»

Bill Gates: razbitje tehnoloških gigantov je slaba ideja

Slo-Tech - V ZDA se v zadnjih mesecih sprva sramežljivo, sedaj pa že pogumneje pojavljajo zamisli, da bi bilo treba velike tehnološke gigante (Facebook, Amazon, Google, Apple) prisilno razbiti na manjša podjetja. V ZDA so se namreč letos začele preiskave Googla, Facebooka, Apple in Amazona zaradi oviranja konkurence.

Bill Gates je v intervjuju za Bloomberg dejal, da je po njegovem mnenju to zelo slab predlog, saj bi namesto enega podjetja, ki zlorablja svoj položaj, preprosto dobili več podjetij, ki počno isto. Meni, da bi namesto tega morali strožje nadzorovati in regulirati podjetja ter neprimerna vedenja jasno razglasiti kot nezakonita. Pravi, da podjetja trenutno delujejo zakonito in da je problem v pomanjkljivi zakonodaji, ki jim omogoča, da s svojimi inovacijami povzročajo tudi številne negativne vplive na družbo. Dodaja, da se ne spomni, kdaj bi na zadnje prisilno razdelili kakšno veliko podjetje. Zadnja večja delitev se je zgodila leta 1982, ko so Bell Systems oz. AT&T razkosali na osem regionalnih operaterjev.

Gates ima z grožnjami o razdelitvi številne izkušnje. Konec 90. let se je pravosodno ministrstvo lotilo Microsofta zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja in predlagalo tudi razdelitev podjetja. Ko je Microsoft...

64 komentarjev

Razdelitev Hewlett-Packarda bo odnesla 10 odstotkov zaposlenih

The Wall Street Journal - Do konca oktobra bo končana razdelitev podjetja Hewlett-Packard na dve podjetji, s katero želijo izboljšati svojo učinkovitost, kar bo prineslo tudi veliko presežnih delavcev. Podjetje se bo razdelilo na HP Inc., ki bo prodajal osebne računalnike in tiskalnike, ter HP Enterprise, ki bo skrbel za programsko opremo, storitve, poslovno opremo, strežnike itd.

V HP Enterprise bodo odpustili 25.000-30.000 ljudi, kar predstavlja dobrih 10 odstotkov vseh zaposlenih, so včeraj sporočili iz podjetja. Ob tem dodajmo, da so 55.000 ljudi v zadnjih letih pod vodstvom nove izvršne direktorice Meg Whitman že odpustili. Z ukrepi nameravajo privarčevati 2,7 milijarde dolarjev letno. V zadnjem letošnjem...

29 komentarjev

Hewlett-Packard se bo približno razpolovil

Slo-Tech - Razdelitev podjetja Hewlett-Packard na dvoje podjetij je že dejstvo. Ameriška agencija trg vrednostnih papirjev (SEC) je razkrila prejeto dokumentacijo, ki opisuje ureditev družbe po razdelitvi, ki mora biti končana do 1. novembra.

Podjetje se bo razdelilo v HP Inc., ki bo obdržal borzni simbol HPQ ter bo prodajal osebne računalnike in tiskalnike, ter HP Enterprise, kamor bodo pospravili vse ostalo, torej programsko opremo, storitve, strežnike itd. Njegov novi simbol bo HPE. Glavna vprašanja, ki se zastavlja investitorjem, tudi v 316-stranskem poročilu ostajajo neodgovorjeno: koliko delnic posameznega podjetja bodo delničarji dobili, kdo bo v upravnem odboru HPE in kam bo šla katera...

11 komentarjev

HP bo pred razdelitvijo še odpuščal

The Wall Street Journal - Kot smo napovedovali, se bo Hewlett-Packard razdelil, saj je to potrdila tudi izvršna direktorica Meg Whitman. Še pred tem pa bodo korenito prevetrili svojo kadrovsko sestavo, saj bodo odpustili še 19.000 ljudi.

Odpuščanja so se pričela leta 2012, ko so napovedali skrčenje števila zaposlenih za 27.000, kar je tedaj predstavljalo približno osem odstotkov vseh zaposlenih. Ocene pa so rasle in rasle, tako da so letos napovedovali že 45.000-50.000 presežnih delavcev do konca prihodnjega leta. Whitmanova je oceno še enkrat popravila navzgor, tako da je sedaj zadnja številka 55.000 manj...

11 komentarjev

RIM razmišlja o delitvi podjetja ali prodaji

Žalosten, a vse bolj verjeten scenarij.

The Wall Street Journal - Davno je že od tega, ko je bila situacija v kanadskem RIM-u rožnata, a sedaj je že diametralno nasprotna. Podjetje z vsakim četrtletjem tone vedno globlje, tržni delež in prihodki upadajo, izguba pa raste. Še pred slabim letom dni so bile zamisli o prodaji ali celo razdelitvi podjetja bogokletne, sedaj pa so tudi ti scenariji vedno verjetnejši. Čeprav je britanski Sunday Times vedno potrebno jemati z zrnom soli, gre vseeno premisliti o njegovih navedbah, da se pripravlja razdelitev RIM-a na dva dela in odprodaja dela premoženja.

Kot pišejo v časniku, naj bi RIM-u intenzivno preigravali...

37 komentarjev