» »

Skype beta prispel v brskalnike

Skype beta prispel v brskalnike

Ars Technica - Microsoft je izpolnil lansko obljubo in pokazal delujočo verzijo Skypa, ki deluje v brskalnikih in ne potrebuje lokalnega odjemalca. Brskalniška verzija je za zdaj v beta stadiju, kar pojasnjuje občasno hroščatost, ter je omejena na ZDA in Veliko Britanijo. V druge države prihaja kmalu, zagotavljajo.

Končna verzija bo uporabljala API-knjižnice za ORTC (Object Real-Time Communications), ki ga kot standard želita uveljaviti Microsoft, Google s še nekaterimi partnerji. ORTC še ni dokončan ali standardiziran, podpira pa ga le Microsoftov prihajajoč brskalnik Edge (Spartan). Zato Skype v brskalniku trenutno uporablja vtičnike in razširitve, kar nekoliko izniči namen brskalniške inačice, a gre za prve verzije. Za zdaj podpira Internet Explorer, Firefox, Chrome in Safari.

Na Ars Technici so ga že preizkusili in ugotovili, da je oznaka beta zelo na mestu. V Internet Explorerju 11 na Windows 8.1 je deloval zadovoljivo, čeprav ni bilo mogoče izbrati večpredstavnostnih naprav, kar predstavlja problem, če imamo več kamer ali mikrofonov - Skype se bo pač odločil za eno. Na Safariju je bilo težav z nepojasnjenimi zrušitvami kar precej. V Firefoxu in Chromu je Skype deloval, a se je odpiral v ločenem pojavnem oknu in ne v glavnem brskalniku, pa tudi potem žal ni deloval.

Microsoft ponavlja, da gre za beta verzijo, ki bo pravi potencial dosegla šele s standardom ORTC.

20 komentarjev

radmannsdorf ::

Zadnji čas. Drugače pa kar sramota, da ima največ problemov v njihovem broswerju, hah!

Glugy ::

lepo da delajo na tem je pa zelo čudno da se niso prej spomnl...

win64 ::

A ta plugin dodaja ORTC funkcionalnost starim brskalnikom, ali je to samo za skype?

carota ::

Upam, da bo ad-block deloval, saj sedaj če povečam Skype na cel sekundarni zaslon, zavzame reklamni banner 1/3 širine ekrana, WTF. Pa 200 MB RAMA kuri ...

bambam20 ::

Skype je po novem postal nenormalno požrešen. Sem ga zbrisal iz računalnika.

Fuck it.

Jst ::

Skype, odkar ga je prevzel MS, zame ni več "Skype".

Takoj je postal en bloatware, kvaliteta klicev se je vsaj na začetku zmanjšala; kakšno je stanje danes, pa ne vem.

Če moram klicati v tujino, najdem storitev drugih ponudnikov.

Google zadnje leto. Sem pa šel google all in. "Now" in "OK Google" sta mi olajšala življenje, voice recognition je dosegel skorajda perfektnost. Avtomatsko prevajanje bo pa tudi Google sigurno kmalu predstavil.

Čeprav se mi zdi, da je Bing Translator boljši.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Nummy ::

Pa kwa vsi tolk rinejo na te brskalnike???
Potem ima pa človek 30+ zavihkov odprtih, brskalnik požre po 10GB RAM-a, da o procesorju ne govorim, da ko ti mora kaj sprocesirat (google docs recimo) uporablja butast brskalnik samo eno jedro za to, ker pač vsak tab laufa lahko samo na enem...
Kdaj se bo nehala ta norija z vsem online in brskalniki?

Utk ::

Nikoli.

hojnikb ::

> Pa 200 MB RAMA kuri ...

Problem ? :P

>Pa kwa vsi tolk rinejo na te brskalnike???

Portabilnost med platformami.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

Glugy ::

Mogl bi v HTML5 nardit zadevo ne pa da zadeva temelji na brezveznih vtičnikih...mam pol rajš samostojn program k pa vtičnike.

Looooooka ::

In kaj točno misliš ti z HTML5?
Napiši...jst grem pa med tem po kokice.

Nummy je izjavil:

Pa kwa vsi tolk rinejo na te brskalnike???
Potem ima pa človek 30+ zavihkov odprtih, brskalnik požre po 10GB RAM-a, da o procesorju ne govorim, da ko ti mora kaj sprocesirat (google docs recimo) uporablja butast brskalnik samo eno jedro za to, ker pač vsak tab laufa lahko samo na enem...
Kdaj se bo nehala ta norija z vsem online in brskalniki?

