»

Japonska pripravlja vizume za digitalne nomade

Slo-Tech - Čedalje več držav razmišlja o uvedbi vizumov, ki so namenjeni digitalnim nomadom. Po Južni Koreji bo šestmesečne vizume sedaj uvedla tudi Japonska, so včeraj sporočili z njihovega urada za imigracije. Zakonodaja je trenutno v javni obravnavi, veljati pa naj bi začela konec marca.

Trenutno Japonska nima enostavnega načina, ki bi tujcem med kratkotrajnim bivanjem omogočil začasno delo, tudi če gre za tuje delodajalce izven Japonske. V praksi se zato največkrat uporablja turistični vizum, ki omogoča 90-dnevno bivanje, a prepoveduje delo. V praksi je to seveda skoraj nemogoče preverjati, kadar gre za delo na daljavo za tuje delodajalce. In prav takšnim nomadom bodo namenjeni novi vizumi.

Za pridobitev novega vizuma bodo morali prosilci izkazati letni prihodek od tujih delodajalcev v višini 10 milijonov jenov, kar je približno 60.000 evrov, in urejeno zdravstveno zavarovanje. Če bo slednje veljalo tudi za njihove družinske člane, bodo lahko v državi legalno bivali tudi ti. Hkrati bodo...

30 komentarjev

ZDA vendarle ne bodo izgnale študentov, če so predavanja na spletu

Slo-Tech - Odločitev ameriške imigracijske policije (ICE), da izženejo vse tuje študente, ki so jim univerze zaradi epidemija covida-19 predavanja prestavila na splet, je doživela preobrat. Potem ko sta MIT in Harvard vložila tožbo zoper državo, so v poravnavi dosegli umik spornega določila. Na okrožnem sodišču v Massachusettsu je v poravnavi vlada umaknila sporno politiko, tako da bodo še naprej veljali stari pogoji od letošnje pomladi.

To pomeni, da bodo tuji študentje, ki v ZDA prebivajo na podlagi vizumov F-1 in M-1, smeli ostati v državi, četudi bodo njihove univerze - katerekoli so to, ne le Harvard in MIT, ki sta tožila - predavanja preselila na splet. Univerzi sta pred sodiščem zatrjevali, da bi z izgonom študentov nastala nepopravljiva škoda. Po drugi strani pa je država trdila, da so bila navodila iz marca le začasna in da so že tedaj povedali, da jih bodo sproti prilagajali situaciji. Univerzama je pritrdilo več kot 60 drugih visokošolskih ustanov, ki so poslala tako imenovana...

0 komentarjev

ZDA želijo izgnati tuje študente, ki imajo spletna predavanja, MIT in Harvard tožita državo

Slo-Tech - V začetku tedna je ameriškaimigracijska policija (ICE, Immigration and Customs Enforcement) presenetljivo objavila, da bodo tuje študente, katerih šole bodo zaradi epidemija covida-19 prešle na spletna predavanja, deportirali. Vsi študentje z vizam F-1 in M-1, ki so vpisani na univerze, ki so se zaradi varnosti odločile predavanja v celoti preseliti na internet, ne bodo mogli podaljšati vizumov ali vstopiti v ZDA. Kdor je že v ZDA, bo moral državo zapustiti kljub veljavnemu vizumu. Edini način, da ostanejo legalno v ZDA, je poslušanje kurzov, ki se izvajajo v živo. Edina izjema so imetniki vizumov F-1, ki študirajo angleščino, ter študentje F-1, ki so v šolah s hibridnim programom. Za M-1 popustov ni in bodo morali študentje čisto vseh predmete poslušati v živo, če bodo želeli ostali legalno v ZDA. V primeru, da se epidemiološka situacija poslabša in bodo šole sredi semestra prešle na spletni način, bodo morali njihovi študentje sredi semestra zapustiti ZDA.

Odločitev je dvignila...

36 komentarjev

ZDA ob vstopu vprašajo tudi po družbenih omrežjih

Slo-Tech - Obrazec ESTA, ki ga pred potovanjem v ZDA izpolnjujejo državljani iz držav, ki za vstop v EU ne potrebujejo vizuma (torej tudi Slovenije), je ta teden dobil novo vprašanje. Za zdaj je še neobvezno, a ZDA s to točko potnike pozovejo, naj "vnesejo podatke, povezane s spletno prisotnostjo". Z drugimi besedami, gre za imena uporabniških računov, ki jih imajo uporabniki na Facebooku, Instagramu, LinkedInu, YouTubu, Google+ idr. Na seznamu so tudi pri nas manj popularne storitve, denimo ruski VKontakte ali JustPaste.it. ZDA seveda ne zahtevajo predaje gesel, le imena profilov oziroma uporabniških računov, kar so prvikrat napovedali že poleti, sedaj pa so to udejanjili.

