»

Microsoftov 365 Copilot ne bo poceni

Slo-Tech - Microsoft je razkril cene za pisarniškega pomočnika 365 Copilot, ki so ga predstavili marca letos in prinaša umetno inteligenco v programe, ki jih poznamo kot del pisarniškega paketa Office. Asistent za Word, Excel, Outlook, Powerpoint, Teams in podobne aplikacije naj bo omogočil hitrejše pisanje dokumentov, analiziranje in raznovrstno pomoč pri uporabi, a ne bo poceni. V nekaterih primerih bo celo podvojil ali potrojil stroške najema programske opreme.

Na voljo bo za poslovne uporabnike, ki jih bo stal 30 dolarjev na uporabnika. To lahko primerjamo s ceno Microsoft 365 Business Standard, ki stane 12,5 dolarja na uporabnika ali Premium, ki stane 22 dolarjev. Microsoft 365 E3 oziroma E5 staneta 36 ali 57 dolarjev. V vseh primerih bo dodatek za naročnino na 365 Copilot enak, torej 30 dolarjev na mesec.

Microsoft sorazmerno visoko ceno utemeljuje s stroški, ki jih ima s strežniki, ki poganjajo umetno inteligenco. Ta bo namreč tekla v oblaku in ne na lokalnih računalnikih, ki so v ta...

10 komentarjev

Izteka se dobavljivost Windows 10

Heise - Microsoft se je upokojevanja starejših operacijskih sistemom lotil nadvse resno. Po koncu nepreklicnem podpore za Windows 7 in 8.1 izpred tedna dni se sedaj bliža še konec prodaje Windows 10. V Microsoft Store ga bo moč kupiti le še do 31. januarja, s čimer se bo začela zadnja faza v življenjskem ciklu operacijskega sistema. Podpora za obstoječe lastnike, kar vključuje varnostne popravke, bo na voljo do 14. oktobra 2025. Microsoft vsem priporoča, da kupijo novejši Windows 11.

To pa ne pomeni, da Windows 10 ne bo možno več dobiti. Licence bodo še vedno prodajali drugi preprodajalci, denimo Amazon, eBay in lokalni prodajalci. Ti bodo licence prodajali do razprodaje zalog, kar lahko traja še kar nekaj časa. Prav tako velja spomniti, da je prodaja rabljenih licenc v Evropi legalna, zato se ni bati, da bi res zmanjkalo licenc, če bi si jih kdo močno želel.

Za poslovne uporabnike, ki uporabljajo volumsko licenciranje, se kaj dosti spremenilo ne bo. Ti imajo še vedno dostop do vseh...

47 komentarjev

Tudi Office 2021 bo še možno kupiti

engadget - Še pred nekaj leti to sploh ne bi bila novica, a dandanes se programska opreme čedalje pogosteje prodaja kot naročnina. Ko je Microsoft izdal Office 2019, ni bilo jasno, ali bo sploh še sledila kakšna verzija. Z naročniškim paketom Microsoft 365 že sedaj zaslužijo več kot s klasičnimi licencami, uporabnike slednjih pa zadnja leta intenzivno prepričujejo v prestop na naročniške verzije. A vseeno, Office 2021 bo še na voljo kot klasična, večna licenca, so sporočili iz Redmonda.

Microsoft si sicer prizadeva, da bi ljudje čim več uporabljali spletne aplikacije. Te so z računom pri Microsoftu brezplačne, medtem ko je za lokalno namestitev potreben Microsoft 365. Ta naročniški paket poleg Worda, Excela, PowerPointa in Outlooka prinese tudi Skype in OneDrive. Kdor kupi klasično licenco, teh dveh možnosti nima, razen če ju dobi kako drugače, recimo z akademsko verzijo paketa. Trenutno Office 2019 stane 150 evrov in pričakovati je, da bo tudi verzija 2021 podobno.

Dolgoročna prihodnost je...

77 komentarjev

Microsoft le dva tedna po koncu podpore za Windows 7 snedel besedo

Beta News - Hitro je Microsoft snedel besedo, še hitreje kakor pri Windows XP. Manj kot dva tedna po koncu podpore za Windows 7 bomo brezplačno dobili nov popravek, čeprav se je podpora iztekla 14. januarja letos. Kriv je kar Microsoft sam, saj je njihov zadnji popravek KB4534310 pri nekaterih uporabnikih povzročil, da se je namizje spremenilo v črno. To ni tista črna, ki jo je Windows prikazoval, kadar je bilo nelegalno nameščen brez licence, temveč pravi hrošč. Ni prizadel vseh uporabnikov, a nekateri po namestitvi zadnjega popravka ne morejo več do lastnih ozadja na namizju.

