»

Prvo srečanje AI varilcev v Torek v Muzeju

hey GPT3, write a description for a Homebrew AI club, that brings together a new breed of engineers using natural language to program AI prompts to do useful things, building on current cutting edge AI projects such as you." and ask Google to translate it to Slovene.

vir: Kiberpipa
Računalniški muzej -

Klub domačih AI varilcev je skupnost inženirjev, ki navdušeno uporabljamo naravni jezik za programiranje pozivov (nalog?) AI. Klub se redno srečuje, da bi delil ideje in delal na projektih, katerih cilj je narediti umetno inteligenco bolj uporabno in dostopno vsem. Člani kluba neprestano raziskujejo nove načine uporabe umetne inteligence, da bi naša življenja postala lažja in učinkovitejša, in vedno radi delijo svoje ugotovitve s preostalo skupnostjo. Če želite izvedeti več o tem, kako z umetno inteligenco izboljšati svoje življenje, potem je klub domačih AI varilcev idealen kraj za vas.

... tole je rezultat verige treh dobro odmerjenih "promptov" ali iztočnic za sisteme umetne inteligence, ki so letos dosegli nov nivo kvalitete in popularnosti. Tisoči programerjev po svetu se igrajo z njimi in razvijajo intuicijo za dobre iztočnice za pisanje kode, slikanje slik, animiranje videov.

V torek, 25.10.2022 ob 18:00 vabimo v muzej vse takšne pionirje na spoznavno srečanje, kjer...

0 komentarjev

Microsoft: Windows se vrača v triletni ciklus

Slo-Tech - Iz Redmonda prihajajo čedalje glasnejši namigi, da se zgodovina ponavlja, Windows pa bo spet izhajal v utečenem triletnem ritmu. Sodeč po novem časovnem načrtu naj bi odslej nove različice dobivali vsako tretje leto. V vmesnih korakih pa bodo izhajale nove izdaje obstoječih različic, s čimer se vračamo nazaj h koreninam (OSR-ji, servisni paketi itd.). Windows 3.11 je izšel leta 1992, sledila sta mu Windows 95 in Windows 98. Ali če pogledamo v sodobnost: Windows 7 je izšel leta 2009, Windows 8 leta 2012 in Windows 10 leta 2015.

Potem pa je Microsoft začel eksperimentirati. Windows 10 so ob izidu označili kot zadnjo različico vseh časov, ki bo dobivala kontinuirane nadgradnje. Windows 10 naj bi namreč začel novo ero Windows kot storitve. Microsoft se je v tej smeri sicer trudil in se še, a smo lani vseeno dobili Enajstico. In Enajstici bo očitno sledila Dvanajstica. Izšla bo predvidoma leta 2024, različica z delovnim imenom Sun Valley 3 prihodnje leto pa je odpovedana.

Druga novost...

20 komentarjev

Microsoft na Buildu namignil na prenovo Windows

vir: Microsoft

Slo-Tech - Microsoftov Build letos že drugič poteka izključno na daljavo. Kljub temu, da je konferenca načeloma namenjena razvijalcem, pa je tokrat uvodni nagovor izvršnega direktorja Microsofta Satye Nadelle namignil tudi na nekaj daljnosežnih novosti, ki se tičejo tudi običajnih uporabnikov. Ena od njih naj bi bila, tako Nadella, ena najbolj pomembnih nadgradenj Oken v zadnjem desetletju.

Ob tem je povedal, da sam zadnjih nekaj mesecev že preizkuša naslednjo generacijo Windows in da naj bi ta pomenila boljšo priložnost za razvijalce in ustvarjalce, saj naj bi na novi platformi lažje razvijali, distribuirali in služili s svojim delom. Kaj točno to pomeni, ni jasno, najverjetneje pa je meril na prenovo Windows Stora, ki naj bi po novem postal bolj odprta tržnica programske opreme, po nekaterih razlagah naj bi Microsoft na njej celo dopustil denarne transakcije prek drugih platform, kar pomeni, da bi se razvijalci s tem lahko po osnovnem nakupu izognili 15 oz. 12 odstotni proviziji,...

