»

Francija oglobila Google z 250 milijoni evrov

Slo-Tech - Francoski varuh konkurence ADLC (Autorité de la concurrence) je oglobil Google z 250 milijoni evrov, ker podjetje ni spoštovalo zavezujoče odločitve iz junija 2022. Google je po oceni ADLC kršil zaveze o transparentni uporabi avtorskih vsebin založnikov, saj je uporabljal vsebine francoskih novic za trening umetne inteligence. Založnikov o tem ni pravočasno obvestil in se ni dogovoril za ustrezno nadomestilo, temveč je to storil šele z zamudo.

Prav tako je Google šele 28. septembra lani založnikom omogočil enostaven izpis s seznama (opt-out), s čimer preprečijo uporabo svojih vsebin za trening umetne inteligence. Slednjega pa so seveda izvajali že prej. Zaradi tega se založniki niso mogli pogajati za ustrezno višino cen in doseči pravičnega dogovora. Google je s tem kršil štiri izmed sedmih zavez iz leta 2022, kateri spoštovanje je ADLC terjal vsaj pet let.

Google kakopak z odločitvijo ni zadovoljen. Trdi, da je globa nesorazmerno visoka. Google se pritožuje, da kazen ne...

2 komentarja

Je zmagal Facebook? Avstralija? Mediji vsaj za zdaj še niso.

vir: Pixahive

Slo-Tech - "Drama", ki se je na tam spodaj odvijala zadnji teden dni, je končana. Facebook bo povrnil novičarske objave na svojo platformo, Avstralija pa bo malenkost popravila zakon, s katerim se je namenila pomagati domačim založnikom. Popravki tako obsegajo dvomesečno mediacijsko obdobje, v katerem imajo spletna podjetja čas, da brez prisilne vladne arbitraže sklenejo dogovor z založnikom ter da bo državni regulator pri sklepanju takih sporazumov upošteval tudi morebitne že prej sklenjene komercialne sporazume z založniki. Beri, pri oceni nadomestila mediju bo upoštevana tudi posredna korist, ki jo tak medij prejme od svojih aktivnosti na spletni platformi.

Z razpletom sta menda zadovoljni obe strani, kljub temu pa je Stephen Scheeler, nekdanji šef Facebooka za Avstralijo, priznal, da je nekoliko popustil prav Facebook. Avstralska vlada ni kazala znamenj popuščanja, podobno odločni so bili tudi izrazi podpore drugih držav. Kanada in Velika Britanija sta tako že napovedali, da bosta...

6 komentarjev

Google bo v Franciji plačeval za prikaz izvlečkov iz novic

Slo-Tech - Medtem ko je Google Avstraliji zagrozil, da bo ukinil iskanje, če ga bodo skušali zakonsko prisiliti v plačevanje pristojbine za prikazovanje povezav do vsebin avstralskih medijev, so v Franciji z mediji našli skupni jezik. Google France je sporočil, da so sklenili okvirni dogovor z založniki, ki bo omogočil sklepanje individualnih dogovorov o višini nadomestila. Google dogovor označuje kot vzdržen način izplačil založnikom. Zadovoljni so tudi v združenju medijev APIG (Alliance de la presse d’information générale). Reuters je prvi medij, ki je javno oznanil, da je z Googlom podpisal dogovor v tem okviru. Google je potrdil, da so dogovor sklenili tudi z Le Mondom in Le Figarom.

Google bo nadomestila izplačeval v okviru storitve Google News Showcase, ki je na voljo le še v Braziliji in Nemčiji. Ključne informacije, ki bi zanimale tako javnost v Franciji kakor v drugih državah, pa tudi konkurente (zlasti Facebook), pa ostajajo neznanka. Tako ni jasno, koliko denarja bo Google namenil...

6 komentarjev

Google Avstraliji zažugal z umikom

Slo-Tech - Google je - ne vemo še, kako resno mislijo - zagrozil Avstraliji, da bi lahko prenehal nuditi svoje iskalne storitve v državi, če bodo sprejeli zakon, ki Googlu in sorodnim agregatorjem novic nalaga plačilo ustrezne pristojbine primarnim virom, torej novinarskim hišam. Omenjeni zakon se nanaša v glavnem na Facebook in Google, ki bosta morala plačevati pošteno nadomestilo, ki bi ga določili v pogajanjih z mediji. Če pri tem ne bi bili uspešni, bi nadomestilo brezprizivno določil neodvisni arbiter.

Že ob najavi tega zakon je Google sporočil, da bo v Avstraliji preprosto blokiral deljenje novic na svoji platformi in namignil, da bi utegnilo to pomeni konec brezplačnosti nekaterih storitev. Google še vedno vztraja, da je neomejeno povezovanje med različnimi spletnimi stranmi temelj svetovnega spleta in iskalnikov. To drži, a Google izpisuje tudi kratke izvlečke novic. Vseeno so zagrozili, da bodo v primeru sprejema zakona nehali ponujati iskalnik v Avstraliji.

