»

Microsoft Office 2024 bo še vedno trajna licenca

Slo-Tech - Hitro se spreminja vreme v Redmondu, zlasti ko gre za najpriljubljenejši pisarniški paket podjetja. Dasiravno so pred poldrugim letom napovedali pokop znamke Office in osredotočenje na spletno inačico Microsoft 365, so snedli besedo. Office 2024 izide letos in bo še vedno samostojni pisarniški paket, ki bo nudil trajno licenco in ne bo tekel v oblaku, torej bodo trajne tudi njegove funkcionalnosti.

To ne pomeni, da si Microsoft ne želi prehoda na Microsft 365. Naročniški paketi so velika želja vseh proizvajalcev programske opreme, v zameno za stalni in predvidljivi dotok denarja pa nudijo sprotne nadgradnje ter nove funkcionalnosti. So pa primeri, ko si tega ne želimo, in takšnim uporabnikom - morda poslovnim - bo namenjen Office 2024, ki bo del LTSC (Long-Term Servicing Channel).

Office 2024 bo na voljo za Windows in macOS. Microsoft ga namenja zlasti računalnikom, ki morajo biti bolj ali manj nespremenjeni in se zato tudi ne posodabljajo. Za Office 2024 bo sicer na voljo...

34 komentarjev

Windows 10 22H2 je bila zadnja večja posodobitev

Slo-Tech - Microsoft je v posodobljenem načrtu za življenjski cikel Windows 10 sporočil, da je velikih posodobitev konec. Pravzaprav je bilo nenavadno, da so kljub izidu Windows 11 že leta 2021 še vedno izhajale. Verzija Windows 10 22H2, ki je izšla konec minulega leta, je zadnja.

To seveda ne pomeni, da se bo Windows 10 takoj odpravil po poti Windows 7 in postal nepodprt. Varnostne posodobitve bo še vedno dobival do 14. oktobra 2025, ki se bo izteklo obdobje podpore. Zatem bo na voljo še podaljšana podpora, ki bo na voljo ob plačilu in za posebne odjemalce. Čeprav na prvi pogled konec podpore za Windows 10 čez dve leti ne bo pomembno vplival na uporabnike, bo vendarle pomembna prelomnica.

Trenutno je v uporabi cel kup računalnikov, ki formalno ne podpirajo Windows 11. Čeprav je bilo s triki možno nanje vseeno namestiti Windows 11, Microsoft uradno vztraja, da to ni predvideno. To pomeni, da bo cel kup strojne opreme tedaj ostal brez operacijskega sistema, ki še prejema varnostne...

74 komentarjev

Edge toži Microsoftu

Slo-Tech - Microsoftov brskalnik Edge, na katerega nas redmondski velikan res želi navaditi, tako da je celo Bing Chat omejil nanj, ni nič kaj diskreten. Uporabniki so ugotovili, da ob brskanju po spletu Edge pošlje zahtevek na bingapis.com za vsako spletno mesto, ki ga obiščemo. Microsoft je dejal, da navedbe preiskujejo.

Opozorila, da je Edge preveč radoveden, so se najprej pojavila na Redditu. Zakaj se to dogaja, ni natančno znano, verjetno pa gre za slabo implementacijo funkcionalnosti. Rafael Rivera je dejal, da ima Edge funkcijo, ki Bingu sporoča, ko uporabnik obišče določene strani, kamor sodijo YouTube, Reddit in podobno. A očitno je napisana tako slabo, da Bingu pošilja kar vse spletne strani, na katere oddeskamo. Funkcija se imenuje Creator follow in uporabnikom omogoča, da sledijo priljubljenim ustvarjalcem vsebine na YouTubu in drugod po spletu (obstaja seznam). Izklop te funkcije onesposobi tudi komunikacijo z bingapis.com. Dokler Microsoft ne pojasni več in ne popravi...

3 komentarji

Internet Explorer pregnan iz Windows 10

vir: ZDNet
Slo-Tech - O koncu Internet Explorerja smo pisali že tolikokrat, kot da bi imel mačjih sedem življenje. Že lani ga je Microsoft prenehal posodabljati, sedaj pa ga je prisilno evtaniziral. Z novo posodobitvijo brskalnika Edge bo namreč na Windows 10 onemogočena uporaba Internet Explorerja. Namesto njega se bo avtomatično odprl njegov naslednik Edge.

To pomeni, da bo klik na ikono Internet Explorer odprl Edge, prav tako se bo enako zgodilo ob poizkusu zagona iz ukazne vrste in z drugimi triki. Da prehod ne bi bil preveč boleč, se bodo zaznamki in druge nastavitve iz Internet Explorerja avtomatično prenesle v Edge. To se bo lahko zgodilo le v Windows 10, saj Windows 11 nikoli ni imel Internet Explorerja, torej ti uporabniki ne bodo opazili nič novega.

