkov prodanih avtomobilov že električnih

Reuters - Norveška ostaja vodilna država na svetu pri prehodu na električna vozila. Lanski tržni delež električnih avtomobilov je znašal 80 odstotkov, sledi pa jim le Islandija z dobrimi 70 odstotki. Tudi preostala mesta pri vrhu zasedajo severnoevropske države, a delež nikjer ne presega polovičnega.

Najpopularnejša znamka na Norveškem je Tesla, ki je z 12,2 odstotka tik pred Volkswagnom z 11,6 odstotka. Poleg 80-odstotnega tržnega deleža električnih vozil na Norveškem prodajo še 8,5 odstotka priključnih hibridov in 5,4 odstotka navadnih hibridov. Preobrat je bil res hiter, saj so pred desetimi leti na Norveškem prodali manj kot desetino električnih vozil, a je država s subvencijami, davčnimi oprostitvami in gradnjo infrastrukture spremenila navade javnosti. Tovrstni ukrepi pa seveda niso poceni - strošek za proračun v letu 2022 ocenjujejo na štiri milijarde evrov -, zato jih je Norveška z začetkom tega leta močno pristrigla. Lastniki električnih avtomobilov so zato besni.

Napovedali so...

125 komentarjev

Lani prvikrat upadli povprečni izpustih novih vozil v EU

Slo-Tech - Evropska agencija za okolje (EEA) je sporočila, da so lani povprečni izpusti novih osebnih avtomobilov v primerjavi z letom pred tem upadli, kar se je zgodilo prvikrat po letu 2016. Vozila, prvikrat registrirana v EU, Islandiji, Norveški ali Veliki Britaniji, so v povprečju izpuščala 107,8 grama CO2 na prevožen kilometer, kar je 12 odstotkov manj kot leto pred tem. Pomemben delež je k temu prispeval tudi razmah električnih vozil, ki so lani predstavljala 11 odstotkov vseh na novo registriranih vozil (predlani pa zgolj 3,5 odstotka). Temu ustrezen je velik padec povprečnih izpustih novih osebnih avtomobilov. Zmanjšanje pa beležijo tudi pri lahkih gospodarskih vozilih, ki so izpuščala 157,7 g CO2/km, kar predstavlja 1,5-odstotni padec. Delež električnih vozil se je v tem segmentu povečal z 1,4 na 2,3 odstotka.

EEA redno zbira podatke o prodanih vozilih v Evropi. Podatki o izpustih se izračunajo iz porabe goriva, kot jo izmeri novi test WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test...

17 komentarjev

Kitajska sprejela določene omejitve za Tesle

Kitajski Teslin Model 3

vir: Wikipedia
Reuters - Kot iz svojih virov poroča Reuters, so Kitajske oblasti ameriškim vozilom Tesla prepovedale vstop v tamkajšnje vojaške komplekse, prav tako so uporabo teh vozil prepovedali določenim predstavnikom države in vojske. Prepoved je vzniknila ravno v času prvega kitajsko-ameriškega srečanja na visoki ravni po izvolitvi Joeja Bidna, ki je potekalo v Anchoragu na Aljaski, zaradi česar jo analitiki označujejo kot docela politično. Tesline delnice so sicer nekoliko zanihale, a so trgovanje nato zaključile na približno enaki vrednosti, kot pred objavo ukrepa.

Prepoved naj bi temeljila na bojazni, da Tesline kamere in senzorji beležijo okolico in shranjujejo ključne podatke. Prav tako bi lahko po mnenju Kitajcev zbirale občutljive osebne podatke, denimo o stikih in komunikacijah zanimivih kitajskih uporabnikov, ki svojo napravo povežejo z vozilom. Oblasti v Pekingu naj bi sumile, da Tesla vse te podatke posreduje zainteresiranim ameriškim agencijam.

Na prepoved se je že odzval Elon Musk in...

20 komentarjev

Tesla lani dobavila pol milijona električnih vozil

Slo-Tech - Tesla je v letu 2020 dobavila skoraj pol milijona električnih vozil, so sporočili iz podjetja. Levji delež je odpadel na model 3, kjer so prodali 442.511 primerkov, medtem ko sta S in X dobila 57.039 novih lastnikov. Prav tako se je začela proizvodnja modela Y v Šanghaju. Direktor Elon Musk je pred letom dni napovedoval, da bodo z lahkoto presegli cilj 500.000 prodanih vozil, a so zaradi širjenja virusa morali začasno ustaviti proizvodnjo v Kaliforniji in na Kitajskem.

Proizvodnjo so sicer povečevali vsako četrtletje. V prvem so izdelali 88.400 vozil, v drugem 90.650, v tretjem 139.300 in v četrtem skoraj 180.000. Tesla ostaja vodilni proizvajalec električnih vozil, saj so jih prodali dvakrat več kot najbližja konkurenta, Volkswagen in kitajski BYD. Tesla je tako že šest četrtletij zapovrstjo poslovala z dobičkom.

Globalno je sicer Tesla še vedno majhen igralec. Lani je bilo prodanih dobrih 60 milijonov avtomobilov, v prejšnjih letih pa več kot 65 milijonov. V letu 2019, za...

208 komentarjev

Nizozemska se spogleduje s prepovedjo prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov

Slo-Tech - Medtem ko želi Elon Musk ljudi prepričati v nakup električnega avtomobila s samimi prednostmi, ki jih bodo električna vozila imela, na Nizozemskem zelo resno razmišljajo o zakonski prisili. Spodnji dom nizozemskega parlamenta je potrdil predlog zakona, po katerem bi smeli od leta 2025 prodajati le osebne avtomobile brez emisij. Obstoječ vozni park bi seveda ostal legalen, dokler bi pač deloval. Nova vozila pa bi morala biti na električni pogon ali vodikove gorivne celice, prepovedani pa bi bili poleg avtomobilov z bencinskimi in dizelskimi motorji tudi hibridi.

Preden bi osnutek postal zakon, ga mora podpreti še zgornji dom nizozemskega parlamenta, kar je daleč od gotovosti. Po vsej verjetnosti se...

255 komentarjev