»

Pred prodajo ARM-ja povišanja cen?

Financial Times - Kljub ne najbolj optimističnim obetom na trgu letos pričakujemo enega najpomembnejših IPO-jev (javna ponudba delnic) v tehnološkem sektorju. V drugi polovici leta bo japonski Softbank izvedel IPO britanskega podjetja ARM, katerega je za 24,3 milijarde funtov prevzel leta 2016. Ker bo Softbank obdržal večinski delež v podjetju, si želi zagotoviti čim boljše izhodišče za določitev cene delnice. Z drugimi besedami: ARM mora povišati prihodke, da bodo delnice dražje. Tudi Softbank ima namreč finančne težave.

Spomnimo, da je bilo praktično že vse dogovorjeno, da bo ARM od Softbanka odkupila Nvidia, a se to na koncu ni zgodilo. Razlogov je bilo več, saj številni regulatorji po svetu niso dali dovoljenja za prevzem, ker bi bilo novo podjetje premočno vertikalno integrirano. Nvidia namreč uporablja ARM-jeve dizajne, enako pa velja tudi za njene konkurente. Plan B je odprodaja dela ARM-ja z javno ponudbo delnic, s katero bo Softbank zbrala nekaj denarja.

Ključni problem ARM-ja pa je nizka...

12 komentarjev

Microsoftov prevzem Activisiona bodo temeljito preverili

Bloomberg - Največji prevzem v zgodovini IT-ja bo pod drobnogled vzel ameriški regulator trga. Zveza za komisija za trg (FTC) bo natančno preverila, ali je prevzem v skladu s protimonopolno zakonodajo. Po navadi tovrstne preglede izvaja ministrstvo za pravosodje, ni pa to nujno, ker ima tudi FTC pristojnosti. Tokratni pregled je pristal v rokah FTC, ki je načeloma strožji.

Vodja FTC Lina Khan je v preteklosti že dejala, da si bo prizadevala za temeljitejše nadzore prevzemov, s katerimi si želijo tehnološki velikani še povečati moč in vpliv. FTC je pod Lino Khan že blokiral načrtovani Nvidiin prevzem ARM-ja in poizkus Lockheed Martina, da kupi Aerojet Rocketdyne Holdings. Minuli mesec pa je FTC najavil strožje presojanje prevzemov, še zlasti v tehnološkem sektorju.

Uradne potrditve iz Microsofta ali FTC-ja še ni. Po neuradnih podatkih bo FTC preiskoval, ali bo združeni portfelj Microsoftove strojne opreme za igre, denimo konzol, in Activisionovih iger izkrivljal trg. Če bi imel Microsoft...

0 komentarjev

ZDA želijo preprečiti Nvidiin prevzem ARM-ja

Slo-Tech - Potem ko je resne pomisleke izrazila že Velika Britanija, ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) vložila tožbo za preprečitev Nvidiinega prevzema ARM-ja. FTC meni, da bi Nvidia s prevzemom dobila nadzor nad tehnologijo, ki se v industriji uporablja pri proizvodnji čipov za najrazličnejše izdelke od prenosnih računalnikov in pametnih telefonov do avtomobilov. ARM-jev dizajn trenutno uporabljajo tudi trije veliki Apple, Qualcomm in AMD.


FTC je odločitev o vložitvi tožbe sprejel soglasno kljub politično pestri sestavi. Direktorica oddelka za konkurenco pri FTC Holly Vedova je dejala, da bodo s tožbo proti največji združitvi na trgu polprevodnikov preprečili zaviranje inovacij in krnjenje konkurence. Po prevzemu bi imel ARM konflikt interesov, Nvidia pa nepravično prednost. Obravnava se bo začela avgusta 2022.

ARM je trenutno v lasti japonskega podjetja Softbank, ki ga že nekaj časa skuša odprodati. Ni pa to prvi primer, ko je FTC preprečil prevzem na trgu polprevodnikov. Leta...

6 komentarjev

Apple vs. Qualcomm in zakaj so v novih iPhonih Intelovi modemi

vir: Wikipedia
CNET - Na zaslišanju pred ameriško Zvezno komisijo za trgovino (US Federal Trade Commission oz. FTC) je Applov COO Jeff Williams med drugim razkril, da so v podjetju v modele XS, XS Max in XR želeli vgrajevati Qualcommove modeme, a jim jih slednji ni želel prodati, potem, ko sta se družbi pred leti zapletli v sodne spore povezane z licenčninami. Apple namreč Qualcomm obtožuje, da izkorišča svoj monopolni položaj in zaračunava nerealno visoka nadomestila za...

