» »

Prevetritev vodstva Androida

Prevetritev vodstva Androida

Andy Rubin, oče Androida

vir: Google

Sundar Pichai s Chromebook Pixlom v roki

vir: Google
Google - Andy Rubin je že dolgih 10 let nazaj so-ustanovil podjetje Android Inc. (po tem, ko so Microsoftu prodali podjetje Danger, ki je skrbelo za T-Mobile Sidekick), vsega dve leti pa je trajalo, da je mlado podjetje z vizijo ustvariti na Linuxu osnovan mobilni operacijski sistem prevzel Google. S tem je Andy Rubin postal le vodja projekta pri Googlu, ki se je v nekaj letih razvil v eno izmed najpomembnejših svetovnih mobilnih platform in enega izmed najpomembnejših Googlovih produktov. Po približno desetih letih ima te vodstvene funkcije očitno dovolj, saj je odstopil z mesta vodje projekta Android. Zamenjal ga bo Sundar Pichai.

Rubin se je kot kaže za to potezo odločil sam, a ne bo zapustil Googla. Pravi namreč, da išče nek nov projekt znotraj podjetja, ki bi ga lahko razvil na podoben način, kot je to storil z Androidom. Potezo je objavil kar Larry Page na Googlovem blogu, kjer je močno pohvalil delo Rubina ter si zaželel še več podobno uspešnih projektov. Andy Rubin je v svojem poslovilnem e-mailu povedal, da je po srcu še vedno bolj podjetnik kot zgolj vodstvenik, zaradi česar si tudi želi nekega novega projekta, ki bi potreboval več varstva in bolj drzne odločitve, kot pa že ustaljen Android. Vse kaže, da se bo pridružil eksperimentalni ekipi Google X Labs, katere cilj je ustvariti nove kategorije izdelkov oz. storitev ali pa za vsaj desetkrat izboljšati obstoječe tehnologije. Nedavni projekt X Labs je npr. Glass.

Sundar Pichai je trenutno podpredsednik divizije, ki skrbi za Chrome, Chrome OS in druge aplikacije. Njegov vzpon v Googlu je bil hiter, začel se je že leta 2004, ko je podprl in uspel z Googlovo orodno vrstico za druge brskalnike, ta pa je sčasoma vodila v polni brskalnik Chrome, katerega uspeha ni moč zanikati. Z odstopom Rubina bo na svoj krožnik dobil še več odgovornosti, saj bo poleg dosedanjega položaja dobil tudi vodstveni položaj ekipe Android. Vse od predstavitve Chrome OS-a so ga novinarji spraševali, kdaj bo Google svoja operacijska sistema združil, Pichai pa se je le stežka ogibal tem vprašanjem. Splošno mnenje je, da bo pod enotnim vodstvom do fuzije slej ko prej prišlo, v blažji obliki (npr. deljenje funkcij, izgleda, itd.) morda že na prihajajoči majski konferenci I/O.

Poleg objave o odstopu Rubina je Page povedal še, da je aktivnih že 750 milijonov naprav, na katerih teče Android. Nanje je bilo naloženih že 25 milijard aplikacij iz trgovine Play. Prejšnji september je število aktiviranih naprav znašalo vsega 500 milijonov, torej je rast Androida res hitra. Počasi primat prevzemajo tudi nekoliko novejše različice, 4.0 in novejše tako že predstavljajo več kot 50 % delež. Težave s fragmentacijo različic torej še vedno ostajajo.

2 komentarja

Rias Gremory ::

Splošno mnenje je, da bo pod enotnim vodstvom do fuzije slej ko prej prišlo, v blažji obliki (npr. deljenje funkcij, izgleda, itd.) morda že na prihajajoči majski konferenci I/O.

Torej bosta sistema vsaj delno združena. Hmm...
Me zanima kaj bo to prineslo.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Bistri007 ::

Chrome OS temelji na Sunovi viziji Network Computer (NC, Network Computer @ Wikipedia ).

Android je fat client, Chrome OS je thin client. Ampak če imamo fat client na veliko manj zmogljivih napravah, kaj je raison d'être thin clienta na prenosnikih?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Essential, firma pametnih telefonov Andyja Rubina, gre pod rušo

Oddelek: Novice / Android
54652 (3046) Ales
»

Delničarji tožijo Alphabet

Oddelek: Novice / Tožbe
136312 (4643) gruntfürmich
»

Google in Foxconn sodelujeta v robotiki (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
17736812 (32471) Oki
»

Android praznuje 5. rojstni dan

Oddelek: Novice / Android
218062 (5724) c00L3r
»

Google zaostruje nadzor nad Androidom

Oddelek: Novice / Android
246861 (5410) Bistri007

Več podobnih tem