»

Delo od doma počasi zamira

Slo-Tech - V ZDA, kjer so delo od doma med epidemijo najbolj množično pograbili in ga - zlasti v tehnoloških velikanih - obdržali vse do letos, se situacija spreminja. V začetku leta 2021, ko je bila epidemija na vrhuncu, je v 37 odstotkih gospodinjstev saj en član delal na daljavo. Danes je ta delež 26 odstotkov, kar je najmanj po začetku epidemije. Rezultati odsevajo pritiske delodajalcev, da se zaposleni vrnejo v pisarne. Ti večinsko menijo, da je delo od doma načelo dobičke. Hkrati daje zaostrovanje gospodarske situacije zaposlenim manj pogajalske moči, zato si delo od doma teže zagotovijo.

Podatki kažejo, da je delo od doma na najnižjo raven po epidemiji upadlo v vseh zveznih državah. Vseeno pa med državami obstajajo pomembne razlike. V demokratskih državah je v povprečju dela od doma več kot v republikanskih državah. Razlog ni politična opredeljenost, temveč drugačen tip industrije, ki prevladuje v teh državah - več je proizvodnje in predelave, manj je visokotehnoloških podjetij.

V...

199 komentarjev

Jack Dorsey sestopil s čela Twitterja

vir: Axios
Axios - Izvršni direktor Twitterja, razvpiti Jack Dorsey, je nepreklicno odstopil s položaja in bo predvidoma prihodnje leto zapustil podjetje. Nasledil ga je Parag Agrawal.

Jack Dorsey je bil v zadnjih letih eden vidnejših obrazov ameriških informacijskih velikanov. Predvsem na račun vloge, ki jo je njegovo družbeno omrežje Twitter igralo med vladavino ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je čivkanje res učinkovito izkoriščal kot ogromen megafon. Dorsey je bil sicer pred petnajstimi leti med ustanovitelji Twitterja in krajši čas tudi na mestu direktorja, a ga je uprava leta 2008 odstavila. Vrnil se je leta 2015, najprej kot vmesni, nato kot stalni CEO, ko je zamenjal Dicka Costola. Lansko leto ga je želel eden od investitorjev že zamenjati, a se je z njim sporazumel. Sedaj odhaja sam in je danes, na presenečenje mnogih, hitropotezno sestopil s položaja izvršnega direktorja ter ga po odločitvi uprave predal Paragu Agrawalu. Sam bo član uprave še do prihodnjega maja, ko se mu izteče...

14 komentarjev

V Applu konec stalnega dela od doma

Business Insider - Apple ugotavlja, da je epidemije konec, zato je svoje zaposlene pozval nazaj na delovna mesta. Zaposleni bodo morali od septembra vsaj tri dni na teden delali iz pisarn, in sicer ob ponedeljkih, torkih in četrtkih. Ob sredah in petkih bo možno delati od doma, ne bo pa to nujno. Prav tako bodo zaposleni dobili še dva tedna odobrenega dela od doma na leto, ki ju bodo lahko uporabili po lastni presoji. Nadaljnje delo od doma v navedenih okvirih bodo morali zaposlenim potrditi nadrejeni. Izvršni direktor Tim Cook je v okrožnici, ki jo je poslal zaposlenim, zapisal, da videoklici preprosto ne morejo nadomestiti vseh aspektov dela v pisarnah. Videokonference so olajšale delo od doma med epidemijo, a v popolnosti ne morejo nadomestiti osebnega stika.

Google je že aprila zaposlenim sporočil, da bodo morali jeseni priti nazaj v pisarne vsaj za tri dni na teden. Sledil je precejšen revolt zaposlenih, ki so sicer večinsko naklonjeni delu iz pisarn, a ne vseh pet dni na teden. Manjša skupina...

24 komentarjev

Prvi tvit Jacka Dorseya v obliki NFT prodan za skoraj tri milijone USD

Jack Dorsey vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Jack Dorsey, soustanovitelj in izvršni direktor Twitterja, je svoj premierni čivk postavil na digitalno dražbo kot NFT oz. non-fungible token, trenutno popularen način za prenašanje lastništva umetnin na ethereumovemmu blockchainu. Tvit je sicer nastal 21. marca 2006, glasi pa se precej impresionistično: “just setting up my twttr”.

Dorsey je z dražbo začel 6. marca, najboljši ponudnik pa je na koncu bil Sina Estavi, izvršni direktor blockchain podjetja Bridge Oracle, ki je svojo ponudbo zadnji trenutek zvišal na 1630,5825601 ethrov, kar je pomenilo 2,915.835.47 ameriškega dolarja. Številki, s katerima si spletna skupnost zdaj razbija glave, kaj neki naj bi pomenili.

