»

Sodišče zavrglo obe veliki lanski ameriški tožbi proti Facebooku

vir: Axios
Axios - V zanimivem preobratu je ameriško zvezno okrožno sodišče zavrglo tako tožbo agencije FTC kot tudi tisto ameriških zveznih držav, s katerima so skušali pričeti razbitje Facebooka, oziroma ločitev Instagrama in WhatsAppa. Toda gre šele za začetek boja, kajti razplet kaže predvsem na grozno zastarelost ameriške protimonopolne zakonodaje, na kateri sta bili tožbi zgrajeni.

Zadnja leta odzvanjajo v spopadu ameriških oblasti s tehnološkimi velikani in eden najbolj konkretnih tovrstnih dogodkov se je pripetil lanskega decembra, ko sta Facebook udarili dve veliki protimonopolni tožbi. Eno je sprožil tamkajšnji Urad za trgovino (FTC), drugo pa 48 generalnih državnih tožilcev; obe sta Facebooku očitali monopolistično delovanje v obliki sovražnega prevzemanja konkurenčnih podjetij in storitev, še preden bi te lahko ogrozile Facebook. Posledično je bil glavni namen tožb sprožitev ločitve Instagrama in WhatsAppa od matičnega podjetja. Toda v ponedeljek je zvezni okrožni tožilec iz Washingtona...

2 komentarja

Florida spletnim platformam ne bo dovolila odstraniti profilov politikov

The New York Times - Na Floridi so kot prvi v ZDA sprejeli zakon, ki upravljavcem družbenih omrežij omejuje načine za regulacijo vsebin na platformah. Prepovedano bo trajno blokirati politike in kandidate z družbenih omrežij, kar se je denimo zgodilo prejšnjemu ameriškemu predsedniku januarja letos. Omrežja, ki bi v prihodnosti na podoben način odstranile profile politikov in kandidatov, bodo oglobljena. Zakon je nastal kot neposredni odgovor na januarske dogodke.

Odslej bo prepovedano za več kot 14 dni onemogočiti dostop do profila vsem, ki kandidirajo za funkcije na ravni zvezne države. Globe bodo znašale do 250.000 dolarjev na dan. Zakon prav tako prepoveduje prioritiziranje vsebin, ki jih producirajo novinarske hiše določene velikosti. Razlog je domnevna cenzura članka iz New York Posta lani jeseni. Odslej bodo morala podjetja jasno definirati, kakšna pravila za umik vsebin veljajo.

Floridski republikanski guverner Ron DeSantis je dejal, da želijo s tem Floridčanom zagotoviti zaščito pred elitami...

97 komentarjev

Vdori v ZDA so potekali tudi prek Microsoftovih partnerjev

Slo-Tech - Medtem, ko v ZDA počasi odkrivajo vse razsežnosti največjega informacijskega napada zadnjih let na zvezne agencije, infrastrukturo in velika podjetja, so v varnostnem podjetju CrowdStrike razkrili še eno od poti, ki so jo vdiralci vsaj poskušali uporabiti za dostop do notranjih omrežij. Ta vodi prek podjetij, ki v imenu Microsofta prodajajo njihovo programsko opremo. Tudi ta imajo namreč, podobno kot že razkriti SolarWinds, pooblastila za nameščanje in vzdrževanje programske opreme Microsoftovih strank in so zato idealno kritje za nepridiprave.

V primeru napada na CrowdStrike so neznanci poskušali pridobiti dostop do njihove elektronske pošte prek neimenovanega Microsoftovega preprodajalca. Ker pa pri CrowdStrike uporabljajo druge aplikacije Office 365, ne pa tudi elektronske pošte, so dejstvo, da je nekdo poskušal vklopiti pravico do branja pošte, opazili pri Microsoftu. Kjer so menda že pred meseci zaznali nenavadne poizvedbe prek API na njihovem oblačnem računu, ki upravlja...

1 komentar

ZDA so se konkretno spravile na Facebook

CNet - Ameriška Agencija za trgovino in zvezne države so se v dveh tožbah lotile Facebookovih protimonopolnih praks. Čakata nas žolčna in verjetno dolgotrajna sodna procesa, ki bi v skrajnem primeru lahko razklala podjetje na več delov, še najverjetnejši rezultat pa bodo mnogotere omejitve pri prevzemih v prihodnosti.


Letošnja jesen je bila za ameriške visokotehnološke velikane najburnejša doslej, saj so se v regulacijskih uradih Združenih držav po letih zaspanosti naposled zdramili in dojeli, da so dopustili IT podjetjem razviti se v gromozanske monopolistične pošasti. Vrsta kongresnih zaslišanj in protimonopolnih študij je dala vedeti, da vrag letos dokončno odnaša šalo in sedaj sledijo tudi konkretni ukrepi. Po tem, ko je Pravosodno ministrstvo in 11 zveznih držav pred dvema mesecema tožilo Google, je sedaj na sodišče pozvan še Facebook. Tožbi sta tokrat kar dve; za prvo stoji Agencija za trgovino (FTC - Federal Trade Commission), za drugo pa 48 generalnih tožilcev (iz 46 zveznih...