O še eni mali smrti Internet Explorerja bomo pisali junija, ko bo naslednja posodobitev Windows 10 v celoti odstranila vse njegovi sledi vključno z ikonami in bližnjicami. Še vedno pa bo ostal dostopen v Windows Server in posebnih različicah...

16 komentarjev

Edge dobiva integriran VPN

Slo-Tech - Podobno kot je v Mozilla v Firefox za uporabnike iz nekaterih držav - Slovenije ni med njimi - vgradila podporo za VPN, bo tudi Microsoftov brskalnik Edge zelo kmalu dobil VPN, so sporočili iz Redmonda. Storitev se bo imenovala Microsoft Edge Secure Network in bo že kmalu na voljo za uporabnike razvijalskih verzij (dev build).

Edge Secure Network bo na voljo, če bomo imeli svoj račun pri Microsoftu (kar večina uporabnikov Windows 11 ima), ker bo brskalnik meril količino prenesenih podatkov. Brezplačno bo na voljo 1 GB mesečno, kar ni veliko, temveč zadostuje za občasno uporabo brez prenašanje velikih datotek ali uporabe pretočnih storitev. Večinoma VPN tako ali tako niso brezplačni, zato ni nepričakovana omejitev. Kdor bo želel več, bo pač moral plačati. Za Microsoft bo storitev VPN ponujal Cloudflare, ki že nudi svoj 1.1.1.1, ki je vsebinsko zelo podoben. Zagotavljajo, da ne bodo hranili nobenih osebnih podatkov in da se bo tudi informacija o porabi prenosa podatkov vsak mesec za...

18 komentarjev

Windows 11 še ni našel poti do src uporabnikov

Slo-Tech - Minevata dva meseca od izida Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema Windows 11, ki pa med uporabniki ni požel navdušenja, kot so ga v Redmondu pričakovali. Nasprotno, komajda kdo se je odločil za nadgradnjo, kažejo statistike. Čeprav je Windows 11 za imetnike prejšnje verzije operacijskega sistema na voljo brezplačno, ima manj kot enoodstotni tržni delež. Konec novembra ga je imelo 0,2 odstotka računalnikov, kar je celo manj od Windows XP (3,6 odstotka) ali Windows 8 (0,95 odstotka).

Razlogov je gotovo več, med katerimi je eden pomembnejših izbirčnost sistema. TPM preprečuje namestitev na številne starejše naprave, čeprav je Microsoft nekoliko omilil začetne zahteve. Drugi razlog je vztrajnost uporabnikov. Kdor ima Windows 10, je verjetno z njim povsem zadovoljen, medtem ko imajo uporabniki Windows XP ali Windows 7 - ki sploh nista več podprta - druge razlog za vztrajanje, denimo združljivost z drugo programsko ali strojno opremo.

Microsoft medtem nadalje pili Windows...

87 komentarjev

Zbogom, Internet Explorer

Microsoft - Pred četrt stoletja je Microsoft predstavil spletni brskalnik Internet Explorer, ki je tedaj tekmoval z bistveno bolj uveljavljenim Netscape Navigatorjem. Brskalniško vojno je tudi zaradi brezplačnosti in integracije v operacijski sistem dobil Microsoft, zato je Internet Explorer z nami vztrajal leta. Čeprav ga je že zdavnaj povozil čas, tako da ima danes manj kot enoodstoten tržni delež, je še vedno aktivno vzdrževan. Zadnja verzija je izšla lani, a drugo leto bo zgodbe vendarle nepreklicno konec. S 15. junijem 2022 se bo končala podpora za Internet Explorer.

Sean Lyndersay, ki skrbi za naslednji Microsoftov brskalnik Edge, je dejal, da je prihodnost v Windows 10 brskalnik Edge. Internet Explorer 11 za Windows 10 bo prihodnje leto junija upokojen. Ostal bo le še v verzijah LTSC (Long-Term Servicing Channel), medtem ko običajne verzije Windows 10 domače uporabnike ne bodo imele več znamenitega brskalnika. Bo pa Edge imel funkcijo IE mode, v kateri bo spletne strani prikazoval...

51 komentarjev

Internet Explorer bo nehal odpirati nekatere strani

vir: ZDNet
ZDNet - Čeprav je Microsoftov novi brskalnik Edge po tržnem deležu že prehitel stari Internet Explorer, želi Microsoft nekaj vztrajnih dinozavrov v prestop prepričati tudi siloma. Novo taktiko so začeli preizkušati že poleti v Edgeu 84, sedaj pa jo bodo uporabili na vseh uporabniki. Določene spletne strani se v Internet Explorerju ne bodo več odprle, temveč se bo izpisalo opozorilo, da si jih je treba ogledati v Edgeu.

