»

Xbox Cloud Gaming prihaja na Samsungove televizorje

Xbox News - Pri Microsoftu so naznanili prvo serijo naprav, ki bodo videle aplikacijo za pretočno igranje Xbox TV: to so najnovejši Samsungovi televizorji.

Pričenja se živahen teden dogodkov z igričarskimi najavami, ki naj bi zapolnile praznino, nastalo po odpovedi letošnjega sejma E3. Pred nedeljskim prikazom prihajajočih iger iz Microsofta so v Redmondu razgrnili nekatere strateške namere in tehnične novosti. Po tem, ko so lani najavili nativno aplikacijo za pretočno igranje na televizorjih, Xbox TV, so tokrat pojasnili, da jo bomo prvič lahko preizkusili konec tega meseca, in sicer na "letošnjih" Samsungovih pametnih TV napravah ter monitorjih. Če in kdaj se bo zmogljivost razširila na starejše generacije naprav, še ne vemo. Za dostop do Microsoftovega igričarskega oblaka bo potrebna naročnina Game Pass Ultimate, razen pri peščici izjem, kot je Fortnite. Storitev bo dosegljiva v 28 državah, po novem tudi Argentini in Novi Zelandiji; poleg pa še vedno ne bo Slovenije, ker nas v Redmondu,...

4 komentarji

Ogromen pobeg podatkov s Twitcha

Ars Technica - V sredo so še neidentificirani napadalci na spletu objavili celotno izvorno kodo Twitcha in praktično vseh z njim povezanih notranjih programskih orodij, pa tudi zaslužke največjih akterjev na platformi. Gre za enega največjih pobegov podatkov v zgodovini.

Preteklo sredo, 6. oktobra, so uporabniki spletnega foruma 4chan lahko naleteli na izjemno zanimivo objavo (na sliki): anonimni uporabnik je skozi torrent ponudil 125 GB velik paket podatkov, v katerem naj bi bili, po vrsti: kompletna izvorna koda platforme za pretočni video Twitch, vključno z vso zgodovino programskih posodobitev in kodo vseh aplikacij; izvorna koda vseh notranjih razvojnih orodij, ki jih v podjetju uporabljajo, vključno s tisto iz oddelka za varnost (red team tools); koda še nedokončane trgovinske igričarske platforme s kodnim imenom Vapor, ki naj bi bila Amazonov tekmec Steama; za nameček pa tudi zaslužki 10.000 največjih Twitchevih streamerjev iz leta 2019. Podjetje je najprej na hitro omenilo, da je res...

13 komentarjev

Spor med Epic Games in Applom se zaostruje

Slo-Tech - Ravsanje med Epic Games in Applom zaradi spora okoli višine davka v App Storu se je prelevilo v žolčen pravni dvoboj. Apple je za talca vzel Unreal Engine in skuša blokirati njegov razvoj na svojih napravah, kar pa je nato sprožilo podporo Microsofta Epicu.

Pred dvema tednoma je prišlo do enega bolj monumentalnih trkov med tehnološkimi velikani, ko je igričarska firma Epic Games na populističen način sprožila spor z Applom in Googlom, vse zaradi njunega 30-odstotnega davka, ki ga od transakcij pobirata na svojih nalinijskih trgovinah App Store in Google Play. V Epicu so dogodke izzvali tako, da so za svojo priljubljeno igro Fortnite dostavili posodobitev, ki omogoča mikroplačevanje mimo trgovin in s tem pravil, kar je najprej sprožilo blokado igre na eni strani in nato še tožbo na strani Epica. Kako se bo Timu Sweeneyju in druščini tvegano igračkanje izšlo, je v veliki meri odvisno od tega, koliko drugih podjetij in pa politikov bodo uspeli pridobiti na svojo stran - gotovo pa si...

200 komentarjev

Microsoft kot kaže načrtuje virtualni operacijski sistem

ZDNet - Šlo naj bi za novo ponudbo tipa namizje kot storitev, zgrajeno na temeljih Microsoftovega Virtual Desktopa, na voljo pa naj bi bila v prihodnjem letu. Kot kaže bo Cloud PC, kot ga delovno imenujejo, del ponudbe 365, in sicer za mesečno naročnino v fiksnem znesku. Kar je drugače kot pri sedanjem najemu virtualnega namizja, pri katerem uporabnik plača glede na porabljene sistemske vire. Zadevo so pri ZDNet odkrili povsem slučajno, prek zaposlitvenega oglasa.

Cloud Pc naj ne bi bil zamenjava za lokalno nameščene Windows in pisarniški paket Office, pač pa jo pri Microsoftu vidijo kot prilagodljivo ponudbo za podjetja, ki želijo svoje stare PC računalnike pretvoriti v tanke odjemalce oz. thin cliente.

Microsoft trenutno že ima storitev, imenovano Microsoft Managed Desktop, pri kateri nameščanje, vzdrževanje in upravljanje operacijskega sistema in ključnih poslovnih aplikacij ter naprav prevzame Microsoft. V paketu je še konfiguracija sistema, varnostni nadzor, analitika in 24-urna...

34 komentarjev

Microsoft ukinja pretočni servis Mixer

Slo-Tech - Iz Microsofta je prišla nenadna novica, da je pred Mixerjem, njihovo storitvijo za streamanje igričarskih dogodivščin, samo še mesec dni življenja, saj jo bodo z 22. julijem zaprli, medtem ko obstoječe partnerje usmerjajo proti servisu Facebook Gaming. Odločitev je še posebej presenetljiva v luči dejstva, da so v preteklem letu z odmevnimi prestopi s Twitcha k sebi pripeljali več vidnih ustvarjalcev.