Estavi je po nakupu prejel digitalni certifikat tvita, ki je menda unikaten zato, ker je potrjen in podpisan s strani avtorja. Dorsey pa je denar pretvoril v nekaj manj kot 51 bitcoinov in jih namenil dobrodelni organizaciji Give Directly Africa.

67 komentarjev

Jack Dorsey prodaja prvi čivk

vir: CNBC
CNBC - Tehnologija NFT, ki omogoča potrdila o lastništvu digitalnih vsebin, zapisana v verige blokov, dobiva vse bolj bizarne razsežnosti, saj se bo očitno uporabljala tudi za prodajo tako vsakdanjih reči, kot so spletne objave. Šef Twitterja, Jack Dorsey, namreč na ta način prodaja svoj prvi čivk.

Kdor je v koraku s časom glede digitalnih tehnologij, je v zadnjih mesecih obvezno opazil norijo z nezamenljivimi kriptožetoni (NFTs - non-fungible tokens). Ker so ti, v nasprotju z denimo bitcoini, unikatni, se lahko uporabijo za certifikat lastništva, zapisan v blockchain. To je podlaga za eksplozivno širjenje prodaje digitalnih umetnin, kjer preprosti videi in memi na spletnih tržnicah ter dražbah dosegajo tudi milijonske dolarske zneske. Potrebno je poudariti, da gre skoraj gotovo za balon, ki se napihuje zaradi dotoka investicijskega denarja, ki zaradi pandemije in z njo povezanih gospodarskih razmer ni odšel v smeri bolj tradicionalnih dobrin ali imovine. Toda marsikateremu opazovalcu se...

47 komentarjev

V Googlu bodo še leto dni delali od doma

The Wall Street Journal - Google je prvo večje podjetje, ki je spričo pandemija covida-19 odredilo, da bo delo od doma trajalo še celo leto za skoraj vse zaposlene. Vsaj do naslednja julija bo od doma delala večina od 200.000 zaposlenih v gigantu Alphabet (Googlovo holdinško podjetje), poroča The Wall Street Journal. Odločitev je sprejel izvršni direktor Sundar Pichai po posvetovanju z vodilnimi menedžerji v podjetju.

V okrožnici, ki jo je včeraj poslal zaposlenim, je poudaril, da se zaveda težavnosti situacije, zato z odrejenim delom od doma želi dodati vsaj nekaj fleksibilnosti zaposlenim, da bodo laže usklajevali zasebno in službeno življenje. V ZDA (in marsikod drugod) namreč še vedno ni jasno, ali bodo prihodnje leto šolarji sedli v šolske klopi kot običajno ali pa vsaj del pouka poteka na daljavo. V tem primeru želijo dati zaposlenim fleksibilnost, da bodo laže usklajevali morebitno šolanje svojih otrok od doma z lastno zaposlitvijo. Od doma bodo delali tako zaposleni v ZDA kakor tudi v številnih...

1 komentar

Twitter bo tudi po pandemiji delal od doma

Buzzfeednews - Od začetka pandemije covida-19, ki je poskrbel za največji obseg dela od doma, se pričakuje, da bodo delodajalci ugotovili, da bi lahko zaposlenim delo na daljavo omogočili tudi sicer. Twitter je eno prvih podjetij, ki je to javno potrdil. Izvršni direktor Jack Dorsey je danes v okrožnici zaposlenim sporočil, da bodo tudi po koncu pandemije smeli delati od doma, če bodo želeli (in če bo delo to dopuščalo).

Vodja kadrovske službe Jennifer Christie je povedala, da Twitter po koncu pandemije verjetno ne bo nikoli več imel enake strukture dela. Zaposleni, ki niso želeli delati na daljavo, bodo ugotovili, da jim to ustreza. Vodje, ki niso verjeli, da lahko svoje ekipe vodijo na daljavo, bodo imeli drugačno perspektivo, je še dodala. Twitter je sicer že pred pandemijo napovedal, da želijo delo spremeniti tako, da bo bolj razdeljeno, sedaj pa jih je koronavirus v to hitreje prisilil. Prav tako bodo vsi, ki bodo delali od doma, dobili 1000 dolarjev za nakup ustrezni potrebščin.

...

14 komentarjev

Facebook in Twitter odstranjujeta neresnične izjave politikov o koronavirusu

Slo-Tech - Pandemija koronavirusa je povzročila tektonske spremembe na Facebooku, ki doslej z redkimi izjemami (npr. neresnice ali zavajanja glede izvedbe volitev) ni vodil uredniške politike in ni posegal v objave na svoji platformi. Spričo izbruha koronavirusa pa so se temeljiteje lotili preverjati resničnosti trditev, ki jih izrekajo visoki politiki. Doslej se je na primer Twitter po lastnih besedah raje motil v smeri, da neresnic ni brisal, kakor da bi izbrisal karkoli preveč.

