»

LiveLeak je ugasnil po petnajstih letih delovanja

Slo-Tech - Spletno zatočišče tistih, ki menijo, da je vseeno treba videti ta ali oni kriminal, posnetek nasilja ali razdejanega trupla in, ki je slovelo po geslu "Redefiniramo medije" je ugasnilo po petnajstih letih delovanja. LiveLeak je zrasel iz koncepta svobodnega objavljanja nagnusnih fotografij in videov, ki so ga začeli na straneh, kot sta zdaj že prav tako pokojna Ogrish.com in Rotten.com, z objavami vsega tistega, za kar drugod niso imeli dovolj močnih želodcev. Vse skupaj pod poceni pretvezo, da gre za resnično dogajanje po svetu, ki ga ni treba prikrivati. LiveLeak je sicer deloval kot podjetje s sedežem v Londonu.

Leta 2014 so tako sprožili precejšnje zgražanje, ko so objavili obglavljenje ameriškega novinarja Jamesa Foleya s strani ISISa. Objavo so sprva skušali obraniti, češ, prikazujemo strahote teroristov, nato pa so vendarle spremenili pravila in takih posnetkov niso več dovoljevali. Tako tudi niso objavili posnetkov množičnega poboja v novozelandskem Christchurchu z novo...

40 komentarjev

Parler je ugasnil

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški IT velikani pobrisali račune ameriškega predsednika Donalda Trumpa na družbenih omrežjih, saj so presodili, da njegove objave kršijo pogoje uporabe. Čez vikend sta Google in Apple sporočila, da bosta aplikacijo Parler odstranila iz svojih spletnih trgovin z aplikacijami, saj naj bi Parler ne odstranjeval objav, ki so ščuvale k vdoru v stavbo ameriškega Kongresa, s tem pa je je kršil pogoje uporabe spletne trgovine, ki določajo, da je treba uporabniško vsebino, ki spodbuja nasilje odstranjevati.

Trumpovi podporniki so se že lani pričeli seliti na alternativno družabno omrežje Parler, ki je nastalo leta 2018 in se oglašuje kot prostor svobodnega izražanja, ki naj ne bi bil politično opredeljen v nobeno smer. Na Parlerju imajo (oz. so imeli?) račune števili vidni (desni) politiki, tudi slovenski. Parler je te dni zašel v hude varnostne težave, ki pa so se rešile tako hitro kot so se pojavile. Z ugašanjem strežnikov.

Twilio (ponudnik spletne...

160 komentarjev

Instagram odslej tudi za videoposnetke

BBC - Instagram je na novinarski konferenci najavil, da odslej uporabnikom ne bo več omogočal le deljenja slik, temveč tudi kratke videoposnetke. Posnamemo lahko videoposnetke v dolžini od treh do petnajstih sekund, ki jih, podobno kot fotografije, lahko spustimo skozi katerega od 13 filtrov. Uporabniki iPhone-a imajo tudi možnost avtomatične stabilizacije slike (funkcija Cinema), sicer pa je nova aplikacija delujoča tudi na androidnih napravah.

Instragram, ki ga je lani za milijard dolarjev kupil Facebook, bo z novo funkcionalnostjo konkuriral Twitterjevemu Vinu. Slednji takisto ponuja nalaganje videoposnetkov, ki pa so omejeni na šest sekund. V Instagramu pravijo, da je zanje 15 sekund...

28 komentarjev

Petnajsti Firefox

Firefox 15 na tablici

Slo-Tech - Izšla je nova, odzivnejša in hitrejša različica Firefoxa, ki zmanjšuje porabo pomnilnika pri uporabi nekaterih dodatkov in se posodablja bolj neopazno. Razvijalcem je na voljo nov razhroščevalnik, ki ga lahko uporabljajo tako za razvoj spletnih aplikacij kot tudi na daljavo za razvoj aplikacij, ki tečejo na Firefoxu za Android. Firefox odslej podpira stisnjene teksture, ki bodo razvijalcem iger omogočile popoln dostop do video pomnilnika in razvoj zmogljivejših iger, animacije tečejo bolj gladko, natančnost pa je odslej moč odmeriti v tisočinkah milisekund.

V Googlovem Playu je že na voljo tudi nova mobilna različica Firefoxa, ki na tablice prinaša nov uporabniški vmesnik po vzoru različice za mobilne telefone.



56 komentarjev

Kitajci spet blokirali YouTube

CNN - Kot kaže, je kitajska vlada ponovno blokirala dostop do YouTuba. Lastnik strani Google ni prejel nobenega obvestila, od kdaj in zakaj blokada, temveč so dejstvo odkrili sami, ko so zaznali upad prometa iz Kitajske v začetku tedna. Kaj točno je razhudilo Kitajce, lahko le ugibamo, ena izmed verjetnejših razlag pa so posnetki nasilja kitajske policije nad tibetanskimi uporniki, ki so se znašli na YouTubu. Sicer pa oblasti trdijo, da so posnetki iz Lhase tako ali tako zmontirani in hujskajoči.

Kakorkoli, za vsak primer so preprečili še dostop do strani, kar ni kakšna posebej izvirna praksa. Na zadnje je Kitajska blokirala YouTube lanskega marca, ko je bil povod povsem isto žarišče - Tibet. Če se izkaže potreba, Kitajski veliki požarni zid blokira tudi CNN, BBC, The New York Times in še kakšno drugo stran, ki bi utegnila v državo prinesti politično občutljive vsebine. Kljub temu je kitajski zunanji minister v torek pogumno dejal, da se Kitajska ne boji interneta, temveč ga le upravlja...

2 komentarja

ATM PIN v petnajstih poizkusih

The Register -

Raziskovalci na britanskem Cambridgeu so objavili poročilo, v katerem trdijo, da lahko s posebno metodo v povprečno petnajstih poizkusih odkrijejo PIN kodo, ki na avtomatih varovanih z ATM sistemom omogoča dvig denarja s transakcijskga računa. Bančni avtomati so zasnovani tako, da bi povprečen zlikovec potreboval približno pet tisoč poizkusov, da bi uganil pravo PIN kodo, zaradi česar so omenjena dejstva še bolj zaskrbljujoča.

Napad na kodo je seveda zapletenejši, kot se zdi na prvi pogled. Zlikovci tako ne vpisujejo direktno PIN številke, marveč to preračunavajo prek posebnih tabel. Zadeva je prezapletena za opis tukaj, zato je najbolje, da si poročilo preberete kar sami. Klik!

13 komentarjev