»

Microsoft za več kot 10 milijard prevzema Discord?

Bloomberg - Microsoft in Discord naj bi bila sredi tihih pogajanj za prevzem, katerega vrednost naj bi presegla deset milijard ameriških dolarjev. Pogajanja naj bi na Microsoftovi strani vodil Phil Spencer, šef Xboxa. Da se nekaj res dogaja pričajo nedavna poročila še nekaterih drugih medijev.

Discord ima okoli 140 milijonov mesečnih uporabnikov, ki večinoma koristijo njihovo brezplačno storitev, torej sporazumevanje z videom, zvokom in tekstom, največkrat za potrebe igranja. V času pandemije COVID-19 so poleg tega postali tudi priljubljena platforma za druge oblike srečanj, oddaljenih treningov ipd. Poleg brezplačne, ponujajo še plačljivo, Nitro opcijo z dodatnimi bombončki, ki stane 9,99 USD mesečno in ima približno 18 milijonov naročnikov, kar jim letno prinese okoli 130 milijonov prometa. Konec lanskega leta, ko je vodstvo Discorda iskalo svež kapital, je bila vrednost podjetja ocenjena na sedem milijard ameriških dolarjev.

Morebitni prevzem Discorda bo samo potrdil, kar je že nekaj časa...

16 komentarjev

Opera kupila razvijalce GameMakerja

Gamasutra - Podjetje Opera, najbolj poznano po istoimenskem spletnem brskalniku, je kupilo studio YoYo Games, kjer razvijajo priljubljeno platformo za enostaven razvoj iger GameMaker. Pomembnejši je sam razlog: širjenje funkcij "igričarskega" spletnega brskalnika Opera GX.

Norveška firma Opera je sicer po poslovnih rošadah izpred štirih let, ko je odšla v naročje Kitajcev, malce drugačen studio kot pred desetletjem, na vrhuncu popularnosti kultnega istoimenskega brskalnika. Večina stare razvojne ekipe je danes pravzaprav v hiši Otello, v kateri je po nakupu ostal del, ki se ni ukvarjal z brskalniki; drugi so odšli že prej in na primer razvijajo brskalnik Vivaldi. Toda ekipa, ki še deluje pod staro znamko, grize dalje in je tako predlani lansirala samosvoj spletni brskalnik Opera GX. Gre za nadgrajeno Opero, namenjeno igričarjem. V ta namen premore integracijo s Twitchem in Discordom, pa omejevanje lastnih strojnih potreb (da čimmanj moti igranje) ter kup kozmetike, kot so dinamična ozadja. Na...

6 komentarjev

Microsoft prevzema ZeniMax

Xbox News - Iz Microsofta in Bethesde so danes na igričarsko industrijo spustili megatonsko bombo: redmondski velikan bo prevzel Bethesdinega lastnika, založnika ZeniMax Media, za sedem in pol milijarde ameriških dolarjev. Nakup bo eden največjih v zgodovini industrije in bo Microsoftu v naročje potisnil znamke, kot so Doom, Fallout, The Elder Scrolls in Wolfenstein, vkup z njihovimi razvojnimi studiji, kot sta id Software in Arkane.

Letošnji oglaševalski spopad med Sonyjem in Microsoftom pred izidom nove generacije konzol je pokazal, da v Redmondu še ne dosegajo razvojne moči in kvalitete Sonyjevih internih razvijalskih studijev - in to kljub temu, da se je Microsoft v zadnjem času spustil v nakupovalno mrzlico, med katero je pohopsal na primer Obisidan Entertainment, Ninja Theory, Double Fine in druge hiše. V zadnjih mesecih se je zato šušljalo, da nas čakajo novi nakupi; med tarčami se je omenjalo studio Bungie. Toda zdaj je jasno, da so imeli v Redmondu še precej višje cilje, kajti danes...

32 komentarjev

Tudi Oracle v vrsti za prevzem TikToka

vir: Pixabay

Slo-Tech - V začetku meseca smo bili priča odprtju nove fronte v kitajsko-ameriški trgovinski vojni. Gre za družbeno platformo TikTok, ki je zaradi (za zdaj nedokazanih) domnev o vohunjenju za kitajsko vlado postala trn v peti washingtonske administracije. Pred tednom dni je tako poseben odbor Bele hiše za nadzor tujih naložb v ZDA podjetju Bytedance, sedanjemu lastniku TokToka, naložil, da v devetdesetih dneh odproda ameriški delež podjetja ali pa bodo njihovo delovanje onemogočili. Pri Bytedance sicer že ves čas ostro zanikajo, da bi podatke uporabnikov delili s komerkoli v nasprotju z veljavno zakonodajo.

Zdaj pa smo kot kaže dobili novega interesenta za prevzem njihovega posla v ZDA, Kanadi, Novi Zelandiji in Avstraliji. To je družba Oracle, katere lastnik in peti najpremožnejši Američan Larry Ellison je znan podpornik predsednika Donalda Trumpa. Med dosedanjimi resnimi pretendenti za nakup TikToka sta bila zlasti Microsoft, ki se je že pogajal z Bytedancom ter Twitter, kjer so prav tako...

18 komentarjev

Bo palček Xerox uspešno prevzel velikana HP inc.?

The New York Times - Iz HP so potrdili, da so pred dnevi prejeli prevzemno ponudbo Xerox Holdings Corporation in da so s tem povezana pogajanja v teku. Neuradno se govori o prevzemni ceni v višini 27 milijard ameriških dolarjev. 77 % tega zneska naj bi Xerox poravnal gotovini, preostali del pa v lastnih delnicah. Na ta način bi se združila dva nekdanja tiskalniška giganta, potem, ko se je povpraševanje po tiskanju in pripadajoči opremi v zadnjih letih močno zmanjšalo. Analitiki ocenjujejo, da bi združitev obeh družb prinesla za 1,5 milijarde USD prihrankov letno.

Kar je pri vsem skupaj čudno, je to, da je Xerox, podjetje z 8 milijardami USD tržne vrednosti, naskočilo HP, ocenjen na 29 milijard, torej več kot trikrat toliko.

HP Inc. je sicer nastal leta 2015, ko se je tedanji Hewlett-Packard razdelil na dva dela: HP Inc. je dobil diviziji tiskalnikov in PC računalnikov, medtem ko se HP Enterprise ukvarja s prodajo strežniške opreme in programske opreme za velika podjetja.

49 komentarjev

AMD vreden manj kot je odštel za ATI

bit-tech.net - Cene AMD-jevih delnic so dosegle najnižjo vrednost v zadnjih štirih letih, tržna vrednost podjetja pa znaša vsega 5 milijard ameriških dolarjev, kar je za 400 milijonov dolarjev manj kot je pred letom in pol odštel za nakup kanadskega proizvajalca grafičnih kartic ATI. ZA primerjavo: AMD-jev največji konkurent na področju procesorjev, Intel je vreden 162 milijard dolarjev, kar je za več kor dvaintridesetkrat več kot AMD, nVidiina tržna vrednost pa znaša 19 milijard ameriških dolarjev.

Kot je znano AMD-jevi izdelki že skoraj poldrugo leto po zmogljivosti zaostajajo za konkurenco, poleg tega pa niti nedavno predstavljeni procesorji Phenom niso prinesli občutnega izboljšanja stanja. Edina svetla točka med AMD-jevimi izdelki so grafične kartice serije Radeon HD 3000.

Več o trenutnem stanju AMD-ja si preberite na Bit-Tech-u.

67 komentarjev