»

Evropski založniki z milijardno tožbo nad Google

Slo-Tech - Danes je 32 evropskih medijskih hiš vložilo tožbo zoper Google, v kateri od podjetja zahtevajo plačilo odškodnine v višini 2,1 milijarde dolarjev. Zastopa jih odvetniška pisarna Geradin Partners, ki pojasnjuje, da tožijo zaradi domnevne zlorabe prevladujočega tržnega položaja na področju oglaševanja. Trdijo, da bi na poštenem trgu podjetja ustvarila bistveno višje oglaševalske prihodke, a da Google izkrivlja konkurenco.

V tožbi, ki je vložena na nizozemskem sodišču, nastopajo tudi Axel Springer, norveški Schibsted, DPG Media, Krone in drugi velikani iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Češke, Danske, Finske, Luksemburga, Madžarske, Nizozemske, Norveške, Poljske, Španije in Švedske. Ob tem se sklicujejo na ugotovitve regulatorjev in Evropske komisije. Francija je junija 2021 ugotovila, da je Google zlorabljal tržno moč, in mu izrekla 220 milijonov evrov globe. Lanskega junija pa je Evropska komisija Googlu uradno poslala izjavo o nasprotovanju, čemur sledi uradna preiskava.

Google se...

0 komentarjev

ZDA vnovič tožijo Google zaradi monopolizma v spletnem oglaševanju

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo in osmerica zveznih držav so sprožili novo tožbo proti Googlu, v kateri trdijo, da si je na nedovoljene načine pridobil monopolen položaj na področju spletnega oglaševanja v ZDA in ga zlorabil.

Google je z nekaj čez 200 milijardami dolarjev letnih prihodkov iz naslova oglaševanja največji oglaševalec na svetu. V rokah ima tako rekoč vse mehanizme za nadzor nad potjo oglasov od tistega, ki jih ustvari, do potrošnika, saj bedi tako nad barantanjem za oglasni prostor, kakor tudi nad nekaj največjimi svetovnimi spletnimi platformami. Do takšnega položaja je velikan prišel pretežno z nakupi; med drugim je denimo leta 2007 prevzeli DoubleClick in z njim povezano tržnico oglasnih prostorov. Zaradi tega se že poldrugo desetletje otepa očitkov o urejanju monopolnega položaja, ki imajo v zadnjih letih tudi zelo stvarne posledice: leta 2020 je pravosodno ministrstvo Združenih držav podjetje prvič tožilo zaradi monopolizacije spletnega iskanja in oglaševanja....

1 komentar

Nemčija nad Amazon še zaradi oviranja konkurence

Bundeskartellamt - Predstavniki nemškega varuha konkurence so sporočili, da so sprožili preiskavo o tem ali Amazon morda zlorablja svoj prevladujoči tržni položaj. Slednjega so v sporočilu označili kar kot "malone nepremagljivo pozicijo ekonomske moči", saj gre za poslovni ekosistem, ki se razteza prek več različnih trgov. Nemški regulatorji konkurence Amazon že imajo v svojem kolesju in ga preiskujejo zaradi domnevne zlorabe mehanizmov za nadzor cen, preiskujejo pa tudi razmerja podjetja z drugimi prodajalci v njihovi spletni trgovini.

Tokratno preiskavo so razdelili na dva dela; najprej bodo preverili ali je obstoj Amazona res izjemnega pomena za konkurenco na trgu in v primeru, da se izkaže, da je res tako, bo podjetje lahko delovalo dalje, a mu bodo lahko že vnaprej prepovedali določena protikonkurenčna dejanja. To namreč omogoča novela nemške konkurenčne zakonodaje za digitalna podjetja, ki daje regulatorju več pooblastil pri zaznavanju in preprečevanju zlorab prevladujočega položaja. Novela je...

31 komentarjev

Daily mail toži Google zaradi oviranja konkurence

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Daily Mail, lastnik spletnega medija MailOnline je na newyorškem sodišču vložil tožbo zoper Google. Z njo želijo doseči odgovornost podjetja za oviranje konkurence, saj po njihovem mnenju moč Googla pri prodaji spletnih oglasov povzroča, da mediji prejmejo premajhen delež prihodkov, ki jih generirajo njihove vsebine. Ob tem navajajo, da Google obvladuje orodja za prodajo oglasov, prav tako odloča kjer na spletni strani se bodo oglasi prikazovali, obenem pa je tudi lastnik borze, ki odloča, kdo bo dobil oglase. V zahtevku še zatrjujejo, da Google že leta prireja rezultate v svojem iskalniku glede na to, koliko založniki porabijo za oglaševanje na njihovih platformah.

Google naj bi tako zadnja leta prek svojega algoritma sistematično zniževal Daily Mailov promet, ki ga medij dosega na njihovem iskalniku. Padec je v letu 2017 znašal 20 odstotkov, v naslednjem letu pa še nadaljnjih 40 odstotkov. Leta 2019 pa naj bi bili dokončno kaznovani s spremembo algoritma, ki je njihov promet na...