7 komentarjev

Android 12 s prenovljeno obliko

Slo-Tech - Google je na razvijalski konferenci I/O 2021 pokazal vmesnik Androida 12 s precej prenovljenim videzom, katerega barvna paleta se prilagaja izbranemu ozadju.

Googlova letošnja konferenca za razvijalce I/O je v polnem teku in kot je običajno, se je pričela z najavo prihajajočih novosti (skrajšan video povzetek). V skoraj dveurni predstavitvi je poleg najave operacijskega sistema Wear najpomembnejše mesto zasedala prenova izgleda Androida, ki bo s prihajajočo dvanajsto različico postal bolj ... zaobljen. Novemu dizajnu pri Googlu pravijo Material You, njegova poglavitna zmogljivost pa bo tudi v prilagajanju barv izbrani sliki ozadja. To sicer ni prvi takšen poskus, saj so v Androidu 5 nekaj podobnega poskušali s Palette API, a tokrat naj bi bila implementacija precej pogumnejša. Sredi tedna je prispela tudi beta inačica, ki pa zaenkrat nosi le del najavljenih novosti.



Spisek razkritij na uvodni tiskovki je bil sicer precej obsežen. Med zanimivejšimi je Project Starline, s katerim...

14 komentarjev

Microsoft odprl kodo .NET

Microsoft - Microsoft nadaljuje odpiranje kode platforme .NET, ki so ga začeli aprila. Najavili so, da bo celotni strežniški del kode za .NET, vključno s prevajalnikom (compiler) in izvajalnikom (runtime) ter glavnimi knjižicami, prosto dostopen pod licenco MIT. Objavili ga bodo kar na GitHubu. Poudarili so zavezanost prenosljivosti platforme, zato bodo poskrbeli, da bodo aplikacije .NET tekle tudi na Linuxu in Mac OS X. Microsoftov podpredsednik S. Somasegar pojasnjuje, da gre za ogromno spremembo, ki je zorela več let. Tu mu moramo pritrditi, hkrati pa dodati, da je za to posredno odgovoren tudi novi izvršni direktor Satya Nadella, saj se pod Gatesom ali Ballmerjem kaj takšnega praktično ne bi moglo zgoditi

To še ne pomeni, da bo...

36 komentarjev

Windows Phone Mango dokončan, dosegel stadij RTM

CNet - V nasprotju z nekaterimi napovedmi, da naj bi bila naslednja verzija Microsoftovega operacijskega sistema za pametne telefone Windows Phone Mango nared šele prihodnje leto, je Microsoft objavil, da je Mango končan. Microsoft ga je namreč poslal v fazo RTM (release to manufacturing), kar pomeni, da je koda končana in se program ne bo več spreminjal. Sedaj bodo proizvajalci telefonov imeli nekaj časa, da Mango preizkusijo in preverijo združljivost aplikacij (SDK in firmware sicer še nista na voljo), nato pa bo jeseni Mango uradno naprodaj. Prvi telefoni z njim bodo kakopak nokie.

Mango je težko pričakovana nadgradnja Windows Phone, saj prinaša vrsto novosti (CNet jih je naštel 500)....

28 komentarjev

Microsoft predstavil Azure Services Platform

Prikaz sestave Azure Services Platform

vir: Microsoft
Microsoft - Da je med tem tednom potekala Microsoft-ova PDC konferenca smo na Slo-Techu že poročali, vendar enega izmed bolj sočnih bonbončkov še nismo omenili. Microsoft je namreč najavil in predstavil svojo t.i. cloud computing rešitev.

Oblačno računanje je prvi predstavil Amazon s svojim EC2 sistemom, vendar pa so se v zadnjem obdobju pojavile tudi alternative iz drugih taborov računalniške industrije (Google Apps Engine in IBM-ov Blue Cloud). Microsoft, ki naj bi na svoji danes predstavljeni ponudbi začel delati nekoliko preden je Amazon predstavil EC2, dokončno pa bo produkcijo uporaben v drugi polovici naslednjega leta.



Windows Azure Microsoft opisuje kot operacijski sistem za svoje Azure Service Platform storitve, v okviru katerih...

19 komentarjev