»

Evropska komisija začenja razpravo o financiranju internetne infrastrukture

Slo-Tech - Evropska komisija je danes predstavila osnutek nove uredbe Gigabit Infrastructure Act, s katero želi hitrejšo vzpostavitev cenejših gigabitnih omrežij v EU. Hkrati se je začela javna razprava o prihodnosti telekomunikacijskega sektorja in infrastrukture, kjer bo pomembno vprašanje tudi financiranje in prispevki največjih uporabnikov.

Končni cilj Evropske komisije je pravičnejša porazdelitev stroškov delovanja infrastrukture, ki jih trenutno nosijo operaterji. Velikani, kot so Google, Apple, Meta, Netflix, Microsoft, Amazon in podobni, ki ustvarijo levji delež prometa, bi po oceni Komisije morali nositi delež stroškov delovanja infrastrukture. To so seveda želje operaterjev, zlasti Deutsche Telekom, Orange, Telefonica in Telecom Italia, ki so več kot desetletje lobirali za drugačno porazdelitev stroškov. Po drugi strani pa tehnološki velikani trdijo, da bi obdavčitev oziroma drugačna obremenitev pomenila de facto konec nevtralnosti interneta.

Evropska komisija želi v 12 tednih,...

38 komentarjev

EU želi povečati popravljivost in življenjsko dobo pametnih telefonov

Slo-Tech - Evropska komisija je v javno razpravo poslala predlog uredbe, ki bi od proizvajalcev pametnih telefonov zahtevala ukrepe za povečanje trajnosti in življenjske dobe izdelkov. Komisija predlaga, da je vsaj petnajst različnih komponent v obliki rezervnih delov dostopnih vsaj pet let po izidu pametnega telefona. Prav tako bi morale biti baterije zadostne kakovosti, da bi po 500 celotnih ciklih praznjenja in polnjenja še vedno zagotavljale vsaj 83 odstotkov tovarniške kapacitete. Telefoni bi dobili tudi oznake učinkovitosti, podobno kot imajo dandanes gospodinjski aparati, le da ne bi prikazovale varčnosti, temveč odpornost na padce, življenjsko dobo baterije in podobno.

Zadnji večji uspeh Evropske unije na področju pametnih telefonov so enotni polnilniki, ki bodo obvezni od leta 2024. Še pred tem pa so državljane najbolj razveselili s prisilno ukinitvijo gostovanja, ki je med potovanjem omogočila enakovredno uporabo pametnih telefonov v vseh državah EU. Zadnji napori Komisije so...

49 komentarjev

Evropska komisija uradno predlaga en standard za polnjenje elektronskih naprav

Slo-Tech - Po pričakovanjih in napovedih je Evropska komisija konec minulega tedna predlagala enotne polnilnike za elektronske naprave, s čimer želijo standardizirati priključke in zmanjšati količino elektronskih odpadkov. Po raziskavah ima trenutno povprečen Evropejec tri različne polnilnike, izmed katerih uporablja le dva.

Na področju polnilnikov je včasih vladal še večji kaos, ki ga je industriji uspelo solidno poenotiti. Z več ducatov standardov smo prispeli do treh: microUSB, USB-C in Apple. To pa je še vedno točno dva standarda preveč, meni Komisija, ki odkrito navija za USB-C. Komisija je zato predstavila predlog novele direktive za radijsko opremo, ki predpisuje USB-C za pametne telefone, tablične računalnike, kamere, slušalke, prenosne zvočnike in prenosne konzole. Prav tako Komisija predlaga, se polnilniki začno prodajati ločeno, tako da bi jih kupili le, če bi jih resnično potrebovali.

Dodatne spremembe se obetajo še na področju hitrega polnjenja, ki ga je treba regulirati, da ne...