Tako je Facebook odstranil videoposnetek, na katerem je brazilski predsednik hodil po ulicah in ljudem razlagal, da je hidroksiklorokin učinkovito zdravilo za zdravljenje te bolezni. Posnetek je izbrisal tudi Instagram, ki je prav tako v Facebookovi lasti. Facebook je za The Verge izrecno potrdil, da je bila razlog za izbris trditev o hidroksiklorokinu. Za TechCrunch pa so v Facebooku povedali, da odstranjujejo objave, ki bi lahko povzročile telesno škodo. Hidroklorokin je zdravilo, podobno klorokinu, ki sta v...

46 komentarjev

Koronavirus poskrbel za velik eksperiment: delo od doma

Slo-Tech - O delu od doma smo že večkrat pisali, saj so bile izkušnje podjetij načeloma pozitivne. Kljub temu delo od doma še vedno ni univerzalno sprejeto, a ga utegne popularizirati nenavaden vektor. Izbruh koronavirusa je na Kitajskem povzročil zaprtje tovarn, trgovin in pisarn, zato koder le lahko, preizkušajo delo od doma. Tako velikega eksperimenta ta način dela še ni doživel.

Medtem ko pametnih telefonov delavci ne morejo sestavljati od doma, je v kreativnih in pisarniških poklicih to laže. Trenutno so Kitajci večidel na dopustu zaradi njihovega novega leta, a ta teden ali prihodnji teden bodo podjetja spet začela delati. Kdor ima več svobode, si bo poizkusil vzeti nekaj več časa izven pisarn in delati od drugod. Drugod to podjetja predlagajo kar sama. Na Kitajskem se je število sestankov po izbruhu virusa tako ali tako močno zmanjšalo, tako da delo od doma ne prinaša večjih ovir.

Niso pa vsi navdušeni nad tem. Čeprav raziskave kažejo, da delo od doma ne vpliva negativno na...

38 komentarjev

Tudi IBM ukinja delo od doma

Slo-Tech - Nekaj časa je bilo delo od doma sila moderno, in kar vrstile so se raziskave in eksperimenti, ki so dokazovali prednosti takšnega dela. Za podjetja je bilo cenejše, zaposleni pa so delali več. Toda ameriški tehnološki velikani so počasi začeli ukinjati delo od doma. Hewlett-Packard je to napovedal pred štirimi leti, podobno je ravnal tudi Yahoo, Reddit pa enako pred tremi leti. Google ni nikoli maral dela od doma. Sedaj zgledu sledi še veliki IBM, ki je veljal za pionirja dela od doma.

Že leta 2009, ko se o delu od doma ni tako množično govorilo, je kar 40 odstotkov od več kot 386.000 zaposlenih v IBM-u delalo od doma. Tedaj je IBM izračunal, da so s tem privarčevali več kot sedem milijonov kvadratnih metrov pisarn in samo v ZDA 100 milijonov dolarjev letno....

108 komentarjev

Yahoojeva ukinitev dela od doma nujna

The New York Times - Na spletu še vedno precej odmeva odločitev Yahoojeve izvršne direktorice, da od junija prepove delo od doma. Ker je bilo objavljenih mnogo študij, ki kažejo na prednosti tovrstne ureditev, je na prvi pogled odločitev Marisse Mayer presenetljiva. A Mayerjeva se ne odloča na podlagi navdiha, ampak suhoparnih številk in dejstev (kar so jo recimo nekateri zaposleni v Googlu zamerili, ko je iz statistike odločala, kateri dizajn začetne strani bodo uporabili, a pristop je deloval).

Yahoo je imel pred prihodom Mayerjeve cel kup problemov in njena naloga je te probleme odstraniti. Podjetje, ki je bilo včasih sinonim za iskanje po internetu, se je v zadnjem desetletju izgubilo. Prehitel jih je...

55 komentarjev

Delo od doma: kup motenj, a še vedno večja storilnost

Slo-Tech - Aprila smo pisali o pilotskem projektu britanskega telefonskega operaterja, ko en dan v tednu velika večina zaposlenih dela od doma. Mnenja in študije o učinkovitosti in prednostih tovrstnega dela so deljena, zato so se Britanci odločili enostavno preizkusiti, kako se bo sprememba izkazala v praksi. K temu so jih seveda dodatno vzpodbudile prihajajoče olimpijske igre v Londonu, ki bodo metropolo za nekaj tednov prometno ohromile. Britanski rezultati so bili tedaj zelo pozitivni, podobno pa ugotavljajo tudi v ZDA.

Študijo je naročilo znano podjetje Citrix, ki proizvaja opremo...

73 komentarjev