»

Moderiranje vsebin na YouTubu lahko povzroči posttravmatsko stresno motnjo

Slo-Tech - Moderatorji vsebin na YouTubu morajo ob začetku opravljanja dela podpisati dokument, da so seznanjeni, da lahko to delo povzroči posttravmatsko stresno motnjo (PTSD). V dokumentu jasno piše, da bodo pri opravljanju dela izpostavljeni tudi vznemirjajočim vsebinam, ki lahko vplivajo na duševno zdravje in vodijo do nastanka PTSD. To zadnje je obkroženo in zapisano v mastnem tisku, da ne bi bilo nobenega dvoma o seznanitvi.

O posledicah službe moderiranja na zdravje smo že pisali na primeru Facebooka. Decembra lani je The Verge objavil rezultate preiskave, kako je videti svet moderatorjev na Googlu in YouTubu. Ta opravila večinoma zaupajo zunanjim partnerjem, ki zaposlujejo lastno delovno silo. Za Google večino moderiranja opravijo v teksaškem Austinu. Od vsega delovnega časa morajo pet ur dnevno gledati nasilne videoposnetke. Delo opravljajo večinoma priseljenci z Bližnjega vzhoda, ki za moderiranje vsebin ekstremnega nasilja zaslužijo 37.000 dolarjev na leto bruto. Povprečna plača v...

15 komentarjev

Pinterest z umetno inteligenco za duševno zdravje

Slo-Tech - Družbena omrežja so lahko močan katalizator, ki nagiba razpoloženja uporabnikov eno ali drugo smer, ter podpihuje obstoječa občutja. To se nanaša tudi na problem samopoškodovanja, ki se ga je Pinterest lotil odgovorno. Na današnji dan, ki je posvečen duševnemu zdravju, so pojasnili, kako se borijo proti širjenju vsebin, ki bi promovirale samopoškodovanje.

Za prepoznavanje vsebin, ki prikazujejo, opravičujejo ali vzpodbujajo samopoškodovanje, uporabljajo strojno učenje (machine learning). Umetno inteligenco so uspeli tako izuriti, da odstrani 88 odstotkov tovrstnih vsebin, pri čemer se to sedaj zgodi trikrat hitreje kot nekoč. Prav tako so s platforme odstranili 4600 ključnih besed in fraz, ki so povezane z negativnim vedenjem do sebe. Uporabnikom, ki te ključne besede iščejo, pa nudijo pomoč. V programu, ki so ga razvili z nevladnimi organizacijami National Suicide Prevention Lifeline, Vibrant Emotional Health in Samaritans, identificirajo uporabnike, ki izkazujejo vedenje ljudi v...

6 komentarjev

YouTube videe robotskih bojev pomotoma označil za mučenje živali

Vice - YouTube je v preteklih dneh odstranil na stotine videov, ker naj bi prikazovali mučenje živali ... v bistvu pa je šlo za spopade robotov v televizijski seriji BattleBots.

Pravilno in hitro moderiranje spletnih vsebin postaja zaradi nevarnosti širjenja dezinformacij ter sovražnega govora vse pomembnejše, hkrati pa so spletni velikani postavljeni pred kočljivo dilemo, koliko dela odložiti na pleča ljudi, koliko pa izkoristiti strojne algoritme. Da pri slednjih rado kaj zaškriplje, so na začetku tedna izkusili tekmovalci v priljubljenem turnirju spopadanja robotov BattleBots, saj jim je YouTube pobrisal na stotine videov s posnetki pretepanja njihovih strojev - ker naj bi šlo za mučenje živali.

Pri YouTubu so po plazu...

17 komentarjev

Google+ ne uspe prepričati uporabnikov

Slo-Tech - Storitev Google+, ki je nadomestila Buzz in Wave, je bila odgovor na Facebook, a Google kljub ogromni masi uporabnikov, ki posegajo po ostalih njegovih storitvah, ni uspel zakorakati na področje družabnih omrežij. Google+ je imel težave s popularnostjo ob nastanku in jih ima še danes (navdušenje na dan predstavitve je izjemno hitro splahnelo).

Alfa in omega družabnih omrežij Facebook je imel konec leta 864 milijonov uporabnikov, ki so bili aktivni vsak dan. V povprečju so vsak dan za Facebook porabili 21 minut. Število vseh uporabnikov pa je že zdavnaj preseglo milijardo in se bliža poldrugi milijardi. Google+ ima po drugi strani registriranih 2,2...

26 komentarjev

Število zahtevkov za odstranitev vsebin z Googla še vedno raste

Google - Google je objavil sveže poročilo o preglednosti, kjer pokažejo število in naravo zahtevkov, ki so jih v zadnjem polletju dobili za odstranitev vsebin iz svojih iskalnih rezultatov. Najnovejši podatki zajemajo obdobje od julija do decembra 2012 in kažejo, da se trend naraščanja števila zahtevkov povečuje. V tem času so prejeli 2.285 zahtevkov različnih vlad za odstranitev 24.179 kosov vsebine, kar je za približno tretjino več kot v obdobju pred tem. Ob tem Google ugotavlja, da se širi področje, ki ga želijo vlade in policije obvladovati, saj dobivajo čedalje več zahtevkov tudi za odstranitev politično nezaželenih vsebin.

Izpostavljajo tri pomembne točke. V zadnjem času se je več kot potrojilo število sodnih zahtevkov iz Brazilije, za kar so bile odgovorne oktobrske lokalne volitve. Kar polovica zahtevkov se je...

10 komentarjev