21 komentarjev

Britanska vlada iz stečaja obudila OneWeb

Slo-Tech - Britanska vlada in indijsko podjetje Bharti Global sta za milijardo ameriških dolarjev odkupila vsak po 42,2 odstotni delež ponudnika satelitskega interneta OneWeb. Tega so deležniki, kot sta Softbank Group in Airbus, ustanovili leta 2012, da bi podobno kot SpaceXov Starlink oz. Amazonov projekt Kuiper ponujal spletno povezavo na odročnih koncih sveta. Sprva so načrtovali konstelacijo z nekaj več kot 2000 sateliti, številko pa pozneje zmanjšali na 650, a je podjetje letos spomladi, po samo 74 izstreljenih satelitih, končalo v stečaju.

Za konservativno vlado v Londonu je taka intervencionistična poteza precej nenavadna, a je po mnenju analitikov verjetno povezana z daljnosežnejšimi post brexit načrti. OneWebova tehnologija bi državo ohranila med komunikacijskimi velesilami, njihove satelite pa bi bilo namreč moč uporabiti tudi kot platformo lastnega sistema satelitske navigacije. Britanci so namreč so z odcepitvijo od EU izgubili nekaj ključnih storitev Galilea.

Dalje, podjetje...

11 komentarjev

Britanska vlada podpira odprtokodne ponudnike

Slashdot - Kot poročata Slashdot in THINQ.co.uk je vodja informatike britanske vlade Bill McCluggage na nedavni konferenci 360IT v Londonu predstavil načrte britanske vlade, da bo v prihodnosti več IT pogodb sklenila z manjšimi, odprtokodnimi in oblačnimi razvijalci, saj si želijo zagotoviti večjo neodvisnot oz. se osamosvojiti od velikih tim. sistemskih integratorjev.

Z manjšimi podjetji naj bi tako sklenili 25 odstotkov poslov, prav tako pa naj bi vsa naročila, razpise in pogodbe dosledno objavljali na spletu. Britanska vlada se s tem želi izviti iz primeža peščice velikih IT podjetij ter tako posledično zmanjšati stroške informatizacije.

Kako dobro britansko razumejo slovenski državni uradniki je pa seveda drugo vprašanje...

7 komentarjev

Britanska vlada podprla odprto kodo

BBC - Britanska vlada je napovedala, da bo pospešila prehod na odprtokodno programje v javni upravi. Tom Watson, minister za informacijsko družbo (minister for digital engagement), je dejal, da bodo odprti kodi dali povsem enako startno pozicijo, kot jo ima zaprta, za njeno uporabo pa se bodo odločili v tistih primerih, ko bo ponudila več ali enako za svoj denar. Poudaril je, da je izjemno pomembno, da se javne ustanove ne zaklenejo v lastniško programje (vendor lock-in), in da ima odprta kodo veliko prednost, saj jo je moč spreminjati in prilagajati brez licenčnih omejitev.

Simon Phipps iz Suna pozdravlja odločitev in dodaja, da zapravljamo ogromne količine denarja za licence in obljube, namesto da bi zahtevali pravo vrednost. Nekateri viri ocenjujejo, da bi lahko Britanci s popolnim prehodom na odprto kodo prištedili do 600 milijonov funtov letno. Tudi v Ingresu, ki nudi podporo za odprto kodo (in si tako obeta kakšen funt več), sprejemajo napovedi z velikimi upi.

In kaj točno...

17 komentarjev

Britanska vlada želi stranska vrata v Visto

BBC - BBC poroča o zaskrbljenosti profesorja Rossa Andersona z univerze v Cambridegu glede težav, ki bi jih represivnim organom in drugim državnim agencijam lahko prinesel prihajajoči operacijski sistem Windows Vista. Ta naj bi razširil uporabo enkripcije, ki je v Visti sicer primarno namenjena uveljavljanju Trusted Computing-a zaradi varovanja avtorskih vsebin ter zaščite uporabnika pred zlonamerno kodo.

Anderson je tako pozval britansko vlado, da sprejme ukrepe za zagotovitev stranskih vrat, ki naj bi omogočala dostop do kriptiranih vsebin na osebnem računalniku, ne da bi bilo potrebno poznati geslo. Osumljenci kaznivih dejanj, ki uporabljajo enkripcijo podatkov naj bi že danes v svojo obrambo navajali, "da so pozabili geslo". Z razširjeno uporabo enkripcije vsebin na trdem disku naj bi to preiskovalcem predstavljalo resen problem.

"Ministrstvo za notranje zadeve bi se moralo pogovarjati z Microsoftom že sedaj in ne šele tedaj, ko bo sistem na voljo", je dejal zaskrbljeni profesor....

62 komentarjev