»

Nov predlog za obdavčitev kriptovalut

Slo-Tech - V javni obravnavi je nov predlog zakona o obdavčitvi virtualnih valut, kamor sodijo zlasti kriptovalute. Po lanskem poizkusu sta FURS in Ministrstvo za finance pripravila nov predlog, ki virtualne valute obdavčuje nekoliko bolj prizanesljivo. Efektivna obdavčitev bi znašala od 0 do 5 odstotkov vrednosti unovčenega premoženja, torej od glavnice. Kdor bi dejansko ustvaril izgubo, pa bi lahko uveljavljal tudi to.

Zakon kot obdavčljivi dogodek opredeljuje unovčenje kriptovalute, kar predstavlja njeno zamenjavo v denarna sredstva ali porabo za nakup blaga, storitev ali drugega premoženja. Davčna osnova se določi tako, da se evrska protivrednost unovčenega premoženja najprej zmanjša za 10.000 evrov, kolikor je meja za obdavčitev. Kdor bi v koledarskem letu pridobil manj kot 10.000 evrov premoženja s prodajo kriptovalut, davka ne bi plačal. Presežek nad to vrednostjo pa bi se najprej zmanjšal za 50 odstotkov priznanih normiranih stroškov, nato pa bi se ta davčna osnova obdavčila po...

95 komentarjev

V javni obravnavi je predlog zakona o 10-odstotni obdavčitvi unovčenja kriptovalut

Slo-Tech - Ministrstvo za finance je kot predlagatelj v javno obravnavo poslalo predlog Zakona o davku od virtualnih valut, ki v večji meri sledi poletnim zamislim s FURS-a. Zakon ureja obdavčitev prejemkov od kriptovalut za fizične osebe, ne bo pa veljal za pravne osebe ali fizične osebe z dejavnostjo. Zakon, ki naj bi se začel uporabljati 1. januarja, bo v javni obravnavi do 10. novembra.

Zakon predvideva plačilo 10-odstotnega davka od unovčene vrednosti kriptovalute od dela, ki presega 15.000 evrov v koledarskem letu. Kot unovčenje se šteje pretvorba v evre ali druge klasične valute, nakup blaga ali storitev. Unovčitev pa ni menjava kriptovalute za drugo, za vrednostne papirje, investicijske kupone ali deleže v družbah. Davek bi zavezanec izračunal sam in ga do 28. februarja - podobno kot za dohodke iz kapitala - prijavil FURS-u.

Zakon predvideva tudi alternativno možnost obdavčitve. Komur je nastala izguba, bi lahko uvajal obdavčitev po dejanskem dobičku. V tem primeru bi moral...

71 komentarjev

FURS stopil korak nazaj pri predlogu o obdavčitvi kriptovalut

Slo-Tech - Po burnem odzivu javnosti na predlog, da bi se pri unovčenju kriptovalut plačeval davek v višini 10 odstotkov od glavnice, je FURS stopil korak nazaj in predstavil kompromisen predlog. Sedaj predlagajo, da bi bila meja za obdavčitev 15.000 evrov unovčene kriptovalute v koledarskem letu. Šele nad tem zneskom bi nastala davčna obveznost.

Obdavčitev pa bi potem lahko izvedli na dva načina, odvisno od izbire zavezanca. Lahko bi obdavčili glavnico z 10 odstotki, kar bi bilo ugodneje za tiste, ki so ustvarili izjemno visoke donose ali pa morda nimajo evidentiranih vseh poslov. Druga možnost pa bi bila obdavčitev dejanskega dobička, ki bi ga zavezane moral dokazati, in sicer s 25 odstotki. Zavezanec bi sam izbral, katero možnost bo uveljavljal.

Do kakršnihkoli sprememb je sicer še dolga pot, saj mora na koncu zakonski predlog potrditi parlament.

103 komentarji

FURS pri kriptovalutah predlaga 10-odstotno obdavčitev glavnice

RTV Slovenija - Kriptovalute trenutno v Sloveniji niso hudo obdavčene, a se to utegne spremeniti. FURS je predlagal spremembe davčne zakonodaje, ki bi uvedle 10-odstotno obdavčitev celotnega zneska, ki si ga posameznik izplača iz kriptovalut, poroča RTV. Gre za radikalno spremembo pri obdavčitvi tako kriptovalut kakor vseh drugih dohodkov, kar FURS utemeljuje z velikim številom kriptovalut in transakcij, ki jih izvedejo zavezanci.

