»

Predpisovanje hidroksiklorokina in ivermektina bolj razširjeno v republikanskih sredinah

Slo-Tech - Raziskovalci s Harvarda so ugotavljali, kako se je po izbruhu epidemije covida povečalo predpisovanje hidroksiklorokina in ivermektina v ZDA. Obe učinkovini sta bili svoj čas v javnosti izpostavljeni kot zdravili za lajšanje poteka covida ali celo zdravljenje, čeprav uradne institucije jasno odsvetujejo njuno uporabo zaradi neučinkovitosti in nevarnih stranskih učinkov. To stališče je osnovano na metaanalizi vseh objavljenih študij, ki so proučevale učinkovitost omenjenih učinkovin. V najnovejši raziskavi, ki je objavljena v ugledni reviji JAMA Internal Medicine, niso odkrili le (pričakovanega) povečanja predpisovanja teh dveh učinkovin, temveč zelo jasno korelacijo s političnim zemljevidom s predlanskih predsedniških volitev.

Analizirali so predpisovanje hidroksiklorokina, ivermektina in dveh kontrolnih učinkovin: metotreksata in albendazola. Ti se uporabljata za zdravljenje podobnih stanj, a nista bili nikoli v javnosti omenjeni v povezavi s covidom. Podatke so kontrolirali za...

57 komentarjev

Googlovi začasni agencijski sodelavci nezakonito podplačani

Slo-Tech - The Guardian je razkril, da je Google leta plačeval začasne sodelavce (temporary workers) manj, kot bi jih po zakonodaji številnih držav, v katerih imajo pisarne, moral. Vodstvo podjetja je bilo s problemom seznanjeno vsaj od maja 2019, a so problem pometli pod preprogo, namesto da bi ga odpravili. Bolj jih je zanimal ugled podjetja kot položaj delavcev.

Googlovi zaposleni so deležnih številnih ugodnosti in bonbončkov, a podjetje na nogah drži tudi vsaj tako velika množica začasnih sodelavcev. Največ jih zaposlujejo na oddelkih za iskanje kadrov, marketing in samovozeče avtomobile (Waymo). Ti zaposleni, ki jih imenujejo TVC (temps, vendors, contractors), imajo slabše delovne pogoje in ponekod niti nimajo polnega zdravstvenega zavarovanja. V ZDA so razlike dopustne, v evropskih državah in številnih azijskih državah pa zakonodaja zahteva, da imajo tudi začasni sodelavci enake plače in druge pravice (dopust, odmori, delovni čas ipd.) kakor redno zaposleni. Po informacijah The...

26 komentarjev

Ali remdesivir pomaga pri covidu-19? WHO pravi ne, FDA ga je potrdil

Slo-Tech - Ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) je v četrtek uradno odobrila remdesivir (s komercialnim imenom Veklury) za zdravljenje covida-19 pri bolnikih, starejših od 12 let, kadar potrebujejo hospitalizacijo. To je prvo zdravilo, ki ga je FDA odobril za zdravljenje te bolezni. Pred tem je bil remdesivir na seznamu izredno odobrenih zdravil (Emergency Use Authorization) v izrednih okoliščinah, kamor sodi tudi pričujoča pandemija. V okviru EUA je remdesivir možno predpisovati tudi otrokom (in bolnikom, lažjim od 40 kg).

FDA je zapisal, da odobritev novega zdravila terja trdne dokaze o učinkovitosti in dokazano varnost pri nameravani uporabi (vedno se tehtajo prednosti v primerjavi s stranskimi učinki). EUA je možno izdati brez tega tehtanja, za normalno odobritev pa je to nujno. FDA pojasnjuje, da je remdesivir potrdil na podlagi analize treh kliničnih preizkusov, ki so nedvoumno pokazali njegovo učinkovitost.

Prvo randomizirano, dvojno slepo študijo s kontrolo za placebo je...

121 komentarjev

Raziskava na Cornellu: Trump gonilo dezinformacij o covidu-19

Slo-Tech - Raziskovalci z univerze Cornell so analizirali več kot 38 milijonov različnih časopisnih člankov, da bi ugotovili, od kod in kako se širijo dezinformacije, teorije zarote in neresnice o novem koronavirusu SARS-CoV-2 tudi v klasičnih medijih. Če smo menili, da so te omejene pretežno na družbena omrežja in platforme za objavljanje, so v novi študiji pokazali, da to ni res. V študiji so ugotovili, katere so najpogostejše teme dezinformacij in tudi, presenetljivo, da je ameriški predsednik Donald Trump najpogostejši skupni imenovalec. Več kot 37 odstotkov problematičnih objav omenja Trumpa, s čimer je ta daleč najpogostejši pojem.