9 komentarjev

Ameriške zvezne države zaradi kršitev konkurence nad Facebook

vir: Needpix

vir: Reuters
Reuters - Potem, ko sta zvezno tožilstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) lani začela preiskavo zoper Amazon, Apple, Google in Facebook zaradi domnevnih kršitev pravil konkurenčnosti, se bosta prva dva kot kaže sodnemu postopku izognila. Zoper Google, kot je znano, je bila obtožnica že vložena konec oktobra, prihodnji teden pa naj bi končno doletela še Facebook.

Tožbi newyorškega državne tožilke Letitie James se bo po navajanju medijev pridružilo še več kot 40 ameriških zveznih držav, svojo tožbo pa naj bi vložili tudi komisarji FTC, ki so se na to temo sestali včeraj.

Natančna vsebina tožb še ni znana, doslej se je v zvezi s tem najpogosteje pojavljal očitek, da je Facebook potencialne konkurente odstranjeval s prevzemi, za katere je običajno plačeval visoke prevzemne premije. Najbolj znana sta prevzema Instagrama leta 2012 in WhatsAppa dve leti pozneje.

Facebook je te obtožbe že nekajkrat zavrnil, med drugim tudi med kongresnim zaslišanjem, rekoč, da ima njegovo podjetje veliko...

5 komentarjev

Facebooku pet milijard dolarjev globe in 20 let nadzora

Slo-Tech - Facebook se je tudi uradno poravnal z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), da bo plačal pet milijard dolarjev globe zaradi kršenja pravice uporabnikov do zasebnosti. Poravnavo so najavili že pred dvema tednoma, saj pa je tudi uradno potrjena. Poleg višine so znane tudi ostale podrobnosti. Med drugim to, da je FTC glasoval po strankarski liniji, torej 3-2, ali naj poravnavo sprejme. Demokratska člana sta želela Facebook tožiti, medtem ko so republikanci potrdili poravnavo.

Glavni problem je, da je Facebook kršil zaveze iz leta 2012 glede zasebnosti. Sodu je dno izbila afera Cambridge Analytica, ko so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem prodajali tretjim podjetjem. FTC...

34 komentarjev

Nemški varuh konkurence udaril po Facebooku

vir: Pixabay

Slo-Tech - Bundeskartellamt oz. nemški varuh konkurence je Facebooku z odločbo prepovedal združevanje uporabniških podatkov iz različnih virov brez njihovega izrecnega privoljenja. Prepoved se nanaša na podatke zbrane tako na platformah v njihovi lasti, denimo Facebooku, Instagramu in WhatsAppu, kot tiste, ki prihajajo od drugod in s katerimi podjetje izvaja svoje ciljano oglaševanje. Odločitev seveda velja le za Nemčijo, a obstaja precej možnosti, da se bodo po njej zgledovale tudi druge evropske države.

Facebook ima zdaj mesec dni časa za pritožbo, v primeru, da bo ta zavrnjena, pa mora v štirih mesecih poskrbeti za izločitev vseh tistih podatkov, za katere nima privoljenj. V podjetju so se na odločbo že odzvali z zapisom na...

25 komentarjev

Facebook bo združil sporočanje WhatsAppa, Messengerja in Instagrama

vir: Pixabay

vir: The New York Times
The New York Times - Kot so razkrili pri NYT, gre za zamisel samega Marka Zuckerberga, po kateri naj bi trojico med seboj konkurenčnih aplikacij povezali z enotnim sistemom za neposredno sporočanje. Povedano drugače, uporabnik Facebooka bo lahko komuniciral z nekom, ki uporablja samo WhatsApp.

Dela na združevanju so se že začela, a ker gre po besedah neimenovanih predstavnikov Facebooka za zahteven proces, naj bi končno rešitev predstavili šele konec tega oz. v začetku prihodnjega leta.Taka združitev bo po pričakovanjih v bodoče precej poenostavila delo njihovih programerjev, saj bodo iz skupnega jedra vsem trem aplikacijam lažje dodajali nov funkcionalnosti. Drugi tak verjeten plus bo deljenje uporabniških podatkov čez vse tri platforme,...

26 komentarjev

Zaradi zasebnosti manjši zapleti pri Facebookovem prevzemu WhatsAppa

vir: CNet
CNet - Facebookov ogromni prevzem podjetja WhatsApp z istoimensko aplikacijo za 19 milijard dolarjev je naletel na prve čeri, saj sta dve skupini za zaščito potrošnikov vložili pritožbo pri zvezni komisiji za trgovino (FTC). EPIC (Electronic Privacy Information Center) in CDD (Center for Digital Democracy) trdita, da bo prevzem negativno vplival na uporabnike storitve WhatsApp, čeprav podjetje zagotavlja, da spremembe ne bodo čutili.

Filozofija WhatsAppa in Facebooka je precej drugačna. Medtem ko Facebook ne skriva, da želi o uporabnikih zvedeti vse in še več ter jih aktivno vzpodbuja k deljenju podatkov (zakaj, mislite, vas Facebook sprašuje, kdaj boste izpolnili manjkajoča polja v profilu in vam celo v odstotkih prikazuje, kako daleč ste z izpolnjevanjem?), je WhatsApp...

4 komentarji