»

Moderatorka na YouTubu toži delodajalca

vir: CNET
CNET - Znano je, da je delo moderatorja vsebin na družbenih omrežjih psihično zelo naporno, pogosto pa tudi slabo plačano in brez ustrezne podpore. Zato ni presenetljivo, da nekdanja moderatorka na YouTubu toži podjetje, ker je zaradi dela domnevno dobila depresijo in posttramvatsko stresno motnjo. V tožbi, ki jo je vložila na kalifornijsko sodišče, trdi, da ima zaradi gledanja neprimernih vsebin težave s spanjem in strašne more. Zaradi strahu ne more biti v množicah ljudi, ima panične napade in težave s tesnobnostjo.

Pri svojem delu je morala redno spremljati najrazličnejše travmatične posnetke, od obglavljanj do spolnih zlorab otrok. Ker je moderatorjev premalo, morajo obstoječi vsak dan vsaj štiri ure gledati te vsebine. Dnevno ocenijo od 100 do 300 videoposnetkov, pri čemer mora biti napaka manj kot 2-5 odstotkov. V Googlovem centru v Austinu je delala od januarja 2018 do avgusta 2019.

V tožbi, ki želi postati skupinska tožba, od podjetja terja odškodnino, plačilo zdravljenja in...

6 komentarjev

Facebook je vedel, da vnaša razdor v družbo, in opozorila ignoriral

Slo-Tech - V časih pred internetom so bili ljudje izpostavljeni približno istim virom novic in informacij, predvsem pa so bili deležni pogledov z več strani. Internet je to precej spremenil, saj je ljudem omogočil zatekanje v vsebine, ki podpirajo njihova prepričanja, družbena omrežja pa so to dogajanje še intenzivirala. Na političnem področju se to še posebej vidi, saj so zagovorniki različnih strani bolj razdvojeni kot kdajkoli. In Facebook? Največje družbeno omrežje na internetu pri tem ni nedolžno, saj je pomemben motor delitev na internetu, kar podjetje ve že več let in namenoma ne ukrepa.

Algoritem, ki vlada na Facebooku in določa, kaj bo kdo videl, ima preprosto nalogo. Maksimizirati mora angažma uporabnikov, kar v lepši slovenščini pomeni, da mora uporabnike premamiti, da na strani ostanejo čim dlje in delijo čim več. Žal pa so takšne zahteve destruktivne za družbo, je pokazala Facebookova preiskava, preden so jo ukinili. To so vedeli že leta 2016, a namenoma niso reagirali,...

55 komentarjev

Facebookovim moderatorjem odškodnina zaradi posledic njihovega dela

vir: Pxfuel

vir: The Verge
The Verge - Znano je, da na Facebooku za preverjanje vsebin ob algoritmih strojne pameti, skrbijo tudi moderatorji iz krvi in mesa. Skupina ameriških moderatorjev je leta 2018 proti podjetju vložila skupinsko tožbo zaradi posledic, ki jih tako delo prinaša, med njimi sta tudi postravmatski sindrom in depresija, ki ju povzroča ogledovanje posnetkov samomorov, posilstev in umorov. Gre za podobna stanja, kot jih opisujejo vojaki po vrnitvi z vojnih območij. Moderatorji so pred sodiščem so zatrjevali, da Facebook v njihovih primerih ni poskrbel za varno delovno okolje, čeprav so jih v resnici zaposlovali Facebookovi podizvajalci.

Prejšnji teden sta sprti strani dosegli sporazum, ki ga mora v nadaljevanju potrditi še sodišče, v grobem pa določa skupno odškodnino v višini 52 milijonov ameriških dolarjev, ki si jo bo razdelilo 11.250 moderatorjev iz Teksasa, Arizone, Kalifornije in Floride, zaposlenih od leta 2015. Vsak bo prejel najmanj tisočaka, lahko pa tudi več, če so bili diagnosticirani s...

19 komentarjev

Spletni velikani zaradi epidemije med kladivom in nakovalom

vir: Pixabay

Slo-Tech - Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je danes ponovno opozorila velika globalna spletna podjetja, naj prenehajo služiti z lažnimi informacijami, povezanimi z epidemijo novega koronavirusa. Komisarka je sicer že pred tednom dni opravila konferenčni klic s predstavniki Facebooka, Twitterja, Googla, Microsofta in Mozille, v katerem jih je opozorila, da so njihova dosedanja prizadevanja nezadostna.

