»

PayPal z lastnim kriptokovancem

Slo-Tech - PayPal je danes izdal lasten kriptokovanec, ki bo vezan na vrednost ameriškega dolarja. Novi kovanec, ki se imenuje PayPal USD (PYUSD), so ustvarili na platformi Ethereum po specifikaciji ERC-20. Na voljo bo v PayPalu in Venmu, sprva za nekatere uporabnike, sčasoma pa za vse. Začeli bodo, kakopak, v ZDA.

Z novim kovancem bo možno prenašati sredstva med PayPalom in zunanjimi digitalnimi denarnicami, pošiljati denar drugim uporabnikom, plačevati pri nakupu izdelkov in menjati v druge kriptovalute. PayPal želi z novo tehnologijo olajšati raznovrstne transakcije, ki jih njegovi uporabniki izvajajo. Zatrjujejo, da bo novi kovanec popolnoma krit z dolarskimi rezervami, zato se za stabilnost ni bati. Vsak mesec bodo objavljali podrobna poročila o stanju.

Pri vzpostavitvi PYUSD sodeluje podjetje Paxos Trust. V vsakem trenutku ga bo možno zamenjati za dolarje ali pretvoriti v BTC, BCH, ETH ali LTC. Tečaji slednjih seveda nihajo glede na dolar, s tem pa tudi na PYUSD. PayPal je svoj PYUSD napovedoval že dve leti, februarja pa so nekoliko ustavili projekt, da so z regulatorji razčistili podrobnosti. Sedaj je tu.

34 komentarjev

Google vendarle ne bo nudil bančnih računov

Slo-Tech - Pred dvema letoma je Google najavil, da bodo uporabniki digitalne denarnice Google Pay lahko dobili tudi pravi tekoči račun in debetne plačilne kartice. Novi računi Plex bi se avtomatično sinhronizirali z Google Payem in bi jih podjetje ponujalo v sodelovanju z obstoječimi bankami. Nič od tega se ne bo zgodilo, je sedaj sporočil Google. Projekt bi bil moral zaživeti že lani, a je po več zamudah projekt sedaj preklican. Iz Googla so sporočili, da bodo raje omogočali digitalno delovanje bankam in drugim finančnim ustanovam, ne bodo pa sami nudili teh storitev.

Google sploh ni edini tehnološki gigant, ki ga mika pohod v segment fintecha. Amazon je podobno skušal ponuditi bančne račune, iz česar na koncu ni bilo nič. Apple ponuja plačilno kartico Apple Card, Facebook pa je najprej želel lastno kriptovaluto libra, sedaj pa je tik pred izdajo nekoliko okleščene, a vendarle svoje kriptovalute.

Da tehnološki velikani želijo prodreti v fintech, ni nič čudnega. Predvsem je to zakladnica...

0 komentarjev

PayPal za 2,3 milijarde evrov kupuje Paidy

The Wall Street Journal - PayPal je napovedal nakup japonskega podjetja Paidy, ki nudi storitve za odloženo plačevanje. Za podjetje bo odštel 300 milijard jenov (2,3 milijarde evrov), in to večinoma v denarnih sredstvih. Če bo šlo vse po načrtih, kar zajema zlasti dovoljenja varuhov konkurence po svetu, bo prevzem zaključen do konca leta. Paidy bo tudi po prevzemu ohranil svojo blagovno znamko in neodvisno poslovanje.

PayPal je najbolj priljubljena platforma za spletno plačevanje, ki deluje kot nekakšna spletna denarnica. Uporabniki vanj vnesejo številko plačilne kartice, ki jo PayPal bremeni ob plačilu. Prav tako lahko na račun pri PayPalu prejemamo denar, ki tam ostane, dokler ga ne prenesemo na svoj bančni račun ali kreditno kartico.

Paidy, ki je izjemno priljubljen na Japonskem, ki je tretji največji trg internetnih naročil, pa deluje nekoliko drugače. Prav tako deluje kot posrednik med trgovci in strankami, a ima še dodatne funkcije. Ugotavlja na primer kreditno boniteto kupca, zato lahko takoj...

6 komentarjev

Square bo za 25 milijard evrov prevzel avstralski Afterpay

vir: Pixabay

Slo-Tech - Digitalna platforma Square, katere soustanovitelj je Jack Dorsey, izvršni direktor Twitterja, bo prevzela pionirja novodobnih plačilnih storitev, avstralsko podjetje Afterpay. Gre za posojilno platformo, ki deluje po načelu "kupi zdaj, plačaj pozneje" oz. buy now pay later (BNPL) in ima 16 milijonov uporabnikov med kupci, platformo pa kot plačilno opcijo pri svoji spletni prodaji uporablja tudi na tisoče podjetij. 25 milijard evrov sicer predstavlja največji prevzem v avstralski zgodovini, odkupna cena delnic pa je postavljena približno 30 odstotkov nad njihovo trenutno tržno vrednostjo.