Trenutno dobički iz nakupa in prodaje kriptovalut in vmesnih menjav fizičnih oseb, ki tega ne opravljajo kot dejavnost, niso obdavčeni. To početje se obravnava podobno kot nakup in prodaja drugih valut, denimo dolarjev ali evrov, ki lahko med lastništvom zrastejo ali upadejo. Obdavčitev se izvede šele, če FURS oceni, da gre za dejavnost, ki jo je potrebno tudi primerno pravnoformalno urediti (npr. prek s.p.-ja). Tudi tedaj se obdavči dobiček po pobotanju izgub. Kriptovalute, ki jih pridobimo z rudarjenjem, so normalno obdavčene kot drugi dohodek, pri čemer ne moremo...

182 komentarjev

Sprejet dogovor o obdavčitvi svetovnih gigantov

Slo-Tech - Več kot 130 držav je doseglo dogovor o uvedbi svetovnega digitalnega davka, ki ga bodo plačevali tehnološki giganti povsod, kjer poslujejo in ustvarjajo prihodke. Pod okriljem Organizacije za gospodarsko sodelovanje (OECD) so pripravile izjavo o uvedbi dvostebrnega davka, ki bo reševal izzive digitalne ekonomije.

V prvem stebru so multinacionalke, ki letno ustvarijo več kot 20 milijard evrov prometa in ustvarjajo vsaj 10-odstotno bruto maržo (dobiček pred davki glede na promet). Steber predpostavlja novo razdelitev pravice do obdavčitve, ki ne bi bila več le pri državi, kjer je registrirana multinacionalka, temveč bi del davkov pripadel tudi ostalim državam, kjer multinacionalka posluje. Pri tem fizična navzočnost ne bo potrebna. Iz te obdavčitve so izvzete regulirane finančne inštitucije ter podjetja, ki pridobivajo naravne vire (nafto, plin itd.).

V drugem stebru pa se določa, da je najnižja stopnja davka na dobiček 15 odstotkov. To bo veljalo za vsa podjetja, ki ustvarijo...

22 komentarjev

Nizozemska se spogleduje s prepovedjo prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov

Slo-Tech - Medtem ko želi Elon Musk ljudi prepričati v nakup električnega avtomobila s samimi prednostmi, ki jih bodo električna vozila imela, na Nizozemskem zelo resno razmišljajo o zakonski prisili. Spodnji dom nizozemskega parlamenta je potrdil predlog zakona, po katerem bi smeli od leta 2025 prodajati le osebne avtomobile brez emisij. Obstoječ vozni park bi seveda ostal legalen, dokler bi pač deloval. Nova vozila pa bi morala biti na električni pogon ali vodikove gorivne celice, prepovedani pa bi bili poleg avtomobilov z bencinskimi in dizelskimi motorji tudi hibridi.

Preden bi osnutek postal zakon, ga mora podpreti še zgornji dom nizozemskega parlamenta, kar je daleč od gotovosti. Po vsej verjetnosti se...

255 komentarjev

Google News zaradi obdavčitve zapušča Španijo

Google - Po pričakovanjih se je Google odločil, da bo v Španiji ukinil storitev Google News. Razlog je dodatna obdavčitev, ki jo je uvedla novela zakona o avtorskih pravici in jo mediji imenujejo davek na Google. Prihodnje leto bodo namreč spletni agregatorji novic, četudi prikažejo le vrstico ali dve in povezavo do izvorne novice, dodatno obdavčeni. Tipičen primer sta poleg Google News še Reddit ali španski Menéame, ne pa storitve, kjer je nujna človeška interakcija, denimo Facebook ali Twitter.

Google je ves čas opozarjal, da gre za strel v koleno, saj pravzaprav zagotavljajo dodatni promet časnikom, do katerih člankov vodijo povezave na Google News, kar pomeni višje...

30 komentarjev

Microsoft stopil korak nazaj, Xbox One z manj omejitvami

Microsoft - Microsoft je včeraj zvečer napovedal, da režim glede povezovanja nove konzole Xbox One z internetom, izposojanjem in prodajo rabljenih iger ne bo tako strog, kot je kazalo na začetku. Zamisli o obveznem povezovanju na splet vsakih 24 ur za igranje iger, omejeni preprodaji in skoraj nemogočem izposojanju iger so naletele na buren odziv pri uporabnikih, zato so v Redmondu stopili korak nazaj. Režim bo svobodnejši.

Povezava do interneta ne bo več obvezna za igranje iger. Še vedno se bo treba povezati na internet pri namestitvi konzole (in ne igre), potem pa bo mogoče igrati katerokoli igro brez ponovne povezave do interneta. V tem pogledu bo Xbox One enak Xbox 360. Prav tako ne bo nobenih omejitev glede...

79 komentarjev