»

Po ukinitvi električnega avtomobila Apple odpušča

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem je Apple ukinil projekt električnega avtomobila in tedaj je postalo jasno, da bodo nekatere zaposlene s projekta premestili na druge oddelke, drugim pa se bodo morali zahvaliti za sodelovanje. Sedaj so potrdili, da bodo odpustili 700 zaposlenih, večinoma iz Santa Clare, saj je podjetje prijavilo množična odpuščanja po zakonodaji WARN (Worker Adjustment and Retraining Notification). Gre za obvezno seznanitev zaposlenih, saj imajo s tem zagotovljen 60-dnevni odpovedni rok.

Električni avtomobil ni edini projekt, ki ga je Apple ukinil. Podobna usoda se obeta tudi razvoju zaslonov microLED, kar si je Apple kupil pred desetimi leti s prevzemom podjetja LuxVue. V zadnjih mesecih so bile čedalje glasnejše govorice, da Apple vendarle ne bo proizvajal lastnih zaslonov microLED za svoje pametne ure in kasneje morda telefona. V obvestilu WARN so tudi zaposleni s tega oddelka, torej lahko rečemo, da bo Apple vsaj bistveno poznejši v teh nakanah.

Druga odpuščanja so bolj...

2 komentarja

Razvoja televizorjev LCD je konec

Slo-Tech - Po mnenju podjetja Merck, ki je vodilni proizvajalec in dobavitelj tekočih kristalov za zaslone, ki jih na primer proizvajata Samsung in LG, je tehnologija dosegla vrhunec. Razvoja je konec, raziskave in investicije pa so se že preusmerile v tehnologije, kot sta microLED, OLED, ali pa v microLED. Klasični LCD-ji ne morejo več konkurirati novejšim tehnologijam, zato nadaljnji razvoj ni več smiseln, ugotavljajo v industriji. Novejše tehnologije so preprosto boljše.

To seveda ne pomeni, da bodo LCD-ji izginili. Povpraševanje po poceni zaslonih, denimo televizorjih ali zaslonih LED-LCD, še obstaja in v nekaterih primerih predstavljajo najekonomičnejšo rešitev. A ni pričakovati, da bi jih bilo možno izboljšati na način, ki bi prinesel otipljive koristi. Tudi sama proizvodnja tekočih kristalov se ne bo ustavila, so povedali v Mercku, saj jih uporabljajo na primer v oknih, ki se lahko zatemnijo, v antenah in podobno. A vsi ti odjemalci so s trenutno tehnologijo zadovoljni.

Televizorji...

15 komentarjev

Facebook obupal nad satelitskim internetom in ga prodal Amazonu

Slo-Tech - Facebook izstopa iz dirke za satelitski internet v nizkih orbitah, ki jo bijejo SpaceX, Amazon in Softbank. Facebook je namreč svoj oddelek za razvoj satelitskega interneta prodal Amazonu. Ta s svojim projektom Kuiper lovi SpaceX-ov Starlink, ki je trenutno zmogel najdlje. V zraku ima več kot 1300 satelitov, končni cilj pa je 12.000.

Amazon želi do leta 2029 v orbito poslati 3236 satelitov, do katerih bo povezljivost omogočalo 12 zemeljskih postaj. Celoten projekt - polovica bo nared do leta 2026 - bo stal več kot 10 milijard dolarjev in že ima dovoljenje Agencije za civilno letalstvo (FAA). Trenutno v Amazonu na tem projektu dela 500 ljudi, še 200 pa jih želijo zaposliti kmalu (razpisi so že zunaj). Pridružujejo se jim še Facebookovi strokovnjaki s tega projekta, ki so delali v Los Angelesu.

Facebook po drugi strani ugotavlja, da morda nima smisla graditi internetne infrastrukture, če je njihova glavna dejavnost druga. Še vedno pa Facebook investira v zemeljske povezave, tako da...

5 komentarjev

Starlink bo povezoval Microsoftove nove premične podatkovne centre

Microsoft - V Microsoftu so razkrili svojo inačico premičnega podatkovnega centra za rabo v odmaknjenih krajih, Azure Modular Datacenter, ki bo za zvezo s civilizacijo uporabljal satelite podjetij SpaceX in SES.

Potapljanje strežnikov v morje očitno ni edina Microsoftova veja razvoja mini podatkovnih farm, kajti podjetje je predstavilo Azure Modular Datacenter (MDC), za transportni kontejner veliko kompaktno mobilno rešitev, ki jo je mogoče prepeljati kamorkoli, kjer se nenadoma pojavijo potrebe po hitrem in zanesljivem dostopu do Azurovega oblaka. Kot primere navajajo vojaške, humanitarne in industrijske operacije, kot je rudarstvo. V ta namen je Azure MDC zaščiten pred vročino, vlago in radijskimi motnjami. Trenutno še ni čisto jasno, kakšna natančno je njegova zmogljivost, kot tudi ne cena, saj je ta hip še v preizkušanju v ameriški vojski in pri nekaterih drugih strankah.