Jourova je tokrat povedala, da je na spletu še vedno mogoče najti velike količine zavajajočih in škodljivih informacij, sama je navedla primer oglasa, ki je vzrok izbruha epidemije pripisoval migreni. Komisarka še zahteva, da se umaknejo tudi t. i. clickbait dezinformacije in oglasi, ki oglašujejo spletne prevare.

Obtožena podjetja so se doslej branila, da so v zadnjem času odstranila velike količine škodljivih vsebin in umaknila vse oglase, ki so bili denimo povezani s prodajo zaščitne opreme. Prav tako so glede trenutne zdravstvene krize poskušala uporabnikom približati uradne...

0 komentarjev

Zuckerberg nadaljuje serijo ameriških romanj v Bruselj

vir: Pxhere

Slo-Tech - Facebookov CEO Mark Zuckerberg je trenutno na mini turneji po Evropi. Že v soboto je na münchenski varnostni konferenci opozoril na nujo po zakonski regulaciji škodljivih vsebin na spletu, saj po njegovem mnenju presoje o tem, kaj šteje za svobodo govora, ni mogoče prepustiti podjetjem, kot je njegovo. Vlade je pozval, naj pri sprejemanju zakonodaj o družbenih medijih sledijo modelu, ki ga sam že nekaj časa propagira in po katerem bi nanje gledali kot na nekakšen hibrid med medijem in telekomunikacijskim podjetjem.

Danes je prispel v Bruselj, kjer se je sestal s komisarko za konkurenco Margrethe Vestager, podpredsednico komisije Vero Jourovo in komisarjem za notranji trg in storitve Thierryjem Bretonom. Evropska komisija bo namreč v sredo predstavila smernice za zakonodajo, ki bi uokvirila uporabo umetne inteligence, zlasti na občutljivih področjih, kot sta zdravstvo in transport, pravičneje obdavčila velika spletna podjetja ter vzpostavila nekoliko bolj zavezujoča pravila za...

16 komentarjev

Na Facebooku mesečno že 1,9 milijarde ljudi, investitorji pa vse bolj živčni

Slo-Tech - V minulem četrtletju je na mesečni ravni Facebook aktivno uporabljajo 1,94 milijarde ljudi, je včeraj razkril tehnološki velikan. Številka aktivnih uporabnikov je zrasla za skoraj 100 milijonov v primerjavi s prejšnjim četrtletjem, oziroma za 300 milijonov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Še večjo rast pa je modri velikan zabeležil pri uporabnikih, ki so na Facebooku vsak dan. Teh je bilo v prvih treh mesecih 2017 1,28 milijarde oziroma za skoraj petino več kot v enakem obdobju lani.

Prihaja počasnejša rast?

Vendar včeraj Facebook ni javnosti predstavil le številke o uporabnikih, ampak tudi poslovne številke. V prvem letošnjem četrtletju je Facebook tako zabeležil za 8 milijard dolarjev prihodkov in s tem presegel...

64 komentarjev

V Rusiji začel veljati zakon o cenzuri interneta

The Wall Street Journal - V Rusiji je danes začel veljati kontroverzni zakon o cenzuri interneta (strojni prevod članka na Wikipediji), ki je po besedah oblasti namenjen zaščiti otrok pred škodljivimi vsebinami, nevladne organizacije in neodvisni mediji pa se bojijo, da bo vladi omogočil samovoljno cenzuriranje politično nezaželenih strani.

Ruska duma je zakon sprejela 11. julija letos, zgornji dom ruskega parlamenta (svet federacije) pa ga je potrdil teden dni pozneje. Še deset dni pozneje, torej 28. julija, ga je podpisal tudi ruski predsednik Putin, in zakon je danes začel veljati.

V njem je predvidena vzpostavitev črnega seznama strani in domen, ki posredujejo otrokom škodljive vsebine, zato jih bodo morali ponudniki dostopa do interneta...

18 komentarjev