To "norijo" ste/smo želeli. 200 aplikacij, 300 strani, ki niso delale nikjer tko kot bi morale(tle se zgleda ne bo nikoli 100% popravilo) in programerji/webdesignerji, ki so klel vse kar je blo s tem povezano. Ko bojo dorečeni vsi standardi za prenose autio/video/data podatkov in uporabo naprav na klientovem browserju ne boš več prisiljen uporabljat klienta, ki ti ni všeč.
Če bi bil danes skype to kar je bil včasih tole sploh ne bi bilo možno, ker so imeli svoj protokol za komuniciranje(ki so ga hvala bogu pred prodajo razbili).

Zgodovina sprememb…

Glugy ::

kaj točno? tko k sm reku. da je zadeva nativna ne da temelji na Adobe Flash playerju al pa drugih vtičnikih. Tko k ima Youtube zadevo nativno za HTML5 in ne rabš nobene druge navlake da deluje. Da ni tko k včasih k si nujno rabu Adobe Flash player. Da pač ne rabš za funkcioniranje krame ampak je brskalnik brez dodatkov že dovolj dobr. Vse se da v HTML5 nardit če se hoče nativno. Ampak teli pametnjakoviči so šli pa vsaj v začetni fazi nardit to da dela sam z vtičnikom ...kar se mi zdi totaln FAIL in unič cel smisel tega da bi imel Skype v brskalniku.
Kaj točno naj pove programer ..jz ti ne bom kode sproduciral. Sam vem iz primerov da se to da in če mi noben ne zna dopovedat da se to ne da bom verjel da se da. In bom pač zagovarjal to. Nevem pa na kaj ciljaš.

jlpktnst ::

Pardon za tečnarjenje, vendar tega stavka enostavno ne razumem (mogoče ni deloval dobro?).
V Firefoxu in Chromu je Skype deloval, a se je odpiral v ločenem pojavnem oknu in ne v glavnem brskalniku, pa tudi potem žal ni deloval.


Zanimiv mi je argument, da v browserju sedaj ko imamo html5 "ni navlake"... no ja, pač so direkt v browser vgradili komplet funkcionalnost flasha, jave in še česa, sedaj je browser postal monolitna navlaka za razliko od prejšnje omejene modularnosti.

HTML5 nazadnje ko sem čekiral ni imel opcije streaminga videa zajetega pri stranki, torej si moral v javascript spravit sliko in nato sam telovadit naprej.

kohoutek111 ::

... vporašanje je, zakaj bi človek pri zdravi pameti vse to uporabljal? Namenska aplikacija je vseeno boljša, jo namestiš in se pogovarjaš.

jlpktnst ::

Ker je lažje za buhtlje, pošlješ link in dela (ko bodo prepreke premoščene)

pivmik ::

To, da treba instalirat nek plugin je deal-breaker.
Naj naredijo, da dela brez plugina.
LP, Gregor GRE^

Ales ::

Glugy je izjavil:

..jz ti ne bom kode sproduciral. Sam vem iz primerov da se to da in če mi noben ne zna dopovedat da se to ne da bom verjel da se da. In bom pač zagovarjal to. Nevem pa na kaj ciljaš.

:)) Z drugimi besedami, vmes ti je potegnilo brez dopovedovanja in čisto točno veš, na kaj cilja... :D

Kakorkoli.

Mikromehki je med prodorom na trg mobilne telefonije preko Nokije njene dobre odnose s ponudniki telefonije dodobra uničil zavoljo hkratnega vložka v Skype. V nekem razmeroma kratkem času bomo videli, ali se jim je izplačalo vztrajati s siljenjem Skypa povsod... Mogoče bodo s tem malo ujeli korak z nadaljnjim razvojem osebnih komunikacij, ali pa je samo še ena embrace, extend & extinguish naložba, ki je usekala čisto mimo.

Okapi ::

V Firefoxu in Chromu je Skype deloval, a se je odpiral v ločenem pojavnem oknu in ne v glavnem brskalniku, pa tudi potem žal ni deloval.
:D Je deloval, a žal ni deloval.

Avtorju toplo svetujem, naj prebere za seboj, kar napiše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

mtosev ::

zelo uporabno je, da boš lahko skypal direktno iz brskalnika.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

radmannsdorf ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skype prihaja v brskalnike

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
1810111 (8840) GTX970
»

Nemčija: Odrecite se Firefoxu

Oddelek: Novice / Varnost
376275 (4308) srcek
»

Pet let Firefoxa

Oddelek: Novice / Brskalniki
234040 (3131) amigo_no1
»

Slovenija: Firefox prevzel vodstvo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
13118790 (12805) poweroff
»

Safari za Windows prenešen že milijonkrat

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
465138 (2997) mavec

Več podobnih tem