27 komentarjev

Evropski parlament za izdelke z daljšo življenjsko dobo

Evropski parlament - Poslanci Evropskega parlamenta so se na plenarnem zasedanju zavzeli za izdelke z daljšo življenjsko dobo, ki jih bodo kupci laže popravljali sami. Zaradi tega so apelirali na Evropsko komisijo, države članice in same proizvajalce, naj izvedejo ustrezne ukrepe, ki bodo to zagotovili. Resolucijo, ki opisuje predlagane ukrepe, so sprejeli s 662 glasovi za in 32 proti.

Nobena skrivnost ni, da znajo proizvajalci dandanes zelo natančno izračunati, koliko časa bo v povprečju posamezen izdelek deloval. Kakovost v proizvodnji tako prilagodijo zahtevani garancijski dobi. Pri vezanju rok potrošnikom gredo še dlje in rezultat so izdelki, kakršen je Microsoft Surface Laptop. Tega ne moremo niti odpreti, kaj šele zamenjati kakšne...

202 komentarja

Evolucija zaslonov in baterij: razvili prvi prozorni polimer, ki se sam popravlja

The Telegraph - Dnevi spraskanih in popokanih ekranov pametnih telefonov se po letih napovedi vendarle bližajo koncu. Raziskovalci z Univerze California Riverside so namreč ustvarili nov polimer, ki sam popravi nastale fizične poškodbe. Oziroma po domač, se sam pozdravi. Ne glede na velikost praske ali globino razpoke je površina kot nova v 24 urah, trdijo njegovi izumitelji. "Tudi če material prerežemo na dva dela, se bo kot človeška koža zlepil nazaj skupaj," je za britanski medij poudaril izmed izumiteljev novega polimera Chao Wang.



Seveda ne gre za prvi material, ki se lahko sam zdravi. Določene rešitve so tudi že na trgu. Tako ima recimo pametni mobilnik LG G Flex že približno pet let ohišje, ki je delno narejeno s pomočjo podobne tehnologije.

A novi polimer je prvi, ki je prozoren in lahko...

11 komentarjev

Konec podpore za Windows 7

Slo-Tech - Danes se je zaključilo obdobje redne podpore za Windows 7 (mainstream support), v katerem so brez omejitev in brezplačno na voljo vsi popravki za operacijski sistem. Podaljšana podpora (extended support) bo trajala še pet let, a vseeno velja začeti premišljevati o nadgradnji.

Da imajo operacijski sistemi omejen rok trajanja, je Microsoft najglasneje opozarjal pri legendarnem Windows XP, ki je kljub starosti vztrajal na računalnikih. Lani aprila se je po trinajstih letih od izida podpora zanj po več podaljšanjih vendarle končala, a so številni institucionalni uporabniki obtičali na stari verziji in so bili prisiljeni plačati za izredno podporo.

Windows 7 trenutno teče na dobrih 56 odstotkih računalnikov, ki se jim še...

142 komentarjev

Na Stanfordu razvili nov elektrodni material za dolgožive baterije

vir: Nature
Nature - Raziskovalci na Stanfordu so razvili nov material za izdelavo baterij, ki bo omogočil podaljšanje življenjske dobe baterij za dva do tri velikostne razrede. O odkritju pišejo v članku za Nature Communications.

Življenjsko dobo baterij merimo s tremi parametri. Pomembna je tako imenovana koledarska življenjska doba, ki meri padanje kapacitete baterije zaradi staranja, razpolovna doba za naboj, ki meri padanje naboja v napolnjeni bateriji s časom, in upad kapacitete baterije z vsakim ciklom polnjenja in praznjenja. Raziskovalci s Stanforda so raziskovali zadnji parameter, saj so izdelali material, ki omogoča, da baterija tudi po 40.000 polnilnih ciklih zadrži 80 odstotkov tovarniškega naboja. To je bistveno več od današnji baterij, ki v najcenejših izvedenkah omogočajo nekaj sto ciklov, medtem ko se ta številka za...

38 komentarjev