»

Tudi ultraprenosniki dobijo Zen 4

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so po mesecih ugibanj končno naznanili tudi čipe Ryzen 7040U, se pravi aktualno različico ryzenov za ultraprenosne mobilne naprave.

Ko so pred dobrim tednom dni pri AMDju pokazali čipe Ryzen Z1, za prenosne igralne PCje, je bilo presneto očitno, da gre za neposredne izpeljanke procesorjev Ryzen 7040U ... ki pa tedaj še niso bili najavljeni. In to čeprav o njih po malem govorijo že od začetka leta, ko so na Cesu zaštartali aktualno serijo procesorjev za prenosne naprave, Ryzen 7000 Mobile. V drobnem tisku namreč piše, da so polnopravni novi člani, to se pravi na bazi arhitektur Zen 4 in RDNA 3, zgolj čipi 7040HS - za zmogljivejše prenosnike, medtem ko so preostali v bistvu reciklirane verzije starejših. Načeloma so v izogib zmedi nedavno spremenili poimenovanje izdelkov, tako da se reciklirane različice že na škatli ločijo od novejših, toda v praksi se povprečen kupec med številkami izgubi ravno tako hitro kot v preteklosti.

Kdor želi imeti v ultraprenosniku Zen 4 čip,...

13 komentarjev

Ryzeni 7000X3D prispejo konec tega meseca

vir: AMD
AMD - Iz AMD-ja so sporočili cene in datume prihodov procesorjev Ryzen 7000X3D, se pravi izvedenk z dodatnim, vertikalno pritrjenim predpomnilnikom.

V rdečem taboru so na letošnjem sejmu CES najavili drugo generacijo samosvoje linije procesorjev Ryzen, ki imajo prek običajnih vezij položeno še dodatno zaplato predpomnilnika L3, s čimer njegova količina naraste najmanj za dvakrat. Ker takšen pomnilnik imenujejo V-Cache, imajo ti modeli pripono X3D. V prvem valu so lansko pomlad previdno lansirali zgolj en čip, Ryzena 7 5800X3D, ki je naletel na pozitiven odziv, zato so to pot bolj pogumni in bodo nastopili s tremi modeli: 8-jedrnikom Ryzen 7 7800X3D s 96 MB L3, pa 12-jedrnikom Ryzen 9 7900X3D in 16-jedrnikom Ryzen 9 7950X3D; oba imata po 128 MB predpomnilnika L3. Sedaj naposled vemo, kdaj in za kolikšno ceno: močnejša modela prispeta 28. februarja, 8-jedrnik pa šele dober mesec dni pozneje, 6. aprila. 7950X3D bo stal 700 dolarjev, 7900X3D 600 dolarjev, 7800X3D pa 450 - vse cene veljajo...

12 komentarjev

AMD najavil procesorje Ryzen 7000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so letošnji Computex izkoristili za naznanitev nove generacije svojih namizniških procesorjev. Toda ryzeni 7000 prispejo šele ob koncu leta in bistvenih podrobnosti, kot so modeli in cene, še niso razkrili.

Jeseni bo dve leti, odkar so prispeli ryzeni 5000, ena najboljših družin procesorjev v AMDjevi zgodovini, s katero so pošteno podkurili večnemu tekmecu Intelu, ki se je tedaj še močno opotekal zaradi lastnih težav s proizvodnjo. Modri tabor je vmes lansiral arhitekturo Alder Lake, na katero bo letošnjo jesen z ryzeni 7000 odgovoril AMD (6000-ke so rezervirane za prenosniške izvedenke). Ker nas od tedaj loči še precejšen del leta, je bila tokratna predstavitev v okviru sejma Computex usmerjena zelo splošno (krajši video povzetek). Lisa Su s kolegi je predstavila načelne usmeritve podjetja z novo arhitekturo Zen 4, medtem ko specifik, kot so posamezni modeli, njihove cene in datumi prihoda, še ne vemo - zgolj to, da lahko novince pričakujemo nekje proti koncu leta.



...

109 komentarjev

Prvi namizniški procesor s tehnologijo V-Cache prispe aprila

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so napovedali sedmerico novih procesorjev serije Ryzen 5000(G). Medtem ko jih šest popolnjuje luknje v dosedanji ponudbi, pa bo bržkone največ pozornosti vzbudil Ryzen 7 5800X3D, z dodatno količino predpomnilnika L3.