V študiji so analizirali 38 milijonov besedil v angleščini, ki so bila objavljena v tradicionalnih medijih med 1. januarjem in 26. majem letos. Med njimi so odkrili 1,1 milijona člankov, ki so vsebovali dezinformacije o pandemiji. Med temi je bilo le 16,4 odstotka takšnih, ki so preverjali dejstva, torej so dezinformacije vsebovali zaradi komentarjev in...

7 komentarjev

WHO ne bo več preizkušala hidroksiklorokina proti covidu-19

Slo-Tech - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da v veliki klinični študiji možnih zdravil za covid-19 Solidarity prekinja preizkušanje hidroksiklorokina. Za to potezo so se odločili, ker so preliminarni rezultati in predhodne študije pokazali, da hidroksiklorokin ne vpliva na smrtnost zaradi covida-19 ali nudi drugih kliničnih učinkov (hitrejše prebolevanje, krajša hospitalizacija, manj potreb po predihavanju itd.). Zato v študijo ne bodo dodajali novih ljudi, trenutni udeleženci pa lahko takoj izstopijo ali pa dokončajo trenutni režim. Še vedno v okviru Solidarity preizkušajo nekatera druga zdravila, med njimi lopinavir-ritonavir, remdesivir in interferon beta-1a.

Tudi v Veliki Britaniji so že v začetku meseca ustavili klinične študije Recovery, v katerih so raziskovali več potencialnih zdravil za covid-19, med drugim tudi hidroksiklorokin. Tudi Britanci niso opazili nobenih prednosti. V preizkusu je sodelovalo 1542 bolnikov, ki so prejemali zdravilo, in 3132 zdravnikov...

40 komentarjev

FDA ukinil izredno uporabo (hidroksi)klorokina pri covidu-19

Slo-Tech - Ameriški regulator FDA (Food and Drug Agency) je danes hidroksiklorokin in klorokin umaknil s seznama izrednih načinov za zdravljenje covida-19. Za to potezo so se odločili po pregledu novih informacij, ki so jih dale klinične študije teh zdravil in ki kažejo, da ni verjetno, da bi zdravili imeli protivirusni učinek proti SARS-CoV-2. To ne pomeni, da se bodo zaključile še obstoječe klinične študije, a do morebitnih novih informacij omenjeni zdravili ne bosta smeli biti predpisani bolnikom (ki ne sodelujejo v nobeni raziskovalni študiji).

Da ni prepričljivih in konsistentnih dokazov, da bi hidroksiklorokin in klorokin pomagala obolelim za covidom-19, je doslej pokazalo že 14 raziskav. V nekaterih primer je celo kazalo, da naj bi bil hidroksiklorokin škodljiv, saj bi lahko okrepil težave s srcem, a so ti izsledki negotovi, dve študiji pa umaknjeni. Hidroksiklorokin je sicer odobreno zdravilo za druge bolezni, denimo lupus in artritis. Konkretna verzija (oralna formulacija), ki so jo...

20 komentarjev

Umaknjeni dve pomembni študiji o terapijah za covid-19

Slo-Tech - Pravzaprav ni presenetljivo, da je prvi znanstveni škandal pri raziskavah covida-19 povezan z zdravilom hidroksiklorokin. Zdravilo, ki se v nekaterih primerih uporablja za zdravljenje malarije ter še nekaterih bolezni, si je zaradi anekdotičnih zgodb pridobilo sloves zdravila proti covidu-19. Stekle so različne študije, ki pa teh učinkov niso pokazale. Štirinajst raziskav je pokazalo, da ni možno dokazati konsistentnih pozitivnih učinkov zdravila na zdravljenje bolezni covid-19. Ti rezultati še vedno stojijo.

Prelomen pa je bil članek, ki je bil 22. maja objavljen v ugledni reviji The Lancet. V njem so avtorji ugotovili, da hidroksiklorokin ni le neučinkovit, temveč smrtno nevaren, ker lahko povzroči nevarne aritmije. Po svetu so se ustavili klinični testi zdravil, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je v programu Solidarity za preizkušanje zdravljenj covida-19 ustavila študij hidroksiklorokina.

Avtorji so primerjali izid pri 15.000 bolnikih v 671 bolnišnicah po vsem...

42 komentarjev

Varnostna razdalja pri covidu-19 in pravila znanstvenega objavljanja

Slo-Tech - Medtem ko se koronavirus širi po svetu, znanost poizkuša pridobiti čim več informacij o tem virusu. Danes je znano več kot pred mesecem dni in bistveno več kot januarja. Ker znanstveniki lahko svetujejo le na podlagi informacij, ki jih imajo, so se tudi priporočila skozi ta čas spreminjala. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) trenutno svetuje, da smo oddaljeni vsaj en meter, Nacionalni inštitut za javno zdravje pa poldrugi meter, kar velja v številnih državah. To je tudi razlog, da veljavni odlok o omejitvi gibanja dovoljuje tudi dostop do sprehajalnih površin, če vzdržujemo varno razdaljo do drugih skupin ljudi. Ta teden pa so za veliko razburjena poskrbele trditve raziskovalcev s KU Leuven in TU Eindhoven, da je pri hoji, teku in kolesarjenju razdalja lahko 1,5 metra premalo.

