» »

Hekerji vdrli v več kot sto univerz

Hekerji vdrli v več kot sto univerz

Betabeat - Hekerji iz skupine z imenom GhostShell so včeraj objavili rezultate Projekta WestWind, kakor so poimenovali vdor v več kot sto univerz po svetu in javno priobčitev zbranih osebnih podatkov. Skupina ni neznana.

Že avgusta so pritegnili pozornost internetnega občestva, saj so v sklopu Projekta HellFire objavili več kot milijon podatkov o uporabniških računih z najrazličnejših spletnih strani. Sedaj so se lotili tudi univerz in prizadete so tudi tako elitne, kot so Harvard, Stanford, Princeton in Cambridge. Tarča so bile univerze s celega sveta, tako da med žrtvami najdemo tudi züriško, berlinsko, osaško in še številne druge. Slovenskih univerz na seznamu ni - bržkone niso dovolj zanimive, ne pa tako neprebojno zaščitene. Javno so objavili 120.000 osebnih podatkov, med njimi uporabniška imena, gesla in podatke o študentih.

V izjavi za javnost so hekerji svoje početje poizkusili preobleči v plemenitejše vzgibe. Kritizirali so naglo spreminjanje zakonodaje, absurden porast šolnin v ZDA in Zahodni Evropi ter okostenelost azijskih univerz. Kako točno naj bi vdor in javna izpostavitev podatkov pospešila dialog, niso povedali. So pa javno okarali univerzitetna omrežja, saj naj bi bilo v njih trivialno lahko vdreti, številna pa so bila že okužena z raznorazno nesnago.

4 komentarji

NeMeTko ::

So si pa našli ravno najlažje tarče, kar jih je možno.

Akademska omrežja niso nikoli bila znana po svoji varnosti. Poglavitni poudarek na teh omrežjih je na visoki prepustnosti.

Tudi pri nas ni kaj dosti drugače. Načeloma za neko višjo varnost takointako (kao) ni denarja, poudarek pa se polaga na ozaveščanju uporabnikov, naj na netu ne odlagajo osebnih podatkov in pazijo na svoja gesla. Ocenjujem, da je več kot 90% šolskih in univeriztetnih omrežij pri nas na stežaj odprtih in nimajo popolnoma nobene zaščite pred morebitnimi vdori.

JesusChrist ::

+ omenja se Princeton, pa so samo neki posredni "Princeton Association" WP pohekali, ki nima ravno kaj veze z univerzo (daleč od princeton omrežja, gesel in uporabniških)... Meni se zdi to bolj neko na random sranje, kjer so pač lahko prišli notri.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Markoff ::

V primerjavi z napadi na razne institucije, ki znajo početi umazane (vsaj neetične, če ne tudi nezakonite stvari), pa je tole prikaz čiste objestnosti. Nobenega višjega cilja, nobene plemenitosti. Just fockin' mean.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

offline ::

Well, linki s podatki so zdaj vsi offline...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajski hekerji napadajo ameriške časnike in iščejo kitajske vire

Oddelek: Novice / Varnost
96738 (5323) nekikr
»

Podrobnosti o aretaciji članov Anonymousa in LulzSeca

Oddelek: Novice / Varnost
4212950 (10941) Mehmed
»

Sony še vedno na udaru (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
13127197 (24837) ABX
»

Sony ni pričal pred Kongresom, uradno mnenje IP

Oddelek: Novice / Varnost
135286 (4019) 3furious

Več podobnih tem