Nova zakonodaja ne...

17 komentarjev

Avstralija z zakonom o plačevanju vsebin nad Facebook in Google

BBC - Avstralska vlada je včeraj v parlament poslala zakon, ki bo velika spletna podjetja prisilil v dogovor z avtorji in založniki v državi, glede plačila vsebin. Glavni tarči sta Facebook in Google, ki si po ocenah avstralske vlade med sabo razdelita kar štiri petine prihodkov od spletnega oglaševanja v deželi tam spodaj.

Zakon predvideva pogajanja med mediji ter Googlom in Facebookom, v primeru, da sami dogovora ne bi dosegli, bo odločitev v njihovem imenu sprejel arbiter, ki ga bo v ta namen imenovala vlada. Zakon prav tako ne bo veljal za novice, ki bi se pojavljale na Facebookovemu Instagramu oz. Googlovemu YouTube, obe podjetji pa bosta lahko svoja plačila znižali tudi za vrednost klikov, ki jih bosta pripeljali na spletno stran posameznega medija. V primeru, da bi podjetji dogovor kršili, zakon predvideva tudi kazni, ki lahko dosežejo tudi 6 milijonov evrov oz. 10 odstotkov njunih prihodkov na ozemlju Avstralije.

Zakon je rezultat triletnih posvetovanj in analiz, pa tudi...

5 komentarjev

Francija prva udarila po Googlu z avtorskimi nadomestili

vir: Seobility

Slo-Tech - Potem, ko je Svet evropske unije lani potrdil direktivo o avtorskih pravicah, jo je nato že poleti kot prva država članica v zakonodaji uveljavila Francija, zakon je sicer začel veljati oktobra. Včeraj pa jo je začela udejanjati tudi v praksi, njihov Urad za varstvo konkurence je namreč Googlu zaukazal, da naj prične pogajanja s posameznimi založniki, ki jim bo moral po novem plačevati nadomestila za vsebine. Tudi za kratke povzetke novic (snippets), ki se prikazujejo v Googlovih novicah oz. pri iskalnih zadetkih.

Kot je znano, sta v letih pred sprejetjem direktive tako plačevanje že poskušali vpeljati Nemčija in Španija, a brez uspeha. Google je tedaj v Španiji preprosto ugasnil svoje novice, v Nemčiji pa založnike s pozicije moči prisilil v nadaljnjo brezplačno uporabo njihovih novic. Da se tudi tokrat ne bo predal brez boja, kaže že njihovo lansko pojasnilo, da Google ne prodaja iskalnih poizvedb, pač pa oglase. Zato tudi ne nameravajo plačevati založnikom, kadar uporabnik...

3 komentarji

Google bo Veliki Britaniji za 10 let plačal 130 milijonov funtov davka

Bloomberg - Google oziroma njegovo starševsko podjetje Alphabet se je z britanskimi davčnimi organi sporazumel, da bo za obdobje v letih 2005-2015 plačal 130 milijonov funtov davkov, s čimer bodo poravnali vse stare grehe. Google je podobno kot Apple pogosto tarča očitkov, da v EU izkorišča raznovrstno davčno zakonodajo v različnih državah, tako da davkov na dobiček ne plačuje nikjer. V zadnjih mesecih so evropske države okrepile boj zoper izmikanje plačilu davkov, posledice česar so preiskave na nivoju Evropske komisije in bilateralni dogovori o plačilu davkov za nazaj.

Googlov dogovor o plačilu 130 milijonov funtov za obdobje desetih let je dvignil precej prahu, saj so številni mnenja, da je znesek absolutno prenizek. Če pomislimo, da je Velika Britanija drugi največji Googlov trg, takoj za ZDA, kjer so lani zabeležili skoraj šest...

24 komentarjev

YouTube bo francoskim avtorjem izplačeval tantieme

Christophe Muller, vodja (YouTube Evropa), Guy Seligmann (SCAM), Laurent Heynemann (SACD), Pascal Rogard (SACD), Christiane Ramonbordes (ADAGP), Jean-Marc Tasseto (Google Francija), Hervé Rosny (SCAM)

vir: Ars Technica
Ars Technica - Googlov YouTube je sklenil dogovor s tremi predstavniki francoskih avtorjev, po katerem bodi avtorji upravičeni do nadomestil za spletno priobčitev njihovih del na YouTubu, kakor je praksa tudi drugod po Evropi in ZDA. Nov dogovor, ki so ga podprli SACD (Združenje gledaliških avtorjev in skladateljev, Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques), SCAM (Civilno združenje multimedijskih avtorjev, Société Civile des Auteurs Multimedia) in ADAGP (Združenje umetnikov grafične in plastične umetnosti, Société des auteurs dans les arts graphiques et plastiques) pokriva vse videoposnetke, ki so bili na YouTube preneseni od leta 2007 dalje in prikazani v Franciji, Belgiji ali Luksemburgu ter velja do konca leta 2013.

Google...

4 komentarji