29 komentarjev

Qualcomm zavrnil Broadcomovo ponudbo

Slo-Tech - Qualcomm je danes zavrnil Broadcomovo ponudbo za prevzem, v kateri je Broadcom minuli teden ponudil 105 milijard dolarjev za nakup enega največjih proizvajalcev SoC in modemov za mobilne telefone. Qualcommov upravni odbor je danes soglasno odločil, da je Broadcomova ponudba prenizka, ker "dramatično podcenjuje Qualcomm" in prinaša negotovosti glede odziva regulatorjev trga. S tem Qualcomm je potrdil namigovanja, da nad prevzemom že od začetka niso preveč navdušeni.

Qualcommov izvršni direktor Steve Mollenkopf je zapisal, da na trgu polprevodnikov in čipov v avtomobilski, mobilni, omrežni in IoT industriji ni nobeno podjetje v boljšem položaju kakor Qualcomm. Prepričani so, da lahko svojim lastnikom prinašajo dodano...

1 komentar

Zaradi zasebnosti manjši zapleti pri Facebookovem prevzemu WhatsAppa

vir: CNet
CNet - Facebookov ogromni prevzem podjetja WhatsApp z istoimensko aplikacijo za 19 milijard dolarjev je naletel na prve čeri, saj sta dve skupini za zaščito potrošnikov vložili pritožbo pri zvezni komisiji za trgovino (FTC). EPIC (Electronic Privacy Information Center) in CDD (Center for Digital Democracy) trdita, da bo prevzem negativno vplival na uporabnike storitve WhatsApp, čeprav podjetje zagotavlja, da spremembe ne bodo čutili.

Filozofija WhatsAppa in Facebooka je precej drugačna. Medtem ko Facebook ne skriva, da želi o uporabnikih zvedeti vse in še več ter jih aktivno vzpodbuja k deljenju podatkov (zakaj, mislite, vas Facebook sprašuje, kdaj boste izpolnili manjkajoča polja v profilu in vam celo v odstotkih prikazuje, kako daleč ste z izpolnjevanjem?), je WhatsApp...

4 komentarji

FTC začenja novo preiskavo Googla

Slo-Tech - Manj kot pol leta po zaključku zadnje preiskave zoper Google v ZDA se začenja nova. Zvezna komisija za trgovino (FTC) po neuradnih, a zelo zanesljivih informacijah začenja preiskavo domnevnih kršitev protimonopolne zakondaje, ki naj bi jih Google zakrivil s svojim oglaševalskim imperijem, pišejo New York Times, Forbes, Wall Street Journal in Bloomberg.

Preiskava je še v začetni fazi, zato sploh ni nujno, da bo dobila kakršenkoli epilog. Toda FTC načeloma ne začenja preiskav zoper velikane, kot je Google, brez utemeljenega suma. Tako je bilo tudi januarja, ko jo je Google sicer odnesel le z zelo blagimi ukrepi. To pot je jabolko spora oglaševalska platforma, ki jo je zgradil in kupil.

Google si je...

6 komentarjev

FTC končal preiskavo o Googlovem zbiranju podatkov prek Wi-Fi

Avtomobil za Google Street View

ComputerWorld - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je včeraj končala preiskavo, ki so jo zoper Google uvedli po majskem škandalu, ko se je izkazalo, da so Googlova vozila v okviru projekta Street View zbirala podatke o brezžičnih omrežjih in fragmente podatkov, ki so se po njih pretakali.

David Vladeck, direktor FTC-jevega Urada za varstvo potrošnikov je v pismu Googlu zapisal, da je nehoteno zbiranje podatkov vzbudilo pomisleke pri FTC-ju o notranji politiki in postopkih pri Googlu, ki so to omogočili. Ker je Google napovedal temeljito prevetritev internih postopkov, dodatno usposabljanje zaposlenih na področju varstva osebnih podatkov in brisanje vseh zbranih podatkov, se je FTC odločil, da...

1 komentar