»

(Dogodek) Tehnologija globokih prevar (deepfakes) in nevarnost totalitarizma

Dr. Mark Coeckelbergh

Slo-Tech -
Tehnologija globokih prevar ali deepfakes spodkopava zaupanje med ljudmi ter institucijami. Izjave politikov, direktorjev podjetij in drugih javnih osebnosti imajo posledice za naša življenja, saj vplivajo na javno mnenje, geopolitiko in nenazadnje na delovanje pravne države. Napad na aktiviste z uporabo deepfakes je le en izmed zadnjih primerov, kako se lahko nova tehnologija zlorabi.

Ali deepfakes res predstavljajo veliko grožnjo demokraciji, bo v soboto, 22. avgusta, v Ljubljani predaval dr. Mark Coeckelbergh, profesor filozofije medijev in tehnologije na Univerzi na Dunaju, ki je bil tudi član strokovne skupine na visoki ravni za umetno inteligenco Evropske komisije. Predavanje, ki bo potekalo ob 18:30 pred Švicarijo v Parku Tivoli, bo v pogovoru s Coeckelbergh sklenila Nika Mahnič, raziskovalka etike in politike podatkov.

Program konference boste lahko spremljali tudi prek livestreama.

12 komentarjev

Alphabet prvikrat razkril dobičkonosnost hčerinskih družb

Slo-Tech - Krovno podjetje Googla je razkrilo svoje poslovanje za zadnje četrtletje lanskega leta, pri čemer so s prihodki 46 milijard dolarjev za slabo milijardo zgrešili pričakovanja analitikov, kar je delnico v nadaljevanju trgovanja potopilo za slabih 5 %. To v resnici pomeni najnižjo rast prihodkov Alphabeta v zadnjih dveh letih, a ti so še vedno rasli po stopnji 17 % glede na enako lansko obdobje. Dobiček je znašal 10,7 milijarde, kar je za petino več kot leto dni nazaj.

Prodaja oglasov na YouTubu je prinesla 4,7 milijarde USD, kar pomeni 31 % rast, njihov oblačni segment pa 2,6 milijarde, kar pomeni več kot 50 % povišanje glede na lani. Glavna molzna krava je še vedno oglaševanje na Googlu s 27,2 milijarde prihodkov in s 17 % letno rastjo.

Vrnimo se še za trenutek k vprašanju, zakaj je Alphabet tokrat prostodušno objavil poslovne rezultate hčerinskih podjetij? Odgovor je preprost: ker je moral. Ameriška zakonodaja, ki je stopila v veljavo leta 2017, podjetjem namreč narekuje, da...

1 komentar

Tudi prva glava Googla podpira prepoved prepoznave obrazov, Microsoft je proti

Sundar Pichai, vir: Flickr

Slo-Tech - Sundar Pichai, CEO Alphabeta in Googla, je na tiskovni konferenci v Bruslju podprl nedavna in za zdaj še povsem neuradna zavzemanja Evropske komisije, da bi začasno prepovedali uporabo samodejne prepoznave obrazov. Kot razlog tudi sam navaja možnost, da bi bila tehnologija zlorabljena v nečedne namene, je pa regulatorje obenem tudi pozval k previdnemu in proporcionalnemu pristopu, ki naj pretehta družbene koristi in potencialno škodo.

Takim stališčem se je precej jasno uprl predsednik in glavni pravnik Microsofta Brad Smith. Kakršenkoli moratorij je primerjal z uporabo mesarske sekire, namesto skalpela, s katerim bi po njegovem mnenju morali pristopati k reguliranju takih področij. Pri tem je našteval nekatere koristi, ki jih samodejna prepoznava obrazov prinaša, denimo pri iskanju pogrešanjih otrok. Dodal je še, da je potrebno probleme najprej identificirati, šele na taki podlagi pa oblikovati pravila, ki nas bodo obvarovala pred morebitnim množičnim nadzorom. Po njegovem mnenju...

22 komentarjev

Tudi Google bo restriktiven pri prodaji novih tehnologij

Slo-Tech - Zadnje čase se velika tehnološka podjetja na vso moč trudijo delati vtis, da jim je mar še za kaj več, kot samo za številke pri prihodkih in dobičku. Microsoft je tako nedavno vnovič opozoril na pasti pri vpeljavi tehnologije za prepoznavo obrazov, zdaj pa se mu je v loži politične korektnosti kot kaže pridružil še Google.