To je možno zaradi dinamične knjižnice (DLL) ie_to_edge_bho.dll, ki sodi med BHO (Browser Helper Object), torej vtičnike za Internet Explorer. Čeprav je del Edgea in biva v njegovi mapi, se preko registrskega ključa naloži ob vsakem zagonu Internet Explorerja. Ob obiskovanju strani sproti preverja, ali se te nahajajo na seznamu nezdružljivih strani z IE; v takem primeru se izpiše opozorilo, stran pa se ne odpre. Trenutno je na seznamu, ki ga pripravljajo Microsoftovi inženirji, 1156 strani. Tam najdemo celo YouTube, Twitter in Instagram. Vse te strani prihodnji mesec ne...

12 komentarjev

Ranljivost v Internet Explorerju razkriva vnose v naslovno vrstico

Slo-Tech - Čeprav je Microsoft izdal nov brskalnik Edge, na katerega želi navaditi čim več ljudi, še vedno številni uporabljajo stari Internet Explorer. Raziskovalec Manuel Caballero je v najnovejši verziji Internet Explorerja odkril nenavadnega hrošča, ki spletnim stranem omogoča dostop do vsebine, ki jo uporabniki zapišejo v naslovno vrstico (address bar). Microsoft je v odzivu za zdaj le megleno dejal, da preiščejo vse prijavljene ranljivosti in popravke ponudijo na običajen način, torej drugi torek v mesecu.

Ko uporabnik Internet Explorerja obišče stran, ki izkorišča omenjeno ranljivost, in jo želi zapustiti tako, da v...

11 komentarjev

Konec podpore za Windows 8 in Internet Explorer 10

Microsoft - Medtem ko sta se Internet Explorer 6 in zlasti Windows XP izjemno dobro upirala zobu časa, je pri njunih naslednikih Microsoft precej manj milosten. Podpora za Windows 8 in za Internet Explorer verzije 8 do 10 se je ta teden iztekla, pa čeprav omenjeno programsko opremo najdemo še na številnih računalnikih.

Kar se tiče brskalnika, to pomeni, da je uradno podprt le še najnovejši Internet Explorer 11 ter seveda Edge, ki ga najdemo v Windows 10. Starejše verzije brskalnika bodo sicer še vedno normalno delovale, a ne bodo več prejemale ne posodobitev in ne popravkov. Sčasoma, ko bodo sprejeti kakšni novi spletni standardi, bodo imele težave takih prikazovanjem strani. Bistveno večji problem pa so varnostne luknje, saj Microsoft...

28 komentarjev

Skype beta prispel v brskalnike

Ars Technica - Microsoft je izpolnil lansko obljubo in pokazal delujočo verzijo Skypa, ki deluje v brskalnikih in ne potrebuje lokalnega odjemalca. Brskalniška verzija je za zdaj v beta stadiju, kar pojasnjuje občasno hroščatost, ter je omejena na ZDA in Veliko Britanijo. V druge države prihaja kmalu, zagotavljajo.

Končna verzija bo uporabljala API-knjižnice za ORTC (Object Real-Time Communications), ki ga kot standard želita uveljaviti Microsoft, Google s še nekaterimi partnerji. ORTC še ni dokončan ali standardiziran, podpira pa ga le Microsoftov prihajajoč brskalnik Edge (Spartan). Zato Skype v brskalniku trenutno uporablja vtičnike in razširitve, kar nekoliko izniči namen brskalniške inačice, a gre za prve verzije. Za zdaj podpira Internet Explorer,...

20 komentarjev

Internet Explorer je mrtev, naj živi Spartan

Slo-Tech - Že dlje časa je znano, da bo imel Windows 10 izjemoma dva Microsoftova brskalnika. Internet Explorer bo bržkone prisoten zadnjič, a bo ostal zavoljo združljivosti in navajenosti uporabnikov, velike upe pa Microsoft polaga v novega Spartana. Ta bo imel nov pogon Edge in tako z Internet Explorerjem ne bo imel nič skupnega.

Čeprav Spartana v predoglednih verzijah Windows 10 uradno še ni, ga lahko okusimo. Knjižnice za Edge so prisotne in če v Internet Exporerju 11 aktiviramo eksperimentalni način, bo uporabljal Edge. Microsoft sicer trdi, da Internet Explorer ostaja živ, a vprašanje je, kaj bodo prinesle verzije Windows 11 in naslednje. Prav sedaj so namreč potrdili, da Internet Explorer 11 v končni verziji ne bo podpiral...

51 komentarjev