Še lansko poletje smo upali, da bo AMD pred koncem leta lansiral procesorje s tehnologijo V-Cache (vertical cache), ki omogoča montažo dodatnega predpomnilnika v višino. Nato so težave s proizvodnjo polprevodnikov načrte zamaknile in na letošnjem sejmu CES smo lahko slišali, da naj bi prvi takšen igričarski procesor - Ryzen 7 5800X3D - prispel spomladi. Zdaj poznamo datum in ceno: 20. april in 450 dolarjev (ZDA, brez davka). To pomeni, da ima čip isto ceno kot Ryzen 9 5900X, ob tem pa je (kot navaden 5800X) še vedno osemjedrnik - in to z rahlo nižjimi frekvencami, da so toplotni izpust ohranili v prvotnih mejah. V zameno ima skupno kar 96 MB predpomnilnika L3, kar naj bi po zagotovilih inženirjev v igrah pomenilo približno 15-odstotni pribitek k...

29 komentarjev

Prvi APUji Ryzen 5000G samo za OEM partnerje

AnandTech - AMD je na tržišče poslal prve procesorje Ryzen 5000G, ki združujejo jedra Zen 3 z integriranim grafičnim vezjem. Toda zaenkrat jih samih zase na policah trgovin še ne bo mogoče dobiti, ker so rezervirani za OEM partnerje.

V zadnjih dneh se je po spletu raztepla množica testov pobeglih čipov Ryzen 5000G, kar je pomenilo, da lahko vsak čas pričakujemo lansiranje in sedaj so se naposled pojavili tudi na uradnem AMDjevem spisku. Da dogodka ne spremlja kakšna večja javna objava, je bržkone krivo dejstvo, da jih samih zase zaenkrat še ne bo mogoče dobiti, temveč so rezervirani za podjetja, ki sestavljajo računalnike. V AMDju obljubljajo, da "bo polno lansiranje sledilo pozneje v letošnjem letu", a natančnejšega datuma verjetno ne vedo niti sami, ker je celotno področje v primežu pomanjkanja polprevodniških vezij, ki zna trajati še kar nekaj časa.

Ryzeni s pripono G so APUji, se pravi AMDjevi procesorji z integrirano grafiko. 5000G, ki nosi tudi kodno ime Cezanne, sestavljajo jedra Zen...

17 komentarjev

Ryzeni 5000 za prenosnike prispejo naslednji mesec

vir: AMD
AMD - Najkonkretnejša najava z AMDjeve tiskovke na CESu so bili prenosniški procesorji Ryzen 5000 Mobile, za hip pa smo lahko videli tudi naslednjo generacijo strežniških čipov EPYC in cenejše Radeone RX 6000.

Šefica rdečega procesorskega tabora Lisa Su je za letošnjo predstavitev na sejmu CES izbrala modro obleko, kar je brez dvoma posledica dejstva, da je AMD Intel dobro zgrabil za vrat. Šalo na stran; tiskovna konferenca, ki je - kot vse druge letošnje - potekala prek spleta, je bila precej predvidljiva. Jesenskemu lansiranju namizniških procesorjev Ryzen 5000 je tokrat sledila splovitev inačic za prenosne računalnike, Ryzen 5000 Mobile. Recept zanje je presneto preprost: inženirji so vzeli lanske Ryzene 4000 Mobile in jedra Zen2 zamenjali z jedri Zen3, medtem ko je grafični sklop na arhitekturi Vega ostal enak. Kdor se je nadejal prihoda RDNA(2) v APUje, bo razočaran - čipi Van Gogh z Zen2 + RDNA2 prispejo pozneje letos, medtem ko naj bi tisto pravo kombinacijo Zena3 in RDNA2 videli...

49 komentarjev

AMDjevi procesorji Ryzen 5000 pridejo po Intelov skalp 5. novembra

vir: AMD
AMD - V AMDju so uradno najavili naslednjo generacijo namizniških procesorjev, Ryzen 5000, ki že leti s proizvodnih linij in pride v trgovine 5. novembra. Z njo želijo Intelove procesorje Core naposled potolči še tam, kjer so bili v zadnjem letu izenačeni - pri hitrostih posameznih jeder.

Vse odkar so pri AMDju pred tremi leti splovili serijo CPUjev Ryzen, z veliko naglico dohitevajo Intelove čipe in dolgo obdobje, ko je modri velikan na področju centralnih procesorjev povsem prevladoval, je praktično pozabljeno. Lanskoletni izid Ryzenov 3000 jih je konkurenci povsem približal tudi v parametru, kjer so doslej zaostajali več kot desetletje: v enonitni hitrosti. V Intelu so se sicer letos naposled pričeli pobirati po grdem fiasku s ponesrečenim prehodom na 10-nanometrsko proizvodnjo, a se še vedno precej opotekajo, zato so v AMDju sklenili, da je čas za coup de grace. Čipi Ryzen 5000, na osnovi nove arhitekture Zen 3, so napravljeni z enako proizvodnjo kot tritisočice in imajo ista...