Sprva je sicer Microsoft želel vztrajati pri prvotnem načrtu, da bodo popravek po 14. januarju popravke dobivali le poslovni naročniki ESU (Extended Security Updates), a so si premislili. To je precej logično, saj je napako povzročil zadnji popravek, ki so ga sploh nameravali izdati za Windows 7. Nesramno bi bilo, da bi uporabnike v tem primeru pustili na suhem, pa čeprav so morali požreti besedo. Popravek bo za vse...

3 komentarji

Nemška vlada bo za podaljšano podporo Windows 7 odštela 800.000 evrov

Slo-Tech - Ko je Microsoft minuli teden ukinil podporo za Windows 7, je to nepripravljene ujelo številne organizacije. Ukinitev podpore je bila napovedana že leta vnaprej, a kljub temu ima sistem še vedno več kot četrtinski delež. To pomeni, da bo Microsoft s prodajo izredne podaljšane podpore za podjetja in organizacije (ESU - Extended Security Updates) precej zaslužil.

Samo nemška zvezna vlada bo letos v ta namen plačala 800.000 evrov, ker imajo še vedno 33.000 računalnikov z Windows 7. To pomeni približno 25 evrov na računalnik, čez leto dni pa bo ta cena dvakrat višja, če bodo še vedno potrebovali podporo. ESU bo na voljo tri leta (do januarja 2023) in se bo vsako leto dražila. V Nemčiji so prehod z Windows 7 na Windows 10 začeli že leta 2018, a ga številna ministrstva še vedno niso dokončala. V Berlinu so prehod izvedli na treh četrtinah računalnikov, tako da jih 85.000 ostaja še 20.000.

Microsoft ob tem poudarja, da je cikel podpore za vsako verzijo Windows znan že ob izidu, torej...

82 komentarjev

Začel se je triletni program Windows 7 Extended Security Update

Microsoft - Čeprav je Windows 7 star že častitljivih deset let, ga še vedno najdemo na več kot četrtini računalnikov. To predstavlja problem, ker se bo tudi podaljšana brezplačna podpora prihodnji mesec iztekla. Njeno mesto bo prevzel plačljivi program ESU (Extended Security Update), ki bi po prvotnih načrtih moral biti namenjen zgolj velikim podjetjem, a je še vedno velika razširjenost Microsoft prisilila, da ga ponudi tudi malim podjetjem.

ESU se je začel ta mesec in bo trajal do januarja 2023. ESU je treba kupiti za vsak računalnik posebej in za vsako leto posebej. Kdor ga ne naroči prvo leto, mora drugo leto plačati naročnino za obe leti. Najprej je Microsoft trdil, da bo ESU na voljo le kupcem skupinskih licenc (Software Assurance), kamor se uvrščajo velika podjetja, ki imajo licence za Windows 7 Professional in Enterprise. Ko je postalo jasno, da bo Windows 7 vztrajal tudi drugod, je Microsoft sporočil, da bodo popravke lahko kupila tudi mala in srednja podjetja. Ta bodo lahko dobila...

29 komentarjev

Bliža se konec brezplačne podpore za Windows 7

ComputerWorld - Operacijski sistem Windows 7 je star že dobrih devet let, a še vedno vztraja na več kot tretjini osebnih računalnikov, s čimer le malo zaostaja za Windows 10. A vseeno bo prihodnje leto 14. januarja konec razširjene podpore za ta operacijski sistem. To pomeni, da se bo končalo obdobje, ko je Microsoft brezplačno odpravljal varnostne ranljivosti in izdajal druge popravke. A vseeno to še ne pomeni, da bo Windows 7 takoj mrtev.

Najprej sledi faza ESU, ki traja do tri leta. V tem času lahko veliki institucionalni uporabniki plačajo za izredno podporo, ki bo v tem času še zagotavljala...