Seveda še zdaleč ne gre za prvi premični podatkovni center, saj imajo svoje še lep čas IBM, HP in drugi. Bo pa...

10 komentarjev

EU bo od Appla bržčas zahtevala konkurenco pri plačilih prek NFC

Slo-Tech - Po poročanju Bloomberga je Evropska unija nezadovoljna z Applovim zaprtim sistemom mobilnih plačil. Na iPhonu in Apple Watch lahko namreč NFC za mobilno plačevanje uporabljamo le s storitvijo Apple Pay, medtem ko proizvajalec konkurence ne pusti blizu. Apple to utemeljuje z varnostnimi pomisleki, medtem ko na Androidu teh težav ni. Tam lahko uporabljamo številne aplikacije, ki jih ima že skoraj vsaka banka in vsak fintech. Evropski varuh konkurence je zaradi tega že junija uvedel preiskavo zoper Apple, sedaj pa se pripravlja še zakonska rešitev.

Evropska komisija je potrdila navedbe Bloomberga, da je zaklepanje sistema mobilnih plačil ena izmed najpogostejših pritožb uporabnikov. Appla sicer niso neposredno omenili, a je edini večji proizvajalec, ki striktno zaklepa svoj ekosistem. Applov tiskovni predstavnik je dejal, da bi drugačna zakonodaja uporabnikom prinesla višja tveganja. EU se tega zaveda, a poudarja, da bi morali imeti ponudniki plačilnih storitev možnost inovirati in...

30 komentarjev

Samsung pokazal 292-palčni televizor

vir: CNet
CNet - Za Evropejce najprej preračun v metrični sistem - 742 centimetrov. Toliko meri diagonala televizorja, ki ga je na letošnjem CES-u predstavil Samsung. S tem so presegli vse prejšnje modele, ki smo jih kdajkoli ugledali na CES-u ali v trgovinah.

Televizor uporablja tehnologijo MicroLED, ki omogoča modularno zlaganje panelov in vsaj v teoriji neomejeno velikost. Posamezni moduli merijo 806 x 453 milimetrov in zmorejo prikazati 960 x 540 točk. To pomeni, da ima celotni televizor, ki ga Samsung ljubkovalni kliče The Wall, ločljivost 8K. Ni pa to edina velikost. Na voljo so tudi manjši, 88-, 93-, 110- in 150-palčni modeli.

Hkrati nudi MicroLED še nekatere druge prednosti v primerjavi z LED. Glavna razlika je v osvetlitvi, saj pri MicroLED nimamo osvetlitve zadaj s fluorescentno sijalko, temveč sija vsaka pika zase. Hkrati se vsaka pika zase tudi ugaša, kar daje močne kontraste. Črna je res črna, ne tako kakor pri LCD-jih, barve pa živahne. Hkrati MicroLED ni občutljiv na vžgano sliko,...

28 komentarjev

Apple razmišlja o satelitskem internetu za iPhone

Slo-Tech - Po pisanju Bloomberga je Apple začel sestavljati ekipo inženirjev, ki se ukvarja s satelitskim internetom za iPhone. Zamisel se sliši prav futuristična, a povsem nemogoča ni. Apple menda razmišlja, da bi s sateliti zagotavljal dostop do interneta, ki bi ga lahko uporabljali lastniki iPhonov, ne da bi potrebovali dostop do lokalnih omrežij. Da te govorice niso iz trte izvite, kaže tudi zanimanje Tima Cooka za satelitski internet, ki ni skrivnost. Še vedno je projekt daleč od kakršnihkoli delujočih prototipov. A Apple je zaposlil približno deset inženirjev z ustreznih področij, ki naj bi v naslednjih petih letih pripravili delujočo storitev.

Če bi Apple resnično uspel postaviti satelitski internet, bi s tem zaobšel potrebo po internetni povezljivosti prek mobilnih omrežij. S tem bi poskrbel tudi za večjo povezanost teh naprav, hkrati pa bi s tem pridobil še dodatne informacije o lokaciji naprav in internetnem prometu, ki ga z njimi ustvarjamo. Ali bo Apple razvil lastne satelite in...

51 komentarjev

SpaceX bi svet pokril s satelitskim internetom

Elon Musk

Slo-Tech - Satelitski internet je danes že zadovoljivo hiter, a so zakasnitve za normalno uporabo obupno prevelike; geostacionarni sateliti so pač daleč. Rešitev je uporaba satelitov, ki so v nizkih orbitah, kar pa seveda pomeni, da jih potrebujemo mnogo več. Recimo štiri tisoč. SpaceX je predstavil smel načrt, kako bi v naslednjem desetletju zagotovili hiter dostop do interneta povsod na Zemlji. Podrobnosti so v dokumentaciji, ki so jo prijavili FCC-ju.