Strokovnjaki za aerodinamiko in modeliranje so namreč simulirali, kako daleč pri teh aktivnostih nosi kapljice sline, ko športniki kašljajo, kihajo ali zgolj izdihujejo. Uporabili so orodja, ki so...

116 komentarjev

Facebook in Twitter odstranjujeta neresnične izjave politikov o koronavirusu

Slo-Tech - Pandemija koronavirusa je povzročila tektonske spremembe na Facebooku, ki doslej z redkimi izjemami (npr. neresnice ali zavajanja glede izvedbe volitev) ni vodil uredniške politike in ni posegal v objave na svoji platformi. Spričo izbruha koronavirusa pa so se temeljiteje lotili preverjati resničnosti trditev, ki jih izrekajo visoki politiki. Doslej se je na primer Twitter po lastnih besedah raje motil v smeri, da neresnic ni brisal, kakor da bi izbrisal karkoli preveč.

Tako je Facebook odstranil videoposnetek, na katerem je brazilski predsednik hodil po ulicah in ljudem razlagal, da je hidroksiklorokin učinkovito zdravilo za zdravljenje te bolezni. Posnetek je izbrisal tudi Instagram, ki je prav tako v Facebookovi lasti. Facebook je za The Verge izrecno potrdil, da je bila razlog za izbris trditev o hidroksiklorokinu. Za TechCrunch pa so v Facebooku povedali, da odstranjujejo objave, ki bi lahko povzročile telesno škodo. Hidroklorokin je zdravilo, podobno klorokinu, ki sta v...

46 komentarjev

Zamolčan konflikt interesov v medicinskih znanostih

The New York Times - Nepreklicno je odstopil glavni zdravnik in raziskovalec na prestižni newyorški onkološki kliniki Memorial Sloan Kettering Cancer Center, potem ko so novinarji The New York Timesa in ProPublice raziskali in objavili podatke o tem, da v svojih študijah ni razkril povezav z več podjetji, od katerih je dobival milijonske zneske. Dr. José Baselga sicer poskuša relativizirati svoje početje, češ da v večini primerov razkritje ni bilo potrebno, ker je šlo za bazične raziskave, v drugih primerih pa je bil samo nedosleden, a je bil na koncu prisiljen odstopiti. Eden najbolje plačanih in najbolj znanih raziskovalcev raka na svetu pa ni edini, ki v svojih znanstvenih člankih ni razkrival konflikta interesov.

Skoraj vse znanstvene...

25 komentarjev

PLoS hoče javno objavo vseh podatkov iz znanstvenih člankov, a to ni tako preprosto

Slo-Tech - Ugledna znanstvena revija PLoS je lani decembra napovedala spremembo politike, ki od marca letos zahteva, da avtorji že ob oddaji članka priložijo vse zbrane podatke oziroma navedejo mesto, kjer so ti javnosti dostopni. Sliši se precej enostavno: ko narišete graf, je treba poskrbeti še za javno objavo številk, iz katerih je ta graf nastal. V praksi pa je situacija bistveno bolj zapletena.

Včasih raziskovalci ugotovijo, da bi potrebovali podrobnejše ali surove podatke predhodne raziskave, kot so bili objavljeni v članku. To ni enostavno, o čemer smo pisali lani, saj je veliko zlasti podatkov iz starejših študij izgubljenih, nedostopnih ali kod drugod v digitalnih vicah. Četudi so vsi...

0 komentarjev

Novosti pri zdravljenju kroničnega srčnega popuščanja

Delo - Kronično srčno popuščanje je bolezen, kjer bolniki trpijo zaradi slabše zmožnosti srca za črpanje krvi po telesu. Bolezen prizadene do 3 odstotke prebivalstva, predstavlja pa kar 10% bolnišničnega zdravljenja. Bolezen prizadne predvsem starejše ljudi, po nekaterih ocenah ima to obolenje kar 10 odstotkov starejših od 70 let. Prognoza bolezni je razmeroma slaba, saj polovica bolnikov umre v štirih letih.

To pa se utegne spremeniti. Raziskovalci Michael Böhm, Karl Swedberg, Michel Komajda, Jeffrey S. Borer, Ian Ford, Ariane Dubost-Brama in drugi so namreč pred kratkim predstavili rezultate klinične študije protiishemične zdravilne učinkovine ivabradin (pri nas je dostopna v registriranem zdravilu Procoralan), ki ugotavlja, da ivabradin kot dodatek k standardnemu zdravljenju pomembno zmanjša smrtnost pacientov. Prav tako je pri pacientih, ki jemljejo to učinkovino manj potreb po bolnišničnem zdravljenju.

V študiji so 3264 pacientom dajali placebo, 3241 pa ivabradin, rezultati pa so...

0 komentarjev