»

Amazon in Visa zakopala bojno sekiro

Bloomberg - Po lanskem zapletu, ko je Amazon strankam v Veliki Britaniji zagrozil, da ne bodo mogle več uporabljati kreditnih kartic Visa, sta podjetji sedaj sklenili globalni dogovor. Amazon bo sprejemal kartice Visa po celem svetu pri vseh svojih prodajalcih in uporabnikih platforme. Ukinili bodo tudi 0,5-odstotne pribitke, ki so veljali v Singapurju in Avstraliji ob plačilu s karticami te znamke.

Amazon je potrdil, da so dosegli dogovor z globalno veljavnostjo. Visa je dodala, da so z dogovorom zadovoljni. Uradno ni znano, kaj sta se podjetji dogovorili. Gotovo pa so nove provizije nižje od predhodnih. Te so v času britanskega članstva v EU znašale 0,3 odstotka, potem pa jih je Visa dvignila na 1,5 odstotka od plačil. Podobne zneske zaračunava tudi Mastercard. Na Otoku medtem regulator plačilnih sistemov preiskuje, ali je veliko povišanje provizij v skladu z zakonodajo ali pa gre za izkoriščanje monopolnega položaja. Od izida preiskave je odvisno, ali bodo odredili kakšne ukrepe.

Zneski...

4 komentarji

Amazon vendarle pomilostil kartico Visa

Ars Technica - Amazon in Visa sta stopila korak nazaj od lanske napovedi, da od 19. januarja letos na britanskem Amazonu ne bo več možno plačevati z Visinimi kreditnimi karticami. Podjetji delata na morebitni rešitvi, zato v sredo na Otoku še ne bo mrka Visinih kartic.

Razlog so provizije. Odkar je Velika Britanija zapustila Evropsko unijo, provizije pri kartičnih plačilih niso več strogo regulirane, zaradi česar sta jih Visa in Mastercard pošteno dvignila. Visa zaračunava v povprečju 1,3-1,5 odstotka, kar je nekajkrat več od preteklih provizij (0,2-0,3 odstotka). Amazon se je zato odločil, da izkoristi svojo moč in ukine to možnost plačevanja. Ker gre za največjega trgovca na svetu, bi imelo to otipljive posledice za Viso, ki se je takoj pričela pogovarjati.

MasterCard in American Express v Veliki Britaniji v sodelovanju Amazonom nudita tudi posebni kartici, Visa pač ne. Zato ni presenetljivo, kaj je Amazon sprva predlagal kot alternativo. MasterCard ima že sedaj 62-odstotni tržni delež, Visa...

1 komentar

Amazon: Britanske kreditne kartice Visa so predrage

Slo-Tech - Amazon je svojim strankam sporočil, da od 19. januarja dalje ne bodo mogle več uporabljati kreditnih kartic Visa, ki so bile izdane na Otoku. Razlog je seveda preprost, in sicer finančen. Provizije, ki se plačujejo ob plačilu s kartico, so po Amazonovih besedah previsoke. To je povezano z izstopom Velike Britanije iz Evropske unije, zaradi česar je v začetku leta Visa dvignila provizije (interchange fees). Podobno je storil tudi MasterCard, saj od brexita za Otočane ne velja več evropska omejitev teh provizij.

Še vedno bo moč uporabljati debetne kartice, vključno z Visinimi, in kreditne kartice izdajateljev MasterCard in American Express. Tudi kreditne kartice Visa, ki so bile izdane izven Velike Britanije, bodo normalno delovale. So pa v Amazonu strankam z Otoka ponudili 20 funtov dobropisa, če naslednji nakup že sedaj plačajo kako drugače kot z Visinimi kreditnimi karticami.

Visa je odločitev komentirala z razočaranjem, da Amazon omejuje izbiro potrošnikom. Ob tem so jeli...

21 komentarjev

Po največjem izpadu plačilnega sistem Visa se stanje normalizira

Bloomberg - Kdor je včeraj v Evropi poizkušal kaj plačati s plačilno kartico Visa, je imel precej možnosti, da je ostal praznih rok. Zaradi strojne napake je včeraj v večjem delu Evrope prenehal delovati del plačilnega sistema, zaradi česar niso bila možna plačila s karticami Visa. V podjetju zagotavljajo, da ni šlo za hekerski napad, temveč za tehnično okvaro.

Največji izpad Visinega sistema doslej se je začel okrog 15.30 po srednjeevropskem času in je trajal do danes zjutraj. V tem času niso delovala plačila na plačilnih terminalih in bil možen dvig gotovine na bankomatih. Težave so potrdili v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Romuniji in na Madžarskem, zato je mogoče sklepati, da je bil prizadet večji del kontinenta. Na internetu mrgoli zgodb razjarjenih komitentov, ki niso mogli napolniti rezervoarjev svojih vozil ali ki so v...

82 komentarjev

Vdor v Neiman Marcus resnejši od prvotnih ocen, naslednja žrtev Michaels

The New York Times - Po zelo resnem vdoru v računalniški sistem ameriške trgovske verige Target, s katerim so napadalci odnesli osebne podatke 110 milijonov strank, se je tudi vdor v Neiman Marcus izkazal za resnejšega od prvotnih ocen. Napadalci so dobili 1,1 milijona podatkov, priznava Neiman Marcus.

Napadalci so dobili 1,1 milijona številk kreditnih kartic, ki so jih že hitro prodali dalje, kar je že privedlo do prvih zlorab. Visa, MasterCard in Discover so trgovsko mrežo Neiman Marcus že obvestili, da so na 2400 karticah, ki so jih kupci med 16. julijem in 30. oktobrom lani, ko je potekal napad, odkrili nezakonite transakcije. Preiskava kaže, da so napadalci uporabili enako programsko opremo kot pri napadu na Target. Gre za programe, ki...

14 komentarjev

Anonimneži napadajo telefakse podjetij

Letak, ki poziva k pošiljanju faksov

vir: Slashdot
Slashdot - Anonimneži spleta, aktivistična skupina z imenom Anonymous, so v povezavi z blokiranjem WikiLeaks izvajali napade DDoS na obilico svetovno pomembnih podjetij, večinoma tistih, ki so sama na nek način blokirala WikiLeaks. Sem spadajo Amazon (sami napad zanikajo, kriva naj bi bila njihova strojna oprema), MasterCard in Visa (plačilni promet sicer ni bil oviran), PayPal ter PostFinance, švicarsko banko, ki je blokirala bančni račun WikiLeaksa. Po DDoS napadih vstopnih spletnih strani omenjenih podjetij so svojo pozornost usmerili na drug del njihovega obratovanja, njihove telefakse.

V misiji,...

27 komentarjev