Ob prenosih igričarjenja mnogi danes že preživijo več časa kot ob igranju iger samem, zato ni bil nihče presenečen, ko je pred štirimi leti Microsoft prevzel mlado platformo za pretočni video Beam. Leto zatem so jo preimenovali v Mixer in jo tesno integrirali v Xboxov ekosistem. Čeprav je možno video igranja na Microsoftovih konzolah izvažati tudi na druge tovrstne servise, pa je raba Mixerja daleč najenostavnejša in videti je bilo, da bo eden temeljev ponudbe tudi v prihodnji generaciji ŠkatelX. Podjetje je v lanskem letu vrglo milijone dolarjev v ekskluzivne pogodbe, s katerimi so k...

8 komentarjev

Evropski parlament zaloten pri tihem uvajanju prepoznave obrazov?

theguardian.com - Slab mesec potem, ko je v javnost prišla namera Evropske komisije, da začasno prepove uporabo samodejne prepoznave obrazov na javnih mestih, je v javnost prišla še povsem nasprotna namera evropskega parlamenta (EP). Na eni od strani njihovega intraneta so namreč novinarji Guardiana in zaposleni odkrili zabeležko razprave, v kateri so razpravljali prav o tem, kako bi vpeljava take tehnologije pomagala pri večji varnosti in boljšem nudenju storitev poslancem.

Zapis, ki je nato bliskovito izginil, je nosil naslov "Umetna inteligenca za boljše storitve," in je poleg prepoznave obrazov govoril tudi o prevajanju s pomočjo umetne inteligence ter nasploh o koristnih posledicah pri delovnih procesih, kategoriziranju zaposlenih in najemanju storitev.

Zapis je bil izbrisan potem, ko se je o njem s pismom najvišjim uradnikom predstavniškega telesa, pozanimala nizozemska liberalna poslanka Sophia In’t Veld. V pismu je vodstvo neposredno vprašala o koristih vpeljave take tehnologije, njeni...

24 komentarjev

Odprto pismo, izzvano z nespodobnim povabilom britanskih obveščevalcev

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Petdeset tehnoloških podjetij, civilnih združenj in varnostnih strokovnjakov se je podpisalo pod odprto pismo, v katerem so obsodili predlog britanskega GCHQ (Government Communications Headquarters), po katerem bi obveščevalcem po potrebi omogočili prisluškovanje šifriranim komunikacijam. Med precej ogorčenimi podpisniki pisma so denimo tudi Google, Apple in WhatsApp.

Predlog,...

23 komentarjev

Švedi in Danci jemljejo slovo od znamk

Ars Technica - Švedska pošta se pripravlja na uvedbo alternativna sistema plačevanja poštnine za pisma, ki bo odpravil potrebo po znamkah. Doslej je bilo namreč v poštne nabiralnike mogoče vreči le pisma, ki so imela znamko, v nasprotnem primeru jih je bilo treba oddati na okencu in plačati poštnino tam. Da bi ljudem približali pošiljanje pisem, so uvedli plačilo poštnine prek SMS-sporočil. Kdor želi poslati pismo, pošlje SMS-sporočilo na številko pošte, tako da poštnino poravna kar ob računu za telefon, nazaj pa dobi SMS-odgovor s kodo, ki jo napiše na pismo v dokaz, da je poštnina resnično plačana.

Podoben sistem bo uvedla tudi Danska, ki bo to storila že 1. aprila. Švedi datuma uvedbe nove storitve še niso določili. Anders Åsberg, vodja oddelka za marketing in razvoj v švedskem Posten AB,

17 komentarjev

Twitter prevzel Mixer Labs

TG Daily - Twitter je prevzel obetavno mlado podjetje Mixer Labs, ki skrbi za stran GeoAPI.com. Ta omogoča preračunavanje koordinat v naslove, iskanje različnih podjetij po fizični lokaciji itn. Twitter je tako pridobil novo funkcijo, da bo lahko ob vsakem twittu prikazal tudi lokacijo, od koder je bil ta poslan. Razvijalci bodo lahko uporabili pogon GeoAPI, da bodo lahko k twittom pripenjali relevantne podatke o lokaciji ipd. V Twitterju bodo sedaj povezali GeoAPI z aplikacijami, kot so Birdfeed, Seesmic Web, Foursquare, Gowalla, Twidroid in Twittelator Pro, saj bi lahko te največ pridobile. Finančnih podrobnosti prevzema strani nista želeli razkriti.

1 komentar

Year 2003 Bug?

The Register -

Po svetovnih e-mail nabiralnikih menda že lep čas kroži pisemce, ki vas opozarja na računalniški hrošč leta 2003, ki naj bi ugonobil naše abake pojutrišnjem. Hrošč naj bi bil odkrit 23. februarja, nastopil pa naj bi zaradi okroglega (khm, khm) datuma v računalniškem zapisu -- 03/03/03. Pismo še pravi, da čas nedelovanja računalniških sistemov ostaja neznan, medtem ko strokovnjaki menijo, da bo zagotovo daljši od 24 ur.

V pismu seveda ni niti drobca resnice, saj nam v bližnji prihodnosti ne grozi nobena časovno tempirana e-bomba. Kljub očitnemu nesmislu pisma, je mnogo ljudi nasedlo. Kako izgleda pismo, si lahko preberete tu. Še novica.

14 komentarjev