Internet bi zagotavljalo 4425 satelitov, ki bi krožili na višini 1150-1330 kilometrov, kar je že dovolj blizu, da zakasnitve ne bodo tako moteče. Medtem ko ima današnji satelitski internet latence okrog 600 milisekund, naj bi sateliti v nizki orbiti omogočali brskanje z...

28 komentarjev

Airbus bo za OneWeb izdelal 900 satelitov

Reuters - Satelitsko internetno konstelacijo, ki jo bo sestavljajo 700 satelitov, bo za podjetje OneWeb gradil Airbus Defence & Space (del skupine Airbus, v kateri sta še Airbus in Airbus Helicopters), so sporočili iz mladega zagonskega podjetja.

Airbus bo zgradil okrog 900 lahkih satelitov, ki bodo tehtali 150 kilogramov. Od tega jih bodo v orbito do leta 2018 izstrelili 700, preostali pa bodo rezerve za izrabljene, iztrošene ali pokvarjene satelite ter jih bodo izstreljevali po potrebi. V Toulousu bodo še letos proizvedli 10 pilotnih satelitov, potem pa bodo proizvodnjo preselili v ZDA. Skupno je projekt vreden 1,5-2,0 milijardi dolarjev.

Za izstrelitev bo zadolženo podjetje Virgin Galactic, ki razvija poceni načine...

22 komentarjev

Wyler in Musk tekmujeta za satelitski internet

Bomo šli tudi na Mars?

Slo-Tech - Minuli teden je bil za Elona Muska precej natrpan, saj ni najavil le Hyperloopa, temveč je predstavil tudi svoje zamisli glede satelitskega interneta, s katerim želi obdati Zemljo, kasneje pa poskrbeti tudi za povezavo na Marsu, če ga bomo res kdaj kolonizirali. O tem je nekaj povedal že lani, a njegov SpaceX ni edino podjetje, ki se ukvarja s satelitskim internetom.

Resno konkurenco bo namreč predstavljal njegov stari znanec Greg Wyler, ki je prav tako najavil satelitski internet prihodnosti. Wyler je ustanovitelj podjetja OneWeb, ki želi internet prinesti trem milijardam ljudi, ki še nimajo dostopa do medmrežja (odtod ime projekta O3b). Začel je v podekvatorialni Afriki, kjer njegovi sateliti že ponujajo povezavo do...

48 komentarjev

Musk in Wyler bi s 700 sateliti zagotavljala internet

The Wall Street Journal - Ameriški milijarder in poslovnež Elon Musk, ki ga poznamo kot ustanovitelja SpaceX in soustanovitelja PayPala, Tesla Motors in Zip2, se podaja na novo tehnološko področje. Celemu svetu želi zagotoviti dostop do interneta, za kar bi potreboval 700 satelitov in več kot milijardo dolarjev. Glavni problem bo prvo.

Očitno je v satelitskem internetu prihodnost, saj Musk ni prvi, ki je javno izrazil načrte v tej smeri. Google bi si vstopnico v satelitski internet kar kupil, O3b v podekvatorialni regiji že ponuja internet (izstrelili so štiri satelite, prav toliko jih še sledi), Facebook pa se je odločil, da so boljša kot sateliti kar letala. Kanadski MSCI je satelitski internet po celem svetu leta 2011 obljubljal za prihodnje leto, a v zadnjem času od njega ni bilo...

28 komentarjev

Satelitski internet

Slo-Tech - Novica by Koci:
Za vse, ki vas zanima ali že obstaja satelitski internet, naslednja novica:
Pravega dvosmernega prenosa podatkov preko satelita še ni. Ta trenutek obstaja le enosmerni prenos, pri katerem je potrebno podatke, ki jih računalnik pošilja na internet, pošiljati preko običajnega modema. Kljub temu so prve dvosmerne povezave s sateliti že zelo blizu. Na satelitu Astra so namreč že začeli s testiranji dvosmernih satelitskih povezav in kot pravijo izvajalci, naj bi bile po predvidevanjih na voljo uporabnikom nekje v začetku prihodnjega leta. Podrobnosti o tem najdete na www.web-sat.com, njihov zastopnik za Sovenijo pa je podjetje Iskra Antene.
Vprašanje, ki verjetno zanima večino, je vprašanje dejanske hitrosti prenosa podatkov. Po dosedanjih podatkih naj bi ta od uporabnika do satelita, torej z vašega računalnika na satelit znašala 16 kB/s, v obratni smeri pa do 4 MB/s. Vsekakor zavidljiva hitrost, ki bo verjetno premamila marsikaterega uporabnika. Seveda, ko bo satelitski...

4 komentarji