»

Facebook predčasno zagnal svojo igralno aplikacijo

Slo-Tech - Po poldrugem letu testiranja med uporabniki v Južni Ameriki in Aziji je Facebook včeraj dva meseca pred načrtovanim datumom splovil svoj Gaming App za naprave na platformi Android. Kot so povedali, je razlog za hitenje izolacija zaradi koronavirusa, zaradi katere računajo na nekoliko hitrejši prodor med uporabnike. Različica za iOS je prav tako na poti, trenutno še čaka na Applovo potrditev za objavo.

Aplikacija ima v prvi vrsti namen tekmovati s Twitchem in YouTubom, pa tudi z Microsoftovim Mixerjem, saj omogoča turnirje, spremljanje izbranih igralcev, gledanje prenosov igranja v živo in komentiranje dogajanja. Prav tako znotraj aplikacije omogoča igranje omejenega nabora večinoma miselnih iger, ki jih ni treba posebej nameščati. Za uporabnike bo morda še posebej zanimiva funkcija za neposredno prenašanje igranja z zaslona svojega pametnega telefona, saj slednje omogoča brez omejitev. YouTube denimo za kaj takega zahteva 1000 sledilcev.

Facebook ni skrival, da ga področje iger...

5 komentarjev

Facebook odstranil več deset tisoč radovednih aplikacij

The New York Times - Facebook je odstranil in jim preprečil dostop do omrežja več deset tisoč aplikacijam, za katere je obstajal sum, da nezakonito zbirajo osebne podatke uporabnikov družbenega omrežja. Gre za rezultate programa App Developer Investigation, ki so ga uvedli lanskega marca po aferi Cambridge Analytica. Po neuradnih podatkih gre za 69.000 aplikacij, ki jih je napisalo okrog 400 razvijalcev. Nazadnje je Facebook aplikacije, ki ne spoštujejo osebnih podatkov, odstranjeval lanskega avgusta. Tedaj so jih odstranili zgolj 400.

Facebook je aplikacije odstranil zaradi različnih razlogov. Večina jih je bila odstranjenih, ker njihovi avtorji niso želeli sodelovati s Facebookom v programu. Kakšnih 10.000 pa je dejansko osumljenih kraje osebnih podatkov. Aplikacije na Facebooku so različnih vrst, oblik in namenov. Nekatere, takih je največ, predstavljajo igre, druge omogočajo dostop do kakšnih storitev ali strani, ki same po sebi niso povezane s Facebookom, le za prijavo ga uporabljajo. Facebook...

5 komentarjev

Sodišče EU: Če imate Facebookove vtičnike na svoji spletni strani, ste soodgovorni za njihove obdelave osebnih podatkov

Ti. kavč oz. pisarniška inšpekcija (simbolična fotografija)

vir: RTV Slovenija
ECJ - Ponudnik spletne strani, ki uporablja Facebookov gumb »Všeč mi je«, se šteje za skupnega upravljavca osebnih podatkov, ki jih ameriški spletni velikan Facebook na ta način zbere o obiskovalcih njegove spletne strani. Je namreč tisti, ki se je odločil ta gumb postaviti na svojo spletno stran in s tem Facebooku pomagati pri zbiranju podatkov o obiskovalcih. Posledično ima iz tega naslova nekatere dolžnosti po predpisih o varstvu osebnih podatkov. Tako je ta teden razsodilo Sodišče Evropske unije v primeru nemške nevladne organizacije za zaščito uporabnikov interneta Verbraucherzentrale NRW proti nemškemu modnemu portalu in zagrizenemu uporabniku Facebookovih vtičnikov Fashion ID.

Facebook kot prednost pred konkurenco
Sodišče je v omenjenem primeru ugotovilo, da...

73 komentarjev

Uporaba spletnih družbenih omrežij povzroča depresijo

Slo-Tech - Veliko raziskav je že nakazalo na korelacijo med uporabo družbenih omrežij in slabim počutjem, nova raziskava pa to prepričanje še podkrepljuje. Raziskovalci z Univerze v Pensilvaniji v novi številki Journal of Social and Clinical Psychology poročajo o dokazih, da uporaba družbenih omrežij ne le korelira, temveč povzroča depresijo.

Opazovali so skupino 143 študentov z univerze, ki so bili uporabniki Facebooka, Instagrama in Snapchata. Po tednu spremljanja njihovega stanja so jih razdelili v dve skupini. Prva je morala omejiti uporabo družbenih omrežij na 10 minut dnevno, druga skupina pa je lahko nadaljevala po starem. V naslednjih treh tednih so opazili statistično pomembne razlike v osamljenosti in depresivnosti. Prva...

57 komentarjev

Izšel macOS 10.14 Mojave

Apple - Danes je izšla nova verzija Applovega namiznega operacijskega sistema macOS 10.14, ki nosi kodno ime Mojave. Nova različica precej izboljšav v drobovju operacijskega sistema - še vedno je dolgoročen Applov cilj poenotiti macOS in iOS - nekaj pa je tudi vidnih novosti. Novi macOS 10.14 tako v namizni svet prinaša nekaj novih aplikacij iz iOS-a. Apple News, Home, Stocks in Voice Memos so odslej prilagojeni tudi za macOS. Prinašajo seveda nekaj dodatnih funkcionalnosti, a imajo pomembnejšo dolgoročno nalogo. Gre za Applov interni preizkus iniciative Marzipan, s katero bodo v prihodnosti omogočili enostaven prenos aplikacij za iOS tudi na macOS.

Najočitnejša vizualna sprememba je Dark Mode, ki uporabnikom omogoča preklop uporabniškega...

19 komentarjev

Locky dobil nov način širjenja

Slo-Tech - Izsiljevalski virus Locky, ki že celo leto povzroča preglavice, ker žrtvam zašifrira vse podatke in za odklep zahteva plačilo pol bitcoina, kar je približno 350 evrov, je dobil nov način napada. V prvi polovici leta se je širil v glavnem z okuženimi makroji v Wordovih datotekah, se od septembra pospešeno širi med uporabniki omrežij, kot sta Facebook in LinkedIn. Raziskovalci so sedaj ugotovili, kako za okužbe izkorišča fotografije in luknje v omenjenih omrežjih.

Širi se prek slik, ki so jih napadalci uspeli naložiti na Facebook in LinkedIn ter druga družbena omrežja oziroma poslati prek vgrajenih orodij za komunikacijo. Okužene slike so oblikovane tako, da brskalnik prisilijo v prenos slikovne datoteke na disk (običajno se slike...

39 komentarjev