150 komentarjev

AMD Zen bo Ryzen

AnandTech - AMD je predstavil več podrobnosti o svojih procesorjih nove generacije, ki so jih najavili avgusta z imenom Zen. Sedaj vemo, da bo uradno ime čipa Ryzen (izgovori [rájzən]). Znane pa so tudi prve specifikacije modelov, ki bodo izšli že v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Prve čipe Ryzen bomo ugledali v družini Summit Ridge, ki bo namenjena dražjim osebnim računalnikom. Šlo bo za polnokrvne 8-jedrne čipe, ki bodo imeli s simultanim večnitenjem 16 niti. Frekvence najhitrejših modelov bodo 3,4 GHz, količina predpomnilnika 4 MB za L2 in 16 MB za L3, poraba energije pa 95 W, kar je bistveno manj od Intelovih Broadwellov-E. AMD je že pred časom kazal, kako tak čip premaga Intelov Core i7-6900K z 3,2 GHz. Namizne procesorje Kaby Lake od Intela pričakujemo januarja,...

71 komentarjev

AMD-jev Zen bo še malo počakal

Ars Technica - AMD-jevi procesorji nove arhitekture Zen, ki so jih skupaj z enotnim podnožjem napovedovali za zadnje letošnje četrtletje, bodo nekoliko zamudili. AMD pravi, da bomo prve primerke dočakali prihodnje leto. So pa na novinarski konferenci v San Franciscu za vse nestrpneže razkrili več podrobnosti in pokazali, kako hitri naj bi bili novi čipi.

Že od prej vemo, da bodo procesorji Zen zgrajeni v 14-nm tehnologiji FinFET in okrog 40 odstotkov hitrejši od trenutnih AMD-jevih procesorjev (merjeno v ukazih na takt, IPC). Imeli bodo do 32 jeder (odvisno od modela) in pravo večnitenje (Symmetrical Multi Threading), podpirali pa bodo DDR4 in PCIe 3.0. Sedaj AMD razkriva še, da bo tretjenivojskega predpomnilnika 8 MB, izboljšan pre-fetcher, da bo drugonivojskega...

91 komentarjev

ZEN Vision W

vir: Neowin
Neowin - Navdušenci nad jabolčnimi proizvodi so nestrpno pričakovali predstavitev, ki se je odvila prejšnji teden, saj so krožile številne govorice o posodobitvi iPod-ov, do katere je potem res prišlo, žal pa ne v takšni meri, kot bi si želeli, saj nismo videli novega širokozaslonskega modela, temveč zgolj majhne popravke starih. A konkurenca ne počiva, eden boljših proizvajalcev MP3 predvajalnikov, Creative, je izdal ZEN Vision W, ki ponuja natanko to, kar se je pričakovalo od novih iPod-ov. Izdelek je opremljen s 4.3-palčnim widescreen zaslonom (od tu tudi naziv W), ki prekriva večino njegove površine, na voljo je v 30- in 60-gigabajtnih različici po ceni 300 in 400 dolarjev, v izvorni novici na Neowin pa obljubljajo celo, da nam gizmo ne bo grenil življenja z DRM-jem.

15 komentarjev

Creative Zen mp3 predvajalnik z virusom

PC World - Skoraj neverjetno ampak resnično. Finsko podjetje F-secure je opozorilo na to, da preko 4000 Creativovih mp3 predvajalnikov Zen Vision, ki so bili prodani na Japonskem, vsebuje črva, ki lahko napade operacijske sisteme Windows.

Črv sliši na ime Wullik.B ali tudi Rays.A in je star že 2 leti. Okužba je možna, če pri prenosu mp3-jev na gizmo poklikamo po okuženi datoteki.

Izvorna novica

Sedaj pa samo še čakamo dan, ko bodo izšli windowsi z vgrajenim virusom [>:D]

11 komentarjev

Creative Zen Vision

PC Magazine - Creative je poslal na trg novega tekmeca. Še preden bo Apple priplezal na tržišče z iPodom, ki bo poganjal tudi premikajoče se slikice, smo dobili tole lično škatlico.

Napravica ima ohišje iz magnezija, 3,7-palčni zaslon z ločljivostjo 640x480, vgrajen trdi disk velikosti 30 GB, podpira USB 2.0, poleg pa dobimo še daljinski upravljalec.

Zadeva podpira formate AVI, M-JPEG, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4-SP in WMV. Cena? Na PCmag.com, kjer so gizma testirali, pravijo, da bi se naj le-ta gibala okrog 400 zelencev.

10 komentarjev