Poslovni model podjetij BNPL - take storitve ob Afterpayu denimo ponuja tudi švedska Klarna, pa tudi bolj znani PayPal - je postal eksplozivno popularen pred dobrim letom dni. BNPL družbe trgovcem zaračunavajo določeno nadomestilo, ti pa lahko nato pri svojih transakcijah nudijo manjša potrošniška posojila, ki jih kupci poravnajo v več obrokih, a brez obresti, predvsem pa brez preverjanja kreditne...

10 komentarjev

Revolut tudi za Slovence postal banka

Slo-Tech - Uporabniki finančne aplikacije Revolut so te dni dobili obvestilo, da lahko pristopijo k novim pogojem uporabe in začno uporabljati storitev tudi kot Revolut Bank. Novost je posledica registracije Revoluta kot prave banke, saj je Revolut Bank UAB dobil bančno licenco, ki velja tudi v Sloveniji. To pomeni, da je Revolut sedaj bolj podoben pravi banki, medtem ko je bil pred tem družba za izdajo elektronskega denarja. Licenca v Litvi je sicer še stara, a doslej v Sloveniji niso ponujali storitev prek te banke.

Bistvena razlika za komitente je varnost vlog. S pristopom k Revolut Bank - novih pogojev namreč ni treba sprejeti, torej lahko uporabniki ostanejo pri starem režimu poslovanja prek Revolut Payments UAB - postanejo komitenti, ki imajo odprt brezobrestni račun na vpogled pri litovski banki Revolut Bank UAB. Vloge so zavarovane po splošni jamstveni shemi, ki jo vodi litovsko državno podjetje Indėlių ir investicijų draudimas in jamči do višine 100.000 evrov oziroma v devizni...

40 komentarjev

Elon Musk poskrbel za skokovito rast bitcoina

Elon Musk

vir: Wikipedia
TechCrunch - Podjetje Tesla je prek sistema borznega obveščanja sporočilo, da so doslej pridobili za 1,5 milijarde ameriških dolarjev bitcoinov ter da bodo tudi v bodoče del sredstev, ki jih ne potrebujejo za tekoče poslovanje, skladno z načeli o razpršenosti in maksimizaciji naložb, vlagali v to kriptovaluto. Še več, v podjetju načrtujejo, da bi v bližnji prihodnosti bitcoin začeli sprejemati tudi kot plačilno sredstvo pri nakupu njihovih vozil. A za slednje, tako sporočilo, je za zdaj še preveč neznank s strani regulatorjev.

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo tudi največja podjetja, ki se načeloma izogibajo tveganim naložbam, začela posegati po bitcoinu. Ta je letos doživel renesanso svoje rasti in zato znova zbudil zanimanje naložbenikov. Med njimi seveda tudi Elona Muska, poznanega po tem, da rad po pionirsko stopa v neznano.

Da se nekaj dogaja, je dalo slutiti že njegovo nedavno tvitanje. Pred dnevi je tako svojemu profilu dodal ključnik #bitcoin, nato pa zbijal šale na račun...

109 komentarjev

Facebookova digitalna valuta libra že januarja

Slo-Tech - Lani napovedana Facebookova kriptovaluta libra, ki je do danes izgubila nekaj partnerjev iz konzorcija (tudi PayPal, Mastercard, Vodafone in eBay) in se iz zelo odprte prelevila bolj zaprto obliko, bo nared v začetku prihodnjega leta. Prvo delujočo verzijo lahko pričakujemo že januarja, pravijo viri blizu Facebooka, a bo še bolj okleščena od že razvodenelih pričakovanj.

Libra bo izšla kot ena digitalna valuta in ne košarica. Njena vrednost bo vezana na dolar v razmerju ena proti ena, sčasoma pa bomo dobili še druge digitalne valute. Točen datum izida je odvisen od švicarskega urada za nadzor finančnih trgov (FINMA). Ta je že lani potrdil, da se libra poteguje za registracijo v Švici in dodal, da popustov ne bo. Regulativa bo stroga, kot to velja za vse podobne projekte. Možnost uporabe ene same valute, ki bo dolar, bo sicer omogočila lažjo registracijo, a bo za uporabnike manj privlačna. Še vedno bo ostala prednost enostavnejšega premikanja denarja po svetu, ne bo pa možnosti...