Kent Walker, višji podpredsednik Googla in njihov prvi pravnik, je na svojem blogu objavil zavezo podjetja, da na Google Cloud ne bodo prodajali APIjev za prepoznavo obraza, vsaj ne dokler ne razjasnijo nekaj ključnih tehnoloških in političnih vprašanj. Po njegovih besedah je prepoznava obrazov v določenih primerih nadvse uporabna, denimo pri iskanju pogrešanih oseb. Kljub temu...

2 komentarja

Kako iskreno je Googlovo posipanje s pepelom?

Sundar Pichai

vir: Google
Google - Prah, ki ga je dvignilo partnerstvo Googla in ameriške vojske zaradi sodelovanja na projektu Maven, s katerim bi s pomočjo umetne inteligence analizirali obveščevalne posnetke, s tem pa izboljšali natančnost pri napadih z droni, je na videz dosegel svoj namen: predstavniki podjetja so v zadnjih dneh večkrat zagotovili, da se bodo v bodoče izogibali vojaških raziskav, ki bi povzročaje neposredno gorje človeštvu. Zadnji se je na protest zaposlenih na svojem blogu odzval sam izvršni direktor Sundar Pichai. Več tisoč Googlovih delavcev je namreč nedavno podpisalo peticijo, ki je vodstvo podjetja obtožila, kršenja etičnih načel svoje korporacije. Tako početje naj bi namreč negativno vplivali na podobo, ki si jo je podjetje...

17 komentarjev

Prihodnost Skyneta po Googlovo

CNet - Očitno so šteti dnevi tudi poklicem, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem. Umetna inteligenca je namreč že sposobna ne samo replicirati sama sebe, ampak se tudi učiti in izboljševati. Vsaj tako trdi prvi mož Googla Sundar Pichai, ki je včeraj na letni konferenci podjetja za razvijalce Google I/O javnosti prvič razkril projekt Google.ai.

Seveda smo navdušeni nad oblikovanjem boljših modelov za strojno učenje, vendar je delo mukotrpno. Zato uporabljamo lasten AI za oblikovanje teh modelov,” je na konferenci poudaril Pichai. Tehnologija, ki so jo in jo še bodo razili v okviru projekta Google.ai, bo nekega dne najverjetneje v vsaki storitvi Googla. Danes pa velikan želi z AI izboljšati predvsem Googlovega Asistenta in Google...

30 komentarjev

MWC: Google bi postal tudi mobilni operater

Ars Technica - Googlov podpredsednik Sundar Pichai se je na Mobile World Congressu razgovoril o Googlovih željah, da podjetje postane tudi mobilni operater. Podjetje v nekaterih ameriških mestih že ponuja izredno hiter internet prek optičnih povezav, imajo pa tudi dolgoročnejše in velikopotezne načrte o dostavi interneta z brezpilotnimi letali in baloni. V primerjavi s tema idejama je postavitev mobilnega omrežja precej dolgočasno predvidljiva. Tehnologija obstaja, težave so več ali manj rešeno, razvoj gre le v pokritost in inkrementalno povečevanje hitrosti prenosa podatkov.

Posla mobilnega operaterja bi se Google lotil po svoji navadi, torej previdno in na manjšem območju, podobno kot so tudi kraje...

0 komentarjev

Prevetritev vodstva Androida

Andy Rubin, oče Androida

vir: Google
Google - Andy Rubin je že dolgih 10 let nazaj so-ustanovil podjetje Android Inc. (po tem, ko so Microsoftu prodali podjetje Danger, ki je skrbelo za T-Mobile Sidekick), vsega dve leti pa je trajalo, da je mlado podjetje z vizijo ustvariti na Linuxu osnovan mobilni operacijski sistem prevzel Google. S tem je Andy Rubin postal le vodja projekta pri Googlu, ki se je v nekaj letih razvil v eno izmed najpomembnejših svetovnih mobilnih platform in enega izmed najpomembnejših Googlovih produktov. Po približno desetih letih ima te vodstvene funkcije očitno dovolj, saj je odstopil z mesta vodje projekta Android. Zamenjal ga bo Sundar Pichai.

Rubin se je kot kaže za to potezo odločil sam, a ne bo zapustil Googla. Pravi namreč, da...

2 komentarja