Sprememba, ki velja od 19. decembra, je po zagotovili tiskovne predstavnice mejne policije namenjena lažjemu identificirajo morebitnih groženj. Za zdaj je vnos...

49 komentarjev

ZDA in Kitajska se zapletata v internetno vojno

Reuters - Odnosi med ZDA in Kitajsko se na tehnološkem področju zaostrujejo, saj oboji drugi državi očitajo industrijsko vohunjenje, prisluškovanje, hekerske vdore in internetni terorizem. ZDA grozijo s spremenjeno vizumsko politiko in ekonomskimi prijemi, Kitajska pa uvaja preverjanje vse opreme.

ZDA razmišljajo o zaostritvi vizumske politike in zavračanju zahtevkov iz izdajo vizumov za kitajske državljane, ki se želijo udeležiti hekerski konferenc in tekmovanj DefCon in Black Hat, ki vsako leto avgusta potekata v Las Vegasu. Jeff Moss, ustanovitelj konferenc, pravi, da je lahko odločitev zgolj simbolične narave, saj se predavanja na konferencah snemajo in so dostopna vsakomur. Ker na DefConu...

44 komentarjev

Hekerji vdrli v več kot sto univerz

Betabeat - Hekerji iz skupine z imenom GhostShell so včeraj objavili rezultate Projekta WestWind, kakor so poimenovali vdor v več kot sto univerz po svetu in javno priobčitev zbranih osebnih podatkov. Skupina ni neznana.

Že avgusta so pritegnili pozornost internetnega občestva, saj so v sklopu Projekta HellFire objavili več kot milijon podatkov o uporabniških računih z najrazličnejših spletnih strani. Sedaj so se lotili tudi univerz in prizadete so tudi tako elitne, kot so Harvard, Stanford, Princeton in Cambridge. Tarča so bile univerze s celega sveta, tako da med žrtvami najdemo tudi züriško, berlinsko, osaško in še številne druge. Slovenskih univerz na seznamu ni - bržkone niso dovolj zanimive, ne pa tako neprebojno zaščitene. Javno so objavili 120.000 osebnih podatkov, med njimi uporabniška imena, gesla in podatke o študentih.

V izjavi za javnost so hekerji svoje...

4 komentarji

Ameriška višja šola potrdila desetletno virusno okužbo in krajo občutljivih osebnih podatkov

Zapečateni računalniki v učilnici, kjer so najprej odkrili okužbo.

Slo-Tech - Rektorat ameriške višje šole City College v San Franciscu je potrdil obsežno in vsaj desetletno okužbo njihovega informacijskega sistema z virosom, ki naj bi kradel občuteljive osebne podatke in jih v nočnih urah prenašal na strežnike v Rusiji in na Kitajskem. Sumijo, da so bili odtujeni prijavni podatki za spletno bančništvo, e-poštna in facebook gesla, ter drugi podatki, ki bi lahko koristili za potrebe kraje identitete. Razkritje je toliko bolj občutljivo, ker gre za eno največjih višješolskih inštitucij v državi, z letnim vpisom blizu 100 tisoč študentov in ducat campusi širom San Francisca.

Dolgotrajnost okužbe naj bi bila v veliki meri posledica sorazmerno slabega odnosa vodstva do informacijske varnosti, kar se...

13 komentarjev

ZDA zaprosile za izročitev britanskega upravitelja TVShack.net

Guardian - Popularni portal TVShack.net je bil med prvimi žrtvami operacije In Our Sites, ki jo je ameriška carinska uprava začela izvajati oktobra lani in v valovih poteka še danes. Stran je objavljala povezave in embede nelicenciranih prenosov TV in športnih dogodkov, zato ji je ICE zasegel domeno. Zdaj so ugotovili še identiteto njenega upravitelja - šlo naj bi za 23. letnega britanskega študenta računalništva Richarda O'Dwyerja (na sliki) - in Združeno kraljestvo zaprosili za izročitev v ZDA. Pri tem je zanimivo, da to početje na otoku ni protipravno, da Richarda z jurisdikcijo ZDA ne veže nič razen povsem domene ter da ICE linkanje vsebin enači s preprodajo prepovedanih drog in drugimi posredniškimi dejanji v tej "branži".

Tako na zadeve glede Erik...

7 komentarjev