21 komentarjev

PayPal dodaja kriptovalute

Slo-Tech - Vrednost bitcoina se je povečala za približno desetino, za kar pa je bil to pot zaslužen PayPal. Podjetje je včeraj popoldne sporočilo, da bo v svoji plačilni platformi podprlo bitcoin, s čimer bo možno s to kriptovaluto nakupovati pri več kot 26 milijonih trgovcev, ki sprejemajo PayPal kot izvajalca plačil. Za zdaj bodo bitcoin dobile ameriške stranke, kar naj bi se zgodilo v začetku prihodnjega leta, kasneje pa sledita še storitev Venmo in ostali svet.

Izvršni direktor Dan Schulman je pojasnil, da želijo s tem vzpodbuditi uporabo digitalnih žetonov po svetu in svojo mrežo pripraviti na digitalne valute, ki jih bodo v prihodnosti morda uvedle centralne banke ali podjetja. PayPal ima več kot 300 milijonov uporabnikov, ki mesečno izvedejo za približno 70 milijard dolarjev plačil. PayPal bo bitcoin podprl tako, da ga bo možno kupiti ali prodati neposredno v PayPalu, prav tako pa bo možno imeti pozitivno stanje v bitcoinih in jih uporabljati za plačevanje, ne bo pa jih možno...

4 komentarji

PayPal beacon

TechCrunch - Naj je spletno nakupovanje še tako popularno, se ogromno robe še vedno proda v fizičnih trgovinah, zato velika imena v e-commerce sceni že nekaj časa intenzivno razmišljajo, kako bi prišla še tja. Ena od opcij naj bi bila mobilna plačila - telefon imamo itak vedno v žepu, zakaj torej ne. O njih se veliko govori pred vsakokratno predstavijo svežih iPhonov (danes, hihi) oz. Droidov, pa potem nikoli nič ni.

Good Guy PayPal je mnenja, da so tokrat (pa res) našli recept. Pravi se mu beacon in je v bistvu usb ključek s pripadajočim polnilcem, ki bo stal $100 in naj bi ga trgovci vstavili v prvo vtičnico, ga priklopili na svoje brezžično omrežje ter vkucali svoje PayPal podatke. To bi potem bilo to. Naprava bi...

32 komentarjev

PayPal bi odpravil gesla

Ars Technica - Kakorkoli obrnemo, gesla ostajajo najpogostejša možnost za ugotavljanje istovetnosti uporabnikov računalniških sistemov. Lokalno je sicer mogoče uporabljati biometrijo, recimo prepoznavanje glasu, prstnih odtisov ali šarenice, na internetu pa nam do neke mere na pomoč priskočijo certifikati, a brez gesel ne gre. In ker je storitev, za katere potrebujemo geslo, čedalje več, ljudi pa nismo čedalje pametnejši, gesla recikliramo, uporabljamo ista gesla, si jih pišemo na listke itn. Zato vsake toliko časa vznikne kakšna zamisel, kako bi z gesli opravili enkrat za vselej. Sedaj imajo tako idejo v Paypalu.

Kot pojasnjuje Paypalov vodja računalniške varnosti Michael Barrett, želijo v prihodnjih letih doseči odpravo gesel, številk PIN in...

21 komentarjev

PayPal toži Google

Osama Bedier

CNet - PayPal je včeraj vložil tožbo proti podjetju Google, ker naj bi z zaposlitvijo Osame Bedierja, ki je bil pred nastopom službe v Googlu glavni za razvoj platforme za mobilna plačila v Paypalu, pridobili poslovne skrivnosti. Bedier je sedaj v Googlu podpredsednik, zadolžen za razvoj sistema za plačila. Zanimivo je, da je PayPal vložil tožbo isti dan, ko je Google predstavil Wallet.

Bedier je bil med leti 2008 in 2011 v PayPalovi pogajalski skupini, ki je iskala skupni jezik z Googlom, da bi bilo mogoče PayPalove rešitve uporabljati za plačilo aplikacij v Googlovem Android Marketu. Medtem je Bedier šel na...

13 komentarjev

PayPal Ebayev vlečni konj

CNet - Ebay je objavil poslovne rezultate za tretji kvartal tega fiskalnega leta (ustreza pa prvemu četrtletju leta 2011), v katerem so poslovali uspešneje kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se povečali za 16 odstotkov na 2,55 milijarde dolarjev, dobiček pa je zrasel za petino na 476 milijonov dolarjev. Levji delež k temu je prispeval PayPal, ki je Ebayeva najuspešnejša storitev. Število njegovih uporabnikov se je povečalo za 16 odstotkov , njihov promet pa za osem odstotkov. V tem četrtletju je bilo namreč prek PayPala izvršenih za 14,5 milijarde dolarjev transakcij, prihodki iz tega naslova pa so zrasli za 23 odstotkov. Za celotno leto 2011 načrtujejo med 2,0 in 2,1 milijarde dolarjev dobička ob prometu 10,6 do 10,9 milijarde dolarjev.

29 komentarjev