184 komentarjev

Windows 7 dobil dodatna tri leta razširjene plačljive podpore

Microsoft - Osnovna podpora (mainstream support) za Windows 7 se je iztekla januarja 2015 in dotlej je Microsoft ponujal varnostne popravke, dograditve funkcionalnosti, spremembe dizajna, nove lastnosti itd. Sedaj je Windows 7 v fazi podaljšane podpore (extended support), ko Microsoft ponuja le še varnostne popravke in tuintam odpravo kakšnega hrošča. Ta faza bi se morala končati januarja 2020, a je Microsoft sporočil, da bo ponudil dodatna tri leta plačljive podpore. Windows 7 bo torej na smetišče zgodovine romal januarja 2023.

To ni tako presenetljiva odločitev, saj je bil Microsoft v podobno zapletenem položaju že v preteklosti. Windows 7 je še vedno najpriljubljenejši operacijski sistem za namizne računalnike, ki teče na okrog 45 odstotkih naprav. Na drugem mestu je Windows 10, ki ima...

36 komentarjev

Surface in Windows 10 Enterprise kot storitev

Microsoft - Microsoft si želi, da bi prihodnost programske in strojne opreme postalo najemanje oziroma uporaba kot storitev, s čimer bi si zagotovili reden finančni tok. V tem smislu so na Worldwide Partner Conference v kanadskem Torontu danes predstavili, kako bo v prihodnosti mogoče Surface in Windows 10 Enterprise kupiti kot storitev.

Po dobrem odzivu na Office 365 je Microsoft napovedal, da bo na enak način mogoče dobiti tudi operacijski sistem Windows 10 Enterprise za podjetja. Skupaj z Office 365 in Enterprise Mobility + Security bo na voljo tudi v kompletu Secure Productive Enterprise. Verzija E3 bo imela inačice E3 vseh treh komponent, verzija E5 pa inačice E5.

Konkretno - Windows 10 Enterprise E3...

23 komentarjev

Konec podpore za Windows 8 in Internet Explorer 10

Microsoft - Medtem ko sta se Internet Explorer 6 in zlasti Windows XP izjemno dobro upirala zobu časa, je pri njunih naslednikih Microsoft precej manj milosten. Podpora za Windows 8 in za Internet Explorer verzije 8 do 10 se je ta teden iztekla, pa čeprav omenjeno programsko opremo najdemo še na številnih računalnikih.

Kar se tiče brskalnika, to pomeni, da je uradno podprt le še najnovejši Internet Explorer 11 ter seveda Edge, ki ga najdemo v Windows 10. Starejše verzije brskalnika bodo sicer še vedno normalno delovale, a ne bodo več prejemale ne posodobitev in ne popravkov. Sčasoma, ko bodo sprejeti kakšni novi spletni standardi, bodo imele težave takih prikazovanjem strani. Bistveno večji problem pa so varnostne luknje, saj Microsoft...

28 komentarjev

Konec podpore za Windows 7

Slo-Tech - Danes se je zaključilo obdobje redne podpore za Windows 7 (mainstream support), v katerem so brez omejitev in brezplačno na voljo vsi popravki za operacijski sistem. Podaljšana podpora (extended support) bo trajala še pet let, a vseeno velja začeti premišljevati o nadgradnji.

Da imajo operacijski sistemi omejen rok trajanja, je Microsoft najglasneje opozarjal pri legendarnem Windows XP, ki je kljub starosti vztrajal na računalnikih. Lani aprila se je po trinajstih letih od izida podpora zanj po več podaljšanjih vendarle končala, a so številni institucionalni uporabniki obtičali na stari verziji in so bili prisiljeni plačati za izredno podporo.

Windows 7 trenutno teče na dobrih 56 odstotkih računalnikov, ki se jim še...

142 komentarjev

Nov mesec, novi popravki za Microsoftove programe

Microsoft - Včeraj je bil drugi torek v mesecu in tradicionalno je to dan, ko Microsoft izda mesečni paket popravkov za svoje operacijske sisteme. Na internetu so se pojavili zvečer po slovenskem času, tako da so nas danes zjutraj računalniki prijazno obvestili, da so na voljo nove posodobitve oziroma da se morajo ponovno zagnati, če imate nastavljeno avtomatično nameščanje. Devet obližev je zakrpalo šestindvajset lukenj, s čimer se avgust uvršča med plodnejše mesece. Mnogo ranljivosti ima oznako kritično, zato je namestitev priporočljiva čim prej.

Najpomembnejši so popravki MS12-052 za Internet Explorer 6 in novejše, ki odstrani možnost izvajanja poljubne kode z obiskom zlonamerne strani, MS12-053 za Windows XP, ki zakrpa ranljivost v protokolu...

16 komentarjev